+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki 1 do 10 z 10

Temat: neostrada - livebox [zasięg-problem]

r-obak
    Gość Avatar r-obak

neostrada - livebox [zasięg-problem]

ciocia kupiła neostrade z bocxem i problem ma sie tak że to gówienko nie chce łapać zasięgu. skrzynka znajduje sie w jednym pokoju w domu starego budownictwa więc ściany mają po 20-40 centymetrów

czym najlepiej połączyć kompa z liveboxem?
    1.znaczy sie jakimiś kablami można niby ale nie wiem który lepszy i jak one cenowo stoją
    2. dokupić ewentualnie jakiś odbiornik mocniejszy do kompa? czy to nic nie da bo nadajnik jest za słaby?
    3. nie bardzo wiem czy tpsa w ramach braku zasięgu dorobi mi jakies gniazdko w lepszym miejscu czy jak.

prosze o jakies podpowiedzi tylko nie typu : kompa daj tam gdzie skrzynka - nie da sie z różnychg przyczyn
    czy zrezygnuj z umowy/ zmień operatora.. koszta bez sensu

ciotka sie po prostu nie zorientowała wcześniej jak do 'konkretnie' wygląda i sie wpakowała..

Ginekolog <-> tapicer thomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajny Avatar thomas.night

Wpisów
    2
    Dzięki!
    5
    Podziękował 23 razy w 20 Postach
    Siła Reputacji
    10
    Livebox jest dość prostym 2 portowym routerem kablowym
    Kup skrętkę 'z metra' i a gdy już przeciągniecie kable w bloku (bez wiercenia sie nie obędzie) skołuj zaciskarkę RJ45 żeby założyć koszulki na kabel.

Jeśli chodzi o stronę formalną to przydałaby sie zgoda na odwiert od spółdzielni mieszkaniowej.
    ... jak w statusie, wyk. też spirale z materiału powierzonego
    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

night_cr0wler / astar0th

Stały Użytkownik karpik83 Poziom 1 : Buduje reputacjękarpik83 Poziom 1 : Buduje reputacjękarpik83 Poziom 1 : Buduje reputację Avatar karpik83

Dzięki!
    0
    Podziękował 0 razy w 0 Postach
    Siła Reputacji
    9
    albo jesli nie chcesz sie pakowac w kable, to mozesz sprobowac dokupic access point i ustawic go jako "repeater" sygnalu, nie mialem doczynienia nigdy z livebox-em ale dla access pointa 40 centymetrowa sciana to nic, a sygnal na okolo 15-20 metrach powininien byc calkiem dobry

Pozdro

r-obak
    Gość Avatar r-obak
    Cytat Napisał thomas.night Zobacz post
    Livebox jest dość prostym 2 portowym routerem kablowym
    Kup skrętkę 'z metra' i a gdy już przeciągniecie kable w bloku (bez wiercenia sie nie obędzie) skołuj zaciskarkę RJ45 żeby założyć koszulki na kabel.

Jeśli chodzi o stronę formalną to przydałaby sie zgoda na odwiert od spółdzielni mieszkaniowej.

nie chodzi o blok tylko o dom prywatny więc pare dziurek to nie problem..
    skrętke na metry idzie kupić bez problemu ale jest jedno zastzrerzenie.. gdzie ja to do kompa podepne? przeciez tam nie mam takiego wejścia, co musiał bym kupić?

karpik83 - tak ale dobry akces pojnt to troche pieniędzy jest..

pozostaje jeszcze podłączenie przez kabel usb ale takiego długiego nigdzie nie kupie.. potrzebuje ok ~30-40 metrów
    dosztukowanie pomoże?

pytam tak o to sztukowanie bo coś tam gdzieś kiedyś czytałem że taki kabel może stracić wydajność i wtedy wszystko sie pujdzie paść z owieczkami..

nic, dzięki w kazdym bądź razie.. coś sie wymyśli.
    Ostatnio edytowane przez: r-obak : 16-04-07 - 19:28

Jedi Knight JohannesR Poziom 1 : Buduje reputacjęJohannesR Poziom 1 : Buduje reputacjęJohannesR Poziom 1 : Buduje reputację Avatar JohannesR

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    9
    Cytat Napisał r-obak Zobacz post
    skrętke na metry idzie kupić bez problemu ale jest jedno zastzrerzenie.. gdzie ja to do kompa podepne? przeciez tam nie mam takiego wejścia, co musiał bym kupić?
    Nie do końca rozumiem. Nie masz w komputerze karty sieciowej z wejsciem na standardowa wtyczke RJ45? Teraz to raczej w kazdej plycie glownej jest zintegrowana karta sieciowa wiec to bylby troche dziwne, ze nia masz jak podpiac kabla sieciowego.

Stały Użytkownik karpik83 Poziom 1 : Buduje reputacjękarpik83 Poziom 1 : Buduje reputacjękarpik83 Poziom 1 : Buduje reputację Avatar karpik83

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    9
    o kablu USB to mozna zapomniec, to taka dobra rada. Jesli chodzi o access pointa to za 130 zl juz mozna kupic, oczywiscie nie bedzie to takie niezawodne jak na skretce, ale z tego co napisales to leciec 30 metrow skretka to troche roboty, nie wiem jaki masz ten dom, ale tez bedziesz musial ja jakos schowac, przeciez nie puscisz ja srodkiem pokoju

Pozdro

Stały Użytkownik alec Poziom 2 : Fajny jestalec Poziom 2 : Fajny jestalec Poziom 2 : Fajny jestalec Poziom 2 : Fajny jestalec Poziom 2 : Fajny jestalec Poziom 2 : Fajny jest Avatar alec

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    7
    skrętka to chyba najlepszy sposób + karta sieciowa jeśli komp nie ma kabel to 1 za mb dwie wtyczki 2 zł karta sieciowa 20-25 zł . z moich doświadczeń z liveboxem mogę powiedzieć że odbiornik { to małe cosik na USB to g.... warty śmieć } pomaga dopiero karta sieciowa radiowa do kompa co już kosztuje od 50 zł wzwyż + jakaś antenka jeśli jest konieczność . USB przy takiej odległości odpada . co do zasięgu to mogę powiedzieć że livebox czasami mnie zadziwia ja na przykład łapię od kumpla sygnał i mogę się podpiąć do niego z odległości 150m a on ma problemy czasami z drugiego pokoju z laptopem i musi chodzić po różnych kątach

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

r-obak
    Gość Avatar r-obak
    Cytat Napisał karpik83 Zobacz post
    leciec 30 metrow skretka to troche roboty, nie wiem jaki masz ten dom, ale tez bedziesz musial ja jakos schowac, przeciez nie puscisz ja srodkiem pokoju
    puszcze kawałek na polu a potem środkiem strychu :]

JohannesR - kurde, nie widze tego kompa bo on jest w innym domu u ciotki..
    dobra coś sie wymyśli. czyli pozostaje mi skrętka i kabelek. kajn problem..

dzięki za pomoc. myśle że teraz danm sobie już rade a jak coś to 'jo wos znajde..'

r-obak
    Gość Avatar r-obak
    wiem, post pod postem ale potrzebuje żeby sie wyświetliło co poniektórym jako nie czytane a edycja nie daje takiej możliwości..

chciałem sie dowiedzieć czy kupując kabel telefoniczny i w ten sposób przybliżając to badziewie do miejsca docelowego będzie działać jak powinno..
    [podłączam do gniazdka kabel telefoniczny, wpinam do lajfboxa i przenosze go na nastepne piętro i do innego pokoju, około 40-50 metrów kabla..]
    ewentualnie ile maxymalnie może mieć takie przedłużenie na kablu telefonicznym?

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    9
    mozesz smialo tak zrobic, na 50 metrach powinno to spokojnie chodzic. Czy bedzie chodzic na 80-100?? tez powinno, ale glowy nie dam, jesli bylbys w USA to spokojnie powiedzialbym ze bedzie, ale niestety nie orientuje sie jakie sa napiecia na liniach w tepsie

Pozdro

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o Temacie

Users Browsing this Thread

Osób przeglądających obecnie ten temat: 1. (Użytkowników: 0, Gości: 1)