Pokaż wyniki od 1 do 13 z 13

Wątek: Jakiej maski sieci użyć

  1. #1
    Użytkownik Forum Awatar Sąsiad
    Dołączył
    Dec 2006
    Skąd
    Kosina/k. Łańcuta
    Posty
    284
    Siła reputacji
    0

    Jakiej maski sieci użyć

    Witam,
    Mój problem polega na tym że nie wiem jaką maskę sieci wpisać. Chcę połączyć 3 sieci ze sobą każda posiada inną pulę adresową ale też chce je widzieć w miejscach sieciowych.
    Sieci są następujące:
    1. 192.168.1.0
    2. 192.168.2.0
    3. 192.168.3.0
    Z góry dziękuję za pomoc.
    Pomoc sąsiedzka: strzyże, goli, pi****li, krawaty wiąże, usuwa ciąże.
    Moje prace - zrobilem to sam.

  2. #2
    Moderator Awatar Koniu
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    ns | wawa
    Posty
    2,092
    Trofea
    Siła reputacji
    18
    255.255.252.0 - po taki zakres możesz podpiąć sieci: 192.168.[0,1,2,3].XXX
    kontakt :deal:

    Co jest najśmieszniejsze w ludziach - zawsze myślą na odwrót:
    spieszy im sie do dorosłości, a potem wzdychają za utraconym dzieciństwem.
    Tracą zdrowie by zdobyć pieniądze, potem traca pieniądze by odzyskac zdrowie.
    Żyją jakby nigdy nie mieli umrzec, a umierają jakby nigdy nie żyli.

  3. #3
    Użytkownik Forum Awatar Sąsiad
    Dołączył
    Dec 2006
    Skąd
    Kosina/k. Łańcuta
    Posty
    284
    Siła reputacji
    0
    Jednak maska sieci musi być 255.255.0.0 wtedy wszystkie komputery automatycznie widzą się w połączeniach sieciowych.
    A jak wpisze 255.255.255.0 to dopiero po wpisaniu adresu da się na niego wejść.
    Pomoc sąsiedzka: strzyże, goli, pi****li, krawaty wiąże, usuwa ciąże.
    Moje prace - zrobilem to sam.

  4. #4
    Moderator Awatar Koniu
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    ns | wawa
    Posty
    2,092
    Trofea
    Siła reputacji
    18
    255.255.252.0 - i daje sobie odciąć nie powiem co, że będą sie komputery widzieć
    kontakt :deal:

    Co jest najśmieszniejsze w ludziach - zawsze myślą na odwrót:
    spieszy im sie do dorosłości, a potem wzdychają za utraconym dzieciństwem.
    Tracą zdrowie by zdobyć pieniądze, potem traca pieniądze by odzyskac zdrowie.
    Żyją jakby nigdy nie mieli umrzec, a umierają jakby nigdy nie żyli.

  5. #5
    Ginekolog <-> tapicer Awatar thomas.night
    Dołączył
    Jun 2003
    Skąd
    EdgeHill
    Posty
    2,028
    Siła reputacji
    19
    Jakaś herezja Panowie :)
    192.168.X.Y / 255.255.255.0 <-> i na banka wszystko będzie śmigać o ile żaden FW nie zdecyduje inaczej.

    "widzenie" kompów w otoczeniu sieciowym / moich miejscach sieciowych / grupie roboczej polega na ich uczestnictwie w owej grupie roboczej i otwartych portach 137 - 139 i 445.
    Jeżeli pojawiają się problemy z przeglądaniem grupy roboczej mimo w/w można sobie ręcznie wyrzeźbić odpowiedni plik trzymający na sztywno IP komputerów: Domain Browsing with TCP&#47;IP and LMHOSTS Files
    Ostatnio edytowane przez thomas.night ; 11-05-11 o 23:40
    ... jak w statusie, wyk. też spirale z materiału powierzonego :)
    night_cr0wler / astar0th

  6. #6
    Moderator Awatar Koniu
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    ns | wawa
    Posty
    2,092
    Trofea
    Siła reputacji
    18
    thomas.night jeśli Twoim zdaniem wystarczy otwarty port i ta sama grupa robocza, nie zważając na to w jakiej podsieci jesteśmy - to każdy komputer w swoim otoczeniu sieciowym powinien widzieć każdy komputer w internecie(!). to wygląda na niezła herezję....

    z tego co mnie uczono to musi być to jedna podsieć. dlatego 255.255.0.0 działa - z tym ze jest to duża podsieć i na opisane wymagania (192.168.[0,1,2,3].XXX ) starczy maska 255.255.252.0.
    oczywiście dodatkowo muszą być otwarte porty i jednakowa grupa robocza - tego nie neguje.

    podany przez Ciebie link nie załatwia sprawy przy korzystaniu z DHCP
    kontakt :deal:

    Co jest najśmieszniejsze w ludziach - zawsze myślą na odwrót:
    spieszy im sie do dorosłości, a potem wzdychają za utraconym dzieciństwem.
    Tracą zdrowie by zdobyć pieniądze, potem traca pieniądze by odzyskac zdrowie.
    Żyją jakby nigdy nie mieli umrzec, a umierają jakby nigdy nie żyli.

  7. #7
    Ginekolog <-> tapicer Awatar thomas.night
    Dołączył
    Jun 2003
    Skąd
    EdgeHill
    Posty
    2,028
    Siła reputacji
    19
    192.168.X.Y / 255.255.255.0 <-> i na banka wszystko będzie śmigać o ile żaden FW nie zdecyduje inaczej.
    Co znaczy tyle, że:
    192.168.1.10 / 255.255.255.0
    192.168.55.78 / 255.255.255.0
    192.168.90.66 / 255.255.255.0
    192.168.XXX.YYY / 255.255.255.0
    ... będą się widzieć bez problemu.



    z tego co mnie uczono to musi być to jedna podsieć.
    No i dobrze Cie nauczono, ktoś mówił, że jest inaczej?



    podany przez Ciebie link nie załatwia sprawy przy korzystaniu z DHCP
    Fakt, w takim układzie trzeba pomyśleć o przypisywaniu IP po MAC ( http://forum.softmania.pl/sieci-komp...ip-do-mac.html ) lub usłudze WINS.


    PS zerknij tu: Online IP Subnet Calculator
    i poklikaj różne Subnet Mask patrząc przy okazji na Hosts per Subnet

    A 'wikipedycznie' rzecz ujmując maska 255.255.0.0 jest prawidłowa dla adresów klasy B, tj 128.0.0.1 - 191.255.255.254
    Maska podsieci
    192.168.X.Y to klasa C.
    Ostatnio edytowane przez thomas.night ; 12-05-11 o 14:21
    ... jak w statusie, wyk. też spirale z materiału powierzonego :)
    night_cr0wler / astar0th

  8. #8
    Użytkownik Forum Awatar Sąsiad
    Dołączył
    Dec 2006
    Skąd
    Kosina/k. Łańcuta
    Posty
    284
    Siła reputacji
    0
    Powiem tak ja i kumpel mamy swoje własne sieci z netem on w puli 192.168.1.0, a ja 192.168.2.0.
    Ostatnio po długim gadaniu doszło do skutku połączenie ich ze sobą tak aby można się było plikami wymieniać.
    Gdy mieliśmy maskę 255.255.255.0 to do komputerów szły pingi ale nie było ich widać w połączeniach sieciowych. Jedynie znając adres IP komputera dało się na niego wejść.
    Raz przez pomyłkę wpisałem maskę 255.255.0.0 i komputery się pokazały w miejscach sieciowych.
    Co do maski 255.255.252.0 to jeszcze nie sprawdzałem.


    Cytat Zamieszczone przez Koniu Zobacz posta
    255.255.252.0 - i daje sobie odciąć nie powiem co, że będą sie komputery widzieć
    Sprawdziłem tą maskę. I jednak Koniu stracił to o czym nie chciał powiedzieć.
    Pomoc sąsiedzka: strzyże, goli, pi****li, krawaty wiąże, usuwa ciąże.
    Moje prace - zrobilem to sam.

  9. #9
    Ginekolog <-> tapicer Awatar thomas.night
    Dołączył
    Jun 2003
    Skąd
    EdgeHill
    Posty
    2,028
    Siła reputacji
    19
    Gdy mieliśmy maskę 255.255.255.0 to do komputerów szły pingi ale nie było ich widać w połączeniach sieciowych.
    oook... czyli mieliście łączność. Skupmy się na chwilę na tym fakcie.
    Proponowałbym takie rozwiązanie, spróbujmy się na chwilkę uprzeć na maskę 255.255.255.0 a dostęp do komputera uzyskasz w taki sposób, że
    start->uruchom \\ipkomputera np \\192.168.2.20 [enter].

    Sprawa z 'widocznością' tudzież pojawianiem się komputerów w moich miejscach sieciowych zależy od usługi przeglądarki głównej na którymś z komputerów podłączonych do sieci. Wybór systemu odkrywającego listę innych systemów następuje automatycznie, więc łańcuch ma taką siłę jaką jego najsłabsze ogniwo.

    Masz jakieś błędy ze źródła mrxsmb w dzienniku zdarzeń?

    A teraz co nowego sobie ubzdurałem ;)
    Podejrzewam, że zmiana masek na kilku (np na dwóch systemach) odcięło je od reszty sieci - no i dobrze - nastąpił wybór przeglądarki głównej z dwóch lub kilku poprawnie skonfigurowanych systemów - no i macie swój target.
    Po zmianie masek na reszcie sprzętu coś cyklicznie zaczęło się rozsypywać wskutek problemu owego mechanizmu na którymś z pozostałych komputerów.

    Obszedłbym to poprzez łączenie się za pomocą \\ipkomputera (j/w) lub w przypadku 'ruchomych' adresów ip \\nazwakomputera, jednakże ten drugi manewr jest duużo wolniejszy przy fazie ustanawiania połączenia.
    Ostatnio edytowane przez thomas.night ; 16-05-11 o 10:45
    ... jak w statusie, wyk. też spirale z materiału powierzonego :)
    night_cr0wler / astar0th

  10. #10
    Użytkownik Forum Awatar Sąsiad
    Dołączył
    Dec 2006
    Skąd
    Kosina/k. Łańcuta
    Posty
    284
    Siła reputacji
    0
    Co do wpisywania adresu za pomocą np. \\192.168.2.20 i masce 255.255.255.0 to dało się wejść na komputer z udostępnionymi plikami. To jest dobre rozwiązanie o ile komputery w sieci mają na stałe wpisane adresy. A co do wejścia po nazwie przy masce 255.255.255.0 to się nie udaje.
    A gdzie szukać tego błędu mrxsmb mam windowsa 7
    Pomoc sąsiedzka: strzyże, goli, pi****li, krawaty wiąże, usuwa ciąże.
    Moje prace - zrobilem to sam.

  11. #11
    Ginekolog <-> tapicer Awatar thomas.night
    Dołączył
    Jun 2003
    Skąd
    EdgeHill
    Posty
    2,028
    Siła reputacji
    19
    Panel sterowania -> Narzędzia administracyjne -> Podgląd zdarzeń.
    Poszukaj tam gałęzi System.

    Co do \\nazwa, jakie masz DNSy w systemie?
    Proponowałbym taki schemat: KOMP(dns wskazujący na router)------>>Router(dns zewnętrzny).
    Ostatnio edytowane przez thomas.night ; 17-05-11 o 11:38
    ... jak w statusie, wyk. też spirale z materiału powierzonego :)
    night_cr0wler / astar0th

  12. #12
    Użytkownik Forum Awatar Sąsiad
    Dołączył
    Dec 2006
    Skąd
    Kosina/k. Łańcuta
    Posty
    284
    Siła reputacji
    0
    błędów w systemie nie ma

    a dns na kompie mam taki jak adres routera.
    Pomoc sąsiedzka: strzyże, goli, pi****li, krawaty wiąże, usuwa ciąże.
    Moje prace - zrobilem to sam.

  13. #13
    Ginekolog <-> tapicer Awatar thomas.night
    Dołączył
    Jun 2003
    Skąd
    EdgeHill
    Posty
    2,028
    Siła reputacji
    19
    Pobierz i zapisz np na dysku d:
    http://www.unixwiz.net/tools/nbtscan-1.0.35.exe

    start -> uruchom -> cmd [enter]
    d:
    nbtscan-1.0.35.exe ipkompadocelowego

    Czy narzędzie coś pokazało? Jeżeli nie problem tkwi w protokole NetBIOS.

    Sprawdźmy czy NetBIOS jest włączony:

    Start -> uruchom -> ncpa.cpl [enter]
    Klikasz prawym w połączenie dla Twojej sieci -> właściwości
    TCP/IPv4 -> właściwości
    Zaawansowane
    Zakładka WINS
    Włącz NetBIOS przez TCP/IP
    Ostatnio edytowane przez thomas.night ; 17-05-11 o 12:29
    ... jak w statusie, wyk. też spirale z materiału powierzonego :)
    night_cr0wler / astar0th

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 1
    Ostatni wpis / autor: 06-03-12, 14:30
  2. Dwa programy, jakich użyć - uninstaller i menadżer plików.
    Przez GoLLaB w dziale Programy Dla Systemów Windows
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni wpis / autor: 24-01-11, 03:04
  3. W Sieci niebezpiecznie
    Przez wyyzy w dziale Bezpieczeństwo
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni wpis / autor: 23-09-06, 19:38
  4. Sieci p2p i torrent.
    Przez kuncialdinho w dziale Programy Dla Systemów Windows
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni wpis / autor: 21-07-06, 14:33
  5. Konferencja jakiej nie było!
    Przez wyyzy w dziale Wiadomości ogólne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni wpis / autor: 03-04-06, 15:49

Twoje uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  • Zasady korzystania z Forum
  •  
  •