+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki 1 do 5 z 5

Temat: Wymiana przestrzeni dysku Windows na Debiana

It is I - Leclerc ;) maciek697 Poziom 1 : Buduje reputację Avatar maciek697

Dzięki!
    9
    Podziękował 1 raz w 1 Poście
    Siła Reputacji
    6

Icon3

Witam wszystkich, doszedłem do wniosku, że Windows XP niepotrzebnie zajmuje mi miejsce na dysku. Od paru lat korzystam z Ubuntu i coraz rzadziej uruchamiałem Windows, ostatnio tylko po to żeby zobaczyć czy jeszcze wstanie. Okazało się, że Ubuntu wystarcza mi w zupełności do wszystkiego, czego oczekuję od systemu operacyjnego.
    Pomyślałem, że fajnie byłoby spróbować innej dystrybucji linuxa, padło na Debiana.

Moje pytanie:
    Czy jest możliwe bezproblemowe zainstalowanie go na dysku, który wcześniej zajmował Windows ?

Podział dysków wygląda następująco:

Pierwszy dysk, podzielony na dwie partycje ntfs, tą drugą chciałbym zachować, gdyż znajdują się na niej dane, z których korzystam także pod Ubuntu. Myślę, że niewiele ponad 5 GB powinno do Debiana wystarczyć.

Drugi dysk w całości używany pod Ubuntu. Ten chciałbym pozostawić bez zmian.

Czy mogę po prostu sforamtować jedna partycję pierwszego dysku i wrzucić tam Debiana ?

EDIT:
    Albo inaczej, czy dałoby radę wywalić Windowsa i wykorzystać tą przestrzeń dysku na partycję linuksową z danymi? Myślałem, żeby zamienić dyski na taśmie, przemienić zworki, aby drugi większy dysk pracował jako pierwszy. Tylko co na to bootmanager, czy grub się odnajdzie?

Posta wpisałem jako odpowiedź, gdyż nie mogłem zapisać zmian po edycji oryginalnego wpisu. Sorry
    Ostatnio edytowane przez: DaRiOOsH : 24-09-09 - 15:21 Powód: scaliłem

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Koniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W Dechę Avatar Koniu

Dzięki!
    78
    Podziękował 43 razy w 42 Postach
    Siła Reputacji
    10
    jak najbardziej możesz te 5gb z pierwszego dysku usunąć (w sensie partycje, zostanie Ci wtedy nie ulokowane miejsce na dysku) i zrobić 5gb partycje dla linuxa. nawet partycje swap możesz mieć jedną dla obu systemów linux.

najlepiej zrób to programem typu partition magic i później przy instalacji debiana nie pozwól by cokolwiek zmieniał w podziale dysku i będzie gitara

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
    :deal:

Co jest najśmieszniejsze w ludziach - zawsze myślą na odwrót:
    spieszy im sie do dorosłości, a potem wzdychają za utraconym dzieciństwem.
    Tracą zdrowie by zdobyć pieniądze, potem traca pieniądze by odzyskac zdrowie.
    Żyją jakby nigdy nie mieli umrzec, a umierają jakby nigdy nie żyli.

Dzięki!
    9
    Siła Reputacji
    6

Icon9

No i się namieszało :bigeyes: Zwlekałem z wywaleniem windy bo potrzebowałem jej jeszcze do małego zadania (o tym w innym wątku na forum). Ostatecznie - wyleciała :tapedshut:
    I zaczęły się schody, Debian wrzucił swojego gruba. Widoczne systemy przy starcie kompa to: Debian i lista kilkunastu wpisów z Ubuntu (żaden Ubu nie uruchamia - więc naprawiłem grub automatem - grubdisc - pomogło)
    Pozostaje problem z partycją ntfs, która znajdowała się na dysku z Windą i była montowana w linuxie. Nie mogę jej zmusic do współpracy, nie mogę zmienić uprawnień przez Nautilusa, ani w gnome-commander (oczywiście jako admin).
    Mając uprawnienia admina, mogę wejść na dysk, ale nic nie mogę zrobic poza kopiowaniem z niego. Info: screeny poniżej.

Co mogę zrobić, aby znów móc montować ą partycję jednym kliknięciem i mieć do niej pełen dostęp ??

Stały Użytkownik cuzan Poziom 0 : Nie ma jeszcze reputacji Avatar cuzan

Dzięki!
    0
    Podziękował 0 razy w 0 Postach
    Siła Reputacji
    0
    Witam,próbujesz edytować dane na tej partycji z poziomu Ubuntu czy Debiana,zresztą podejrzewam że na obu będzie to samo. Próbowałeś w konsoli zalogować się jako login:su- passwd:hasło roota i podać ścieżkę do pierwszego lepszego katalogu lub pliku (cd /.../.../) i zmienić uprawnienia poleceniem chmod 777? Jeśli to nie pomoże to ja w sumie na tą chwile nie mam pomysłów,zresztą to tylko 31 GB danych przenieś gdzieś na moment,partycje pod młotek i z powrotem skopjuj dane.

Dzięki!
    9
    Siła Reputacji
    6
    Dzięki, nie pamiętam już nawet jak sprawę rozwiązałem... to było wieki temu.
    Pozdrawiam

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o Temacie

Users Browsing this Thread

Osób przeglądających obecnie ten temat: 1. (Użytkowników: 0, Gości: 1)