+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki 1 do 5 z 5

Temat: Ubuntu na USB

Stały Użytkownik Manky Poziom 1 : Buduje reputację Avatar Manky

Dzięki!
    0
    Podziękował 0 razy w 0 Postach
    Siła Reputacji
    7

Ubuntu na USB

Witam.
    Zaczalem bawic sie linuxem, na poczatek ubuntu ... przy okazji kumplowi popsul sie komp, wiec pomyslalem ze fanjnie by bylo miec ubuntu jako rescue system na pendrive ... wszystko pieknie, ladnie, ale ... no wlasnie ale.

Probowalem zainstalowac ubu na kluczyku poprzez "USB Startup Disc Creator" ale wyskakuje cos takiego :

Udalo mi sie zainstalowac go za pomoca programu - bodajze unetbootin~, jednak dziala on jako zwykly live, a ja chce miec mozliwosc zapisywania ustawien :/

Podobno dzieki opcji "USB Startup .." jest taka mozliwosc.

Ma ktos jakies rady ?

Aha, przepraszam za brak polskich literek ale pisze z tego ubuntu na usb
    Masz Rapid Premium ? Podziel się ; (

Stały Użytkownik Stary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajny Avatar Stary

Dzięki!
    12
    Podziękował 15 razy w 13 Postach
    Siła Reputacji
    7
    Ten błąd występuje, gdy dysk USB nie posiada tablicy partycji a tylko sam system plików.
    Oficjalne rozwiązanie (https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+s...or/+bug/362917) jest w miarę proste. Potrzebujesz Gparted ( może być ten z ubuntu live cd, albo jak masz zainstalowanego ubuntu na dysku, to Gparted wystarczy doinstalować). Podpinasz USB, jak się zamontuje odmontowujesz go ( musi być odmontowany), uruchamiasz Gparted (sudo gparted). Zaznaczasz swój dysk USB i wybierasz z menu "Urządzenie" -> utwórz tablicę partycji i dalej postepujesz zgonie z kreatorem.
    Inna opcja to: za pomoca Gparted usuwasz istniejącą partycję z dysku USB, następnie tworzysz nową partycję i zatwierdzasz zmiany.

A tutaj jest opis jak pod windowsem zainstalować Ubuntu na USB http://www.pendrivelinux.com/usb-ubu...stall-windows/

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    7
    A orientujesz się może czy po instalacji za pomocą tego live'owego kreatora będzie zapamiętywał ustawienia na sticku ?

Stały Użytkownik Stary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajny Avatar Stary

Dzięki!
    12
    Podziękował 15 razy w 13 Postach
    Siła Reputacji
    7
    Z tego co wyczytałem z opisów w necie to tak. Dotyczyło to co prawda Ubuntu 8.10 ( bo od tej wersji to narzedzie jest dostępne) - z tego co inni napisali wynikało, że maksymalny rozmiar miejsca na dane był 4 GB, ponieważ narządzie wymuszało formatowanie w Fat32. Jak jest obecnie nie wiem - sam nie miałem okazji używać tego (raczej nie miałem takiej potrzeby ).

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    7
    Eh, wicie mi opadają ...
    Zrobiłem jak poleciłeś, niby się zainstalowało, ale teraz nie bootuje :/
    Jakieś rady ?

#Edit:
    Dobra, teraz wygląda to tak ... system działa, zapisuje ustawienia, bootuje ale ... tylko jeśli wybiore tak w 'bootmenu' - a wcześniej wystarczyło wybrać w biosie USB i botowało zawsze kiedy podłączony był pendrive :/
    Ostatnio edytowane przez: Manky : 16-05-09 - 13:02

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o Temacie

Users Browsing this Thread

Osób przeglądających obecnie ten temat: 1. (Użytkowników: 0, Gości: 1)