Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Telefon voip bez komputera

  1. #1
    Użytkownik Forum Awatar Ogorek
    Dołączył
    Jun 2003
    Posty
    1,215
    Siła reputacji
    18

    Telefon voip bez komputera

    Witam

    Chcę się poradzić osoby, która ma jakieś doświadczenie z siecią voip, w jaki sposób można by zmontować tą sieć tak, aby działała ona bez użycia komputera.
    znalazłem coś takiego:
    http://allegro.pl/item363294070_bram...z_blokad_.html

    o ile dobrze zrozumiałem do tego można podłączyć zwykły telefon, który potem już będzie działał w sieci np. skype.

    Rzecz w tym, że w domu mam taki schemat:


    i tak się zastanawiam czy można by coś z tego wszystkiego stworzyć, oczywiście najlepiej byłoby gdyby takową bramkę voip można było podłączyć do sieci za pomocą rj45.
    i jeszcze dodatkowe pytanie, czy dało by się wszystko zmieścić w jednym telefonie, czy trzeba by było dokupić 2.

    EDIT: jeszcze jedno pytanie, jak z takiego telefonu się wybiera osobę do której się dzwoni?
    Ostatnio edytowane przez Ogorek ; 14-05-08 o 22:32 Powód: zmieniłem link

  2. #2
    Moriente_S
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Ogorek Zobacz posta
    Witam

    Chcę się poradzić osoby, która ma jakieś doświadczenie z siecią voip, w jaki sposób można by zmontować tą sieć tak, aby działała ona bez użycia komputera.
    znalazłem coś takiego:
    http://allegro.pl/item363294070_bram...z_blokad_.html

    o ile dobrze zrozumiałem do tego można podłączyć zwykły telefon, który potem już będzie działał w sieci np. skype.

    Rzecz w tym, że w domu mam taki schemat:


    i tak się zastanawiam czy można by coś z tego wszystkiego stworzyć, oczywiście najlepiej byłoby gdyby takową bramkę voip można było podłączyć do sieci za pomocą rj45.
    i jeszcze dodatkowe pytanie, czy dało by się wszystko zmieścić w jednym telefonie, czy trzeba by było dokupić 2.

    EDIT: jeszcze jedno pytanie, jak z takiego telefonu się wybiera osobę do której się dzwoni?

    Bez użycia komputera na allegro jest taki telefon ktory 2 w 1 masz
    skype i zwykły telefon jesli masz 420zł mozesz go kupić i bez problemu

    Jeśli nie masz to można to zrobić taniej

    tego linka co wyslales to jest bramka voip co mozesz podlaczyc zwykly telefon i
    prowadzic rozmowy przez voip ale sprzedawca nie dodał że możesz miec kazdego operatora
    ale nie skype

    Skype jako jedyny ma inna technologie i nie dziala ta bramka a po drugie musisz miec caly czas wlaczony
    komputer zeby moc dzwonic i odbierac polaczenia


    taka bramka do skype kosztuje 30 zł i jest na allegro ale musisz miec wlaczony komputer


    jesli chcesz bez komputera musisz kupic bramke voip z routerem w jednym wtedy mozesz dzwonic bez komputera
    jest na allegro okolo 120zl

    przed zakupem spytaj sie sprzedajacego czy bramka obsluguje skype to jest wazne tez ale widzialem
    na allegro taka co obsuguje skype wpisz skype w bramkach i znajdziesz




    Mysle że odpowiedzialem na twoje pytanie jesli masz 422zł telefon 2w1 aaaa jeszcze bym zapomniał
    jesli masz neostrade co przy kazdym podlaczeniu komputera musisz sie zalogowac zeby miec neta

    to nawet ten telefon 2w 1 nie pomoze musi byc router to tego ja mam wlasnie taki przypadek

    skype za 12 zł miesiecznie masz 10 000 rozmow na stacjonarne w Polsce dlatego wszyscy chca skype

    Jesli masz jakieś pytania pisz odpowiem


    Pozdrawiam

  3. #3
    Użytkownik Forum Awatar Ogorek
    Dołączył
    Jun 2003
    Posty
    1,215
    Siła reputacji
    18
    internet mi obsługuje router, on sam się łączy z internetem i w razie rozłączenia automatycznie łączy ponownie, dodatkowo działa 24/7, także z połączeniem nie ma problemu, myślę że najwygodniej było by jednak użyć takowej bramki, masz może jakieś doświadczenie z tym? być może polecił byś mi jakąś.

  4. #4
    Użytkownik Forum Awatar karpik83
    Dołączył
    Oct 2003
    Posty
    208
    Siła reputacji
    16
    hej
    a co ty chcesz dokladnie zrobic?? chcesz dolozyc sobie w domu druga linie telefoniczna wlasnie z tej Pramki PAP2 czy chcesz tylko podlaczyc bramke i postawic telefon obok niej?? jak chcesz to drugie to ta bramke podlacza sie do routera i do nie wpina sie zwykly kabelek telefoniczny i do telefonu, bodajze halo.interia.pl ma mozliwosc wykupienia za 6zl zwyklego numeru telefonu w strefie ktora sobie wybierzesz i potem tylko uzupelniasz konto i dzwonisz, i oczywicie ludzie dzwonia do ciebie na ten numer, zadnego komputera ci nie potrzeba (no oczywiscie musisz uzyc kompa zeby skonfigurowac ta bramke ;)) a jesli chodzi o ta druga linie w domu to juz troche bardziej skomplikowane

    narazie
    Krzysiek

  5. #5
    Użytkownik Forum Awatar Ogorek
    Dołączył
    Jun 2003
    Posty
    1,215
    Siła reputacji
    18
    chcę właśnie mieć drugą linię, bez użycia komputera i żeby ona działała właśnie w sieci skypa.

  6. #6
    Użytkownik Forum Awatar karpik83
    Dołączył
    Oct 2003
    Posty
    208
    Siła reputacji
    16
    skype nie uzywa protokolu SIP wiec wszelkie popularne bramki voip-owe w tym PAP2 nie beda dzialac, jako alternatywe to mozesz poszukac np. skype telefonow ktore wykorzystuja wireless, bedziesz mial mozliwosc korzystania z takiego telefonu wszedzie gdzie bedziesz w zasiegu albo jakiegos hotspota albo jakiegos bezprzewodowego routerka, tyle wiem :)

    narazie
    Ostatnio edytowane przez karpik83 ; 21-05-08 o 22:53

  7. #7
    Użytkownik Forum Awatar Ogorek
    Dołączył
    Jun 2003
    Posty
    1,215
    Siła reputacji
    18
    ok, dzięki za pomoc

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Telefon z Dual SIM
    Przez Sąsiad w dziale GSM Inne
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni wpis / autor: 15-01-11, 22:43
  2. VoIP & livebox TP
    Przez MAK w dziale Problemy Techniczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni wpis / autor: 16-07-08, 03:21
  3. BlueSoleil VoIP+ witaminka
    Przez Oregoon w dziale Telefony komórkowe
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni wpis / autor: 07-06-07, 10:30
  4. Jaki telefon ???
    Przez Lukash w dziale Off Topic
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni wpis / autor: 11-03-07, 10:46
  5. VoIP - Telefonia internetowa
    Przez Abser w dziale Internet
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni wpis / autor: 27-09-05, 14:20

Twoje uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  • Zasady korzystania z Forum
  •  
  •