Witam wszystkich, doszedłem do wniosku, że Windows XP niepotrzebnie zajmuje mi miejsce na dysku. Od paru lat korzystam z Ubuntu i coraz rzadziej uruchamiałem Windows, ostatnio tylko po to żeby zobaczyć czy jeszcze wstanie. Okazało się, że Ubuntu wystarcza mi w zupełności do wszystkiego, czego oczekuję od systemu operacyjnego.
Pomyślałem, że fajnie byłoby spróbować innej dystrybucji linuxa, padło na Debiana.
Moje pytanie:
Czy jest możliwe bezproblemowe zainstalowanie go na dysku, który wcześniej zajmował Windows ?
Podział dysków wygląda następująco:
Pierwszy dysk, podzielony na dwie partycje ntfs, tą drugą chciałbym zachować, gdyż znajdują się na niej dane, z których korzystam także pod Ubuntu. Myślę, że niewiele ponad 5 GB powinno do Debiana wystarczyć.
Drugi dysk w całości używany pod Ubuntu. Ten chciałbym pozostawić bez zmian.
Czy mogę po prostu sforamtować jedna partycję pierwszego dysku i wrzucić tam Debiana ?
EDIT:
Albo inaczej, czy dałoby radę wywalić Windowsa i wykorzystać tą przestrzeń dysku na partycję linuksową z danymi? Myślałem, żeby zamienić dyski na taśmie, przemienić zworki, aby drugi większy dysk pracował jako pierwszy. Tylko co na to bootmanager, czy grub się odnajdzie?
Posta wpisałem jako odpowiedź, gdyż nie mogłem zapisać zmian po edycji oryginalnego wpisu. Sorry

LinkBack URL
About LinkBacks

Odpowiedź z Cytatem