+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki 1 do 6 z 6

Temat: Własny serwer ze stroną.

Stały Użytkownik Sąsiad Poziom 0 : Nie ma jeszcze reputacji Avatar Sąsiad

Dzięki!
    7
    Podziękował 1 raz w 1 Poście
    Siła Reputacji
    0

Własny serwer ze stroną.

Witam wszystkich ostatnimi czasy strasznie zacząłem gnębić forumowiczów:ban: różnymi pytaniami. Wybaczcie mi ale jeszcze będę ich trochę miał ale kogo niby się mam pytać jak nie kolegów z forum.

Więc przejdźmy do sedna sprawy.
    Chodzi mi o postawienie własnego serwera na kompie gdzie będę mógł umieścić swoją stronę internetową.
    Nie wiem jaki system dokładnie zainstalować, piszę w dziale systemu Windows ponieważ jest mi on bardziej znany a z linuxa mało korzystałem.
    Chciał bym aby przeglądanie strony było możliwe nie tylko w sieci lokalnej ale również w internecie.
    Moim dostawcą internetu jest TP(Neostrada), internet w domu jest dzielony za pomocą routera po Lan'ie i WiFi, a adresy są przydzielane automatycznie przez router.
    Mam dostęp do MSDN'a więc z oryginalnym systemem nie będzie problemu.

Do wykonania strony będzie wykorzystany darmowy system zarządzania treścią DRUPAL, więc będzie również potrzebna obsługa SQL'a i PHP.

Z góry dziękuję za pomoc jak coś jeszcze chcecie wiedzieć to piszcie.

I jeszcze jedno czy mi się to w ogóle opłaca czy lepiej poszukać jakiegoś darmowego serwera aby umieścić tam gotową stronę.
    Ostatnio edytowane przez: Sąsiad : 05-01-10 - 20:00
    Pomoc sąsiedzka: strzyże, goli, pi****li, krawaty wiąże, usuwa ciąże.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
    - zrobilem to sam.

Super Mordoprator ;-) ulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechę Avatar ulm@n

Dzięki!
    14
    Podziękował 82 razy w 57 Postach
    Siła Reputacji
    11
    Z tego co wiem to NEO ma zmienne IP więc z postawieniem strony byłby problem. Co do zewnętrznego hostingu to mój szwagier ma aktualnie stronę na takim czymś:

Kod:
    http://webd.pl/
    ma wykupiony pakiet mini i nie narzeka. Można by jeszcze spróbować czegoś takiego:
    Kod:
    http://glowanet.pl/hosting.html
    tylko że do podanych tam cen należy doliczyć jeszcze VAT. Według mnie to lepsze rozwiązanie niż trzymanie włączonego kompa 24/7 żeby strona była widoczna, ale zrób jak chcesz
    Jeden lubi las, drugi córkę leśnika. Ja zdecydowanie wolę to drugie...
    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Stały Użytkownik Sąsiad Poziom 0 : Nie ma jeszcze reputacji Avatar Sąsiad

Dzięki!
    7
    Podziękował 1 raz w 1 Poście
    Siła Reputacji
    0
    Dodam jeszcze że strona do pracy mi jest potrzebna i tylko aby pokazywać jak działa promotorowi.
    Bo nie posiadam laptopa a całej paki nie chce mi się wozić. I na taki pomysł wpadłem że zamieszczę ją gdzieś na jakiś czas.
    Ostatnio edytowane przez: Sąsiad : 05-01-10 - 21:59
    Pomoc sąsiedzka: strzyże, goli, pi****li, krawaty wiąże, usuwa ciąże.

- zrobilem to sam.

Istalacar Ogorek Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyOgorek Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyOgorek Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyOgorek Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyOgorek Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyOgorek Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyOgorek Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyOgorek Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyOgorek Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyOgorek Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyOgorek Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajny Avatar Ogorek

Dzięki!
    0
    Podziękował 11 razy w 11 Postach
    Siła Reputacji
    10
    Jeśli chodzi o hosting to polecam - Hosting, Domeny, Reseller, Serwery dedykowane - HostRanking.pl - Wyra� swojš opinię!
    Na webdzie miałem swego czasu, ale gdy chciałem zacząć korzystać także z poczty to mnie zaczęły denerwować przestoje w dostępie. Teraz jestem w netarteria, choć planuję rozejrzeć się jeszcze za czymś lepszym.

Jeśli chodzi o stawianie coś lokalnie to:
    1) Server lokalnie - polecam instalację Zend Server - dostajesz paczkę apache + php + mysql + (kilka innych, mniej istotnych teraz - zobaczysz podczas instalacji czego potrzebujesz).
    2) Pliki wrzucasz potem do katalogu [folder instalacji]/zend/apache2/htdocs
    3) Użytkownicy muszą mieć do Ciebie dostęp, więc:
    - sprawdź firewalla
    - przekieruj port 80 do komputera, który ma udostępniać dane (nie wiem jak to się robi używając lifebox'a)
    4) Domena - neostrada oznacza zmienne ip, strona no-ip.com, dyndns.com pozwalają rozwiązać ten problem - prawdę mówiąc dawno nie korzystałem, ale przypuszczam, że można tam też zarejestrować własną domenę.

Poza tym sprawdź swoją prędkość uploadu - z tą prędkością maksymalnie będą mogli od Ciebie użytkownicy ściągać, a nawet mniej (zazwyczaj jest mniej niż podają + to co ty wykorzystujesz na przeglądanie stron etc).
    Dodatkowo komputer trzeba trzymać 24h - jak będzie wyłączony to nie ma servera.

Poleciłbym Ci jednak jakiś płatny server - koszta są niskie (a przyrównując do ceny komputera działającego non-stop to wręcz niższe), a znacznie mniej kłopotu, wadą względem domowego servera jest tylko ograniczone miejsce + ograniczony transfer miesięczny, ale tego drugiego przypuszczam nie odczujesz, a pierwsze dopiero po jakimś czasie.

EDIT: (dopiero po wysłaniu przeczytałem posta) W takim wypadku wykup konto np. na webdzie na miesiąc - cena to 4zł czyli właściwie nic.

ADMINISTRATOR Trescom Poziom 1 : Buduje reputacjęTrescom Poziom 1 : Buduje reputację Avatar Trescom

Dzięki!
    30
    Podziękował 34 razy w 30 Postach
    Siła Reputacji
    10
    W sumie nie będę nic więcej dodawał do posta Ogórka, poza tym, że ja ze swojej strony polecam WampServer. Jeśli nie chcesz się bawić w ręczne konfigurowanie serwera, jest to idealne rozwiązanie.
    I tak jak pisał Ogórek, przy dynamicznym IP wystarczy zastosować NO-IP tudzież DynDNS. Przy Neozdradzie sprawdza się idealnie.
    Ale fakt faktem. Tym sposobem komputer będzie musiał chodzić non-stop (ergo... większy rachunek za prąd ).

Ginekolog <-> tapicer thomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajny Avatar thomas.night

Wpisów
    2
    Dzięki!
    4
    Podziękował 22 razy w 19 Postach
    Siła Reputacji
    10
    Dementujemy mity. Serw na neo jest możliwy, ale zmienne IP to niezłe utrudnienie, dlatego potrzebujesz DynDNSa - domeny, która będzie stale synchronizowana z aktualnym IP (najlepiej mieć to w postaci funkcji na routerze).
    Zapomnij o modemie USB, urządzenia tego typu to zabawki, potrzebujesz pełnotłustego routera

Poza tym serwer WWW na Windows to samobójstwo.
    Jak chcesz w pełni PRO The Perfect Server - CentOS 5.4 x86_64 [ISPConfig 3] | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials proszę bardzo.
    Tak to robią duzi chłopcy. Sukcesów i cierpliwości

I jeszcze jedno czy mi się to w ogóle opłaca
    Odpowiedź.... nie http://www.netlook.pl wypróbowane, stabilne.
    ... jak w statusie, wyk. też spirale z materiału powierzonego

night_cr0wler / astar0th

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o Temacie

Users Browsing this Thread

Osób przeglądających obecnie ten temat: 1. (Użytkowników: 0, Gości: 1)