+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki 1 do 9 z 9

Temat: Zakup Nowego Laptopa +/- 2.500zł

ADMINISTRATOR Trescom Poziom 1 : Buduje reputacjęTrescom Poziom 1 : Buduje reputację Avatar Trescom

Dzięki!
    30
    Podziękował 34 razy w 30 Postach
    Siła Reputacji
    10

Zakup Nowego Laptopa +/- 2.500zł

Przyszła kolei i na Tresa.

Za górami, za lasami, mieszkał sobie Tres ze starym laptopem, na którego twardzielu było sobie mnóstwo projektów, dokumentów i innych mniej znaczących plików. Pewnego dnia Tres postanowił zrobić sobie backup najważniejszych plików. Jednak zdecydował, że powróci wieczorem do domu od swoich rodziców, siądzie wygodnie u boku swojej piękniejszej połowy, weźmie na swoje zmęczone i stare kolana wysłużonego laptopa, obok na stoliczku ustawi zewnętrzny USB HDD i wykona sobie na spokojnie, krok po kroku backup większości plików.
    Jakież było zdziwienie Tresa, gdy wróciwszy tegoż dnia od swoich rodziców do domu, usiadł wygodnie na kanapie, obok swojej ukochanej, wziął w swoje stare dłonie wysłużonego, lecz mężnie trzymającego się laptopika, wykonał restart systemu i... (cenzura) ... (cenzura) ... (cenzura)(cenzura)(cenzura) ....... (cenzura)(cenzura)(cenzura)(cenzura)(cenzura)(cenzura)(cenzura) [dzieci nie róbcie tego w domu] ... (cenzura).
    Tak oto, swojego żywota dokonał twardziel zamieszkujący wnętrze biednego już dziadka HP 6720. Z początku Tres myślał, że coś mu się tylko zdawało, wykonał więc reanimację laptopa (czytaj. twardy reset) i ... (cenzura)(cenzura)(cenzura).
    Resztę opowieści dzieci kochane możecie sobie dopowiedzieć: stracone projekty, zaprzepaszczone strony www, muzyka, filmy, wiele innych... (wrażenie gwarantowane).

Tym oto sposobem Tres stanął oko w oko z krwiożerczą frazą ... "wydać kasę na nowego laptopa". Fraza tak straszliwa, że nawet najstarsi górale boją się jej wypowiedzieć. Nadomiar złego, Tres nawet tej kasy nie ma, ale co tam ;]
    Moi drodzy, waleczni, niestrudzeni ziomkowie. Waszemu obliczu stawiam zadanie podjęcia decyzji, co, gdzie, dlaczego, w jakim celu, kto na to wpadł, daleko jeszcze, i czemu tak drogo.
    Na ten jakże szlachetny cel pokonania owej straszliwej i krwiożerczej frazy "wydaj kasę na nowego laptopa" Tres postanawia przeznaczyć +/- 2.500zł.

Co najważniejsze? Jak najlepsza karta graficzna i jak najlepszy procesor (kolejność zachować).

Na chwilę obecną znalazłem bardzo ładnego HP'ka - HP Pavilion DV6-1130EH.

Generalnie wygląd nie ma dla mnie znaczenia. Przede wszystkim interesuje mnie wyposażenie przyszłego demona prędkości.

--------------------
    EDIT

Fajnie by było, jakby laptop był bez systemu, ponieważ posiadam oryginalnego Win7 Ultimate.
    Ostatnio edytowane przez: Trescom : 28-03-10 - 16:39

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
    - grafika, multimedia, strony internetowe.

murder(ator) ;) DaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajny Avatar DaRiOOsH

Dzięki!
    5
    Podziękował 5 razy w 4 Postach
    Siła Reputacji
    8

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

ADMINISTRATOR Trescom Poziom 1 : Buduje reputacjęTrescom Poziom 1 : Buduje reputację Avatar Trescom

Dzięki!
    30
    Siła Reputacji
    10
    DaRiOOsH imho za słaba karta graficzna. RAM co prawda można dokupić, ale myślę, że 4GB dzisiaj to już norma w zakupie.

Koniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W Dechę Avatar Koniu

Dzięki!
    78
    Podziękował 43 razy w 42 Postach
    Siła Reputacji
    10
    jako wielki zwolennik nvidi (i jednocześnie nienawidzący konkurencji ) poleciłbym Ci coś ze stajni lenovo:
    Notebook Lenovo IdeaPad Y550 (59-026114) - Laptopy, notebooki i netbooki - Agito.pl
    albo za trochę więcej, lub może znajdziesz gdzieś taniej super wypas na penrynie i najmocniejszej grafice jaką dostaniesz za te pieniążki:
    Notebook Lenovo IdeaPad Y550 (59-027432) - Laptopy, notebooki i netbooki - Agito.pl
    oba zestawy na wydajnych prockach, ddr3 i chyba wszystkimi zabawkami jakie w laptopie wypada mieć jak kamerka itp.
    sam na Twoim miejscu wstrzymałbym sie lekko z zakupem do czasu aż większa liczba firm wprowadzi lapki na i3 i i5 do sprzedaży - wtedy wszystko co na c2d poleci na łep na szyje.

:deal:

Co jest najśmieszniejsze w ludziach - zawsze myślą na odwrót:
    spieszy im sie do dorosłości, a potem wzdychają za utraconym dzieciństwem.
    Tracą zdrowie by zdobyć pieniądze, potem traca pieniądze by odzyskac zdrowie.
    Żyją jakby nigdy nie mieli umrzec, a umierają jakby nigdy nie żyli.

Dzięki!
    30
    Siła Reputacji
    10
    Przyznam cicho, że czekałem na wypowiedź Konia
    Fajne laptopki, nie powiem. Tylko mam pewne zastrzeżenia co do Lenovo. Słyszałem, że są niesamowicie awaryjne. Miałem tylko parę razy z nimi styczność, więc nie jestem w stanie się wypowiedzieć, co i jak. Aczkolwiek ta karta graficzna w droższym modelu niesamowicie kusi.

-----------
    EDIT

Wpadła mi w oko jeszcze Toshibka Satellite L505-138, na wspomnianym Intel i3-330 i karcie ATI M5165. Mogę ją mieć w podobnej cenie, co owy Lenovo. Grafika generalnie plasuje się o 8 oczek wyżej na liście notebookcheck.pl, niż GT 240M z Lenovo, co uważam, za dosyć sporo.

Co Wy na to??
    Ostatnio edytowane przez: Trescom : 29-03-10 - 12:25

Koniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W Dechę Avatar Koniu

Dzięki!
    78
    Podziękował 43 razy w 42 Postach
    Siła Reputacji
    10
    nie wiem co masz do lenovo, ja sam nie spotkałem sie z niczym szczególnym. sama seria Y550 jest niezła, kumpel ma i póki co nie narzeka, mi też przypadł do gustu.
    co do tosi: i3 to takie lo-endowy procek, w lenovo tym lepszym masz penryna. sam nie miałbym dylematu. dodatkowo jako fan nvidi (za dużo złego zwłaszcza w kwestii sterowników mnie spotkało z ati) tylko bym sie utwierdził w decyzji. ale "decyzja należy do Ciebie drogi Tomku"

:deal:

Co jest najśmieszniejsze w ludziach - zawsze myślą na odwrót:
    spieszy im sie do dorosłości, a potem wzdychają za utraconym dzieciństwem.
    Tracą zdrowie by zdobyć pieniądze, potem traca pieniądze by odzyskac zdrowie.
    Żyją jakby nigdy nie mieli umrzec, a umierają jakby nigdy nie żyli.

Dzięki!
    30
    Siła Reputacji
    10
    No i stało się. Padło na................................... SONY VAIO VPCEB1M1E/BJ.
    Dzięki wszystkim za zainteresowanie jak i pomoc.

Generalnie Koniu wybrałem VAIO właśnie ze względu na grafikę. Bije nawet takiego GF 330M

Temat zostawię jeszcze otwarty jakby ktoś chciał się w nim wypowiedzieć i zabieram się do testowania

Użytkownik Baster Poziom 0 : Nie ma jeszcze reputacji Avatar Baster

Dzięki!
    0
    Podziękował 0 razy w 0 Postach
    Siła Reputacji
    0
    ten lapek SONY VAIO VPCEB1M1E/BJ , rzeczywiście wygląda na bardzo fajny! Napisz coś o użytkowaniu! Jak Ci się sprawuje?! Może też sobie taki sprawię. Jak karta graficzna? Daje radę?!

Dzięki!
    30
    Siła Reputacji
    10
    Sprzęt jest fantastyczny. Co mogę napisać...

PLUSY:
    • bardzo ładna stylistyka
    • niesamowicie cichy, słyszalny jedynie w czasie wymagającego środowiska (np. nowsze gry, bardziej zaawansowane renderowanie w programach 3D)
    • bardzo wydajny, zarówno procesor jak i karta graficzna (nie spotkałem jeszcze żadnej gry, która by mi się zacięła na max detalach)
    • świetne ułożenie klawiatury, fantastycznie się na niej pisze
    • przy pierwszym zetknięciu bardzo zaskoczyła mnie kolorystyka matrycy, niesamowicie żywe kolory
    • bardzo dobra karta sieciowa, nawet przy słabych sygnałach wi-fi nie gubi połączenia (jak to miało miejsce w moich poprzednich laptopach)
    • dźwięk może i oszałamiający nie jest, mimo wszystko bardzo dobry
    • złącze eSATA/USB bardzo przydatne
    • w przeciwieństwie do moich poprzednich laptopów nie grzeje się tak bardzo

MINUSY:
    Skłamałbym, gdybym napisał, że nie ma.
    • położenie przycisku włączającego (Power) to jakaś pomyłka, znajduje się na skraju prawej krawędzi klawiatury i czasami, jak chcę na przykład obrócić laptopa, czy go poprawić, przypadkowo naciskam go i wyłączam laptopa... dopóki człowiek się nie przyzwyczai, że ten gówniany przycisk tam się znajduje, jest on cholernie irytujący
    • ilość syfu w postaci dodatkowego oprogramowania zainstalowanego fabrycznie pozostawię bez komentarza. Naturalnie pierwsze co zrobiłem po odpaleniu laptopa, to format, i instalacja systemu według WŁASNEGO widzi mi się, a nie producenta. Choć niektóre funkcje mogą pewnym użytkownikom się przydać, jak chociażby VAIO Gate.

Jak widać, plusy biją na głowę ilość minusów. Jak dotąd nie znalazłem żadnego konkretniejszego minusa. Z tymi, które wymieniłem da się żyć. Jedynie na początku bardzo mnie drażniły. System, to pikuś, stawia się swój własny. Ale ten przycisk zasilania jest imho pomyłką.
    Uważam jednak, że w tej cenie, ten model nie ma sobie równych.

10. 3 Użytkowników dziękuje Trescom za tego posta:

goraith (20-06-10), Koniu (16-06-10), ulm@n (19-06-10)

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o Temacie

Users Browsing this Thread

Osób przeglądających obecnie ten temat: 1. (Użytkowników: 0, Gości: 1)