Pokaż wyniki od 1 do 18 z 18

Wątek: TV + karta Radeon HD 4550

  1. #1
    Użytkownik Forum Awatar ziomulus
    Dołączył
    Mar 2007
    Skąd
    Kalisz
    Posty
    249
    Siła reputacji
    13

    TV + karta Radeon HD 4550

    Witam.

    Interesuję mnie czy jeśli podłącze TV Full HD pod mój komputer z kartą graficzną Radeon HD4550 To będę mógł puścić sygnał wysokiej jakości do telewizora poprzez kabel HDMI? A tak dokładniej mówiąc czy uzyskam rozdzielczość wymaganą do jakości Full HD:)

    pzdr

  2. #2
    Użytkownik Forum
    Dołączył
    Nov 2002
    Posty
    1,393
    Siła reputacji
    18
    Jeśli Twój model posiada ATI Avivo HD, to jak najbardziej obsługuje Full HD 1080p.
    Albo sprawdź na opakowaniu, czy Twój model posiada taką funkcję, albo podaj producenta, to Ci powiem.

  3. #3
    Użytkownik Forum Awatar ziomulus
    Dołączył
    Mar 2007
    Skąd
    Kalisz
    Posty
    249
    Siła reputacji
    13
    Już Ci mówię:) Producentem tej karty jest Gigabyte. Jeśli potrzebujesz więcej informacji pisz.

    pzdr

  4. #4
    Użytkownik Forum
    Dołączył
    Nov 2002
    Posty
    1,393
    Siła reputacji
    18
    Bez problemu obsługuje Full HD.

  5. #5
    Użytkownik Forum Awatar ziomulus
    Dołączył
    Mar 2007
    Skąd
    Kalisz
    Posty
    249
    Siła reputacji
    13
    Z tym że jeszcze jedno małe pytanie.. Nie mogę znaleźć tej opcji w ustawieniach w Catalyst Control Center.. Mam tylko "Avivo Video" A nigdzie nie jest napisane "Avivo HD" tak jak to zamieścili na stronie którą mi podałeś.
    Chyba że to jest to samo?

  6. #6
    Użytkownik Forum
    Dołączył
    Nov 2002
    Posty
    1,393
    Siła reputacji
    18
    Czy mam rozumieć, że szukasz opcji wyświetlania obrazu w rozdzielczości HD? Aby tego dokonać musisz podłączyć odbiornik telewizyjny i wykryć go w ustawieniach karty graficznej jako drugi monitor/telewizor. Wtedy w jego właściwościach ustawiasz odpowiednią rozdzielczość.

    Dla sygnału HD 720p wynosi ona 1280x720.
    Dla sygnału Full HD 1080i (interlaced) jak i 1080p (progressive) wynosi ona 1920x1080.

    W ustawieniach Wideo Avivo możesz wpływać na wygląd obrazu, a nie jego jakość.

    Generalnie polecam poczytać: HDTV.

    W razie czego pytaj.

  7. #7
    Użytkownik Forum Awatar ziomulus
    Dołączył
    Mar 2007
    Skąd
    Kalisz
    Posty
    249
    Siła reputacji
    13
    słuchajcie a jeśłi już podłącze TV z Full HD to ustawieniach w karty ustawię mu rozdzielczość 1920x1080 ?

  8. #8
    Użytkownik Forum
    Dołączył
    Nov 2002
    Posty
    1,393
    Siła reputacji
    18
    Ustawisz taką rozdzielczość jaką uznasz za słuszne. Jeśli chcesz mieć Full HD to ustawisz taką jaką napisałeś.

  9. #9
    Użytkownik Forum Awatar ziomulus
    Dołączył
    Mar 2007
    Skąd
    Kalisz
    Posty
    249
    Siła reputacji
    13
    Jeszcze jedno pytanie: Kabel HDMI oprócz obrazu przesyła również dźwięk, a czy będę mógł również używać innych głośników czy tylko tych które są w TV? Może dokładniej mówiąc czy z głośników podpiętych normalnie do kompa nadal będzie słyszalny z nich dźwięk?

  10. #10
    Użytkownik Forum
    Dołączył
    Nov 2002
    Posty
    1,393
    Siła reputacji
    18
    Można korzystać również z głośników zewnętrznych (tj. np. podpiętych pod laptopa). Przynajmniej ja tak robię i jest git. W TV wyłączam po prostu dźwięk ;)

  11. #11
    Użytkownik Forum Awatar ziomulus
    Dołączył
    Mar 2007
    Skąd
    Kalisz
    Posty
    249
    Siła reputacji
    13
    A komputer nie zacznie mi wariować jeśli podłącze mu dwie klawiatury i myszki? Bo skoro będę miał dwa monitory to powinienem móc pracować na dwóch oddzielnie tak? (tj. WIN 7 ma możliwość ustawienia dwóch pulpitów tak?)

  12. #12
    Użytkownik Forum
    Dołączył
    Nov 2002
    Posty
    1,393
    Siła reputacji
    18
    Yyyyyy chyba coś Ci się pomieszało :) A skąd Ci nagle przyszły do głowy dwie klawiatury i dwie myszki?????????????????????????
    Mówimy o obrazie w Full HD, a nie o stacji roboczej 2 in 1. Owszem, jest możliwość pracy na jednej stacji roboczej mając dwie klawiatury i dwie myszki, ale to odrębna bajka i nie ma nic wspólnego z obecnym tematem.
    Telewizor będzie działał w takim trybie, w jakim go ustawisz. Albo będzie klonem pulpitu, albo jego rozszerzeniem (coś jakby więcej miejsca na pulpicie), albo jako jedyny obraz (monitor laptopa będzie wyłączony). Ale nie ma to nic wspólnego z tym, co napisałeś.

  13. #13
    Użytkownik Forum Awatar ziomulus
    Dołączył
    Mar 2007
    Skąd
    Kalisz
    Posty
    249
    Siła reputacji
    13
    Cytat Zamieszczone przez Trescom Zobacz posta
    Yyyyyy chyba coś Ci się pomieszało :) A skąd Ci nagle przyszły do głowy dwie klawiatury i dwie myszki?????????????????????????
    Mówimy o obrazie w Full HD, a nie o stacji roboczej 2 in 1. Owszem, jest możliwość pracy na jednej stacji roboczej mając dwie klawiatury i dwie myszki, ale to odrębna bajka i nie ma nic wspólnego z obecnym tematem.
    Telewizor będzie działał w takim trybie, w jakim go ustawisz. Albo będzie klonem pulpitu, albo jego rozszerzeniem (coś jakby więcej miejsca na pulpicie), albo jako jedyny obraz (monitor laptopa będzie wyłączony). Ale nie ma to nic wspólnego z tym, co napisałeś.
    Wiem że nie ma to żadnego związku z tematem, ale nie chciałem zakładać kolejnego tematu dla jednego pytania:) Jak coś to proszę Admina o takie rozporządzenie i założę nowy temacik):

    pzdr

  14. #14
    Użytkownik Forum
    Dołączył
    Nov 2002
    Posty
    1,393
    Siła reputacji
    18
    Jeśli chcesz rozmawiać na temat stanowiska roboczego z dwoma klawiaturami i myszkami to proszę o założenie nowego tematu. Nie ma on nic wspólnego z obecnym wątkiem :)

  15. #15
    Użytkownik Forum Awatar ziomulus
    Dołączył
    Mar 2007
    Skąd
    Kalisz
    Posty
    249
    Siła reputacji
    13
    A słuchajcie dlaczego jak podłączyłem pc przez kabel hdmi do TV to obraz nie jest w pełni rozciągnięty na pełen ekran tylko wokół mam czarną ramkę?? Może to wina kabla co? Kupiłem Kabel marki Hama 1.3 który ma nawet napisane 1440p :o

  16. #16
    Użytkownik Forum
    Dołączył
    Nov 2002
    Posty
    1,393
    Siła reputacji
    18
    Ustawienia telewizora. Też tak mam. Włączam w TV automatyczne rozciąganie na cały ekran.
    Z drugiej strony taki obraz w telewizorach LCD jest jak najbardziej pożądany. Wydłuża to jego żywotność.

  17. #17
    Użytkownik Forum Awatar ziomulus
    Dołączył
    Mar 2007
    Skąd
    Kalisz
    Posty
    249
    Siła reputacji
    13
    Więc mówisz Tres że to zupełnie normalne że obraz który pochodzi z PC przez HDMI jest pomniejszony nawet w najwyższej rozdzielczości tak? A piszesz też coś o ustawieniach TV, w Samsungu UE32B6000 mogę gdzieś to zmienić, bo ja nie mogę tego znaleźć...

  18. #18
    Użytkownik Forum Awatar ziomulus
    Dołączył
    Mar 2007
    Skąd
    Kalisz
    Posty
    249
    Siła reputacji
    13
    słuchajcie jaką powinienem ustawić prędkość odświeżania obrazu dla rozdzielczości FULL HD? J obecnie mam 60Hz i obraz podczas przewijania stron się przycina a to jest max w opcjach do ustawienia..

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. ATI Radeon X300/X500
    Przez budaszol w dziale Problemy Techniczne
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni wpis / autor: 06-06-10, 22:21
  2. Ati Radeon HD 4850 series
    Przez 66slawek w dziale Problemy Techniczne
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni wpis / autor: 09-02-10, 07:28
  3. Sapphire Radeon HD 5750 Vapor-X Radeon HD 5750 z chłodzeniem Vapor-X
    Przez pytonss w dziale Sprzęt i technologie
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni wpis / autor: 26-10-09, 22:10
  4. Radeon 9200se Podkręcalność ?????
    Przez tom11 w dziale Problemy Techniczne
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni wpis / autor: 06-02-08, 14:12
  5. Czy ktoś próbował??Radeon 9550.
    Przez sewa23 w dziale Problemy Techniczne
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni wpis / autor: 09-10-06, 22:49

Twoje uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  • Zasady korzystania z Forum
  •  
  •