Pokaż wyniki od 1 do 11 z 11

Wątek: Brak dostępu do danych do serwera FTP za routerem.

  1. #1
    Użytkownik Forum Awatar cuzan
    Dołączył
    Aug 2006
    Skąd
    Olsztyn
    Posty
    50
    Siła reputacji
    0

    Icon5 Brak dostępu do danych do serwera FTP za routerem.

    Witam wszystkich wytrwałych, widzę że forum przeżyło odmianę no ale do rzeczy. Mam taki mały quest, mój internet to lokalny net radiowy rozdzielony routerem w moim domu (PC i laptop,Linksys WRT54GL z Tomato 1.25) poprosiłem admina o otwarcie portów na potrzebę FTP (postawiony na CesarFtp), no i kolega powiedział że standardy są zajęte czyli 21 i 22 więc powiedział że otworzy mi porty od 50000 do 50005 no i git.
    http://img213.imageshack.us/img213/9310/44241752.jpg
    Przypisałem porty 50000 do PC a 50001 do Laptopa, wewnątrz sieci FTP działa poprawnie. Mój brat mając dostęp do internetu z sieci kablowej xyz wpisując odpowiedni adres pod którym mój FTP jest widoczny z zewnątrz,po połączeniu się z serwerem widzi pliki (przy pomocy Total Commander), zaś ja będąc w pracy czyli za routerem mogę połączyć się z FTP na PC ale nie widzę plików? Mój szef mówi mi że mam źle skonfigurowanego FTP,ale co tam można źle zrobić? Pięć kliknięć i FTP stoi tak więc moje pytanie czy ktoś miał podobną sytuacje?

    P.S. Opcja NAT jest na routerze wł. http://img248.imageshack.us/img248/8311/17229988.jpg

  2. #2
    Ginekolog <-> tapicer Awatar thomas.night
    Dołączył
    Jun 2003
    Skąd
    EdgeHill
    Posty
    2,028
    Siła reputacji
    19
    1.
    wewnątrz sieci FTP działa poprawnie
    2.
    z sieci kablowej xyz (..) FTP jest widoczny z zewnątrz,po połączeniu się z serwerem widzi pliki
    3.
    zaś ja będąc w pracy czyli za routerem mogę połączyć się z FTP na PC ale nie widzę plików
    Zgodnie z tym co mamy w pkt.2 wnioskuję, że to już działa z zewnątrz, aczkolwiek w warunkach firmowych działać przestaje.


    Możliwe scenariusze:
    - firewall firmowy blokuje sesję FTP na portach które podałeś wyżej (konieczna rozmowa z adminem sieci firmowej, celem otwarcia wspomnianych portów)
    - program, którym łączysz się do domowego FTP niewłaściwie negocjuje sesję (czy możesz w firmie zainstalować TotalCommander?)
    ... jak w statusie, wyk. też spirale z materiału powierzonego :)
    night_cr0wler / astar0th

  3. #3
    Użytkownik Forum Awatar cuzan
    Dołączył
    Aug 2006
    Skąd
    Olsztyn
    Posty
    50
    Siła reputacji
    0
    Dokładnie jest tak jak zrozumiałeś a jeśli chodzi o odblokowanie portów to pytałem szefa czy są takie porty zablokowane,powiedział że nie. Total Commandera mam zainstalowanego,opcja trybu pasywnego transferu też jest zaznaczona. Sprawa jest o tyle dziwna że mój kolega ma w domu też neta z kablówki i rozdziela go sobie routerem,on będąc za routerem może się połączyć ale nie widzi plików. Jeśli chodzi o konf TC to -> http://img26.imageshack.us/img26/5036/tccfg.jpg

  4. #4
    Ginekolog <-> tapicer Awatar thomas.night
    Dołączył
    Jun 2003
    Skąd
    EdgeHill
    Posty
    2,028
    Siła reputacji
    19
    Czekaj, czekaj:
    z sieci kablowej xyz (..) FTP jest widoczny z zewnątrz,po połączeniu się z serwerem widzi pliki
    a tu:
    on będąc za routerem może się połączyć ale nie widzi plików
    To są w końcu dwie różne osoby czy jedna?
    Czy w/w FTP działa gdziekolwiek poza siecią w której znajduje się Twój komp?
    ... jak w statusie, wyk. też spirale z materiału powierzonego :)
    night_cr0wler / astar0th

  5. #5
    Użytkownik Forum Awatar cuzan
    Dołączył
    Aug 2006
    Skąd
    Olsztyn
    Posty
    50
    Siła reputacji
    0
    Mój brat ma neta bezpośrednio z kablówki (bez routera) może się połączyć i widzi pliki, mój kolega mając neta z TP podłączonego i rozdzielonego przez router może połączyć się z FTP ale nie widzi plików. Nie wiem jak jeszcze jaśniej napisać,dziękuję thomas za cierpliwość. Mi osobiście skończyły się pomysły,admin mojej sieci lokalnej mówi że na routerze kolegi nie są otwarte moje porty 50000-50005 i dlatego jest taka sytuacja ale jakoś mało mnie to przekonuje. Byłoby chyba najlepiej jakbym miał drugi router i wpiął go u mojego brata i sam go skonfigurował. Sprawa ogólnie dość dziwna,piszę na tym forum bo odkąd pamiętam i z tego co widzę to nadal są osoby,które zawsze zdołały w jakiś sposób pomóc.

  6. #6
    Ginekolog <-> tapicer Awatar thomas.night
    Dołączył
    Jun 2003
    Skąd
    EdgeHill
    Posty
    2,028
    Siła reputacji
    19
    Ok, zostawmy te cuda z komunikacją i portami.
    Proponuję utworzyć własną sieć wirtualną za pomocą Hamachi... przy okazji bezpieczniej będzie, a na pewno unikniemy w/w problemów.
    ... jak w statusie, wyk. też spirale z materiału powierzonego :)
    night_cr0wler / astar0th

  7. #7
    Użytkownik Forum Awatar cuzan
    Dołączył
    Aug 2006
    Skąd
    Olsztyn
    Posty
    50
    Siła reputacji
    0
    Cześć thomas, rozwiązanie z hamachi nie bardzo mnie satysfakcjonuje,ale zawsze jakaś alternatywa. Wczoraj z kolegą,który ma neta i router posiedziałem i pokombinowałem,ale nic nie zwojowaliśmy. Jak on postawi FTP na stand porcie 21 to ja mogę do niego się wbić z tym że on ma neta z kablówki i ma otwarte 21. Ja jestem w sieci lokalnej i 21 jest już zajęte. Z kolei jak on zmienił port na inny to już lipa w CesarFTP wypluwa taki log
    Kod:
    Fri 30 Apr 2010 [20:16:41] 000002 220 CesarFTP 0.99g Server Welcome !
    Fri 30 Apr 2010 [20:16:41] 000002 USER login
    Fri 30 Apr 2010 [20:16:41] 000002 User PUBLIC connected, login : login
    Fri 30 Apr 2010 [20:16:41] 000002 331 User login OK, waiting for password
    Fri 30 Apr 2010 [20:16:42] 000002 PASS  **********
    Fri 30 Apr 2010 [20:16:42] 000002 User PUBLIC logged in successfully
    Fri 30 Apr 2010 [20:16:42] 000002 230 User password OK, CesarFTP server ready
    Fri 30 Apr 2010 [20:16:42] 000002 SYST
    Fri 30 Apr 2010 [20:16:42] 000002 215 Microsoft Windows
    Fri 30 Apr 2010 [20:16:42] 000002 FEAT
    Fri 30 Apr 2010 [20:16:42] 000002 500 Syntax error or unknown command
    Fri 30 Apr 2010 [20:16:42] 000002 CLNT Total Commander (UTF-8)
    Fri 30 Apr 2010 [20:16:42] 000002 500 Syntax error or unknown command
    Fri 30 Apr 2010 [20:16:42] 000002 OPTS UTF8 ON
    Fri 30 Apr 2010 [20:16:42] 000002 500 Syntax error or unknown command
    Fri 30 Apr 2010 [20:16:42] 000002 PWD
    Fri 30 Apr 2010 [20:16:42] 000002 257 "/"
    Fri 30 Apr 2010 [20:16:42] 000002 TYPE A
    Fri 30 Apr 2010 [20:16:42] 000002 200 Type successfully set
    Fri 30 Apr 2010 [20:16:42] 000002 PORT 192,168,1,2,192,229
    Fri 30 Apr 2010 [20:16:42] 000002 200 command successfully executed
    Fri 30 Apr 2010 [20:16:42] 000002 LIST
    Fri 30 Apr 2010 [20:16:42] 000002 150 Data connection created for directory listing
    Fri 30 Apr 2010 [20:17:29] 000002 PORT 192,168,1,2,192,234
    Fri 30 Apr 2010 [20:17:29] 000002 200 command successfully executed
    Fri 30 Apr 2010 [20:17:29] 000002 LIST
    Fri 30 Apr 2010 [20:17:29] 000002 150 Data connection created for directory listing
    Fri 30 Apr 2010 [20:17:33] 000002 QUIT
    Fri 30 Apr 2010 [20:17:33] 000002 221 Good Bye
    Fri 30 Apr 2010 [20:17:37] 000003 User connecting, IP:XXX.XXX.XXX.XXX
    Fri 30 Apr 2010 [20:17:37] 000003 220 CesarFTP 0.99g Server Welcome !
    Fri 30 Apr 2010 [20:17:37] 000003 USER login
    Fri 30 Apr 2010 [20:17:37] 000003 User PUBLIC connected, login : login
    Fri 30 Apr 2010 [20:17:37] 000003 331 User login OK, waiting for password
    Fri 30 Apr 2010 [20:17:37] 000003 PASS  **********
    Fri 30 Apr 2010 [20:17:37] 000003 User PUBLIC logged in successfully
    Fri 30 Apr 2010 [20:17:37] 000003 230 User password OK, CesarFTP server ready
    Fri 30 Apr 2010 [20:17:37] 000003 SYST
    Fri 30 Apr 2010 [20:17:37] 000003 215 Microsoft Windows
    Fri 30 Apr 2010 [20:17:37] 000003 FEAT
    Fri 30 Apr 2010 [20:17:37] 000003 500 Syntax error or unknown command
    Fri 30 Apr 2010 [20:17:37] 000003 CLNT Total Commander (UTF-8)
    Fri 30 Apr 2010 [20:17:37] 000003 500 Syntax error or unknown command
    Fri 30 Apr 2010 [20:17:37] 000003 OPTS UTF8 ON
    Fri 30 Apr 2010 [20:17:37] 000003 500 Syntax error or unknown command
    Fri 30 Apr 2010 [20:17:37] 000003 PWD
    Fri 30 Apr 2010 [20:17:37] 000003 257 "/"
    Fri 30 Apr 2010 [20:17:37] 000003 TYPE A
    Fri 30 Apr 2010 [20:17:37] 000003 200 Type successfully set
    Fri 30 Apr 2010 [20:17:38] 000003 PORT 192,168,1,2,192,236
    Fri 30 Apr 2010 [20:17:38] 000003 200 command successfully executed
    Fri 30 Apr 2010 [20:17:38] 000003 LIST
    Fri 30 Apr 2010 [20:17:38] 000003 150 Data connection created for directory listing
    Fri 30 Apr 2010 [20:18:31] 000003 QUIT
    Fri 30 Apr 2010 [20:18:31] 000003 221 Good Bye
    Zastanawiam się na częścią kodu:

    Kod:
    Fri 30 Apr 2010 [20:17:37] 000003 215 Microsoft Windows
    Fri 30 Apr 2010 [20:17:37] 000003 FEAT
    Fri 30 Apr 2010 [20:17:37] 000003 500 Syntax error or unknown command
    Fri 30 Apr 2010 [20:17:37] 000003 CLNT Total Commander (UTF-8)
    Fri 30 Apr 2010 [20:17:37] 000003 500 Syntax error or unknown command
    Fri 30 Apr 2010 [20:17:37] 000003 OPTS UTF8 ON
    Fri 30 Apr 2010 [20:17:37] 000003 500 Syntax error or unknown command
    Zastanawia jedna rzecz w programach FTP w standardzie 21 działają, a jak zmienimy port to już dead. Myślałem że miał ktoś taki już problem więc poruszyłem go na forum,ale z tego co widzę to nie bardzo. No nic najwyżej z kolegą może coś wywalczę, jak osiągnę swój cel to dam znać. Thomas dzięki za cierpliwość,zainteresowanie i odpowiedzi.

    Pozdrawiam

  8. #8
    Ginekolog <-> tapicer Awatar thomas.night
    Dołączył
    Jun 2003
    Skąd
    EdgeHill
    Posty
    2,028
    Siła reputacji
    19
    To musi być akurat FTP?
    Serwer SSH (SCP) wydaje się być lepszym pomysłem:
    How to install OpenSSH sshd server and sftp server on a Windows 2000 or Windows XP or Windows Vista

    SCP to coś a'la FTP over SSH... całość jest o wiele bezpieczniejsza niż FTP, doświadczenia wiem, że działa na każdym porcie.
    Mało tego dzięki klientowi SSH (np Putty) możesz również forwardować kilka portów za pomocą jednego (i wychodzi jak w hamachi)
    Using port forwarding with PuTTY

    Ustawianie FTPa, który otwarcie się przedstawia nie jest zbyt dobrym pomysłem.
    ... jak w statusie, wyk. też spirale z materiału powierzonego :)
    night_cr0wler / astar0th

  9. #9
    Użytkownik Forum Awatar Fredi
    Dołączył
    Mar 2004
    Skąd
    Wałbrzych
    Posty
    295
    Siła reputacji
    16
    A ja bym proponowal zmiane programu ktory robi ftp na domowym kopie , napewno jest ich wiecej i jest mozliwosc ze zadziala poprawnie na innym porcie sprobowac nie zaszkodzi.
    Śmierć chroni przed życiem. -=|-|-|-|-|=- Pan Bóg bawi się z ludźmi w chowanego. On odlicza - ludzie się chowają -=|-|-|-|-|=- Tylko człowiek potrafi być nieludzki

    - Andrzej Majewski


  10. #10
    Użytkownik Forum Awatar demonstar
    Dołączył
    Nov 2002
    Skąd
    Olsztyn, Poland
    Posty
    438
    Siła reputacji
    17
    Jest jeszcze inna możliwość z którą kiedyś się zetknąłem - winda blokuje połączenie TC ,może być nieodpowiednio ustawiony

    gg :1174278 tlen:demonstar
    real demonstar side - czyli www.demonstar.fg.pl

  11. #11
    Użytkownik Forum Awatar cuzan
    Dołączył
    Aug 2006
    Skąd
    Olsztyn
    Posty
    50
    Siła reputacji
    0
    Witam
    Jest jeszcze inna możliwość z którą kiedyś się zetknąłem - winda blokuje połączenie TC ,może być nieodpowiednio ustawiony
    nie bardzo rozumiem,zaporę mam wył. ale i tam mam ustawiony wyjątek na porty,z których korzystam czyli 50000...50005.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Brak dostępu do "ukryj ikony nieaktywne"
    Przez np15 w dziale Systemy Windows - Rozwiązywanie Problemów
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni wpis / autor: 14-09-08, 18:41
  2. [Problem]Brak spójności danych na dysku :/
    Przez buszmen w dziale Systemy Windows - Rozwiązywanie Problemów
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni wpis / autor: 20-08-07, 14:38
  3. Tele2 zaprezentuje rewolucyjną ofertę dostępu do Internetu
    Przez buszmen w dziale Internet i teleinformatyka
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni wpis / autor: 30-07-07, 14:00
  4. Problem z routerem
    Przez flash w dziale Sieci Komputerowe
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni wpis / autor: 24-09-06, 20:43
  5. Problem z Routerem ADSL
    Przez kodzirko w dziale Sieci Komputerowe
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni wpis / autor: 13-06-05, 20:07

Twoje uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  • Zasady korzystania z Forum
  •  
  •