Witam,
mam takie pytanie do znawców tematu sieci komputerowych. Od niedawna mam w domu minisieć 2 komputerów. Łączę się za pomocą routera TP-LINK (model chyba nie istotny). Chodzi o to by dobrze zabezpieczyć sieć przed włamaniem. Mam w bloku kilku domorosłych "hakierów" którzy chyba za cel postawili sobie włam do mojej sieci. Nic nie daje MAC address filtering, zakładanie firewalli i innych zabezpieczeń jakie znam. Znalazłem w moim routerze opcję zabezpieczenia właśnie jednym z tych protokołów (czy to protokoły? wybacznie mój laicyzm w temacie...) TKIP lub AES. Który lepszy? Na innych forach wyczytałem że AES jest "silniejszy" i dla przeciętnego zjadacza chleba praktycznie nie do złamania. Z resztą VISTA na lapku taką właśnie opcję domyślnie wybrała. Jak na razie użyłem tej opcji i włamań nie widzę, ale obawiam się że może to być kwestią czasu bo bachory na wakacjach nie mają co robić więc siedzą w chałupach i wymyślają jak tu się mitowi włamać. Nie wiem założyli się czy co...?
Oczywiście hasło wybrałem niesłownikowe i składające się z kilkunastu znaków - literki i cyfry.
Będę wdzięczny za rozwinięcie tematu.
Z góry dzięk.
Pozdrawiam.

LinkBack URL
About LinkBacks

Odpowiedź z Cytatem
wyłączenie DHCP... o ile nie jest Ci tak naprawdę potrzebne.
) chyba że będzie miał sygnał w zaciszu własnego domostwa, ale o ukrucaniu sygnału pisałem już wyżej.
Komu jak komu, ale mi ułatwi to określenie jakie opcje zabezpieczeń dla Ciebie będą dostępne, a jakie nie (sądzę, że nightowi również).
rzeczywiście jest jak piszesz a tak proste rozwiązanie nie przyszło mi do głowy.