Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 29

Wątek: Kłopot z widocznością kompów po lanie

  1. #1
    murder(ator) ;) Awatar DaRiOOsH
    Dołączył
    Dec 2005
    Skąd
    Łódź
    Posty
    1,024
    Siła reputacji
    17

    Kłopot z widocznością kompów po lanie

    Schemat sieci:


    Na kompie i laptopie zainstalowane są:
    Win XP SP3 PRO PL
    Kaspersky 7.0.0.125
    Netlimiter 1.3

    Router to Linksys WRT54GC działa jako serwer DHCP.

    Dostawcą internetu jest osiedlowa kablówka. Do routa Blaszak łączy się za pomocą kabla, a laptop za pomocą wifi (sieć chroniona "Personal WPA"). Internet na dwóch kompach jest i działa bez zastrzeżeń. Problemem jest stworzenie sieci LAN.

    Z włączonym Kasperskym na laptopie:
    - laptop pinguje router oraz blaszaka
    - blaszak pinguje router; nie pinguje laptopa (Upłynął limit czasu żądania).

    Z wyłączonym Kasperskym na laptopie:
    - wszystko się pinguje

    Kaspersky na blaszaku nie wpływa w żaden sposób na działanie sieci. Tylko laptop rozrabia.

    Bezpośrednio w otoczeniu sieciowym na obydwu kompach widać tylko własne udostępnione pliki, nie widać plików sąsiada.

    Połączyć się mogę po wklepaniu w pasek adresu:
    Kod:
    //laptop
    albo
    //blaszak
    łączę się z sąsiednim kompem i mogę przeglądać jego udostępnione zasoby. Łączenie po IP nie skutkuje. Transfer po lanie masakrycznie niski średnio 100MB w 10min, a powinno wyciągać tyle co router umożliwia czyli 54Mbps.

    Dodam, że kompy działają w jednej domenie. Na pewno jest sprawa związana ze skonfigurowania Kasperskiego na laptopie. Problem sieci tkwi w konfiguracji windowsów i na moje krzywe oko zarazę szerzy laptop.

    Czy ma ktoś jakiś pomysł i może pomóc?

  2. #2
    murder(ator) ;) Awatar DaRiOOsH
    Dołączył
    Dec 2005
    Skąd
    Łódź
    Posty
    1,024
    Siła reputacji
    17
    Zdaję sobie sprawę, że to brzydko podbijać, ale pilno mi z tym problemem... :|

  3. #3
    Ginekolog <-> tapicer Awatar thomas.night
    Dołączył
    Jun 2003
    Skąd
    EdgeHill
    Posty
    2,028
    Siła reputacji
    20
    Napisz conieco o modemie?
    Czy oby nie korzystasz z Vectry? Raz zetknąłem sie z podobnym problemem
    ... jak w statusie, wyk. też spirale z materiału powierzonego :)
    night_cr0wler / astar0th

  4. #4
    murder(ator) ;) Awatar DaRiOOsH
    Dołączył
    Dec 2005
    Skąd
    Łódź
    Posty
    1,024
    Siła reputacji
    17
    Cytat Zamieszczone przez DaRiOOsH
    Dostawcą internetu jest osiedlowa kablówka.
    Nie czytałeś uważnie. Wszystko co mam to kabelek z końcówką RJ45 oraz kartkę z konfiguracją sieci (IP, DNSy i itp).
    Wtyczka ta jest wciśnięta w router Linksys WRT54G, a sygnał rozchodzi się radiowo na laptop (sieciówka Atheros AR5007EG) oraz przewodowo na blaszaka (Realtek 8139). Nie ma mowy o modemie. Chyba, że chodziło Ci o modem filtrujący sygnał internetowy z kabla telewizyjnego. Nie. Internet i telewizję mam na dwóch oddzielnych kablach.
    Na moje krzywe oko coś jest nie tak z konfiguracją komputerów. Internet śmiga, że aż miło, a problem jest ze stworzeniem LANu przez w/wym router.

  5. #5
    Użytkownik Forum Awatar Ogorek
    Dołączył
    Jun 2003
    Posty
    1,215
    Siła reputacji
    19
    jedyne co mi przychodzi na myśl to to że laptop a słaby sygnał, wytestuj z jaką prędkością leci gdy laptop stoi tuż obok routera.

  6. #6
    Super Moderator
    Dołączył
    Sep 2005
    Posty
    2,425
    Siła reputacji
    18
    Przeszukując internet, natrafiłem na taką poradę dot. Kaspersky'iego:
    W ochronie proaktywnej w zaporze sieciowej dodaj adres IP karty sieciowej do zaufanej strefy.
    Źródło: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1106020.html

    Poza tym do łączenia z kompami w lanie polecam program:
    http://peb.pl/inne-programy/219924-r...e-netlook.html
    ...

  7. #7
    Użytkownik Forum Awatar maxaa
    Dołączył
    Mar 2003
    Skąd
    Sz-k
    Posty
    252
    Siła reputacji
    19
    Na obu kompach muszą być takie same nazwy konta administratora i innych osób. Sprawdź.
    Czego to ludzie nie wymyślą aby sobie życie utrudnić.


  8. #8
    Ginekolog <-> tapicer Awatar thomas.night
    Dołączył
    Jun 2003
    Skąd
    EdgeHill
    Posty
    2,028
    Siła reputacji
    20
    To zadziała jedynie na XP Pro, więc powinno się przydać

    Wykonaj następujące czynności na obu kompach:

    start -> uruchom i tam
    net user zdalny zdalny /add
    (to utworzy użytkownika zdalny z hasłem zdalny)


    start -> ustawienia -> panel sterowania -> opcje folderów -> zakładka widok
    odkliknij 'użyj prostego udostępniania plików'


    Teraz udostępnaimy folder:
    Prawy klik w w/w folder :D właściwości, zakładka zabezpieczenia -> dodajemy użytkownika zdalny, zakładka udostępnianie, czynimy to samo.


    Zobaczmy jak to działa:

    start -> uruchom
    \\ipkompa
    Po kilku chwilach powinien pokazać okno pt podaj użytkownika i hasło, wtedy jesteśmy w domu.
    ... jak w statusie, wyk. też spirale z materiału powierzonego :)
    night_cr0wler / astar0th

  9. #9
    Użytkownik Forum Awatar karpik83
    Dołączył
    Oct 2003
    Posty
    208
    Siła reputacji
    18
    kaspersky napewno blokuje wszystkie albo czesc z tych portow:
    TCP: 139
    TCP: 445
    UDP: 137
    UDP: 138

    jesli te porty sa zablokowane to nie masz mozliwosci dzielenia zasobow na kompach i nie mozesz pingowac drugiego kompa, jak zalatwisz te porty to w najgorszym wypadku komp docelowy poprosi cie o usera i haslo (idz za rada poprzednika) a w najlepszym poprostu dostaniesz sie do zasobow

    pozdro

  10. #10
    murder(ator) ;) Awatar DaRiOOsH
    Dołączył
    Dec 2005
    Skąd
    Łódź
    Posty
    1,024
    Siła reputacji
    17
    Cytat Zamieszczone przez Ogorek Zobacz posta
    jedyne co mi przychodzi na myśl to to że laptop a słaby sygnał, wytestuj z jaką prędkością leci gdy laptop stoi tuż obok routera.
    Sygnał nigdy nie mniejszy niż 3 kreski. Zresztą na najniższym sygnale internet śmiga przepięknie co jest wyznacznikiem porządnego połączenia.

    -------------------------------


    Cytat Zamieszczone przez wyyzy
    Przeszukując internet, natrafiłem na taką poradę dot. Kaspersky'iego:
    Cytat Zamieszczone przez karpik83
    kaspersky napewno blokuje wszystkie albo czesc z tych portow:
    TCP: 139
    TCP: 445
    UDP: 137
    UDP: 138
    Z Kasperskim dałem sobie na wstrzymanie. Na chwilę obecną ochrona wstrzymana do odwołania. Pomimo rekonfiguracji adresów IP w strefie zaufanej oraz odblokowania portów dalej jest to samo. Sądzę, że lepiej jest uporządkować ten bajzel bez oprogramowania ochronnego. Gdy wszystko zacznie działać będę się męczył z konfiguracją KIS. A może problem sam się rozwiąże, gdy uporam się z połączeniami...

    -------------------------------



    Cytat Zamieszczone przez wyyzy
    Poza tym do łączenia z kompami w lanie polecam program:
    Wielkie dzięki. Pozwala eksplorować zasoby w znacznie większym stopniu niż windows. Jednak nie zawsze widzi wszystkie udostępnione katalogi. Czasami coś mu się miesza i po odświeżeniu widzi podłączonego kompa, który nic nie udostępnia.

    EDIT:
    Z ostatniej chwili poprawiło się i widzi wszystko stabilnie.

    -------------------------------


    Cytat Zamieszczone przez thomas.nigt
    Teraz udostępnaimy folder:
    Prawy klik w w/w folder :D właściwości, zakładka zabezpieczenia -> dodajemy użytkownika zdalny, zakładka udostępnianie, czynimy to samo.


    Zobaczmy jak to działa:

    start -> uruchom
    \\ipkompa
    Po kilku chwilach powinien pokazać okno pt podaj użytkownika i hasło, wtedy jesteśmy w domu.
    Nie posiadam zakładki zabezpieczenia. Po IP komputera jestem w stanie dostać się i przeglądać zasoby. Czy jednak jest to możliwe, aby widzieć wszystko poprzez Otoczenie sieciowe? Wchodząc bezpośrednio w otoczenie sieciowe:
    - na blaszaku: nic nie ma :(
    - na laptopie: SharedDocs na laptop

    Wyświetlenie komputerów grupy roboczej:
    - na blaszaku: otrzymuję po długim czasie (ponad minuta) komunikat grupa robocza nie jest dostępna, musisz mieć uprawnienia, skontaktuj się z adminem
    - na laptopie: po około 20s laptop widzi sam siebie


    ------------------------------------------


    Cytat Zamieszczone przez maxaa
    Na obu kompach muszą być takie same nazwy konta administratora i innych osób. Sprawdź.
    Czy to aż tak ważne? Zresztą na nowo stworzonych użytkownikach zdalny objawy są dokładnie te same.



    --------------------------------------------



    Z okazji możliwości przeglądania zasobów przez IP rodzi się nowy problem (zresztą już wcześniej istniał). Transfer przy kopiowaniu plików nie przekracza 14Mbps. Jest to około 25% szerokości łącza. Nie dałoby rady wykorzystać pełnych 100%, a przynajmniej lwiej części?

  11. #11
    Ginekolog <-> tapicer Awatar thomas.night
    Dołączył
    Jun 2003
    Skąd
    EdgeHill
    Posty
    2,028
    Siła reputacji
    20
    Nie posiadam zakładki zabezpieczenia.
    , to zobaczysz:

    start -> ustawienia -> panel sterowania -> opcje folderów -> zakładka widok
    odkliknij 'użyj prostego udostępniania plików'
    ... jak w statusie, wyk. też spirale z materiału powierzonego :)
    night_cr0wler / astar0th

  12. #12
    murder(ator) ;) Awatar DaRiOOsH
    Dołączył
    Dec 2005
    Skąd
    Łódź
    Posty
    1,024
    Siła reputacji
    17
    Głupia sprawa :/ nie widzę ;(


  13. #13
    Super Moderator Awatar neoshiro
    Dołączył
    Dec 2004
    Skąd
    M(...)w()
    Posty
    505
    Siła reputacji
    17
    taka małą prosta sprawa (jezeli jeszcze aktualne...).
    nazwa grupy roboczej musi byc ta sama (np. Work_group, workgroup, mshome, itp).
    Znajdziesz to w ten sposob:
    1. prawym klawiszem myszy klikasz "Mój komputer",
    2. lewym klikasz "właściwości",
    3. zakładka "nazwa komputera",
    4. przycisk "zmień"
      Spoiler

    (\___/) copy Rhino in to your profile to help/////////"wypowiadamy zaklecie: troll sio, troll sio, troll sio
    (*.I.*) him achieve the world domination////////////////okrecamy sie 3 razy na nodze wokol siebie
    (> . <) ////////////////////////////////////////////////////////////////i juz troll znikl"
    /_I I_\

    http://www.zanim.napiszesz.prv.pl/

  14. #14
    murder(ator) ;) Awatar DaRiOOsH
    Dołączył
    Dec 2005
    Skąd
    Łódź
    Posty
    1,024
    Siła reputacji
    17
    W dalszym ciągu aktualne, a grupa robocza jest taka sama od pierwszych chwil.

  15. #15
    Moderator
    Dołączył
    Jun 2005
    Posty
    509
    Siła reputacji
    16
    Cytat Zamieszczone przez DaRiOOsH
    Wyświetlenie komputerów grupy roboczej:
    - na blaszaku: otrzymuję po długim czasie (ponad minuta) komunikat grupa robocza nie jest dostępna, musisz mieć uprawnienia, skontaktuj się z adminem
    Natrafiłem na takie wyjaśnienie
    "W komputerze, do którego chcesz uzyskać dostęp (jest to tzw. host), musi być utworzone konto użytkownika o tej samej nazwie, pod którą loguje się w pececie i z którego odwołuje się do udostępnianych zasobów (tzw. klient). Ponadto konto użytkownika w hoście musi być koniecznie opatrzone hasłem. W przeciwnym razie Windows XP odmówi dostępu. Hasła tego musisz użyć, chcąc skorzystać z udostępnienia."

  16. #16
    Super Moderator Awatar neoshiro
    Dołączył
    Dec 2004
    Skąd
    M(...)w()
    Posty
    505
    Siła reputacji
    17
    skad Ty takie "glupoty" wziales ??
      Spoiler

    (\___/) copy Rhino in to your profile to help/////////"wypowiadamy zaklecie: troll sio, troll sio, troll sio
    (*.I.*) him achieve the world domination////////////////okrecamy sie 3 razy na nodze wokol siebie
    (> . <) ////////////////////////////////////////////////////////////////i juz troll znikl"
    /_I I_\

    http://www.zanim.napiszesz.prv.pl/

  17. #17
    Moderator
    Dołączył
    Jun 2005
    Posty
    509
    Siła reputacji
    16
    Cytat Zamieszczone przez neoshiro Zobacz posta
    skad Ty takie "glupoty" wziales ??
    jak to skąd - z internetu ;) - spierał się nie będę bo się na tym specjalnie nie znam.
    Znalazłem też takie coś:
    Czasami by być widzianym w Otoczeniu sieciowym trzeba włączyć konto Gość
    (Panel sterowania\Konta użytkowników)....
    ...
    W Windows XP jest coś takiego jeszcze jak odmowa dostępu do komputera.... Czyli przejdź do
    "Panelu sterowania" >> "Narzędzia administracyjne" >> "Ustawienia zabezpieczeń lokalnych" i wybieramy w nowo otwartym oknie "Zasady lokalne" i "Przypisywanie praw użytkownikom". Teraz odszukujemy z prawej "Odmowa dostępu dla tego komputera z sieci" i na tej liście nie może być
    użytkowników uprawnionych do dostępu z sieci czyli m.in. w większości wypadków nie powinno
    być tu konta "Gość".
    Jakby co proszę nie bić - co znalazłem, to zamieszczam :)

  18. #18
    Użytkownik Forum Awatar Ogorek
    Dołączył
    Jun 2003
    Posty
    1,215
    Siła reputacji
    19
    Eset ma opcję "ukryj komputer w sieci" która uruchomiona nawet na jednym komputerze (stacjonarnym) może dać takie same objawy jak u Ciebie - niemożność zobaczenia komputera w sieci, ale możliwość połączenia się np. przez ftp lub podobnie (o ile porty w firewallu dla danego programu są odblokowane).
    Wywal antywirusa/firewalla także na stacjonarnym i wtedy sprawdź.

  19. #19
    Użytkownik Forum Awatar maxaa
    Dołączył
    Mar 2003
    Skąd
    Sz-k
    Posty
    252
    Siła reputacji
    19
    Może podpowiem tak "Komputer Świat Ekspert PLUS" wydanie specjalne nr 1/2008 wrzesień 2008r Twój komputer w sieci. Jest tam wszystko opisane jak skonfigurować małą sieć w domu za pomocą rutera.
    Czego to ludzie nie wymyślą aby sobie życie utrudnić.


  20. #20
    murder(ator) ;) Awatar DaRiOOsH
    Dołączył
    Dec 2005
    Skąd
    Łódź
    Posty
    1,024
    Siła reputacji
    17
    Panowie bardzo dziękuję. Znalazłem kilka błędnych wpisów w ustawieniach lokalnych zabezpieczeń. Dzięki Stary za sugestię odnośnie tych ustawień. Jak również Kaspersky namącił odgórnie. Dzięki Ogorek za zwrócenie uwagi na możliwość ukrycia komputera w sieci (pozostało mi dokończenie konfiguracji Kaspra). Błędna konfiguracja routera też się przyczyniła do ograniczenia szybkości połączenia (ostrożnie ze scrollem na rozwijanych menu!!!).
    Przy prawidłowych ustawianiach nie ma konieczności stosowania tych samych kont użytkownika z tymi samymi hasłami. Konto Gość również może być wyłączone.

    Mam jeszcze problem z wykorzystywaniem zaledwie 25% dostępnej szerokości łącza. Przesyłanie plików po lanie może się odbywać 4x szybciej. Może jakieś sugestie?

  21. #21
    Użytkownik Forum Awatar Ogorek
    Dołączył
    Jun 2003
    Posty
    1,215
    Siła reputacji
    19
    po pierwsze bym postawił np darmowego cesarftp i upewnił się że jest odblokowany i zobaczył z jaką prędkością przesyłają się pliki tą metodą.

  22. #22
    murder(ator) ;) Awatar DaRiOOsH
    Dołączył
    Dec 2005
    Skąd
    Łódź
    Posty
    1,024
    Siła reputacji
    17
    Sprawdziłem. Transfer wynosi max 2700kbytes/s co daje wykorzystanie łącza w postaci 42%. Można to spokojnie zwiększyć dwukrotnie. Gdyby jakieś sugestie się pojawiły, piszcie śmiało. Sam też szukam na własną rękę.

  23. #23
    Użytkownik Awatar pakarod
    Dołączył
    Mar 2004
    Skąd
    Wrocław
    Posty
    329
    Siła reputacji
    18
    a jakies badwitche nie sa przypadkiem ustawione? generalnie nie spodziewaj sie wykorzystania lacza nawet w 70%.
    www.netunion.pl strony www, aplikacje sieciowe, kampanie reklamowe, badania rynku

  24. #24
    murder(ator) ;) Awatar DaRiOOsH
    Dołączył
    Dec 2005
    Skąd
    Łódź
    Posty
    1,024
    Siła reputacji
    17
    Nie, nie ma takich śmieci. Ja się nie zgadzam, żeby ponad 50% szerokości łącza leżało odłogiem :/

  25. #25
    Użytkownik Awatar pakarod
    Dołączył
    Mar 2004
    Skąd
    Wrocław
    Posty
    329
    Siła reputacji
    18
    lol, to zrob sobie prosty test. Wez zepnij dwa kompy miedzy soba za pomoca skretki. Teoretycznie karty masz 100 i zobacz jaki bedziesz mial realny transfer ;)
    www.netunion.pl strony www, aplikacje sieciowe, kampanie reklamowe, badania rynku

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Neostrada z telewizją i kilka kompów
    Przez Sąsiad w dziale Sieci Komputerowe
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni wpis / autor: 06-12-09, 20:44
  2. Kłopot z myszką :(
    Przez mateussz w dziale Systemy Windows - Rozwiązywanie Problemów
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni wpis / autor: 02-05-07, 23:52
  3. Zwisy a później zawisy kompów
    Przez DaRiOOsH w dziale Problemy Techniczne
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni wpis / autor: 17-11-06, 00:18
  4. Udostępnianie na hasło w Lanie
    Przez GoLLaB w dziale Internet
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni wpis / autor: 04-03-06, 10:39
  5. Jaki Router pod siec 20 kompów przy niewielkim ruchu?
    Przez alterNus w dziale Sieci Komputerowe
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni wpis / autor: 10-12-05, 20:27

Twoje uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  • Zasady korzystania z Forum
  •  
  •