Zobacz wyniki ankiety: Czy używasz Opery

Głosujących
123. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Tak - i jestem dumny z tego powodu!!

80 65.04%
  • Nie - i smutno mi z tego powodu!!

8 6.50%
  • Zaraz się przerzucę..

0 0%
  • nie .. jestem zadowolony ze swojej...

35 28.46%
+ Odpowiedz na ten temat
3 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki 51 do 75 z 211

Temat: Opera - i wszystko jasne!

jebn**ty użytkownik S.Z.A.O. Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyS.Z.A.O. Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyS.Z.A.O. Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyS.Z.A.O. Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyS.Z.A.O. Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyS.Z.A.O. Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyS.Z.A.O. Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyS.Z.A.O. Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyS.Z.A.O. Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyS.Z.A.O. Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyS.Z.A.O. Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajny Avatar S.Z.A.O.

Dzięki!
    0
    Podziękował 0 razy w 0 Postach
    Siła Reputacji
    10

Opera

Opera 9.0 Technical Preview 2 Beta for Windows
    Jak dowiedzieliśmy się od przedstawicieli Opera Software, najważniejsze nowości, które pojawią się w nowym testowym przeglądarki (Opera 9 Technical Preview 2) to:

- "widgety" - czyli niewielkie okna, w których wyświetlane będą najróżniejsze dodatkowe informacje - np. godzina, temperatura, kursy akcji i tp. W pakiecie z przeglądarką użytkownik otrzyma 10 widgetów - dodatkowe będą mogli tworzyć sami użytkownicy. Warto przypomnieć, że rozwiązanie to jest znane z systemu Mac OS X 10.4 Tiger;
    - obsługa protokołu BitTorrent (wyszukiwanie w sieci BT będzie można prowadzić z poziomu okienka Search);
    - uproszczone dodawanie nowych wyszukiwarek (wystarczy pojedyncze kliknięcie);
    - mechanizm blokowania wybranych elementów stron WWW;
    - usprawnione narzędzie do blokowania okienek pop-up;
    - wyświetlanie miniatury strony na jej zakładce.
    źródło IDG.pl

Kod:
    http://labs.opera.com/downloads/

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Ulubiony użytkownik lowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajny Avatar lowak

Dzięki!
    2
    Podziękował 1 raz w 1 Poście
    Siła Reputacji
    10
    zaniak, ja bym nie chciał nic mówić, ale ta operka 9.0 to jeszcze nie jest w 100% sprawna...

Ok, fajna funkcja ściągania torrentów przez operke, ale na dłuższą mete może zdenerwować
    Spoko opcja mini-podglądu poszczególnych paneli, ale osobiście wywaliłbym te opcje, tylko jeszcze nie grzebałem się w opcjach

Poza tym sa jakieś problemy z rapidshare, nie można wysłać pliku, często wysyłanie wywala gdzieś po 2,3mb...

Trzeba czekać na pełni-oficjalną 9.0
    "Niewiarygodnie szybki smok w świecie swych wartości powstałem z nicości obrałem droge ku wolności"
    "Trwa poscig za kasą, pozycja, dupami gdzie ludzie rozmineli się z wartościami"
    Paktofonika

GG: 1870358

QbaTheRipper
    Gość Avatar QbaTheRipper
    Jeśli chcesz wejść gdzieś gdzie Opera jest niemile widziana..np. na stronę M$ wystarczy poddac edycji plik "ini" ua.Documents and settings/........./Dane Aplikacji/Opera/Opera/Profile.Wklejasz tam adres a po znaku = dajesz 5 (twardy IE).Restart Opery i wchodzisz.To samo powtarzasz w przypadku każdego adresu który nie puszcza Opery.Trochę tym pogarsza sie statystyka Opery ale cóż robić.....

TvG
    Gość Avatar TvG
    Cytat Napisał lowak
    Ja się przerzuciłem na Operke, ale nie zawsze jestem z tego dumny, czasem musze użyć IE, żeby gdzieś wejść...
    Właśnie, ja mam tak samo, nie zawsze mogę zobaczyć na Operze to co widać np. w EXu. Ale Opera i tak mi odpowiada najbardziej ze wszystkich przeglądarek, jestem z niej zadowolony :-), jest ładna graficznie (skórki) i bardzo mobilna, mogę ja sobie dostosowac idelanie do pracy. Opera RULEZZ!

TvG
    Gość Avatar TvG
    Jest mozliwość ustawienia w Operze wyświetlania strony tak, aby wyświetlała się identycznie jak w EXu? Głównie chodzi mi tutaj o rozmieszczenie ramek i tabeli, a jeszcze precyzyjniej chodzi o odległości między nimi. Więc da się czy nie bardzo? :-)

aka St. Anger illusion Poziom 4 : Jest W Dechęillusion Poziom 4 : Jest W Dechęillusion Poziom 4 : Jest W Dechęillusion Poziom 4 : Jest W Dechęillusion Poziom 4 : Jest W Dechęillusion Poziom 4 : Jest W Dechęillusion Poziom 4 : Jest W Dechęillusion Poziom 4 : Jest W Dechęillusion Poziom 4 : Jest W Dechęillusion Poziom 4 : Jest W Dechęillusion Poziom 4 : Jest W Dechę Avatar illusion

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    10

Opera 9.0 beta 1

Opera is known as the fastest and smallest full-featured browser, a first choice for people using older PCs and Windows 95 and a brilliant alternative to the default IE from Microsoft. Opera, first of all, is client World Wide Web, that is the program for extraction of the information from WWW as the documents created with help HyperText Markup Language (language of a marking of hypertext HTML). Low requirements to resources of system. Opera will work even on 386 computer about 6 Mb of operative memory. MDI the interface. You can open without special expenses of memory any quantity of windows inside one working window, having chosen thus a tabulared or cascade mode.

Key features of "Opera for Windows without Java":
    Efficient surfing:
    - Tabbed browsing. Surf the Web easier and faster by opening multiple Web pages within the same application window.
    - Integrated search. Search Google, eBay, Amazon and more with Opera's integrated search. You can also search directly in the address field using shortcuts (e.g. "g" for Google).
    - Pop-up blocking. Opera lets you control whether to block all pop-ups, or open only the ones that you have requested.
    - Fast Forward. Fast Forward will detect the most likely "next page" link and greatly simplify navigation in multi-page documents.
    - Password manager. Opera's password manager remembers your usernames and passwords so you will not have to.
    - Sessions. Save a collection of open pages as a session, for later retrieval, or start with the pages you had open when Opera was last closed.
    - Mouse gestures. Opera supports mouse gestures, allowing you to perform certain movements with the mouse in order to access commonly used features.
    - Quick preferences. Pressing F12 displays Opera's 'Quick preferences' menu to easily switch settings such as browser authentication, pop-up and cookie preferences.
    - Notes. Notes can be kept in conjunction with a Web site you want to refer to later, to remind you of any particular information you may like to review again.
    - Voice. The voice feature allows you to control Opera's interface by talking and to have documents read aloud. Voice is currently offered in English and runs on Windows 2000 and XP.

Security and privacy:
    - Security bar. Opera displays security information inside the address bar, located next to the padlock icon that indicates the level of security present on a site.
    - Encryption. Opera supports Secure Socket Layer (SSL) versions 2 and 3, and TLS. Opera offers automatic 128-bit encryption, the highest available security of any Web browser.
    - Delete private data. Opera can be configured to clear the history and cache when exiting, to protect your privacy. Any kind of private data can easily be erased at any time.

Screen #1

Screen #2

Screen #3

Kod:
    Download - 4,5 MB
    http://ftp.ntua.gr/pub/www/Opera/win/900b1/en/Opera%209%20Beta%20Eng%20Setup.exe
    MESS WITH BEST
    FUCK THE REST

gg: 1446599

Ulubiony użytkownik lowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajny Avatar lowak

Dzięki!
    2
    Siła Reputacji
    10
    A polski opis?
    "Niewiarygodnie szybki smok w świecie swych wartości powstałem z nicości obrałem droge ku wolności"
    Paktofonika

aka St. Anger illusion Poziom 4 : Jest W Dechęillusion Poziom 4 : Jest W Dechęillusion Poziom 4 : Jest W Dechęillusion Poziom 4 : Jest W Dechęillusion Poziom 4 : Jest W Dechęillusion Poziom 4 : Jest W Dechęillusion Poziom 4 : Jest W Dechęillusion Poziom 4 : Jest W Dechęillusion Poziom 4 : Jest W Dechęillusion Poziom 4 : Jest W Dechęillusion Poziom 4 : Jest W Dechę Avatar illusion

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    10
    Ano właśnie nigdzie nie ma polskiego opisu. Są do starszej wersji, ale może to cię zadowoli

Najnowsze testowe wydanie bardzo popularnej przeglądarki stron internetowych. W nowym programie znalazły się wszystkie najlepsze cechy poprzednich wydań - użytkownik ma możliwość dostosowania belki programu do swoich potrzeb (Personal Bar), również może wybrać czy chce rozpoczynać pracę z programem w trybie jednego okna lub wielu okien. Opera obsługuje kaskadowe arkusze stylów, aplety Java oraz częściowo DOM.

Od wersji 9 dostępne są w programie "widgety" - czyli niewielkie okna, w których wyświetlane są najróżniejsze dodatkowe informacje - np. godzina, temperatura, kursy akcji itp.; obsługa protokołu BitTorrent (wyszukiwanie w sieci BT można prowadzić z poziomu okienka Search); uproszczone dodawanie nowych wyszukiwarek (wystarczy pojedyncze kliknięcie); mechanizm blokowania wybranych elementów stron WWW oraz lepsze blokowania okienek pop-up.

W nowej wersji poprawiono obsługę BitTorrent, zmieniono ikonę informującą o nowych treściach w kanałach informacyjnych, wprowadzono zmiany w plikach konfiguracyjnych oraz usunięto drobne błędy.
    MESS WITH BEST
    FUCK THE REST

gg: 1446599

Always Alone Immortal occultus Poziom 2 : Fajny jestoccultus Poziom 2 : Fajny jestoccultus Poziom 2 : Fajny jestoccultus Poziom 2 : Fajny jestoccultus Poziom 2 : Fajny jestoccultus Poziom 2 : Fajny jestoccultus Poziom 2 : Fajny jest Avatar occultus

Dzięki!
    0
    Podziękował 2 razy w 2 Postach
    Siła Reputacji
    10

Icon3 Opera 9 Beta oficjalnie: BitTorrent, widgety, miniaturki

Opera 9 Beta oficjalnie: BitTorrent, widgety, miniaturki

Przeglądarka Opera w wersji 9 Beta została dziś publicznie udostępniona przez firmę Opera Software. Program - na razie tylko w wersji anglojęzycznej - zawiera kilka interesujących dodatków, m.in. wsparcie dla protokołu BitTorrent, widgety, blokowanie plików na stronie, czy miniaturki stron na kartach.

Operę 9 Beta udostępniono dla systemów Windows, Macintosh, Linux, Solaris oraz FreeBSD.

Pierwsza z wartych odnotowania ciekawostek, która już prawie rok temu wzbudziła spore poruszenie, to wsparcie dla protokołu BitTorrent. Użytkownicy przeglądarki Opera mają zatem możliwość korzystania z tego udogodnienia do ściągania plików z internetu, bez potrzeby instalacji dodatkowych aplikacji obsługujących pliki torrent.

Odnowiona przeglądarka oferuje ponadto możliwość instalacji widgetów, czyli niewielkich aplikacji internetowych. Ich zastosowanie może być przeróżne, zależne tylko od wyobraźni ich twórcy.

Obecnie dostępnych jest już co najmniej kilkadziesiąt widgetów dla Opery: od gier, poprzez kalkulatory, zegary, konwertery miar i walut, przeglądarki map i zdjęć, czytniki serwisów informacyjnych oraz internetowych rozgłośni radiowych, kalendarze, a także różne inne, mniej lub bardziej przydatne użytkownikowi tej przeglądarki narzędzia.

Nowa wersja Opery zapewne ucieszy też osoby, które korzystają też z innych wyszukiwarek, niż te dostępne w panelu wyszukiwania. Teraz mogą w prosty, wygodny sposób dodać do ich listy każdą inną wyszukiwarkę. Wystarczy tylko udać się na pożądaną stronę, najechać myszką na pole wyszukiwania, kliknąć prawym przyciskiem myszy i z menu rozwijalnego, na samym dole wybrać funkcję Create search....

Co więcej, teraz każdą stronę możemy dostosować do własnych potrzeb. Wystarczy w trakcie pobytu na danej witrynie kliknąć na niej prawym klawiszem myszy i wybrać funkcję Edit site preferences.... Po otwarciu okienka dialogowego otrzymujemy do dyspozycji mnóstwo opcji, które możemy wykorzystać tylko do tej jednej, wybranej strony. Nie tylko możemy wpływać na jej wygląd, ale również zarządzać uruchamianymi przez nią okienkami, skryptami, plikami cookies, wyświetlanymi na niej plikami i wtyczkami (plugins), identyfikacją przeglądarki, kodowaniem strony i wielu innych przydatnych rzeczy.

Opera 9 umożliwia nam ponadto oddzielne blokowanie różnych elementów graficznych na wybranej stronie, do czego służy funkcja Block content...

Bardzo sympatyczną funkcją wydają się być także miniaturki stron, które otwierają się kiedy najedziemy myszką na daną, otwartą na tej stronię kartę. Dzięki temu, bez przechodzenia na kartę z daną stroną możemy sobie np. przypomnieć jej wygląd.

Pełna, całkiem długa lista nowości, zmian oraz ulepszeń znajduje się na odpowiednich dla danego systemu stronach: Windows, Macintosh, Linux, Solaris, FreeBSD.

Operę 9 Beta można pobrać ze strony:
    opera.com/download

info:di.com.pl

Software is like sex. It's better when it's free...
    Linus Torvalds

Dzięki!
    2
    Siła Reputacji
    10
    Occultus, ale - http://forum.underpl.net/showthread.php?t=14512

Chociaż ty masz po polsku wszystko napisane, to może jeden plus
    Paktofonika

Stary Użytkownik zuma Poziom 1 : Buduje reputację Avatar zuma

Dzięki!
    2
    Siła Reputacji
    0

Opera 9.0 beta

Nie bardzo wiem, jak to jest możliwe, ale wersję opery jak w tytule zainstalowałem w lutym tego roku, zwabiony między innymi torrentami i stałym nawalaniem IE. Dodać należy, że jest to wersja po polsku!
    Niestety, nie wszystko złoto...
    Tak jak pisał Iowak, opera wywala export pliku, gdzieś po 3 MB, i to nie tylko w rapidshare - w ogóle. Początkowo myślałem, że rzecz jest opcjonalna (wielkość jakiegoś cache czy coś podobnego, ale nic na ten temat w opcjach nie mogę znaleźć). Także jak chcę coś ciut większego wyeksportować używam IE.
    Druga sprawa - o torentach to ja nic nie znalazłem, może moja wersja jest jeszcze bardzo beta?
    Daj się ponieść Ubikowi! Nieszkodliwy po przyrządzeniu według instrukcji.

Best avatar - 3 miejsce pawelck Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnypawelck Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnypawelck Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnypawelck Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnypawelck Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnypawelck Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnypawelck Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnypawelck Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnypawelck Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnypawelck Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajny Avatar pawelck

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    8
    Portable opera 8.54 http://www.obermair.net/opera/operausben.htm
    jezyk polski (plik) http://www.opera.com/download/lng/854/ouw854_pl.lng

Plik z jezykiem skopiowac do katalogu glownego opery, uruchomic i w opcjach zmienic jezyk na [pl] pisze chyba polnisch czy cos takiego.
    Kazda zlotowka jest bardzo wazna

iwko:
    iwko:
    iwko:

Matador np15 Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnynp15 Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnynp15 Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnynp15 Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnynp15 Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnynp15 Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnynp15 Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnynp15 Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnynp15 Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnynp15 Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnynp15 Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajny Avatar np15

Dzięki!
    30
    Podziękował 25 razy w 22 Postach
    Siła Reputacji
    10
    zuma - ja mam tą samą bete i jak narazie nie widziałem nowszych relasów z serii 9. Póki co zostaje nam cierpliwie czekać na "stabilną" w nazwie i oficialną wersje 9 Opery:firedevil
    Kliknij, to nic nie kosztuje, innym pomoże:
    &
    &
    :thanks:

Dzięki!
    2
    Siła Reputacji
    10
    Ja z tą betą miałem nie lada problemy...rapidshare po 2-3mb wysyłania pliku zacinał się i nie chciał uploadować dalej. Stronki chodziły nieciekawie, wróciłem do starej wersji, choć jak widze bede musiał upgradnąć do 8.54 bo mam numerek mniejszą
    Paktofonika

Super Mordoprator ;-) ulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechę Avatar ulm@n

Dzięki!
    14
    Podziękował 82 razy w 57 Postach
    Siła Reputacji
    11
    Opera 9.0 Final Released! International

http://ftp.task.gda.pl/pub/opera/win...al%20Setup.exe

Jak narazie nic nie mogę o tym powiedzieć bo dopiero ściągam

edit: Nie dałem w code to Operka jest free
    Ostatnio edytowane przez: ulm@n : 20-06-06 - 20:58
    Jeden lubi las, drugi córkę leśnika. Ja zdecydowanie wolę to drugie...

Always Alone Immortal occultus Poziom 2 : Fajny jestoccultus Poziom 2 : Fajny jestoccultus Poziom 2 : Fajny jestoccultus Poziom 2 : Fajny jestoccultus Poziom 2 : Fajny jestoccultus Poziom 2 : Fajny jestoccultus Poziom 2 : Fajny jest Avatar occultus

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    10

Icon3 Opera 9 - wersja finalna

Jak poinformował już ulm@n pojawiła się nowiutka Operka. Tym razem wersja finalna.
    Przedstawiciele Opera Software poinformowali dziś o wypuszczeniu finalnej 9 wersji darmowej przeglądarki Opera.

Opera 9 jest dostępna w 25 wersjach językowych (w tym w polskim) na różne systemy operacyjne m.in. Linux, Windows, Mac, FreeBSD, Solaris,.

Charakterystyczne funkcje nowej, dziewiątej Opery, dostępne także już w wersji Beta to m.in. wsparcie dla popularnej technologii dystrybucji plików - BitTorrent, obsługa z poziomu przeglądarki widgetów, czyli niewielkich aplikacji, czy też blokowanie wybranych elementów stron.

Przeglądarkę Opera 9 można pobrać ze strony:
    opera.com :grouphug:

Linus Torvalds

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    10

Icon3 Opera Widgets

No właśnie tak jak wtemacie. tak sobie myśle, ze skoro wyszła już finalna wersja Operki to teraz można w tym temacie podawać najciekawsze widgety.
    Napewno można je pobrać z widgets.opera.com.
    Znacie jakieś inne strony?
    Ja znalazłem:
    1.
    Jakiś okrągły tetris .
    2. touchtheSky. Jeżeli chcemy wiedzieć jaka pogoda ma być w naszym mieście.
    3. KnowledgeMate
    4. touchtheWire, wydaje się być bardzo przydatny.
    5. digg. Pobiera rss'y ze srony digg.com. Strony z nowinkami technicznymi.
    6. Periodic Table. Ukłąd okeresowy pierwiastków
    7. PlanetWerks. Naprawde ciekawy dodatek aczkolwiek bardziej trzeba go traktować w formie zabawki. Jest to układ słoneczny (ruchomy) na naszym pulpicie. Procesor powyżej 1,4 GHz mile widziany.
    8. Viking Reminder - wyskakujący wiking, który nam przypomni o tym co mu kazaliśmy zapamietać

9. Bounce. Kolejna gierka. Średnije wielkości okienko a w nim jakaś śmieszna polana, a my musimy podbijać piłke Jak spadnie na ziemie to zaczynamy od nowa :wtf1:
    10. Coś na czesie. tabele i wyniki meczów w mistrzostwach
    11. Multifunctional Analog Clock. Bardzo ciekawy zegarek z wieloma funkcjami.
    12. Connect 4. Stara jak świat ale wciagajaca gierka
    13. The Free Dictionary

Linus Torvalds

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    10

Icon3 Opera 9 w akcji

Pierwsza recenzja Operki 9 jaką napotkałem w sieci.

Nowa Opera przynajmniej we wstępnych testach wydaje się szybsza od poprzedniej wersji. Zawiera też szereg przydatnych funkcjonalności, w większości znanych już z wersji testowych.

Jedną z najważniejszych nowości jest opcja blokowania reklam. Funkcja ta jest dostępna w menu kontekstowym strony (prawy klawisz myszy na jej zawartości, "zablokuj zawartość").

Inne istotne funkcjonalności to edytor wyszukiwarek (wystarczy kliknąć prawym klawiszem myszy na polu wyszukiwarki, by mieć możliwość dodania jej do wyszukiwarek użytkownika), wbudowany edytor źródła strony, wsparcie dla SVG 1.1 Basic i protokołu BitTorrent oraz opcja dobierania preferencji dla konkretnych stron.

Jak juz informowaliśmy przy okazji wydań testowych, wprowadzono tez obsługę widżetów (małych aplikacji działających poza oknem Opery). Widżety mogą służyć do różnych celów, zależnie od pomysłu ich autorów - od sprawowania funkcji kalkulatora, czy notatnika, po wyświetlanie prognozy pogody.

Przydatną funkcją może być podgląd, po naciśnięciu shift+ESC, dostępnych na danej witrynie klawiszy dostępu (accesskeys). Klawisze dostępu pozwalają na szybkie przejście do określonych części strony (co ma szczególną wartość dla osób niepełnosprawnych). Aby skorzystać z tych klawiszy w Operze, należy po wciśnięciu wyżej wspomnianej kombinacji dodać określony klawisz (jeśli oczywiście jest on w danym serwisie zdefiniowany).

Opera 9 umożliwia też, obok tradycyjnego menu konfiguracyjnego (dostępnego pod CTRL+F12), dostęp do rozbudowanej konfiguracji przeglądarki. Aby skorzystać z tej opcji należy w polu adresu wpisać opera:config

Ciekawostką jest możliwość zapisywania stron w formie archiwów MHT (strony razem z obrazkami w jednym pliku).

Zmiany nie ominęły również wbudowanego w Operę klienta pocztowo-usenetowego M2. Jedną z nich jest ulepszony moduł IMAP. Z kolei wbudowany czytnik RSS może teraz obsługiwać kanały zawierające grafiki.

Niestety uległy zmianie skróty klawiszowe. Dawna kombinacja dodawania do zakładek zastąpiona została przez ctrl+D. Natomiast skrót otwierający nową kartę to aktualnie ctrl+T. Tymczasem służąca do tej pory temu celowi niezwykle intuicyjna kombinacja ctrl+N obecnie otwiera... nowe okno programu. Można jej jednak przywrócić wygodniejszą funkcję poprzez ustawienia klawiatury:
    ctrl+F12 > zakładka "zaawansowane" > z bocznej listy "mysz i klawiatura", przy dolnym polu "edytuj", rozwijamy "Browser Window" > w polu "znajdź" wpisujemy bez nawiasów "n ctrl" > klikamy opis w kolumnie "polecenie" i wpisujemy "New page, 1"

Linus Torvalds

Super Moderator wyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechę Avatar wyyzy

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    9
    Dziurawa Opera

W przeglądarce Opera odkryto błąd, który pozwala cyberprzestępcom na uruchomienie dowolnego kodu na zaatakowanym komputerze.

Specjaliści ocenili lukę jako "wysoce krytyczną". Błąd występuje w momencie przetwarzania przez Operę plików graficznych zapisanych w formacie JPEG.

Można go wykorzystać podsuwając użytkownikowi specjalnie spreparowany plik tego typu. Przeglądarka nie radzi sobie z plikiem, we właściwościach którego podano duże wartości opisujące wysokość i szerokość obrazka.

Dochodzi wówczas do przepełnienia bufora wskutek zarezerwowania dla pliku zbyt małej ilości miejsca w pamięci. Przepełnienie bufora można z kolei wykorzystać do wykonania kodu.

Wiadomo, że problem dotyczy wersji 8.54 przeglądarki i być może występuje również w edycjach wcześniejszych. Specjaliści radzą, by zaktualizować Operę do wersji 9.

"Ponadto użytkownicy powinni być ostrożni podczas surfowania po Internecie. Powinni to robić z konta o ograniczonych prawach" - mówią eksperci.

?ródło: hacking.pl
    ...

Stały Użytkownik grzeste Poziom 0 : Nie ma jeszcze reputacji Avatar grzeste

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    0
    Cytat Napisał wyyzy
    Dziurawa Opera

W przeglądarce Opera odkryto błąd ...
    Chodzi o v 8.54 , nie o v 9.

jebn**ty użytkownik S.Z.A.O. Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyS.Z.A.O. Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyS.Z.A.O. Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyS.Z.A.O. Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyS.Z.A.O. Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyS.Z.A.O. Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyS.Z.A.O. Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyS.Z.A.O. Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyS.Z.A.O. Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyS.Z.A.O. Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyS.Z.A.O. Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajny Avatar S.Z.A.O.

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    10
    ekhm kolego
    Wiadomo, że problem dotyczy wersji 8.54 przeglądarki i być może występuje również w edycjach wcześniejszych. Specjaliści radzą, by zaktualizować Operę do wersji 9.
    a co pisze??? przeczytac Ci na dobranoc???
    ja sobie ostatni zaktualizowalęm własnie i jestem zadowlony........wkoncu blokuje flashowe gówna zwane reklamami.

Super Moderator wyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechę Avatar wyyzy

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    9
    Blah... gdyby to ja jeszcze pisał... ;] nie do mnie uwagi ^_^

... i tak FF r0x
    ...

Chelsea London Fan buszmen Poziom 1 : Buduje reputacjębuszmen Poziom 1 : Buduje reputację Avatar buszmen

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    6
    uzywam opery 9 i uwazam ja za najlepsza pod sloncem przegladarke. jednak mam z nia powazny problem: nie moge czesto zamknac wyskakujacych reklam pop-up pomimo wielokrotnego klikania na krzyzyk. spotkaliscie sie z tym kidys? jest na to jakas rada?

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    10
    w operze 9 masz już taką opcje jak "zablokuj zawartość" ktora wlaśnei blokuje te flashowe gówienka......... prawym przyciskiem myszy w oknie przegladarki i wybierasz własnei opcje "zablokuj zawartość" potem tylko na górze po prawej "zastosuj" i może bedzie po kłopocie

Chelsea London Fan buszmen Poziom 1 : Buduje reputacjębuszmen Poziom 1 : Buduje reputację Avatar buszmen

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    6
    oki. sprobuje. ale czesto jak tak robilem to te g**na przyklejaly mi sie po prostu do kursora i trzeba bylo strone odswiezyc. najgorsze sa reklamy z portalu interia.pl

+ Odpowiedz na ten temat
3 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni

Informacje o Temacie

Users Browsing this Thread

Osób przeglądających obecnie ten temat: 1. (Użytkowników: 0, Gości: 1)