Dzisiaj zauważyłem podczas konfigurowania firewalla (firestarter) w ubuntu, że mam ustawiony jakiś obcy adres w zakładce "Allow connections from host". Natychmiast go wywaliłem, ale w logach odrzuconych połączeń przychodzących zauważyłem, że wszystkie połączenia są kierowane na port 13860. Jest to trochę dziwne, żeby nie powiedzieć niepokojące. Bo zawsze w logach było sporo wpisów, ale nigdy nie odnosiły się tak do tylko jednego portu.
wygląda to tak jak na screenie poniżej
Ponieważ nie znam się na tym zbytnio, prosiłbym o opinie osób zorientowanych w temacie - czy mam się martwić, czy olać?
Będę wdzięczny za każdą opinię.
A i jeszcze mam pytanie, czy jest możliwe, żeby IP (stały, zewnętrzny) przydzielany przez DHCP był inny w windowsie a inny w ubuntu? Bo to też właśnie ostatnio zauważyłem. Stały adres IP mam już od ponad roku, zawsze był jednakowy pod windą i linuksem, a teraz zauważyłem , że w Ubuntu 8.10 zmienia mi się na inny. Net oczywiście chodzi OK. Również po ręcznym ustawieniu IP na to z windy net działa. Adres MAC jest ten sam w windzie i ubuntu. Ktoś wie ocb?

LinkBack URL
About LinkBacks

Odpowiedź z Cytatem
.