+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki 1 do 14 z 14

Temat: EAC + Lame mp3 encoder - wszystko o nich...

Stały Użytkownik Picia_sexy Poziom 1 : Buduje reputację Avatar Picia_sexy

Dzięki!
    2
    Podziękował 0 razy w 0 Postach
    Siła Reputacji
    7

Icon3 EAC + Lame mp3 encoder - wszystko o nich...

Witam wszystkich forumowiczów.
    Postanowiłem utworzyć ten temat ponieważ wiadomo, że amatorów dobrze zgranych plików mp3 z dysków CD w Polsce i nie tylko, nie brakuje.
    Ja również należę do tej grupy.
    Jak już zdąrzyłem się przekonać, najlepszy duet do zgrywania mp3 na nasz dysk to: EAC - Exact Audio Copy oraz Lame mp3 encoder. Obydwa programy są darmowe, a pomimo tego oferują o wiele więcej od nie jednych drogich komercyjnych programów tego rodzaju.
    Oczywiście warunkiem otrzymania doskonałej kopii jest odpowiednia konfiguracja obu programów.
    Jestem pewien, że wspólnymi siłami uda nam się osiągnąć doskonałość naszych plików mp3 :veryhappy
    Proponuję więc aby w tym miejscu podawać swoje uwagi oraz propozycje dotyczące użytkowania i konfiguracji tych programów.
    z tąd pobierzesz najnowszą wersję EAC v 0.95 beta 4
    a tu znajdziesz darmowy encoder Lame mp3 v 3.98

Ja używałem kiedyś konfiguracji Lame podanej w którymś numerze Entera z artykułem dotyczącym zgrywania płyt, jednak gazetka się zapodziała a po przeinstalce Windows'a utraciłem konfigurację (moja wina bo nie wyeksportowałem pliku z ustawieniami).
    Obecnie zaczynam testować konfigurację Lame z następującą linią poleceń:
    -V 0 --vbr-new --add-id3v2 --pad-id3v2 --ta "%a" --tt "%t" --tl "%g" --ty "%y" --tn "%n" %s %d

O uzyskanych wynikach napiszę wkrótce.

A teraz zachęcam do udzielania się w tym temacie, bowiem jest to temat rzeka, podobnie jak temat na tutejszym forum "NOD32 i wszystko o nim..."

stary bluesman wlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy go Avatar wlodas

Dzięki!
    119
    Podziękował 59 razy w 52 Postach
    Siła Reputacji
    11
    uważam , ze temat doskonały i przyklejam !

starszy ogniomistrz elwoodblues Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnyelwoodblues Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnyelwoodblues Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnyelwoodblues Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnyelwoodblues Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnyelwoodblues Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnyelwoodblues Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnyelwoodblues Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnyelwoodblues Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajny Avatar elwoodblues

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    9
    Programów do zgrywania(rippowania muzyki) jest wiele, każdy chwali to, do czego się przyzwyczaił.Podobnie jak z antywirusami, firewallami itd. Od paru lat do wszelkich operacji na plikach audio używam Nero Burning Rom i Jet Audio Plus i nie zauwazyłem żadnej różnicy w stosunku do innych riperów jak audiograbber,arial audioconverter itp. Stąd moje wątpliwości, czy to EAC jest tym najlepszym i czy warto przyklejać topic specjalnie dla tego programu.Jeżeli już, to może jako "operacje na plikach audio",bez określania programu.Nie da się ukryć też, że metody konwersji bezstratnej jak .shn, .flac biją mp3 na głowę pod każdym względem.
    Nie patrz na całokształt krzywo,
    Chodź zrobimy jakieś piwo(...)
    (...)Lepiej nie główkuj już
    Blues panie Jurek blues

Dzięki!
    2
    Siła Reputacji
    7
    Cytat Napisał elwoodblues
    Programów do zgrywania(rippowania muzyki) jest wiele, każdy chwali to, do czego się przyzwyczaił...
    ...Jeżeli już, to może jako "operacje na plikach audio",bez określania programu.
    ELWOODBLUES Ja nie mówię o przyzwyczajeniach i o innych metodach kompresji niż mp3. A co do chwalenia, to pochlebne opinie na temat encodera LAME nie są mojego autorstwa, ale wielu specjalistów zajmujących się tym tematem. Uznali oni już jakiś czas temu i cały czas podtrzymują swoją opinię, że Lame to najlepszy encoder mp3, który nie tylko szybko koduje pliki używając VBR i GPSYCHO, ale przy tym produkuje świetnej jakości mp3 o bardzo niskiej zawartości szumu i teoretycznie bez zniekształceń. Jest bardzo konkurencyjny dla wielu tego typów programów. EAC z kolei to tylko nakładka ułatwiająca pracę z Lame, a przy okazji bardzo dobry "ripper", który nie tylko doskonale radzi sobie z większością napędów, ale i potrafi doskonale poradzić sobie z bardzo znisczonymi krążkami czego większość "ripperów" nie potrafi. Zgadzam się z Tobą, że są inne i zapewne też dobre, ale skoro już zacząłem to pozwól się spokojnie rozwijać temu wątkowi. Nie zmieniaj więc proszę tematu. No i jeszcze jedno... Większość urządzeń przenośnych przystosowanych do odtwarzania muzyki skompresowanej, używa właśnie tego formatu: mp3, a nie innych o których wspomniałeś. No bo szczerze mówiąc na co komu plik skompresowany metodą bezstratną, skoro nie może go zabrać ze sobą (tzn. umieścić w swoim mp3 player, swojej komórce lub innym urządzeniu do tego stworzonym, których dzisiaj na naszym rynku nie brakuje), bo który z nich obsługuje pliki z rozszerzeniami .shn lub .flac?

Jeśli będzie to ogólne - jak to nazwałeś: "operacje na plikach audio", to znowu na niewiele się komuś przyda, bo zamiast znaleźć konkretne informacje, będzie miał tylko rozpoczęte, ale nie dokończone wątki i opisy do setek programów. Myślę że o wiele bardziej skuteczne jest prowadzenie wątku z jednym konkretnym programem. Dzięki temu łatwo będzie odnaleźć potrzebne informacje.

A więc "drodzy forumowicze" do dzieła...
    Ostatnio edytowane przez: Picia_sexy : 03-05-06 - 00:11

Dzięki!
    2
    Siła Reputacji
    7
    Bardzo fajny artykuł o enkoderze LAME ippedhan
    http://techno.gra.pl/technoland/software/lame_encoder/

Dzięki!
    2
    Siła Reputacji
    7
    No co jest z wami? Tyle czasu nikt nie ma nic do powiedzenia?

starszy ogniomistrz elwoodblues Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnyelwoodblues Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnyelwoodblues Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnyelwoodblues Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnyelwoodblues Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnyelwoodblues Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnyelwoodblues Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnyelwoodblues Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnyelwoodblues Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajny Avatar elwoodblues

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    9
    Nie chcę być złośliwy, ale ostrzegałem,że taki "monotemat" nie wypali. Ludzie mają swoje przyzwyczajenia.
    Ostatnio edytowane przez: wlodas : 30-06-06 - 21:26
    Nie patrz na całokształt krzywo,
    Chodź zrobimy jakieś piwo(...)
    (...)Lepiej nie główkuj już
    Blues panie Jurek blues

Super Mordoprator ;-) ulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechę Avatar ulm@n

Dzięki!
    14
    Podziękował 82 razy w 57 Postach
    Siła Reputacji
    11
    No to jak nikt nie chce się udzielać to ja dorzucę swoje trzy grosze do dyskusji Ja jakoś nie za bardzo mam ochotę experymentować z różnymi ripperami audio. używam Audiograbbera i jak dla mnie wystarcza on w zupełności, ale teraz jakoś nie za czesto zdarza mi się coś ripować. Aktualnie nawet nie mam tego softu zainstalowanego bo po prostu mi jest on niepotrzebny, więc może dlatego takie małe zainteresowanie tematem. Obecnie wszyscy chyba częściej ściągamy pliki mp3 (bądź inne formaty muzyczne) z netu, bo jeśli album pojawia się w sieci w dzień premiery i to jeszcze przed południem (tak jak ostatnio np. nowa płytka Myslovitz) to raczej nie za bardzo jest po co ruszać niebo i ziemie żeby wygrzebać daną płytkę od znajomych czy rodzinki. A co do EAC'a to kiedyś chciałem zacząć się nim bawić, ale jakoś przestraszył mnie na samym początku zbyt zaawansowaną konfiguracją. Sądzę, że większość ludzi woli coś łatwiejszego i prostrzego w użyciu jak np Audiograbber. Ale sądzę że EAC jednak ma w sobie "to coś" ponieważ grupy wypuszczające ripy CD często używają właśnie tego progsa. Może jak znajdę trochę czasu to pobawię się EAC'em i zobacze czy faktycznie jest lepszy od nawet komercynjej konkurencji, ale to pewnie w jakiś deszczowy wakacyjny dzień
    Jeden lubi las, drugi córkę leśnika. Ja zdecydowanie wolę to drugie...
    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Dzięki!
    2
    Siła Reputacji
    7
    Cytat Napisał ulm@n
    ...Ale sądzę że EAC jednak ma w sobie "to coś" ponieważ grupy wypuszczające ripy CD często używają właśnie tego progsa. Może jak znajdę trochę czasu to pobawię się EAC'em i zobacze czy faktycznie jest lepszy od nawet komercynjej konkurencji, ale to pewnie w jakiś deszczowy wakacyjny dzień
    Bardzo mi się podoba Twoje podejście do tematu i "plus| ci za to :You_Rock_
    To fakt... EAC jest dobry, ale rippowanie to nie wszystko Pozostaje jeszcze kwestia konfiguracji kompresora - w tym temacie "Lame".
    EAC nowe wersje programu bardzo uprościł i teraz konfiguracja programu zajmuje zaledwie kilka minut dzięki bardzo ciekawemu narzędziu "kreator konfiguracji". Gorsza sprawa jest z "Lame" - tu trzeba się już trochę wykazać... a ja niestety jak wspomniałem w otwierającym post temacie, zapodziałem ustawienia i znaczenia poszczególnych komend, które warto umieścić w wierszu poleceń programu aby uzyskać optymalne pliki mp3

Stały Użytkownik Pedziwiatr Poziom 1 : Buduje reputację Avatar Pedziwiatr

Dzięki!
    0
    Podziękował 2 razy w 2 Postach
    Siła Reputacji
    6
    Instrukcja do EAC

Kod:
    http://www.brodewicz.pl/eac.html

Dzięki!
    2
    Siła Reputacji
    7
    Polecam te ustawienia (wiersz poleceń) dla encodera Lame. Po wpisaniu ich w odpowiednim miejscu w EAC uzyskujemy na prawdę dobrej jakości pliki mp3 o zmiennym bitrate.

-V0 --nspsytune --vbr-mtrh --lowpass 20 --athtype 3 -X0 -q0

Stały Użytkownik Sąsiad Poziom 0 : Nie ma jeszcze reputacji Avatar Sąsiad

Dzięki!
    7
    Podziękował 1 raz w 1 Poście
    Siła Reputacji
    0
    Po pierwsze to niewiem czy w dobrym temacie piszę ale to miejsce najbardziej mi odpowiada.
    Problem polega na tym że chcę przerobić pare albumów na fotmat *.mp3 lub *.mp4 lub *.m4a a pliki posiadam w formacie *.ogg.
    Czym najlepiej jest to zrobić i oczywiście hurtowo.
    Z góry dzięki
    Pomoc sąsiedzka: strzyże, goli, pi****li, krawaty wiąże, usuwa ciąże.

- zrobilem to sam.

^JA^ pytonss Poziom 1 : Buduje reputacjępytonss Poziom 1 : Buduje reputację Avatar pytonss

Dzięki!
    21
    Podziękował 6 razy w 6 Postach
    Siła Reputacji
    7
    Ostatnio edytowane przez: pytonss : 01-02-08 - 20:53

Koniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W DechęKoniu Poziom 4 : Jest W Dechę Avatar Koniu

Dzięki!
    78
    Podziękował 43 razy w 42 Postach
    Siła Reputacji
    10
    Easy CD-DA Extractor - przeciągasz całe albumy, ustawiasz wyjściowy format klikasz "Convert Files" i wychodzisz na kawe

:deal:

Co jest najśmieszniejsze w ludziach - zawsze myślą na odwrót:
    spieszy im sie do dorosłości, a potem wzdychają za utraconym dzieciństwem.
    Tracą zdrowie by zdobyć pieniądze, potem traca pieniądze by odzyskac zdrowie.
    Żyją jakby nigdy nie mieli umrzec, a umierają jakby nigdy nie żyli.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o Temacie

Users Browsing this Thread

Osób przeglądających obecnie ten temat: 1. (Użytkowników: 0, Gości: 1)