+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki 1 do 9 z 9

Temat: windows xp + ubuntu 9.04 - pytanie

Stały Użytkownik ziomulus Poziom 1 : Buduje reputacjęziomulus Poziom 1 : Buduje reputację Avatar ziomulus

Dzięki!
    24
    Podziękował 4 razy w 2 Postach
    Siła Reputacji
    5

windows xp + ubuntu 9.04 - pytanie

witam.

Używam obecnie windows XP i chciałbym dla przetestowania (z czystej ciekawości) Ubuntu 9.04. Domyślam się że da się zrobić tak żeby mieć oba te systemy jednocześnie na jednym komputerze. Teraz tylko nie wiem czy wystarczy że zainstaluje ubuntu na innej partycji i przy włączaniu komputera będę miał możliwość wyboru systemu na którym chce pracować? Przeczytałem też gdzieś że jest taki program jak "Wubi" który służy do instalacji linuxa na partycji windows. Powinienem go użyć czy jest mi to nie potrzebne? acha i czy będę mógł nadal korzystać z partycji windows na których mam wszystkie potrzebne mi pliki?

z góry dzięki za pomoc.

pozdrawiam

Koniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W Dechę Avatar Koniu

Dzięki!
    78
    Podziękował 43 razy w 42 Postach
    Siła Reputacji
    10
    wystarczy że wydzielisz część dysku na partycje linuxa (swap i głowna) - lepiej zrobić to oprogramowaniem innym niż ubuntu przy instalacji - zainstalujesz ubuntu i będziesz mógł wybierać system który ma wystartować - może to robić grub - komponent od ubuntu, albo manager windowsa

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
    :deal:

Co jest najśmieszniejsze w ludziach - zawsze myślą na odwrót:
    spieszy im sie do dorosłości, a potem wzdychają za utraconym dzieciństwem.
    Tracą zdrowie by zdobyć pieniądze, potem traca pieniądze by odzyskac zdrowie.
    Żyją jakby nigdy nie mieli umrzec, a umierają jakby nigdy nie żyli.

Stały Użytkownik ziomulus Poziom 1 : Buduje reputacjęziomulus Poziom 1 : Buduje reputację Avatar ziomulus

Dzięki!
    24
    Siła Reputacji
    5
    ok. dzieki. tylko powiedz mi jeszcze jakie konkretnie oprogramowanie proponujesz? czy może być ten Wubi??

Koniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W Dechę Avatar Koniu

Dzięki!
    78
    Siła Reputacji
    10
    uruchamiasz partition magic i wydzielasz z dysku (nie partycji!!) troche miejsca, ok 1gb na swapa i z co najmniej 6-8GB na partycje główna i instalujesz ubuntu na tej partycji

chyba że nie chcesz dzielić dysku na kolejne partycje, to lepiej zainstaluj jakąś wirtualną maszynę (samo korzystam z VMware) i zainstaluj sobie ubuntu, wtedy na dysku we wskazanym miejscu pojawi się plik z Twoim systemem i kombinacją klawiszy (prawie alt+tab) będziesz mógł zmieniać system między windowsem a linuxem. Jedyny minus tego rozwiązania to potrzeba posiadania niezłego sprzętu

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Dzięki!
    24
    Siła Reputacji
    5
    a co to jest ten swap? i jak mogę zainstalować jakieś programy na ubuntu?? Chciałbym też spróbować za pomocą programu vmware. ktoś mógłby mi pomóc jak to zrobić?
    może podam jescze specyfikacje mojego komputera:
    dual core 1.6 Ghz
    1.5 GB ram
    no i reszta chyba nie jest aż tak ważna
    Ostatnio edytowane przez: ziomulus : 06-07-09 - 16:16

Dzięki!
    78
    Siła Reputacji
    10
    szczerze vmware sobie odpuść..... u mnie przy C2D 2,4 i 3GB ramu potrafi czasem cos się przyciąć więc raczej mocno CI odradzam

partycja swap jest to dodatkowa partycja dla linuksa pełniąca rolę znanej z windows "pamięci wirtualnej" więc nie ma co przesadzać z jej rozmiarem w jedną i drugą strone. jesli chcesz tylko po testować ubuntu to 1GB Ci starczy

ewentualnie weź pod uwagę możliwość ładowania linuxa z płyty - nie daje pełnych możliwości jak instalacja ale na początek starczy

jak mogę zainstalować jakieś programy na ubuntu??
    wiesz że linux to system konsolowy?
    by zainstalować program xxx wpisujesz w konsolę:
    sudo apt get install xxx (chyba powinien być jeszcze myślnik, ale nie pamiętam dokładnie gdzie)

Dzięki!
    24
    Siła Reputacji
    5
    mam już właśnie ubuntu odpalany z płyty i nie działa mi muzyka, ani filmy.. a chce doinstalować bliźniaczy program gadu-gadu czy sterowniki do karty graficznej.. a słuchaj jeśli bd chciał usunąć ubuntu i te partycje zrobione partition magic to nie bd musiał robić potem żadnego formata tak??

Stały Użytkownik Stary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajny Avatar Stary

Dzięki!
    12
    Podziękował 15 razy w 13 Postach
    Siła Reputacji
    7
    Cytat Napisał ziomulus Zobacz post
    a co to jest ten swap?
    patrz tutaj http://pl.wikipedia.org/wiki/Partycja_wymiany
    Cytat Napisał ziomulus Zobacz post
    jak mogę zainstalować jakieś programy na ubuntu??
    Programy w ubuntu są dostępne poprzez repozytoria - instalować możesz przy użyciu narzędzia Synaptic - to jest taki menedżer oprogramowania - lub z konsoli z użyciem narzędzia apt lub aptitude (używaj jednego z nich, naprzemienne korzystanie z tych dwóch programów może namieszać w systemie). Możesz też ściągać programy z np.: http://www.getdeb.net/ - tam są dostępne skompilowane pod konkretne wersje ubuntu paczki programów. Taka paczka ma rozszerzenie *.deb. Instalujesz albo poprzez dwuklik, albo z konsoli wpisując
    Kod:
    sudo dpkg -i nazwa_programu.deb
    .
    Trochę bardziej skomplikowane jest instalowanie programów ze źródeł. Takie programy musisz sam sobie skompilować używając komend
    Kod:
    ./configure
    make
    make install
    ale to inna para kaloszy, na początek korzystaj z programów dostępnych w repozytoriach. Jest ich naprawdę mnóstwo.
    A i w ubuntu masz też coś takiego jak dodaj usuń programy znane z windowsa ( Menu Programy-> Dodaj/Usuń) to jest na początek chyba najłatwiejszy sposób instalowania oprogramowania, resztę opanujesz z czasem - to wcale nie takie trudne jak się wydaje.
    Co do samej instalacji systemu na maszynie wirtualnej (vmware, virtualbox) to jest fajna prezentacja u naszej konkurencji ->klik.

mam już właśnie ubuntu odpalany z płyty i nie działa mi muzyka, ani filmy..
    bo brakuje kodeków. Nie są instalowane ze względów licencyjnych. Po zainstalowaniu ubuntu będziesz sobie mógł je doinstalować ( zresztą sam system zaproponuje odpowiednie kodeki - ściągnie i zainstaluje).
    Jesli chodzi o GG to najlepszym programem jest chyba Kadu , poza tym może być np.: Pidgin .
    Sterowniki do karty graficznej też zainstalujesz dopiero po instalacji systemu ( w liveCD instalacje odpadają ze zrozumiałych względów ). Możesz wybrać sam lub zgodzić się na to co system zaproponuje. Jak sam to Menu System ->Administracja->Sterowniki i wybierasz sobie.
    Ostatnio edytowane przez: Stary : 06-07-09 - 17:25

Dzięki!
    78
    Siła Reputacji
    10
    a słuchaj jeśli bd chciał usunąć ubuntu i te partycje zrobione partition magic to nie bd musiał robić potem żadnego formata tak??
    usuwasz stworzone partycje i naprawiasz mbry dla xp (potrzeba 5min i płytki instalacyjnej) i po linuxie nie zostanie ślad

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o Temacie

Users Browsing this Thread

Osób przeglądających obecnie ten temat: 1. (Użytkowników: 0, Gości: 1)