+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki 1 do 9 z 9

Temat: Bezprzewodowe przesyłanie internetu

Mojżesz? Mojgę! Fenot Poziom 2 : Fajny jestFenot Poziom 2 : Fajny jestFenot Poziom 2 : Fajny jestFenot Poziom 2 : Fajny jestFenot Poziom 2 : Fajny jestFenot Poziom 2 : Fajny jestFenot Poziom 2 : Fajny jestFenot Poziom 2 : Fajny jest Avatar Fenot

Dzięki!
    3
    Podziękował 4 razy w 3 Postach
    Siła Reputacji
    8

Icon5 Bezprzewodowe przesyłanie internetu

Tytułem wstępu:
    Mimo, że to, o co pytam zostanie wykonane (o ile wogóle zostanie) pod Linuxem, postanowiłem założyć temat w boardzie Microsoft/Windows ze względu na to, że w Linux OS nie ma stricte sieciowego topicu. Ale...do rzeczy:

Całkiem prawdopobne, że w ciągu najbliższych kilku miesięcy będę się przeprowadzał. W mieszkaniu, w którym znajduje się obecnie mam podłączony internet (Dialnet aDSL). Nie będę niestety miał możliwości przenieść tej usługi na nowy adres. W związku z tym pytam: czy jest możliwość, abym przesłał sobie internecik do nowego mieszkania drogą bezprzewodową? Co musiałbym kupić z niezbędnego sprzętu, jakie to są mniej więcej koszty i jeśli to jest wogóle możliwe, to na jaką maksymalną odległość jest cała ta operacja wykonalna?
    Piraci obecnie nie istnieją! Piraci tworzyli nielegalne kopie płyt i na tym zarabiali, ludzi którzy wstawiają albumy do ściągnięcia za friko z netu nazwał bym prędzej "anarchistycznymi bibliotekarzami"
    Duże Pe

Stały Użytkownik karpik83 Poziom 1 : Buduje reputacjękarpik83 Poziom 1 : Buduje reputacjękarpik83 Poziom 1 : Buduje reputację Avatar karpik83

Dzięki!
    0
    Podziękował 0 razy w 0 Postach
    Siła Reputacji
    9
    nie wiem czy dobrze zrozumialem, chcesz z tego miejsca w ktorym teraz mieszkasz wyslac neta do miejsca gdzie bedziesz mieszkal??, wiec napisz w jakiej odleglosci od siebie beda te mieszkania, i czy te mieszkania "sie widza" czy pomiedzy nimi sa jakies przeszkody?? bo to wymusza stosowanie odpowiedniego sprzetu

Pozdro

Mojżesz? Mojgę! Fenot Poziom 2 : Fajny jestFenot Poziom 2 : Fajny jestFenot Poziom 2 : Fajny jestFenot Poziom 2 : Fajny jestFenot Poziom 2 : Fajny jestFenot Poziom 2 : Fajny jestFenot Poziom 2 : Fajny jestFenot Poziom 2 : Fajny jest Avatar Fenot

Dzięki!
    3
    Siła Reputacji
    8
    Dobrze zrozumiałeś, ale...
    Trudno mi powiedzieć, w jakiej to będzie odległości, bo dopiero szukam mieszkania do wynajęcia. Chciałbym się póki co wstępnie zorientować z jakimi wydatkami, trudnościami i problemami mogę się spotkać...

...pozdrawiam również
    Piraci obecnie nie istnieją! Piraci tworzyli nielegalne kopie płyt i na tym zarabiali, ludzi którzy wstawiają albumy do ściągnięcia za friko z netu nazwał bym prędzej "anarchistycznymi bibliotekarzami"
    Duże Pe

Stały Użytkownik karpik83 Poziom 1 : Buduje reputacjękarpik83 Poziom 1 : Buduje reputacjękarpik83 Poziom 1 : Buduje reputację Avatar karpik83

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    9
    no moim skromnym zdaniem jesli nie da sie tego zrobic na zwyklych access pointach i antenach kierunkowych (np. yaga) to to nie bedzie oplacalna inwestycja, juz nie wspomne o niezawodnosci takiej sieci, na twoim miejscu nie pakowalbym sie w to. ale to moje zdanie

Pozdro

Dzięki!
    3
    Siła Reputacji
    8
    Czyli, żeby mi sie opłacało i jakoś przyzwoicie działało to muszę znaleźć mieszkanie tak zeby "widziało się"* z moim obecnym? W takim razie mam jeszcze jedno pytanko: czy bede porzebował do tego drugieko pc (jako serwer), czy wygląda to jakoś inaczej?
    Kolejne - dodatkowe pytanie: czy przy takim przesyłaniu internetu będą jakieś straty w prędkości jego działania?

*przez "widziało się" rozumiem to, że anteny postawione na dachcach budynkow będą w stanie bez przeszkód przesyłać dane.

PS: proszę nie rugać mnie za to, że być może zadaje noob'owe pytania - nigdy nie miałem z tym zagadnieniem do czynienia :
    Duże Pe

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    9
    to wyglada na bardzo proste, jak sie o tym pisze , jak to trzeba zrobic to jest juz troche trudniej. Wiec, w/g mnie najprostszym sposobem (i najtanszym) jest postawienie routera zaraz za dsl-em, teraz masz dwa wyjscia, jesli jest to maly domek mieszkalny bezposrednio z routera wyciagasz antene zewnetrzna kierunkowa za okno (kabel od anteny powinien byc jak najkrotszy), jesli jest to wysoki blok i musisz wyciagnac antene na dach to trzeba z rutera pociagnac skretke cat5 na dach i gdzies na dachu postawic access point. Taka sama sytuacje masz z drugiej strony, tylko ze tam bedzie tylko jeden access point z antena i ewentualnie switch. Jest jeszcze duzo innych mozliwosci, mozesz sprubowac nie ciagnac skretki od routera np na dach tylko sprobowac polaczyc access point bezprzewodowo z routerem, taka sama sytuacja na drugim koncu, access point ktory bedzie odbieral sygnal tez moze byc polaczony bezprzewodowo prosto z kompem. Tylko ze im wiecej tych bezprzewodowych polaczen tym mniejsza niezawodnosc i szybkosc sieci. Mozna tez gdzies pomiedzy tymi mieszkaniami postawic jeszcze jednego access pointa ktory bedzie pracowal jako repeater, ehh strasznie duzo mozliwosci. Co do serwera, wszystko jestes w stanie zrobic na routerze i access pointach, nie trzeba ci zadnego serwera do tego. Uzyskasz najwieksza niezawodnosc i szybkosc jesli te mieszkania beda sie widziec. Co do szybkosci to nie bede sie wypowiadal, bo zalezy ona od wszystkiego co napisalem wyzej, warunkow atmosferycznych, sprzetu ktorego uzyjesz itp. Jeszcze raz mowie, latwo sie pisze, trudniej to wszystko zrobic

Pozdro

Dzięki!
    3
    Siła Reputacji
    8
    karpik83 - póki co, jak patrzę na to, co napisałeś to jakbym patrzył się chińską książkę telefoniczna Jedno jest pewne: jeśli trzeba będzie się za to zabrać, wezmę kumpla do pomocy - jak nie będzie trybiło, to winę przynajmniej będę miał na kogo zrzucić
    Póki co dzięki za pomoc...a jeśli orientujesz się, to kwotę jakiego rzędu muszę mieć na takie coś przygotowaną?
    Duże Pe

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    9
    najbardziej optymistyczna wersja to kabel z routera prosto za okno i tam antena a z drugiej strony access point z antena i skretka do kompa wiec masz
    2 anteny yagi- 2x76zl
    1 access point- 130zl
    nie licze dodatkowych kosztow jak np pare metrow skretki i takie tam i nie policzylem routera
    w wariancie z dwoma access pointami dolicz jeszcze jeden access point za 130zl

tak jeszcze dodam ze jesli zdecydujesz sie na takie cos to mozesz jeszcze po drodze jakis swoich kumpli polapac (jesli mieszkaja w okolicy) i rozdzielic tego neta na wiecej osob

PS az tak niezrozumiale napisalem, kurcze nie chce mi sie tego edytowac i poprawiac
    Pozdro
    Ostatnio edytowane przez: karpik83 : 13-03-07 - 16:47

Gourney
    Gość Avatar Gourney
    jak sie mieszkania beda widziec to duzych problemow niema, jak sie nie widza to tez, ale koszty duze

po za tym karpik83 napisal wszytko raczej po ludzku, nie rżnij glupa Fenot

Bajer z bezprzewodowym kierunkowym polega na tym, ze nawet jak masz glupie drzewo miedzy domami to moze byc problem, a jak nie ma to bedzie, gdy bedzie padal deszcz i drzewo wchlonie wilgoc

Ja doogólnę daje neta wujaszkowi i niema takiego problemu, z kierunkowa wlasnie byl

Ale gdybać to mozna dopiero jak bedziesz wiedizal gdzie sie przeprowadzasz, bo zakladanie sieci radiowych to indywidualna sprawa i niema recept/szablonow

LOL przeprowadzasz sie ;D Gdzie, gdzie, gdzie ??!

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o Temacie

Users Browsing this Thread

Osób przeglądających obecnie ten temat: 1. (Użytkowników: 0, Gości: 1)