Zobacz wyniki ankiety: Jakiego klienta uzywasz??

Głosujących
108. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Azureus

46 42.59%
  • BitTorrent Experimental

4 3.70%
  • BitTorrent Burst!

3 2.78%
  • Anatomic P2P

0 0%
  • BitSpirit

16 14.81%
  • MarBitTorrent

3 2.78%
  • ABC [Yet Another BitTorrent Client]

2 1.85%
  • BitTornado

4 3.70%
  • MarBitTorrent

1 0.93%
  • Exeem Lite

1 0.93%
  • uTorrent

18 16.67%
  • BitComet

10 9.26%
+ Odpowiedz na ten temat
3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki 51 do 75 z 100

Temat: Jaki klient BitTorrenta? - doradzwo, dyskusje

glutek
    Gość Avatar glutek
    ja używam azureusa i jest najlepszy

Ulubiony użytkownik lowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajny Avatar lowak

Dzięki!
    2
    Podziękował 1 raz w 1 Poście
    Siła Reputacji
    10
    Cytat Napisał glutek
    ja używam azureusa i jest najlepszy
    Oczywiście w twojej opinii...
    "Niewiarygodnie szybki smok w świecie swych wartości powstałem z nicości obrałem droge ku wolności"
    "Trwa poscig za kasą, pozycja, dupami gdzie ludzie rozmineli się z wartościami"
    Paktofonika

GG: 1870358

asmo.margor
    Gość Avatar asmo.margor
    A ja mam problem z Azureusem... Zawsze wszystko dzialalo... Moze ktos bedzie wiedzial:
    Azureus 2.4.0.2 uruchamiany na FreeBSD 6 release dla amd64 - zainstalowany z portow.. Nie mam zadnego firewalla. Program uruchamia sie i wszystko wydaje sie byc OK. Testuje port: dziala.. NAT: ok.. Ustawilem predkosc pobierania na nieograniczona oraz ilosc aktywnych torrentow max na 40. Torrenty prawidlowo podaja zdrowie: przewaznie zielone. Niestety, pliki nie pobieraja sie: transwery szybko spadaja do kilku B/s i nic sie nie pobiera.. Podobnie z wysylaniem. Cos jakby blokowalo transwery..

Dodam, ze wiele razy instalowalem Azureusa pod FreeBSD (tyle, ze na i386) i dzialal, jak powinien.

Dla porownania zainstalowalem sobie program Qtorrent: pobralem potrzebne pliki bez problemow...Niestety, jest to bardzo prosty klient, a ja lubie Azureusa. Czy ktos wie, w czym problem?

Mam tez inne zwiazane z tym pytanie, jakie linuksowe (zainstaluje z portow, albo w trybie zgodnosci) klienty bittorrent (poza bit tornado, ctorrent i ktorrent: te nie podobaja mi sie) polecacie?

Ulubiony użytkownik lowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajny Avatar lowak

Dzięki!
    2
    Siła Reputacji
    10
    Osobiście ostatnio testuje utorrent, bardzo ciekawa alternatywa

Ale czy pod linuxem to działa, to nie wiem
    "Niewiarygodnie szybki smok w świecie swych wartości powstałem z nicości obrałem droge ku wolności"
    "Trwa poscig za kasą, pozycja, dupami gdzie ludzie rozmineli się z wartościami"
    Paktofonika

GG: 1870358

Stały Użytkownik Picia_sexy Poziom 1 : Buduje reputację Avatar Picia_sexy

Dzięki!
    2
    Podziękował 0 razy w 0 Postach
    Siła Reputacji
    7
    A ja to w ogóle nie wiem o co chodzi w tych klientach Torrent :no:
    Nie umiem z nich korzystać i nie bardzo też wiem jak... :sad:
    Mam dwa na kompie, ale jeszcze nic z nich nie zaciągnąłem.
    Mam BitTorrent i MarBitTorrent... ale jak tego użyć?

Always Alone Immortal occultus Poziom 2 : Fajny jestoccultus Poziom 2 : Fajny jestoccultus Poziom 2 : Fajny jestoccultus Poziom 2 : Fajny jestoccultus Poziom 2 : Fajny jestoccultus Poziom 2 : Fajny jestoccultus Poziom 2 : Fajny jest Avatar occultus

Dzięki!
    0
    Podziękował 2 razy w 2 Postach
    Siła Reputacji
    10

Icon3

Cytat Napisał Picia_sexy
    :wtf1:
    Wchodzisz na jedną ze stron oferujacą pliki z informacjami o trakerze:
    www.torrenty.org
    www.ex-torrent.pl
    itd.
    Pobierasz pliczek/ pobierz torrenta/ i automatycznie otwiera sie on tobie w jednym z klientów torrenta, których używasz.
    Następnie wybierasz miejsce gdzie chcesz zapisać plik...i tyle filozofii w tym
    Ostatnio edytowane przez: wlodas : 20-06-06 - 23:18

Software is like sex. It's better when it's free...
    Linus Torvalds

stary bluesman wlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy go Avatar wlodas

Dzięki!
    119
    Podziękował 59 razy w 52 Postach
    Siła Reputacji
    11
    Cytat Napisał Picia_sexy
    a tu czytałes?
    Kod:
    http://www.torrent.eprogramy.net/

ByED
    Gość Avatar ByED
    Powiem tak w temacie (internet) a napewno P2P jestem Lamer (ale bardzo sie staram he he). Przestudiowałem wasze propozycje co do klijentów BitTorenta. Instalowałem ... szukałem ... konfigurowałem ... i co. Azerus zabił mi połączeni przy trzech torentach (chelo ( teoretycznie) 1mb) mimo że ograniczałem transfery, a sciągał góra 2Kb/s. BitComet ... 40b/s (40bbbbb/sssss). Utorent to samo porażka. Zgrzeszyłem nawet z DC ... podobnie.
    Wiem nieznam sie na tym i na pewno wiele żeczy i informacji pominołem. Ale jako spragniony efektów lamer zaczołem powątpiewać czy to wogóle działa.
    I co w końcu, uruchomiłem pierwszy programik jaki zainstalowałem i puściłem w niepamięć. Shareaza - pojedynczy torent dochodzi do 50Kb/s, na Gnutelli2 jeszcze więcej (chociaż ta sieć mi sie nie widzi). Teraz wiem że to działa!!!! i nareszczie moge podejść do zagadnienia z optymizmem.
    .... Jeszcze tylko sie musze zstanowić co ja wogóle chce ściągać .....
    No dobra a teraz niech sie posypie grat, co sądzićie na temat tego klijenta.

Stały Użytkownik Pedziwiatr Poziom 1 : Buduje reputację Avatar Pedziwiatr

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    6
    Witam
    Testuje teraz dwa klienty BitComet i utorrent. Mam kilka pytań może ktoś z bardziej doświadczonych w tym temacie mi odpowie:

1. Co to jest kanał nasłuchu (było tu już takie pyt. ale nie znalazłem na nie odpowiedzi.
    2. Pada tu stwierdzenie "BitComet jest szybszy poaz NAT" co to takiego NAT?
    3. Czy w BitComet da się ustawić by za każdym uruchomieniem wybierał losowy port nasłuchu . jeżeli tak to gdzie się to ustawia.
    4. Czy ktoś porównywał ww. klietów torrent pod względem bezpieczeństwa. Pytam bo ostatnio jedna ze stron zbanowała z tego powodu BitComet.
    5. Może ktoś już porównywał ww programy i coś wybrał, interesuje dlaczego wybrał właśnie ten a nie inny.

Super Mordoprator ;-) ulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechę Avatar ulm@n

Dzięki!
    14
    Podziękował 82 razy w 57 Postach
    Siła Reputacji
    11
    Od kilku tygodni używam uTorrent i jestem z niego bardzo zadowolony. Najważniejszą jak dla mnie jego zaletą jest mały rozmiar i małe obciążenie kompa. Ten program świetnie się sprawdza w trochę starszych maszynach. Mimo małych rozmiarów nie zauważyłem, żeby program był jakoś uboższy w opcje. Zaletą też jest, że interfejs jest po polsku.

BitComet'a niestety nie używałem i niewiele mogę o nim powiedzieć, ale używałm BitSpirit'a i jak dla mnie był strasznie "mulący". Nie dość że zrzerał dużo pamięci kompa to jeszcze strasznie długo wyszykiwał seedy i peery i długo schodziło zanim się z nimi połączył (w uTorrent tego nie zauważyłem). A co do banowania BitComet'a na stronach torrentowych to gdzieś czytałem że ten program nieprawidłowo zlicza ratio i dlatego jest banowany.

Osobiście zostanę przy uTorrent, bo przypadł mi do gustu. Jest też polecany na większości większych stron torrentowych. Zresztą potestuj i zobacz, który program bardziej przypadnie Ci do gustu.
    Jeden lubi las, drugi córkę leśnika. Ja zdecydowanie wolę to drugie...
    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Always Alone Immortal occultus Poziom 2 : Fajny jestoccultus Poziom 2 : Fajny jestoccultus Poziom 2 : Fajny jestoccultus Poziom 2 : Fajny jestoccultus Poziom 2 : Fajny jestoccultus Poziom 2 : Fajny jestoccultus Poziom 2 : Fajny jest Avatar occultus

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    10

Icon3

Cytat Napisał Pedziwiatr Zobacz post
    Witam
    Testuje teraz dwa klienty BitComet i utorrent. Mam kilka pytań może ktoś z bardziej doświadczonych w tym temacie mi odpowie:

1. Co to jest kanał nasłuchu (było tu już takie pyt. ale nie znalazłem na nie odpowiedzi.
    Uzupełnie później - brak czasu
    2. Pada tu stwierdzenie "BitComet jest szybszy poaz NAT" co to takiego NAT?
    NAT - to technika translacji adresów (Network Address Translation). Translacja może być dynamiczna, wtedy jeden adres IP jest "tłumaczony" na dowolna ilość adresów wewnętrznych (przydzielanych zwykle przez serwer DHCP). To bardzo wygodna i szeroko stosowana technika, pozwalająca na podłączenie dużej ilości komputerów do Internetu (tak są np. tworzone sieci osiedlowe). Oczywiście tak podłączony komputer nie może być serwerem. Ale istnieje też translacja statyczna, która jednemu adresowi zewnętrznemu przyporzxądkowuje jeden adres wewnętrzny. Statyczny NAT stosowany jest dla zwiększenia bezpieczeństwa komputerów w sieci i taki komputer może być oczywiście też serwerem.

Całą specyfikacje NAT'u znajdziesz tutaj.

3. Czy w BitComet da się ustawić by za każdym uruchomieniem wybierał losowy port nasłuchu . jeżeli tak to gdzie się to ustawia.
    Nie używam tego klienta wiec niestety nie pomogę. Aczkolwiek nie wydaje mi się aby taka opcja istniała.
    4. Czy ktoś porównywał ww. klietów torrent pod względem bezpieczeństwa. Pytam bo ostatnio jedna ze stron zbanowała z tego powodu BitComet.
    Z tego co mi wiadomo to BitComet jest najczęściej banowanym klientem ze względu na liczne klony jakie posiada. uTorrent jest czysty i osobiście go bym polecał z tych dwóch.
    5. Może ktoś już porównywał ww programy i coś wybrał, interesuje dlaczego wybrał właśnie ten a nie inny.
    Porównywałem i wybrałem Azureusa. Opis dla czego znajdziesz na forum jak dobrze poszukasz. Dodam natomiast, że od czasu do czasu jak mam problem z łączem to przeskakuje na chwile na uTorrenta, gdyż jest porównywalnie dobry.
    Odnośnie BitCometa to znajdziesz wielu jego zwolenników. Podobno jest najlepszym z klientów jeżeli właśnie masz problem z NAT'em. Nie obciąża systemu tak jak Azureus.
    Istotną kwestią przy wyborze klienta torrenta jest jego popularność. Na niektórych prywatnych trackerach jest preferowany tylko jeden rodzaj oraz nie jest tajemnicą, że np. "Azureus preferuje Azureusa", tzn. szybciej uzyskasz wolny slot u użytkownika który używa Azureusa aniżeli u tego który używa uTorrenta jeżeli sam używasz tego pierwszego.

Przydatne linki:
    1. Najnowsza wersja bitComet'a
    2. Konfiguracja BitComet'a

3. Konfiguracja uTorrent'a
    4. Zestawienie oraz porównanie wszystkich klientów torrenta

Linus Torvalds

Super Mordoprator ;-) ulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechę Avatar ulm@n

Dzięki!
    14
    Podziękował 82 razy w 57 Postach
    Siła Reputacji
    11
    W uTorrent da się takie coś zrobić. Dajesz Opcje -> Preferencje -> Połączenie -> Losuj port przy każdym uruchomieniu programu i sprawa jest załatwiona
    Jeden lubi las, drugi córkę leśnika. Ja zdecydowanie wolę to drugie...

Ginekolog <-> tapicer thomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajny Avatar thomas.night

Wpisów
    2
    Dzięki!
    4
    Podziękował 22 razy w 19 Postach
    Siła Reputacji
    10
    W moim własnym teście na neo 512 Azureus (po odpowiedniej rekonfiguracji) okazał się być szybszy od BitCometa, niestety nie mogę zmusić Azu do pracy w mojej radiówce - błąd NAT i koniec
    Konfig Azu: http://www.azureus-polska.pl/pytanie77.html
    i genialne komputendium jak sobie conieco przreforwardować na routerze: http://www.portforward.com
    Ostatnio edytowane przez: thomas.night : 05-11-06 - 21:32
    ... jak w statusie, wyk. też spirale z materiału powierzonego

night_cr0wler / astar0th

buzu
    Gość Avatar buzu
    Również używam comety.Jest szybka ale ostatnio zostaje banowana na niektórych trackerach.Świetna dla ludzi za natem.Godny polecenia jest również uTorrent.
    @avallac co do zwiększenia prędkości to pogadaj z adminem,może masz przykręcony kurek albo pozycje które zasysasz są mało popularne(mało seedów,peerów).Dużo zależy również od tego z jaką prędkością inni udostępnniają,z iloma jesteś połączony no i oczywiście ile Ty dajesz uploadu innym.Jak nie masz limitów u dostawcy netu na dow/upl. to w kliencie też ustaw "bez limitu" napewno będzie szybciej.A do sterowania ruchem sieciowym polecam cFosSpeed'a.

avallac
    Gość Avatar avallac
    Cytat Napisał buzu Zobacz post
    @avallac co do zwiększenia prędkości to pogadaj z adminem,może masz przykręcony kurek albo pozycje które zasysasz są mało popularne(mało seedów,peerów).Dużo zależy również od tego z jaką prędkością inni udostępnniają,z iloma jesteś połączony no i oczywiście ile Ty dajesz uploadu innym.Jak nie masz limitów u dostawcy netu na dow/upl. to w kliencie też ustaw "bez limitu" napewno będzie szybciej.A do sterowania ruchem sieciowym polecam cFosSpeed'a.
    loooool stary ja to napisalem 25-10-04, 23:23, czyli jakies dwa lata temu :d :d :d
    od tego czasu wiele sie zmienilo :d :d :d

Cytat Napisał Pedziwiatr
    Czy w BitComet da się ustawić by za każdym uruchomieniem wybierał losowy port nasłuchu . jeżeli tak to gdzie się to ustawia.
    Cytat Napisał occultus
    Nie używam tego klienta wiec niestety nie pomogę. Aczkolwiek nie wydaje mi się aby taka opcja istniała.
    Oczywiscie ze istnieje :] nie powinna byc trudna do zlokalizowania, gdyz po 1. BC ma polski jezyk i przeczytanie wszystkiego nie sprawia zbyt wielkiej trudnosci, po 2. ta opcja jest zawsze tam, gdzie ustawia sie port nasluchu. Tak samo w BC jak w utorrencie.
    Ostatnio edytowane przez: avallac : 06-11-06 - 02:32

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    10

Icon3

Cytat Napisał avallac Zobacz post
    loooool Oczywiscie ze istnieje :] nie powinna byc trudna do zlokalizowania, gdyz po 1. BC ma polski jezyk i przeczytanie wszystkiego nie sprawia zbyt wielkiej trudnosci, po 2. ta opcja jest zawsze tam, gdzie ustawia sie port nasluchu. Tak samo w BC jak w utorrencie.
    Ale czy da się tak ustawić aby każdo razowo przypożądkowywał inny port nasłuchu? Przynajmniej ja tak zrozumiałem pyt. Aczkolwiek nie mam zainstalowanego Cometa wiec nie moge sprawdzić.

Linus Torvalds

avallac
    Gość Avatar avallac
    Cytat Napisał occultus Zobacz post
    Ale czy da się tak ustawić aby każdo razowo przypożądkowywał inny port nasłuchu? Przynajmniej ja tak zrozumiałem pyt. Aczkolwiek nie mam zainstalowanego Cometa wiec nie moge sprawdzić.
    tak, za kazdym uruchomieniem BC bedzie sie ustawial losowo wybrany port nasluchu aczkowliek korzystanie z BC staje sie utrudnione, gdyz strony (te raczej prywatne) blokuja polaczenia z tego klienta.

Stały Użytkownik marcinek_89 Poziom 1 : Buduje reputację Avatar marcinek_89

Dzięki!
    0
    Podziękował 0 razy w 0 Postach
    Siła Reputacji
    6
    Jaka polecacie strone z torrentami bo co sie nie mam szczescia do nich:/

Zawsze sciagalem z ftp ale teraz chcialbym jakiejs zmiany...

buzu
    Gość Avatar buzu
    Cytat Napisał avallac Zobacz post
    loooool stary ja to napisalem 25-10-04, 23:23, czyli jakies dwa lata temu :d :d :d
    od tego czasu wiele sie zmienilo :d :d :d
    Tak? nie sądzę.Mółbyś poprzeć swoją wypowiedź jakimiś faktami ? Chętnie się dowiem o rewolucji w BT,która jakimś cudem mnie ominęła.
    A co do stron to polecam tnp i demonoid.

Gourney
    Gość Avatar Gourney
    ja tez chetnie bym sie czegos dowiedzial

ja w sumie kozystam tylko z isohunt i torrentspy

Super Moderator wyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechę Avatar wyyzy

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    9
    Ja także polecam Demonoid jeszcze czasami korzystam z TorrentReactor też spoko stronka, dużo torrentów.
    ...

stary bluesman wlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy go Avatar wlodas

Dzięki!
    119
    Podziękował 59 razy w 52 Postach
    Siła Reputacji
    11

Stały Użytkownik Pedziwiatr Poziom 1 : Buduje reputację Avatar Pedziwiatr

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    6
    Cytat Napisał occultus Zobacz post
    Tak chce by za każdym uruchomieniem program losował port nasłuchu. Takie coś ma utorrent, a w BitComet nie mogę znaleźć czegoś takiego. Zauważyłem bowiem iż mam mniej alarmów o atakach od firewall gdy zmieniam port nasłuchu.

buzu
    Gość Avatar buzu
    Cytat Napisał Pedziwiatr
    w BitComet nie mogę znaleźć czegoś takiego
    Jest tylko losowe wybieranie portu ale za każdym uruchomieniem będzie taki sam,chyba,że będziesz za każdym razem zmieniał.
    Ostatnio edytowane przez: buzu : 06-11-06 - 21:58

avallac
    Gość Avatar avallac
    Cytat Napisał buzu Zobacz post
    Tak? nie sądzę.Mółbyś poprzeć swoją wypowiedź jakimiś faktami ? Chętnie się dowiem o rewolucji w BT,która jakimś cudem mnie ominęła.
    A co do stron to polecam tnp i demonoid.
    eh.. nie zrozumielismy sie. To u mnie sie wiele od tego czasu pozmienialo (zaszedlem w swiecie torrentow dosyc wysoko ) i chodzilo mi o to, ze bezsensowne jest odpowiadanie na posta, ktory ma juz ponad dwa lata

+ Odpowiedz na ten temat
3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Informacje o Temacie

Users Browsing this Thread

Osób przeglądających obecnie ten temat: 1. (Użytkowników: 0, Gości: 1)