+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki 1 do 9 z 9

Temat: Nowy skype beta i problem z pulseaudio

It is I - Leclerc ;) maciek697 Poziom 1 : Buduje reputację Avatar maciek697

Dzięki!
    9
    Podziękował 1 raz w 1 Poście
    Siła Reputacji
    6

Nowy skype beta i problem z pulseaudio

Witajcie, używam wciąż ubuntu 8.04. Dużo korzystam ze skype i z ciekawością zainstalowałem nową betę 2.1.0.47. Okazało się, że moi rozmówcy słyszą jedynie szumy. Na poprzedniej wersji nie było tego problemu. W konfiguracji opcji dźwiękowych nowego programu, w każdej z kategorii, do wyboru mam jedynie pulseaudio. Nie mogę nic zmienić. Finalnie wróciłem do poprzedniej wersji tj. 2.0.0.72 i znów wszystko jest OK. Powiedzcie proszę czy jest jakiś sposób zmuszenia nowej wersji do działania.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Stały Użytkownik Stary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajny Avatar Stary

Dzięki!
    12
    Podziękował 15 razy w 13 Postach
    Siła Reputacji
    7
    Faktycznie miałem podobny problem po zainstalowaniu nowego skype, z tym, że u mnie na jednym profilu w skype wszystko działało ok, a na drugim miałem podobnie jak u ciebie głosny szum zamiast mojego głosu.
    W poprzedniej wersji Skypa załatwiałem to ustawieniem mikrofonu na kartę dźwiekową, a reszta na pulse. Tu w nowej wersji jest tylko pulse we wszystkich opcjach.
    Ponieważ mikser w gnome mi jakoś nieodpowiada, do zarządzaniem we/wy dżwiękowego używam małego miksera QAmix. Działa toto świetnie i wreszcie widzę wszystkie opcje jakie mogę ustawić na wejście dźwiękowe.

Po twoim poście postanowiłem sprawdzić co mam na tym mikserze ustawione i ze zdziwieniem odkryłem, że w ustwaieniach głośności mikrofonu suwak lewego kanału był na zero a prawego na max. (musiało się samo przestawić, bo przed instalacją nowego skypa wszystko było ok). Jak ruszyłem suwakami, ustawiły się znowu obok siebie - ustawiłem głosność i sprawdziłem co na to skype. O dziwo teraz wszystko działa na obu profilach.
    Spróbuj może zainstalować sobie QAmix (jest w repo) , ustaw w nim w zakładce Capture - źródło dźwieku ( w tym wypadku - mic ), i sprawdź czy teraz w nowej wersji skypa masz dźwięk z mikrofonu.
    Ostatnio edytowane przez: Stary : 03-09-09 - 19:13

Dzięki!
    9
    Siła Reputacji
    6
    Stary, zrobiłem tak jak pisałeś. Niestety nie pomogło.

poniżej ustawienia nowego Skype

tutaj urządzenia dostępne w systemie, sprawdziłem wszystkie - ciągle te szumy at:

no i ustawienia z programu o którym pisałeś

Nie mam pojęcia dlaczego się tak dzieje

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Stały Użytkownik Stary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajny Avatar Stary

Dzięki!
    12
    Siła Reputacji
    7
    niestety, nie mam pomysłu o co chodzi i z tego co widzę na innych forach, to problem jest nie tylko u ciebie. Najczęstszym rozwiązaniem jest powrót do poprzedniej wersji Skype.
    U mnie ta nowa beta raz działa, raz nie - nie mam pojęcia od czego to zależy.

Dzięki!
    9
    Siła Reputacji
    6

Icon14

Tak też zrobiłem, wróciłem do wersji poprzedniej. Również szukałem trochę po sieci, ale nic sensownego nie znalazłem. Cóż .. pozostaje poczekać, aż programiści poprawią betę. Dzięki Stary za poświęcony czas.
    Pozdrawiam

Znalazłem właśnie ten filmik
    http://www.youtube.com/watch?v=ORxV_n1gHfU

Jeśli dobrze zrozumiałem to więcej ustawień można wyciągnąć podczas rozmowy. Chyba tylko wówczas te opcje są widoczne. Nie wiem jakiej wersji Ubuntu używał autor filmu. Jak będę w domu to jeszcze raz sprawdzę, może się uda
    Ostatnio edytowane przez: maciek697 : 06-09-09 - 10:35 Powód: aktualizacja

Dzięki!
    9
    Siła Reputacji
    6
    Jednak nic z tego, nie wiem jakiej gościu wersji Ubuntu używał. Ja takich ustawień u siebie nie znalazłem :angryfire:

Dzięki!
    12
    Siła Reputacji
    7
    Dzięki za filmik. Te ustawienia to nie są ustawienia Skype tylko Pulseaudio.
    Na wstępie zaznaczam, że używam Ubuntu w wersji 9.04 ale w 8.04 też to powinno działać.
    Ja zacząłem od instalacji pulse audio volume control przez Synaptic (chociaż w zasadzie powinienem zacząć od zainstalowania Pulse Audio Device Chooser, ale i tak jest instalowany jako zależność - po prostu nie pamiętałem jak się ten aplet nazywa dlatego zacząłem od pulse audio volume control )

Z automatu dociąga zależności ( z osiem sztuk).
    Teraz trzeba ponownie uruchomić system, bo nie wszystko chce od razu działać.
    W menu (Dżwięk i obraz) pojawi się pozycja Pulse Audio Device Chooser

Po jego uruchomieniu pojawia się na panelu aplet, który możemy ustawić, żeby startował z sytemem ( poprzez opcje z menu apletu - LPM na aplecie)

Z menu apletu wybieramy Volume control ( to jest właśnie to co było na filmiku)

Otworzy się okno Kontrola Głośności

Jeśli nie mamy uruchomionej żadnej aplikacji pobierającej dźwięk z wejścia (mikrofonu),
    to w otwartym oknie zakładka nagrywanie jest pusta.
    Dopiero np.: po uruchomieniu rozmowy w Skype pojawia się on w tej zakładce i można wybrać źródło dźwięku dla Skypa.

Teraz możesz poeksperymentować z ustawieniami.
    Ostatnio edytowane przez: Stary : 06-09-09 - 23:39

Dzięki!
    9
    Siła Reputacji
    6
    dzięki Stary, nie widziałem na filmie dokładnie co to za programik.
    Wyjeżdżam na parę dni. ale jak wrócę od razu siadam do zabawy ze Skype, może coś z tego wyjdzie.

-----
    Nic z tego, nie mogę zmusić Skype, aby działał poprawnie. Pozostaje jedynie czekać na poprawki ze strony programistów.
    Ostatnio edytowane przez: maciek697 : 09-09-09 - 11:22 Powód: white flag

Dzięki!
    9
    Siła Reputacji
    6
    Jeszcze kilkakrotnie próbowałem uporać się z nowym skype'em. niestety bezskutecznie. Po tych moich kombinacja pozostał mi problem ze starą wersją, mianowicie pojawia się informacja o problemach z odtwarzaniem/przechwytywaniem audio. Kombinowałem różne ustawienia i dalej bieda. Zaskoczyło mnie to, iż po zmianach w ustawieniach mogę wykonać Echo / Sound Test Service, ale po tym już nigdzie nie zadzwonię bo wywalę te same błędy. Wystarczy jednak, że wywołam próbę dźwiękową i rozmowa jest możliwa. O cho chodzi, gdzie posypała się konfiguracja ? Dodam jeszcze, że utworzyłem w moim ubuntu konto nowego użytkownika, gdzie skype działa bez zarzutu.
    Ostatnio edytowane przez: maciek697 : 28-12-09 - 17:47

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o Temacie

Users Browsing this Thread

Osób przeglądających obecnie ten temat: 1. (Użytkowników: 0, Gości: 1)