Witajcie, w końcu uzbierałem kasę i kupiłem nowy komputer - laptopa.
Sprzęt przyjedzie do mnie bez systemu.
Nie wiem jaką wersję ubuntu 10.04 wybrać, 32 czy 64 bit.
Na stronie Ubuntu do codziennego użytku zalecają 32 bity.
Co sądzicie na ten temat?
Witajcie, w końcu uzbierałem kasę i kupiłem nowy komputer - laptopa.
Sprzęt przyjedzie do mnie bez systemu.
Nie wiem jaką wersję ubuntu 10.04 wybrać, 32 czy 64 bit.
Na stronie Ubuntu do codziennego użytku zalecają 32 bity.
Co sądzicie na ten temat?
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

jeśli nie masz przesłanek że będziesz korzystał z nowości x64bitówek (oprogramowania które jest wyłącznie na systemy x64) to zostań na 32 bitówce - tyczy się to każdego systemu. ogólnie nic nie zyskasz do codziennego użytku, a napotkasz wiele nowych problemów z 64bitówką
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
:deal:
Co jest najśmieszniejsze w ludziach - zawsze myślą na odwrót:
spieszy im sie do dorosłości, a potem wzdychają za utraconym dzieciństwem.
Tracą zdrowie by zdobyć pieniądze, potem traca pieniądze by odzyskac zdrowie.
Żyją jakby nigdy nie mieli umrzec, a umierają jakby nigdy nie żyli.
maciek697 (23-07-10)
Dzięki Koniu, tak mi się właśnie wydawało. Do tej pory korzystam z wersji 32 bitowej 8.04 na leciwej maszynie. Przeglądając fora, często napotykałem posty z problemami użytkowników systemu 64 bitowego.
Pozdrawiam

Mity, w dodatku nieco wydumane. Nic nie zastąpi testu własnego, a co do problemów z Linux'em... to zwyczajowo załatwia się to w taki sposób:Spoiler:
Na dzień dzisiejszy nie mamy tylko 64-bit'owego Flash Playera.
...prócz wydajności.ogólnie nic nie zyskasz do codziennego użytku![]()
... jak w statusie, wyk. też spirale z materiału powierzonego
night_cr0wler / astar0th
No to teraz mam zagwozdkę ...
System już ładnie działa na 32 bitach, ale zaczyna mnie kusić instalacja 64 bitowej wersji.
Tylko znów to kopiowanie danych na zewnętrzny HDD - masakra![]()

A gdyby /home był osobną partycją nie byłoby takich problemów(chyba, że mówimy o innych danych).
night_cr0wler / astar0th

z doświadczenia powiem że jako serwer czy komputer do "poważniejszych" działań 64bitówka ma duży, pozytywny wpływ, natomiast dla zwykłego użytkowania nie widze jakichkolwiek zalet
:deal:
Co jest najśmieszniejsze w ludziach - zawsze myślą na odwrót:
spieszy im sie do dorosłości, a potem wzdychają za utraconym dzieciństwem.
Tracą zdrowie by zdobyć pieniądze, potem traca pieniądze by odzyskac zdrowie.
Żyją jakby nigdy nie mieli umrzec, a umierają jakby nigdy nie żyli.

Sprawa indywidualna. Skoro /home to osobną partycja można by sporządzić obraz całej reszty (clonezilla lub acronis trueimage, backup & restore) i zobaczyć co by to było.
Jak się nie spodoba to wracamy do tego z obrazu. Nie wiesz dopóki nie spróbujesz samemu.
Odczułem temat 'doradztwa' gdy zaczynałem z Linux'em i szukałem odpowiedniego distro.
Wniosek? Nie zawsze większość ma rację, a Debian okazał się być (4me) najlepszym systemem na desktop.
Tyle dygresji, wracając do tematu, jednoznacznie w tej kwestii nie wypowiada się nawet sama społeczność Ubuntu: Please Read First Advantages and Disadvantages of 64bit. (Plus install Guides) - Ubuntu Forums stąd moje podejście.
Klaryfikując: tu nie ma pojęcia 'lepszy' i 'gorszy'. Kwestia użyteczności zależy od samego użytkownika.
Skoro więc możemy (i mamy warunki) sobie stworzyć 'poligon' do indywidualnego testu, to czemu by z tego nie skorzystać (?)
Ostatnio edytowane przez: thomas.night : 09-08-10 - 00:52
night_cr0wler / astar0th
maciek697 (09-08-10)
Osób przeglądających obecnie ten temat: 1. (Użytkowników: 0, Gości: 1)