Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Brak dźwięku w Win7 64 - Realtek ALC887

  1. #1
    Moderator
    Dołączył
    Jun 2005
    Posty
    509
    Siła reputacji
    17

    Brak dźwięku w Win7 64 - Realtek ALC887

    Witam,
    nie mogę zmusić do działania zintegrowanej karty dźwiękowej na płycie MSI B75MA-E33 - w Win7 64 bit Sp1. Próbowałem już chyba wszystkiego. Sterowniki z załączonej płytki, ze strony Realteka, ze strony MSI i nic. Nie wykrywa podłączonego kabla ani na wejściu tylnym ani na frontpanelu. Po przestawieniu opcji w menedżerze Realteka (wyłącz wykrywanie wejścia na frontpanelu) ikonka na pasku "ożywa" jest mikser, jak się włączy jakiś odtwarzacz niby widać, jak zmienia się poziom dźwięku, ale dalej cisza w słuchawkach i głośnikach.
    Czytałem, że może być konflikt między dźwiękiem dla HDMI i kartą dźwiękową, ale nie mam pojęcia jak to obejść. Pod Xubuntu też nie ma dźwięku.
    W necie też nic sensownego nie znalazłem.
    Może ktoś spotkał się już z tym problemem?
    Będę wdzięczny za każdą pomoc

  2. #2
    Ginekolog <-> tapicer Awatar thomas.night
    Dołączył
    Jun 2003
    Skąd
    EdgeHill
    Posty
    2,028
    Siła reputacji
    21
    Temat front panela póki co radzę zostawić. Możliwe jest, że właśnie tu jest pies pogrzebany. Tak więc na czas testów odłącz front panel.
    Jeżeli w menadżerze urządzeń dźwiękówka nie ma żadnych wykrzykników, tudzież czerwonych znaków X, to już pół sukcesu.
    Ostatnim krokiem jest sprawdzenie, które z urządzeń (dźwiękówka vs HDMI) jest ustawione jako domyślne. start -> panel sterownia -> dźwięk.
    Ustaw jako domyślne co trzeba. W tym momencie dźwięk być musi. Jeśli nie, odinstaluj istniejące sterowniki realteka, użyj tych od MSI.
    Jeżeli nadal nic, wyłącz w narzędziu Realteka jack-sensing (wykrywanie gniazda).
    Póki co tyle ;)
    ... jak w statusie, wyk. też spirale z materiału powierzonego :)
    night_cr0wler / astar0th

  3. #3
    Moderator
    Dołączył
    Jun 2005
    Posty
    509
    Siła reputacji
    17
    Najpierw to co zrobiłem:
    No to odłączyłem frontpanel (fizycznie, na płycie głównej). Odinstalowałem sterowniki. Zainstalowałem nowe ze strony MSI. Zaktualizowałem windowsa, przez menadżera urządzeń sprawdziłem, czy są aktualizacje do sterowników i tam gdzie były to się pinstalowało. W menadżerze urządzeń nie ma żadnych wykrzykników/znaków zapytania/x-ów.
    A teraz czego nie mogę zrobić:
    Wszedłem w ustawienia dźwięku. Tam były trzy urządzenia, wyłączyłem frontpanel, zostawiłem Głosniki i HDMI. Obydwa wyszarzone. W obydwu przypadkach nie mogę ustawić jako urządzenia domyślnego - bo opcja jest nieaktywna (nie podłączone głośniki/HDMI). Oczywiście kabelek od głośników jest jak najbardziej "wtyknięty", tyle, że sterownik tego nie wykrywa.
    W narzędziu realteka mogę jedynie wyłączyć wykrywanie gniazda na przednim panelu. Innych opcji nie ma.
    Dźwięku oczywista również nie ma.
    Jeszcze sprawdzę pod linuksem (znalazłem sterowniki) czy w ogóle ta karta działa, czy może jest uwalona. Ale to wieczorkiem. Na razie mam dosyć.

  4. #4
    Ginekolog <-> tapicer Awatar thomas.night
    Dołączył
    Jun 2003
    Skąd
    EdgeHill
    Posty
    2,028
    Siła reputacji
    21
    Pod linuxem ta dźwiękówka powinna działać bez żadnych dodatkowych zabiegów. Prawdę powiedziawszy pod Win7 (jeśli dobrze kojarzę) 'z automatu' powinno pojawić się Urządzenie zgodne z High Definition Audio... czy coś podobnego.
    ... jak w statusie, wyk. też spirale z materiału powierzonego :)
    night_cr0wler / astar0th

  5. #5
    Moderator
    Dołączył
    Jun 2005
    Posty
    509
    Siła reputacji
    17
    Cytat Zamieszczone przez thomas.night Zobacz posta
    Pod linuxem ta dźwiękówka powinna działać bez żadnych dodatkowych zabiegów. .
    Nie działa.
    Cytat Zamieszczone przez thomas.night Zobacz posta
    Prawdę powiedziawszy pod Win7 (jeśli dobrze kojarzę) 'z automatu' powinno pojawić się Urządzenie zgodne z High Definition Audio... czy coś podobnego.
    Pojawia się, naturalnie ale nie wykrywa włożonego jacka, przez co nie mam jak wybrać domyślnego źródła dźwieku. I dźwięku ni ma.
    Normalnie jakiś horror. Mam taką kartę sb live 5.1 vx, jak ją podłączyłem to win7 po ściągnięciu wszystkich aktualizacji dopiero ją zobaczył i zainstalował sterowniki. Teraz karta działa, ale pod linuksem dla odmiany nie można korzystać z mikrofonu. Nie da się wybrać wejścia. Jeszcze takich jaj nie miałem z dźwiękówkami. Oczywiście pod linuksem dźwięk ze zintegrowanej nie działa. Ręce opadają. Chyba wyj..- wyrzucę w cholerę tą płytę główną. Pomijam problemy z ustawieniem rozdzielczości pod linuksem. Niby integra intela jest mega wspierana przez linuksa, ale chyba nie tu i nie ta!

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Poczta przez www w win7
    Przez boofish w dziale Systemy Windows - Rozwiązywanie Problemów
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni wpis / autor: 01-02-11, 14:53
  2. Brak dźwięku w laptopie Lenovo 3000 N100
    Przez nokier w dziale Problemy Techniczne
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni wpis / autor: 22-11-09, 12:23
  3. Problem z Realtek AC97
    Przez DaRiOOsH w dziale Problemy Techniczne
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni wpis / autor: 08-12-07, 15:23

Twoje uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  • Zasady korzystania z Forum
  •  
  •