Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Prawy klawisz myszy -> menu kontekstowe -> skrót?

  1. #1
    Ulubiony użytkownik Awatar lowak
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Braniewo
    Posty
    1,425
    Siła reputacji
    20

    Icon5 Prawy klawisz myszy -> menu kontekstowe -> skrót?

    Witam,
    Mam nietypowe problem, próbowałem googlować, ale bez rezultatu.

    Chodzi o taką rzecz: zainstalowałem sobie program, który pojawia mi się w menu kontekstowym. Wszystko fajnie, poza jedną rzeczą - uwielbiam używać skrótów klawiaturowych, a ten nowy program takiego skrótu nie ma. Czy istnieje możliwość, aby nadać programowi z menu kontekstowego jakiś skrót?

    Inne opcje z menu mają, np. wyślij do ma podkreślone "o", prawym klawisz myszy -> o i mam wybraną opcję. Poniżej zrzut ekranu.

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	menu.png
Wyświetleń:	11
Rozmiar:	24.8 KB
ID:	12173


    Z góry dziękuję za pomoc :)
    "Niewiarygodnie szybki smok w świecie swych wartości powstałem z nicości obrałem droge ku wolności"
    "Trwa poscig za kasą, pozycja, dupami gdzie ludzie rozmineli się z wartościami"
    Paktofonika


    GG: 1870358

  2. #2
    Użytkownik Forum Awatar Rav
    Dołączył
    Nov 2002
    Skąd
    Susk Stary
    Posty
    206
    Trofea
    Siła reputacji
    21
    masz coś takiego, najpierw tworzysz np na pulpicie skrót do pliku exe, następnie dajesz na tym skrócie właściwościKliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Przechwytywanie.JPG
Wyświetleń:	7
Rozmiar:	45.6 KB
ID:	12174
    ustawiasz mysz w tym miejscu i na klawiaturze wciskasz skrót jakim chciałbyś odpalać tą aplikację. będzie to ctrl + alt + dowolny nieprzypisany nigdzie w systemie klawisz.
    budzi się we mnie zwierzę ,
    ale obawiam się,
    że to leniwiec ...

  3. #3
    Ulubiony użytkownik Awatar lowak
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Braniewo
    Posty
    1,425
    Siła reputacji
    20
    To akurat wyczytałem, ale ma to swoje skutki:

    - po pierwsze kombinacja, która jest dość długa -> wiadomo ctrl + alt + "coś"
    - wypróbowałem ten sposób i jest taki problem -> skrót ma umożliwić mi otwieranie dowolnego pliku poprzez ten program, a nie konkretny program (tak jak na obrazku jest CoD, a ja chcę używać np. archiwizera, aby szybko odpalał mi archiwa lub szybko tworzył z plików

    Właśnie dlatego chciałem utworzyć skrót który działał by tak:

    1. Zaznaczam plik
    2. Klikam ten przycisk, który działa jak prawy klawisz myszy
    3. Wyświetla mi się menu i klikam np. "c" i mam kopiuj albo dajmy na to "i" a wtedy przechodzi mi do menu widocznego na obrazku IZArca
    "Niewiarygodnie szybki smok w świecie swych wartości powstałem z nicości obrałem droge ku wolności"
    "Trwa poscig za kasą, pozycja, dupami gdzie ludzie rozmineli się z wartościami"
    Paktofonika


    GG: 1870358

  4. #4
    Użytkownik Forum Awatar Rav
    Dołączył
    Nov 2002
    Skąd
    Susk Stary
    Posty
    206
    Trofea
    Siła reputacji
    21
    budzi się we mnie zwierzę ,
    ale obawiam się,
    że to leniwiec ...

  5. #5
    Ulubiony użytkownik Awatar lowak
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Braniewo
    Posty
    1,425
    Siła reputacji
    20
    Niestety nie... gość pokazuje jak dodać nową opcję do menu kontekstowego, ale nie jak przypisać jej skrót.

    Jest różnica przy odpalaniu menu kontekstowego poprzez prawy klawisz myszy (wtedy nie pokazują się skróty) albo z klawisza do otwarcia menu kontekstowego(lub przy użyciu skrótu shift+F10 - wtedy pojawiają się skróty). Chodzi mi o to, że przy tym konkretnym programie tego skrótu nie ma i jak to zrobić, aby taki skrót dodać.
    "Niewiarygodnie szybki smok w świecie swych wartości powstałem z nicości obrałem droge ku wolności"
    "Trwa poscig za kasą, pozycja, dupami gdzie ludzie rozmineli się z wartościami"
    Paktofonika


    GG: 1870358

  6. #6
    Ulubiony użytkownik Awatar lowak
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Braniewo
    Posty
    1,425
    Siła reputacji
    20
    Śmieszna rzecz ;)
    Kiedy przestałem się tym interesować wpadłem na jakże głupie pomysł: a może ten skrót jednak działa mimo braku podkreślenia... *klik* i okazuje się, że tak!

    Także, wydaje mi się, że windows jakoś sam przyporządkowuje ten skrót do najbliższych literek. Generalnie jest tak, że z założeniami jak na początku tematu, wystarczy zainstalować ten program -> klawisz funkcji prawego klawisza myszy -> "i" i to przekierowuje mnie do tego menu które chciałem.

    Niechcący myśląc nad tym intensywnie mój mózg znalazł rozwiązanie sam ;)


    Dzięki za pomysły, które pomogły dojść do tego banalnego rozwiązania :D Temat uważam, za zamknięty.
    "Niewiarygodnie szybki smok w świecie swych wartości powstałem z nicości obrałem droge ku wolności"
    "Trwa poscig za kasą, pozycja, dupami gdzie ludzie rozmineli się z wartościami"
    Paktofonika


    GG: 1870358

  7. #7
    Ginekolog <-> tapicer Awatar thomas.night
    Dołączył
    Jun 2003
    Skąd
    EdgeHill
    Posty
    2,028
    Siła reputacji
    21
    Odgrzeję kotleta ;)
    Za przyporządkowanie skrótów (gdziekolwiek) odpowiada symbol -> & .
    Uzbrojeni w tą wiedzę idziemy do edytora rejestru (regedit), następnie wyszukiwarka i trochę zdrowego rozumu :)
    ... jak w statusie, wyk. też spirale z materiału powierzonego :)
    night_cr0wler / astar0th

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Menu dla *.avi
    Przez teles4 w dziale Programy Dla Systemów Windows
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni wpis / autor: 15-06-08, 17:17
  2. Menu...
    Przez ramzes w dziale Strefa Webmastera
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni wpis / autor: 21-04-07, 22:36
  3. wymiary myszy
    Przez jedwabisty w dziale Problemy Techniczne
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni wpis / autor: 06-02-06, 22:37
  4. Menu PPM w obrazkach
    Przez Manky w dziale Systemy Windows - Rozwiązywanie Problemów
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni wpis / autor: 16-12-05, 00:38
  5. Menu - javascript
    Przez NetHolik w dziale Strefa Webmastera
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni wpis / autor: 09-04-04, 23:10

Twoje uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  • Zasady korzystania z Forum
  •  
  •