Szczegóły:
Win7 Home Premium
Net z Multimedia
Firewall Eset Smart Security
I mam zamknięte porty praktycznie wszystkie oprócz trzech ktore wykorzystuje Win7.
Mimo to mogę surfować i grać online, ale problem jest z połączeniem z ftp. Help enybody?

Szczegóły:
Win7 Home Premium
Net z Multimedia
Firewall Eset Smart Security
I mam zamknięte porty praktycznie wszystkie oprócz trzech ktore wykorzystuje Win7.
Mimo to mogę surfować i grać online, ale problem jest z połączeniem z ftp. Help enybody?
Somewhere over the rainbow, way up high
There's a land that I heard of once in a lullaby
Somewhere over that rainbow, skies are blue
And the dreams that you dare to dream really do come true

1) sprawdź czy multimedia daje Ci zewnętrzne czy wewnętrzne ip - być może to oni blokują
2) od multimedii dostajesz kabelkiem tv, potem ich urządzenie do zamiany kabla tv na rj45, potem co? (komputer czy router)
3) eset firewall w trybie automatycznym ma dziwną właściwość blokowania wszystkiego co do nas przychodzi i zezwalania na wszystko co wychodzi - ja przerzuciłem się na tryb reguł i alertów - wkurza przez pierwszy tydzień, potem się już nauczy i będzie Ciebie pytał tylko w przypadku nowych programów

Wysłałem maila do MM czy nie blokują.
NODa chwilowo wyrzuciłem.
Z kabeleka TV przez rozdzielacz MM do Modemu Motorolla i do kompa na RJ.
IP mam zewnętrzne 89.228.119.132

Jak wywaliłeś eseta to sprawdź windowsowego firewalla czy on nie blokuje.
Jak sprawdzam czy mam otwarty port to zazwyczaj wchodzę na stronę canyouseeme.org

Z strony: canyouseeme.org
Error: I could not see your service on 89.228.119.228 on port (21)
Reason: Connection timed out
A czy jest jakieś narzędzie które określi co dokładnie blokuje port? Provider, system, firewall, wirus???
Ostatnio edytowane przez: WernerusMaximus : 17-05-10 - 19:25
Z założenia od strony dostawcy porty są otwarte, porty 21 i 22 dot. FTP powinny być otwarte. Na załączonym zdjęciu widać, że porty od 0 do 24 masz zamknięte zatem sprawdź może w zaporze systemowej. Jeśli nie będą zdefiniowane to je dodaj (utwórz) dzięki czemu powinieneś je otworzyć.

Porty otwierałem w firewallu bez efektu. Natomiast dziwne jest to że nie działa na MM jak i na łączu z Play'a. Aczkolwiek po wrzuceniu strony na innym kompie zaczęło działać połączenie i u mnie. Tzn łączyłem się z ftp. Ale wrzucenie innej strony już nie działa.
Sorry Maximus,fakt jest późno,ale nie trybie dwóch ostatnich Twoich zdań. Zależy Ci na połączeniu się z serwerem FTP,nie masz rutka,masz neta prosto od dostawcy i masz w dodatku Łyndołsa 7. Miałem nie wiele styczności z 7-ką i z tego co widziałem,to zrobiony system jest tak by można było robić najprostsze i popularne rzeczy, dużo ogranicza. Jakiego programu (klienta) używasz na wejście do FTP? Czy próbowałeś na różnych przeglądarkach? Radziłbym pobrać z neta jakąś płytkę life z linuxem, pierwszą lepszą i spróbować przez Linuxa się wbić. Jeśli na Linuxie też historia się powtórzy to możesz wybrać się do MM z wydrukowanym raportem z programu jakiego zrobiłeś scren'a powyżej (o ile jest darmowy). Osobiście uważam,że jest to kwestia podłubania w 7 lecz tak jak wspomniałem mało miałem styczności z tym systemem i nie pomogę. Myślałem że podłubanie w zaporze coś da.Jeszcze jakieś dzikie uprawnienia porobili w tej nowej wersji '7' tak więc nie wiem czy to też nie ma wpływu? Ciężko mi coś jednoznacznie napisać.
Pozdrawiam

Dziwne jest to że na kompie u znajomego wrzuciłem stronkę przez ftp, to później mogłem się połączyć z serwerem ftp i od siebie z kompa. Ale surowe połączenie do pustego serwera ftp nie wchodzi w grę. Łączyłem sie przez FileZilla, Totala i Incomedia 5
Osób przeglądających obecnie ten temat: 1. (Użytkowników: 0, Gości: 1)