+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki 1 do 21 z 21

Temat: Nowy Laptop 2500 - 3000 zł

Stały Użytkownik Marcinxp Poziom 1 : Buduje reputacjęMarcinxp Poziom 1 : Buduje reputację Avatar Marcinxp

Dzięki!
    2
    Podziękował 1 raz w 1 Poście
    Siła Reputacji
    7

Nowy Laptop 2500 - 3000 zł

A więc zacznijmy od początku. W wakacje mam zamiar zakupić nowego laptopa. Stary powoli już kończy swoją egzystencję, i czas na coś nowszego i mocniejszego. Po pierwszego napiszę jakiej firmy mi najmniej odpowiada. HP odpada - koledzy mają HPeki i mają problemy z nimi. Jeden wysyła średnio laptopa do serwisu co 4 miechy. Drugi już raz wysyłał do serwisu, bo były problemy z chłodzeniem. Asus również odpada. Posiadam obecnie i mam problemy z kartą sieciową. Kolega również posida ASUSa i ma jeszcze większe problemy z kartą sieciową. Te dwie marki odpadają. Do pozostałych raczej nie mam zarzutów, i jak narazie złego za wiele nie słyszałem. A teraz co mnie interesuje, czyli parametry nowego lapka. Mocna karta graficzna i mocny procek. Kolejność zamienna. Lapek będzie wykorzystywany jak to u studenta bywa do wielu rzeczy, m.in. SolidWorks, Matlab (dwa największe obciążacze kompa, jeden z nich grafa i procek, drugi szczególnie procek), od czasu do czasu jakiś film, rzadziej jakaś gra. Nie wiem ile RAMu jest dzisiaj standardem, ale o ile to możliwe to preferowałbym 3GB - 4GB. Pod uwagę trzeba wziąść również żywotność baterii (często bywa tak na uczelni, że nie ma gdzie się podpiąć pod zasilanie w normalnych warunkach). Kryterium wyboru rónież jest ewentualny serwis sprzętu (oby nigdy się nie zdarzył), jak się sprawuje i tym podobne. I to raczej było by wszystko. Dawno wypadłem z rozeznania po rynku sprzętowym, więc zwracam się do was o pomoc w doborze nowego lapka. Z góry wielkie dzięki.
    "We all use math every day;
    to predict weather, to tell time, to handle money.
    Math is more than formulas or equations;
    it's logic, it's rationality, it's using your mind to solve the biggest mysteries we know"

ADMINISTRATOR Trescom Poziom 1 : Buduje reputacjęTrescom Poziom 1 : Buduje reputację Avatar Trescom

Dzięki!
    30
    Podziękował 34 razy w 30 Postach
    Siła Reputacji
    10
    To może ja odeślę kolegę do tematu, który nie tak dawno sam poruszałem, i w którym mój wybór padł na SONY VAIO.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
    - grafika, multimedia, strony internetowe.

Stały Użytkownik Marcinxp Poziom 1 : Buduje reputacjęMarcinxp Poziom 1 : Buduje reputację Avatar Marcinxp

Dzięki!
    2
    Siła Reputacji
    7
    Poczytałem twoje opinie o lapku i mam pare pytań. Co do ilości syfu od producenta to wiem jak to u mnie wygląda, wieć mni raczej to nie dziwi. Trescom a co możesz napisać o pracy na baterii. Jaki jest mniej więcej czas pracy na baterii. I jeszcze jedno pytanko. Sterowniki dostałeś na płytkach do lapka, czy była utworzona jakaś specjalna partycja na dysku.
    it's logic, it's rationality, it's using your mind to solve the biggest mysteries we know"

ADMINISTRATOR Trescom Poziom 1 : Buduje reputacjęTrescom Poziom 1 : Buduje reputację Avatar Trescom

Dzięki!
    30
    Siła Reputacji
    10
    No niestety, jak to laptopy. Każdy producent wciska już zainstalowane jakieś gówniane oprogramowanie.

Jeśli chodzi o pracę baterii, to nie jest to jakaś rewelacja. Przy systemie preinstalowanym fabrycznie wytrzymała trochę dłużej jak godzinę (może półtora).
    Naturalnie zmieniło się to zaraz po pełnym formacie i instalacji czystego systemu. Czas pracy wydłużył się do 2,5 godziny w niezbyt wymagających warunkach: internet, dokumenty (Word, Excel, Outlook) jakieś tam gry flashowe. Przy wyłączonym Wi-Fi o niecałe 20 minut dłużej.

W przypadku większego obciążenia trudno mi sprecyzować, bo zależy od jego rodzaju. Przykładowo grając w Mass Effect 2 na full detalach dociągnąłem spokojnie do 2h. Projektując w Cinema 4D czy 3D Studio Max wyszło jakieś półtorej godziny przy dość częstym renderowaniu. Niewiele dłużej przy projektowaniu Photoshop (wysokiej jakości tekstury) czy Illustrator (złożone elementy).

Nie są to aż tak zapierające dech w piersi osiągnięcia, choć z drugiej strony jest to zadowalający wynik w stosunku do mocy kryjącej się wewnątrz laptopa.

Naturalnie wytrzymałość baterii zależy od dobrego jej sformatowania, ustawień systemu, jego wyglądu, wodotrysków, tapety i takie tam. Gdy wyłączyłem wszystkie zbędne mi w danym momencie udziwnienia typu Aero, Tapeta, Wi-Fi, czas pracy bardzo się wydłużył. Niestety nie liczyłem wtedy ile wyniósł. W każdym razie oglądałem wtedy 2,5 godzinny film, a po jego zakończeniu jeszcze popracowałem.

Co do sterowników. Jak w każdym obecnym laptopie dyski Recovery trzeba samemu sobie wykonać. Najlepiej ZARAZ PO PIERWSZYM URUCHOMIENIU SYSTEMU. Na twardym dysku znajduje się ukryta partycja z systemem recovery (potrzeba 4 x DVD 4.7GB, bądź 2 razy DVD DualLayer 8.5G. Wszystkie sterowniki są dostępne bezpośrednio z dysków Recovery. Znajduje się tam folder o nazwie Drivers. Jednak polecam skorzystać z polskiej strony producenta, gdzie znajdują się bardziej aktualne sterowniki.

VAIO posiada fajny soft VAIO Update, który sam potrafi określić, czy nasze oprogramowanie VAIO, bądź sterowniki VAIO są aktualne. Jeśli nie, pobiera najnowsze i je instaluje.

Osobiście jestem BARDZO zadowolony z wyboru tego laptopa. Nie lubię się powtarzać, ale to zrobię. W tej cenie nie ma sobie równych.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Dzięki!
    2
    Siła Reputacji
    7
    Zachęciłeś mnie do tego lapka. Jeszcze może poszukam czegoś dla z konkurencji dla porównania. I mam jeszcze jedno pytanie. A mianowicie jak długi jest przewód zasilający. Bo w obecnym lapku niestety mam bardzo krótki jak na zasilacze do lapków.

Dzięki!
    30
    Siła Reputacji
    10
    Przewód ma niecałe 3 metry (2m 70cm). Spokojnie wyleguję się na łóżku z laptopem.
    Można go jednak bezproblemowo wydłużyć. Przewód od laptopa do kostki ma 2 metry. Od kostki do gniazdka to zwykły przewód H03VVH2-F. Wystarczy kupić dłuższy.

Koniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W Dechę Avatar Koniu

Dzięki!
    78
    Podziękował 43 razy w 42 Postach
    Siła Reputacji
    10
    HP odpada - koledzy mają HPeki i mają problemy z nimi. Jeden wysyła średnio laptopa do serwisu co 4 miechy. Drugi już raz wysyłał do serwisu, bo były problemy z chłodzeniem.
    oj tam nie podchodź tak do tego od razu: ja mam lapka już 20 miesięcy i nie wie o istnieniu serwisu HP - wszystko zależy od modelu, bebechów i użytkowania lapka
    jeśli zależy Ci na bardzo długim czasie baterii to może netbooka? no ale na tym mocą zbytnią nie dysponujesz...
    coś mega mocnego, ale raczej bateria nie będzie mcona stroną: Samsung R580 (NP-R580-JS09PL) - Notebooki, komputery, laptopy, monitory, karty graficzne - Komputronik internetowy sklep komputerowy
    tutaj producent zapewnia dośc długi czas pracy na baterii więc minus nawet 25% zostają 3h co uważam ze będzie realne do osiagniecia: Lenovo IdeaPad Y550 (59-026885) LED - Notebooki, komputery, laptopy, monitory, karty graficzne - Komputronik internetowy sklep komputerowy

ogólnie do każdego lapka dokupisz mocniejsza baterię i to chyba jest najlepszym rozwiązaniem bo te dodawane przez producentów mają przekoloryzowane czasy pracy

:deal:

Co jest najśmieszniejsze w ludziach - zawsze myślą na odwrót:
    spieszy im sie do dorosłości, a potem wzdychają za utraconym dzieciństwem.
    Tracą zdrowie by zdobyć pieniądze, potem traca pieniądze by odzyskac zdrowie.
    Żyją jakby nigdy nie mieli umrzec, a umierają jakby nigdy nie żyli.

Dzięki!
    2
    Siła Reputacji
    7
    Lenovo ma słabsze parametry (mniejszy dysk) w porównaniu z pozostałymi. Nad Samsungiem bym się zastanowił. Interesuje mnie opinia kogoś kto go posiada lub testował. Co do Sony Vaio opinia Trescoma jest dla mnie wystarczającą rekomendacją. Dwie godziny przy Mass Effect 2 przy full detalach na baterii jest tak mi się zdaje bardzo dobrym rezultatem. Dla mnie taki czas pracy jest wystarczający. Co do czasu pracy Lenovo na baterii jest przekoloryzowany. Kumpel miał takiego i tak różowo to nie wyglądało. Ale do jakichś 3 godzin dociągał na baterii. Mankamentem była też "uginająca się" w jednym miejcu obudowa, a z tego co doszukałem się to jest powszechną wadą tego modelu.

Dzięki!
    30
    Siła Reputacji
    10
    Najnowsze dzieci Lenovo to jakaś porażka. W tamtym miesiąca miałem w swoich łapach 3 nowiuteńkie sztuki tegoż właśnie producenta, użytkowane niespełna po 2 tygodnie od zakupu.
    We wszystkich, jak już zostało wspomniane, uginała się obudowa. W jednym z trzech modeli tylko słabiej.
    We wszystkich modelach pod pewnym kontem trzeszczały lekko zawiasy klapy podczas jej zamykania.
    Klawiatury jakieś dziwne. Tak jak kiedyś Lenovo miał świetne mięciutkie przyciski, tak teraz jakoś twardo się na nim pisało.
    Co bardzo ważne. ATI 5650 w SONY VAIO jest bardziej wydajna od GT330M w Samsungu, a co dopiero 240-tki w Lenovo.
    Różnica w procesorach i3, znajdującym się w VAIO a i5 jest tak znikoma, że praktycznie jej nie ma. Obydwa modele pobierają 35W.
    Do tego obecna cena VAIO oscyluje w wielu sklepach w granicach w/w modelu Lenovo, co wydaje mi się chyba jednym z najważniejszych argumentów.

Dzięki!
    2
    Siła Reputacji
    7
    Decyzji ostatecznie jeszcze nie podjąłem, ale tak na 90 % wybieram SONY VAIO, chyba, że jeszcze znajdę lapka, który mógłby konkurować z VAIO. Dam znać jaką decyzję podjąłem, ale do dopiero za jakiś tydzień, jak dożyję do końca sesji.

EDIT:
    W wolnej chwili czasu, których niestety prawie brak znalazłem jeszcze coś takiego: Toshiba Satellite L650-14G, Toshiba Satellite L650-10G czy Toshiba Satellite L650-11F. Parametrami są podobnę do SONY VAIO. Może mieliśćie możliwość testowania tech lapków, albo przynajmniej lapków Toshiby. Co o nich możecie powiedzieć. Dobrze się sprawują.

Dzięki!
    2
    Siła Reputacji
    7
    Decyzja co do lapka dalej nie podjęta. Teraz mam większy dylemat SONY VAIO, o którym była przez prawie cały czas mowa w tym temacie, czy Toshiba Satellite L650-11F. Toshiba ma takie same parametry karty graficznej, taka sama ilość pamięci RAM, pojemność dysku twardego również taka sama. Toshiba ma lekko lepszy procek, ma bluetooth, no według danych producenta bateria lepiej trzyma. Ale niestety Toshiba ma o jeden port USB mniej niż VAIO (w Toshibie 2 x USB, + eSATA/US. No i teraz nie mam pojęcia na który się skusić. A muszę powiedzieć, że kumpel ma Toshibe z serii Satelite (modelu nie pamiętam) i chwali sobie. Co do baterii mogę w to uwieżyć bo w Toshibie kumpla bateria bez problemu trzyma 3 godziny. I co tu teraz wybrać. Ciężki orzech do zgryzienia.

Dzięki!
    30
    Siła Reputacji
    10
    Hmmm ciężki orzech do zgryzienia. Toshiba też jest śliczna i bardzo wydajna.
    Generalnie zadaj sobie pytanie, czy faktycznie potrzebna Ci jest taka ilość portów USB. Myślę, że w moim przypadku dalej wybrałbym VAIO. Niestety ilość portów ma dla mnie większe znaczenie niż 100MHz różnicy w procesorze. Myszka - pierwszy port USB, tablet - drugi port USB, zewnętrzna kieszeń - trzeci port USB, eSATA/USB czasem późnym wieczorem zajmuje mi lampka pod USB lub drugi dysk w kieszeni USB. Koniec portów Myślę, że brakowałoby mi tego jednego. Pytanie, czy Tobie jest tyle potrzebnych?

Dzięki!
    2
    Siła Reputacji
    7
    W obecnym lapku mam 4 porty USB. Czasem zdarzało się że były wszystkie zajęte. Najgorszą wadą z wszystkich modeli Toshiby Satelite, o których sobie poczytałem jest mała ilość portów USB (2 x USB + 1 x eSATA/US. Według mnie w dzisiejszych czasach to trochę mało. Ale za to Toshiby mają wytrzymałą baterię. Ale bateria SONY VAIO nie jest taka zła, skoro na niezbyt mocno obciążającej pracy da się wytrzymać do 2,5 h. Kwestia oczywiście dobrego sformatowania. W obecnym lapku ma początku użytkowania dociągałem do 2 h, a jak na tego lapka to był wyczyn (ASUS F5R). Muszę dobrze przemyśleć wybór.

Dzięki!
    30
    Siła Reputacji
    10
    No cóż... stety lub niestety wybór należy do Ciebie.
    Obydwa modele są zbliżone wydajnością. I każdy z nich ma swój atut.
    Pomogłem Ci o tyle, że posiadam wspomnianego VAIO i dokładnie od A do Z go przetestowałem. Tak więc w tym przypadku opinie masz z pierwszej ręki.
    Myślę, że tą samą opinię można bez problemu zbliżyć do wymienionej TOSHIBY. Jednak czy w rzeczywistości jej bateria wytrzyma 3h pracy... trudno mi powiedzieć. Pod maską też ma sporo mocy. Wydaje mi się, że wytrzyma mniej więcej tyle samo, co mój VAIO, w takich samych warunkach pracy jak opisywałem.
    No i też stylistycznie bardzo ładnie wygląda

Dzięki!
    2
    Siła Reputacji
    7
    Decyzję podjąłem. Kupuję SONY VAIO. Mam tylko jeszcze jedno pytanie. Są trzy porty USB i jeden eSATA/USB ? Mam rację co do tego portu eSATA/USB. Bo w kilku sklepach na necie znalazłem opis że tego eSATA/USB nie ma w tym modelu. Jak to jest z tym. Co do kupna to muszę znaleźć teraz lapka w jak najtańszej cenie.

Dzięki!
    30
    Siła Reputacji
    10
    Mylisz się, w tym modelu jest eSATA/USB. Jak chcesz, to zrobię Ci zdjęcie

SONY VAIO VPCEB1M1E BJ <- CENEO

SONY VAIO VPCEB1M1E BJ <- SKĄPIEC

TU jest najtańszy według CENEO (bardzo dobre opinie klientów). Kliknij na zdjęcie produktu. eSATA/USB aż wali po oczach

Od siebie dodam, że imho nie będziesz żałował

Dzięki!
    2
    Siła Reputacji
    7
    Pora odnowić temat. Wszytkiemu winny brak wybranego lapka do zakupu. Jako że miałem kupić lapka na wakacje (choć u mnie jeszcze są wakacje), zakup trochę się opóźnił, a tym samym narobił problemów. Szukałem owego modelu Sony Vaio w cenie do 3 tyś. zł. i niestety jest problem ze znalezieniem w takiej cenie. Wszystkiemu winne jest to że jest to już według Sony model wiekowy i na rynkek wprowadzona została nowa seria VPC-EB2... . Konfiguracją niewiele się różni od poprzedniego modelu. Z tego co pamiętam to ma lekko lepszy procek i dodany bluetooth. Cenowo jest lekko droższy od swojego poprzednika. Ceny zaczynają się od 3 tyś z końcówką (jak dobrze pamiętam końcówka to dwadzieścia kilka złotych). I z dostępnością nie ma problemów. A zapomniałbym podać dokładną nazwę lapka: Sony Vaio VPCEB2S1E/BQ. I tu pojawia się moje pytanie czy to trafny wybór. Chcę zaznaczyć, że w grę wchodzą tylko Sony Vaio. Trescom mnie namówił na poprzedni model, poczytałem również opinie internautów na różnych portalach internetowych i przełamałem się do firmy Sony i ich lapków. Jestem otwarty na ewentualne inne propozycje lapków od Sony w identycznej cenie. Dzięki wielkie za ponowną pomoc.

Dzięki!
    30
    Siła Reputacji
    10
    Różnica może być taka, iż w VPC-EB2S1E/BQ czasami znajdziesz procesor i5, zamiast i3.
    Nie bardzo rozumiem co oznacza "dodano bluetooth"? A od kiedy VPC-EB1M1E/BJ go nie ma?
    Wszystkie podzespoły są takie same. Jedyna różnica, jak już wspomniałem, to w niektórych modelach jest i5 zamiast i3.
    Również nie wiem, gdzie przeczytałeś, że model zaledwie sprzed kilku miesięcy (4? ^_-) jest modelem wiekowym

A model EB jest jak najbardziej dostępny: CENEO.

Dzięki!
    2
    Siła Reputacji
    7
    Z tego co wyczytałem na stronce Sony to w modelu VPC-EB1M1E/BJ nie było podanego bluetooth. A co do ceneoo to akurat tego modelu w najtańszej cenie niema, w sklepie sprawdzałem, a dodatkowo dostałem informację ze sklepu, że w tego modelu już nie będzie. Pomimo to nadal figuruje na ceneo. Wyszło już, że zamówiłem VPC-EB2S1E/BQ w cenie identycznej jak model VPC-EB1M1E/BJ. Przesyłka powinna nadejść na dniach. Jak dostanę lapka to podzielę się moimi uwagami na temat tego sprzętu. Dzięki wielkie wszystkim za pomoc w dokonaniu wyboru. W razie jakichś pytań z użytkowaniem mogę odezwać się do Ciebie Trescom ? Nie miałbyś nic przeciwko jakieś ewentualnej poradzie, gdyby takowa była potrzebna.

Dzięki!
    30
    Siła Reputacji
    10
    Jasne. Wal śmiało.
    Odnośnie tego, co napisałeś. Nie wiem kto do Ciebie odpisywał, ale pisał głupoty. W każdym VPCEB1M1E/BJ jest Bluetooth. Aż przeszedłem się po trzech sklepach u mnie w Szczecinie, gdzie jest jeszcze ten model. Każdy posiadał Bluetootha

Dzięki!
    2
    Siła Reputacji
    7
    Widzisz Ty miałeś okazję obejść sklepy. A ja na podstawie tego co było napisane na stronie internetowej danego sklepu. A w większości przypadków nie uświadczyłem opisu, że posiada bluetooth. Ale lapej już jest zakupiony. Miałem kilka problemów co do oprogramowania, ale już problemy się rozwiązały. Jak coś mi wyskoczy, to zgłoszę się do Ciebie. Jako, że posiadasz juz identyczny model od dłuższego czasu jesteś bardziej obeznany.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o Temacie

Users Browsing this Thread

Osób przeglądających obecnie ten temat: 1. (Użytkowników: 0, Gości: 1)