+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki 1 do 19 z 19

Temat: STOP : 0x000000ED // W7

Stały Użytkownik Tazar Poziom 0 : Nie ma jeszcze reputacji Avatar Tazar

Dzięki!
    8
    Podziękował 0 razy w 0 Postach
    Siła Reputacji
    0

STOP : 0x000000ED // W7

Witam mam taki problem gdyż przy logowaniu Windowsa 7
    wyskakuje mi blue screen:
    UNMOUNTABLE_BOOT_VOLUME
    z błędem:

STOP : 0x000000ED (0x---------,0xC0000185,0x00000000,0x00000000)

(mój sprzęt to Lenovo y550)

Pierwszy problem z laptopem zaczął się gdy pobrałem oryginalny update do w7 - serwis pack 2 do w 7 - jak sie okazało feralny, wadliwy uszkodził systemy innym ludziom tez czytałem o tym, u mnie nie działał menadżer zadań i wiele innych drobnych problemów + zamulenie systemu maksymalnie po włączeniu laptopa musiałem odczekać 10min. ok. ze by móc coś zrobić. no i skorzystałem one key recovery (przywróciłem komputer do ustawień fabrycznych ) było ok... ale po jakimś czasie tj. 1miesiac zaczol się mulic komputer tak jak po tym wadliwym update'cie... trwał ten stan ok 1-2 miesiące (trzymałem komputer w hibernacji przez ten okres bo działał płynniej)(jeśli to może mieć związek to dzień przed podrożą działał (przechodziłem odprawę no i komputer był prześwietlany) tuz po podroży powalczeniu wystąpił ten problem z niebieskim ekranem... nic nie działało -' naprawa systemu ' itp. jedyne co udało mi się zrobić to F8 (opcja - ostatnia znana dobra konfiguracja (zaawansowane) --->(system zaskoczył i moglem włączyć one key recovery i przywrócić ustawienia fabryczne no i było ok. system działał dobrze przez 1 miesiąc aż do chwili kiedy przy wyłączaniu instalowały się jakie aktualizacje działo się to długo a musiałem iść spać no i wyłączyłem ręcznie to no i następnego dnia przy włączeniu wyskoczył niebieski ekran ale tym razem niedzielo nic żadna opcja wszystkie operacje prowadzące do włączenia systemu kończą się na szybkim niebieskim ekranie i restarcie... i tak dalej.
    sytuacja jakby trudniejsza... tak jakby stan mimo wszystko się pogorszył mimo poprzedniego przywrócenia do ustawię fabrycznych.

pozdrawiam mam nadzieje ze ktoś pomoże mi ocenić co się stało i co można z tym zrobić żeby odzyskać sprawny sprzęt.

na szczęście mam obok drugi laptop wiec mogę poszukać rozwiązania w sieci. Będę śledził na bieżąco temat jakich kol wiek pytań pomocniczych.

Ginekolog <-> tapicer thomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajny Avatar thomas.night

Wpisów
    2
    Dzięki!
    4
    Podziękował 22 razy w 19 Postach
    Siła Reputacji
    10
    Problem z dyskiem twardym.
    Płyta z WinXP -> konsola odzyskiwania: chkdsk c: /r
    lub płyta z Vista/7 i sprawdź błędy na dysku.
    ... jak w statusie, wyk. też spirale z materiału powierzonego
    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

night_cr0wler / astar0th

Dzięki!
    8
    Siła Reputacji
    0
    nie mam żadnej płyty, wiec co mogę zrobić ? wszystko co mam to na ukrytym dysku wewnętrznym, tylko nie wiem jak odpalić nie wchodząc do systemu

ADMINISTRATOR Trescom Poziom 1 : Buduje reputacjęTrescom Poziom 1 : Buduje reputację Avatar Trescom

Dzięki!
    39
    Podziękował 35 razy w 31 Postach
    Siła Reputacji
    10
    Zaopatrz się w soft MHDD, tudzież w Hiren's Boot (można bootować z płyty bądź pendrive'a), który MHDD posiada i przeskanuj dysk.
    O MHDD pisałem już w wątku Sąsiada, więc zapraszam do zapoznania się z jego treścią.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
    - grafika, multimedia, strony internetowe.

5. Użytkownicy, którzy podziękowali:

Stary (08-02-12)

Dzięki!
    8
    Siła Reputacji
    0
    jak to zrobić z pendrivem ?

Stały Użytkownik Stary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajny Avatar Stary

Dzięki!
    12
    Podziękował 18 razy w 15 Postach
    Siła Reputacji
    7

8. Użytkownicy, którzy podziękowali:

Tazar (18-01-12)

ADMINISTRATOR Trescom Poziom 1 : Buduje reputacjęTrescom Poziom 1 : Buduje reputację Avatar Trescom

Dzięki!
    39
    Podziękował 35 razy w 31 Postach
    Siła Reputacji
    10
    Dokładnie. Zamiast bawić się z pendrivem MHDD zrób sobie od razu pendrive'a z Hirens'em, który posiada zarówno MHDD jak i wiele innych aplikacji.

- grafika, multimedia, strony internetowe.

10. Użytkownicy, którzy podziękowali:

Tazar (18-01-12)

Dzięki!
    8
    Siła Reputacji
    0
    Witam
    nie moglem wcześniej tego sprawdzić.

No i sprawdziłem dziś no i na pierwszym kroku formatowaniu pena.
    wystąpił \;

Error ; Failed to format the device a przy ponownej probie kolejny ; there is no media in the specified device

okey co można z tym zrobić ?

dzięki z uwagę

Dzięki!
    8
    Siła Reputacji
    0
    hey pomoże ktoś ?

Stały Użytkownik Stary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajny Avatar Stary

Dzięki!
    12
    Siła Reputacji
    7
    Spróbuj na innym gnieździe usb. Zobacz czy w innym programie do formatowania/partycjonowania pen jest widoczny. Jeśli tak, to spróbuj go sformatować choćby na fat32 a potem ponownie spróbuj w/w progsem. Jeśli pen padł, to niestety nie znam się na przywracaniu pamięci usb do życia. Pozostaje spróbować z innym, wystarczy najtańszy 1GB pen.
    Sam przeprowadziłem całą procedurę na zwykłym penie 2 GB no name bez żadnych kłopotów.

Dzięki!
    8
    Siła Reputacji
    0
    hey, odpuściłem z pen. no i wypaliłem na płycie mhdd
    ale tu pojawił się kolejny problem mhdd nie widzi dysku twardego ;/

patrzyłem tez już z ustawieniami : ( SATA Mode selection ; - AHCI i IDE - tu pokazało płytę dvd i internal HDD (wdc wd5000bevt - 22zat0 - (PM) o dużej pojemności ale to raczej na pewno wewnętrzny ukryty dysk.

Nie wiem co dalej w życiu zawsze tak zawsze wiatr w oczy wieje. jak już mam problem to niema prostego rozwiązania tylko co krok coś nowego pod nogami Pomocy Panowie

ps. ten internal hdd jest na pozycji 6 w mhdd a nie wiem co to za wartość 976,773,168 bo dysk główny ma chyba 470 GB czy to jest dysk główny o który chodziło ?

Dzięki!
    12
    Siła Reputacji
    7
    976,773,168 to jest liczba sektorów twojego dysku twardego. A twój dysk twardy to wdc wd5000bevt - 22zat0 - zobacz sobie na obrazku - na naklejce masz wszystkie te dane

Czyli, twój dysk to ten "internal HDD" i właśnie jego musisz przeskanować

16. Użytkownicy, którzy podziękowali:

Tazar (05-02-12)

Dzięki!
    8
    Siła Reputacji
    0
    no i tak

AVG ok. 59000 kb/s
    ACT ok. 43000 kb/s

< 3ms 3223185
    < 10ms 606621
    < 50ms 631
    < 150ms 40
    < 500ms
    > 500ms

? time
    x unc 6
    ! ABRT
    S IDNF
    A AMNF 1
    0 TONF
    * BBK

Error's :
    77078172
    171549833
    455982424
    456791138
    460284336
    471606274

[ 976,773,168 ] - [ 976,773,167 ] = [100,0 % ]
    time spent : 02:19:39

no to tak :
    x UNC x 6
    A AMNF - nie znaleziono znacznika adresu (problem z nagłówkami opisującymi sektory) x 1 mocno zle jest ?

dysk niby spoko poza tymi 40 stoma wolnymi i 6 bad no i tym 1...

ps. co można by zrobić ? czy od razu 0erowy format ? nie mam systemu operacyjnego bo jakby co po formacie wszystko wyparuje z ukrytej partycji... i nie będę miał jak.

Dzięki!
    8
    Siła Reputacji
    0
    Czekam na opinie Panowie jak postąpić dalej, tymczasem szukam w temacie

szukam i szukam i natrafiłem na coś :

istnieje jeszcze taka komenda ERASE WAITS (do wklepania z klawiatury zamiast samego ERASE). Różni się tym od komendy ERASE że nie usuwa danych na dysku, jednak jest mniej skuteczna od komendy ERASE.
    chodzi mi tu o dostanie się jakoś do systemu i utworzenie na płycie recovery do postawienia systemu po planowanym 0erowaniu dysku.

dodam tez kilka slow dla sprostowania wcześniejszego problemu z niewidocznym dyskiem, może komuś się przyda
    MHDD ma problem z wykrywaniem dysków w trybie ACHI/RAID więc jeśli mamy ustawiony w BIOSie taki tryb to powinniśmy go wcześniej przestawić na IDE. Dodatkowo MHDD może mieć problemy również z dodatkowymi kontrolerami na płycie (mi np. nie wykrywa żadnych dysków podłączonych do JMicrona). Również o skanowaniu dysków podłączonych przez USB (kieszenie/adaptery) można zapomnieć, bo MHDD ich nie wykryje.

no i dodam jeszcze od siebie link z dobrym opisem mhdd może komuś się przyda całkiem dobra lektura
    Opis programu MHDD i technologii S.M.A.R.T. - Forum Komputer ?wiat

ps.
    smart 05.02.2012.png

Dzięki!
    8
    Siła Reputacji
    0
    hey ogarnia ktoś ?

pozdro

Dzięki!
    12
    Siła Reputacji
    7
    Na moje oko masz dwa wyjścia.
    Pierwsze to takie, że próbujesz naprawić to co się da (bez usuwania danych) albo MHDD albo innym programem. Przy odrobinie szczęścia udaje ci się uruchomić system i wtedy robisz sobie płytkę recovery, zgrywasz dane a następnie MHDD zerujesz dysk i na nowo instalujesz system.
    W drugim przypadku potrzebny ci będzie drugi dysk, na który sklonujesz sobie obecny dysk(partycje, wraz z ukrytą partycją). Zrobić to można z użyciem np. Clonezilla, albo Acronis true image, Norton Ghost lub progsem od WD "Western Digital Data Lifeguard Tools" - generalnie wszystko to znajdziesz na Hirens Boot CD, niekoniecznie w najnowszej wersji (do wersji bodajże 10 masz jakby "większy" wybór programów ).
    Tyle, że ponieważ są błędy na dysku źródłowym możliwe, że będziesz jednak musiał spróbować naprawić (bez usuwania danych) badsektory - przynajmniej tyle ile sie da. Jeśli jednak uda ci się sklonować dysk bez naprawy, to musisz się liczyć z tym, że niektóre dane na sklonowanym dysku mogą być uszkodzone.
    Opcja z klonowaniem wydaje mi się najlepszym wyjściem, bo zachowasz sobie oryginalną partycję recovery i nie będziesz musiał od nowa instalować systemu.
    A po wszystkim możesz zrobić sobie na przyszłość obraz dysku - wtedy przywracanie systemu po awarii to kilka minut.
    Ostatnio edytowane przez: Stary : 08-02-12 - 18:16

21. Użytkownicy, którzy podziękowali:

Tazar (09-02-12)

Dzięki!
    8
    Siła Reputacji
    0
    Pierwsze to takie, że próbujesz naprawić to co się da (bez usuwania danych) albo MHDD albo innym programem.
    1. czyli jak ? mam mhdd o jaka opcje Ci chodzi tu konkretnie

W drugim przypadku potrzebny ci będzie drugi dysk, na który sklonujesz sobie obecny dysk(partycje, wraz z ukrytą partycją).
    masz tu na myśli kopie posektorowa ?

czy tez inna opcja na która wpadłem jakbyś mógł ja ocenić czy dobra.. :
    zrobić kopię partycji recovery na zewnętrzny nośnik np na pena(lub dvd's) programem partimage z live partedmagic.
    http://digitalincursion.net/partedma...11_24_i686.iso
    Kopię MBR też nie zaszkodzi zrobić.
    co myślisz mam już gotowy program na dvd obraz podzieli się na kawałki tak np. jak na dvd

pozdro !

Dzięki!
    12
    Siła Reputacji
    7
    Jesli zależy ci tylko na partycji recovery, to twój sposób w zupełności wystarczy.

Dzięki!
    8
    Siła Reputacji
    0
    trochę przy tym zabawy ale jakoś mi idzie, dam znać oczywiście a potem 0erowanie i trzeba kciuki trzymać no i remap zobaczymy..

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o Temacie

Users Browsing this Thread

Osób przeglądających obecnie ten temat: 1. (Użytkowników: 0, Gości: 1)