Napisał
ziomulus
a co to jest ten swap?
patrz tutaj http://pl.wikipedia.org/wiki/Partycja_wymiany

Napisał
ziomulus
jak mogę zainstalować jakieś programy na ubuntu??
Programy w ubuntu są dostępne poprzez repozytoria - instalować możesz przy użyciu narzędzia Synaptic - to jest taki menedżer oprogramowania - lub z konsoli z użyciem narzędzia apt lub aptitude (używaj jednego z nich, naprzemienne korzystanie z tych dwóch programów może namieszać w systemie). Możesz też ściągać programy z np.: http://www.getdeb.net/ - tam są dostępne skompilowane pod konkretne wersje ubuntu paczki programów. Taka paczka ma rozszerzenie *.deb. Instalujesz albo poprzez dwuklik, albo z konsoli wpisując
Kod:
sudo dpkg -i nazwa_programu.deb
.
Trochę bardziej skomplikowane jest instalowanie programów ze źródeł. Takie programy musisz sam sobie skompilować używając komend
Kod:
./configure
make
make install
ale to inna para kaloszy, na początek korzystaj z programów dostępnych w repozytoriach. Jest ich naprawdę mnóstwo.
A i w ubuntu masz też coś takiego jak dodaj usuń programy znane z windowsa ( Menu Programy-> Dodaj/Usuń) to jest na początek chyba najłatwiejszy sposób instalowania oprogramowania, resztę opanujesz z czasem - to wcale nie takie trudne jak się wydaje.
Co do samej instalacji systemu na maszynie wirtualnej (vmware, virtualbox) to jest fajna prezentacja u naszej konkurencji ->klik.
mam już właśnie ubuntu odpalany z płyty i nie działa mi muzyka, ani filmy..
bo brakuje kodeków. Nie są instalowane ze względów licencyjnych. Po zainstalowaniu ubuntu będziesz sobie mógł je doinstalować ( zresztą sam system zaproponuje odpowiednie kodeki - ściągnie i zainstaluje).
Jesli chodzi o GG to najlepszym programem jest chyba Kadu , poza tym może być np.: Pidgin .
Sterowniki do karty graficznej też zainstalujesz dopiero po instalacji systemu ( w liveCD instalacje odpadają ze zrozumiałych względów
). Możesz wybrać sam lub zgodzić się na to co system zaproponuje. Jak sam to Menu System ->Administracja->Sterowniki i wybierasz sobie.