+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki 1 do 7 z 7

Temat: Przeliczanie predkosci + dopasowanie sprzetu WLAN

YOLANDA
    Gość Avatar YOLANDA

Przeliczanie predkosci + dopasowanie sprzetu WLAN

Trudno mi bylo okreslic w temacie o co chodzi (to pewnie przez ten Dzien Kobiet :08: ), wyjasnie tutaj.
    Po pierwsze - znacie jakas stronke z przelicznikami predkosci internetowych?
    Np. kbit/s na Mbit/s? OK, to pewnie proste, ale nie dla mnie, moze jest gdzies jakis przelicznik?

Po drugie - zalozylam szybki internet, 6000 kbit/s. Na komputerze podlaczonym do modemu kablem jest rzeczywiscie to 6000 z hakiem. Na moim laptopie lacze sie z netem bezprzewodowo, predkosc maksymalna (drugi komp byl wylaczony) to 3000 kbit/s.
    W tej chwili uzywam karty sieciowej USB o predkosci max. 54 Mbit/s, stad to pytanie o przeliczniki, bo nie wiem, czy to nie ta karta jest winna ograniczeniu predkosci. Zastanawiam sie nad zakupem karty PCMCIA 108 Mbit/s, ale nie wiem, czy to rozwiarze problem predkoscia (poza tym karta PCMCIA mniej wystaje od tej karty USB, ktora o wszystko zaczepiam gdy leze z lapciem na kanapie :09.

Podsumowujac:
    Czy karta USB 54 Mbit/s jest winna ograniczonej predkosci netu na laptopie, do jakiej max. predkosci pasuje taka karta?
    Czy zakup karty PCMCIA 108 Mbit/s rozwiaze ten problem?

Jedi Knight JohannesR Poziom 1 : Buduje reputacjęJohannesR Poziom 1 : Buduje reputacjęJohannesR Poziom 1 : Buduje reputację Avatar JohannesR

Dzięki!
    0
    Podziękował 0 razy w 0 Postach
    Siła Reputacji
    9
    Witaj, przelicznik jest taki, ze 6000 kbit=6Mbit. Potem 6Mbit/s dzielisz przez 8 i wychodzi 750KBajtow/sec.
    Co do samej karty to nie jestem specjalista choc sam zbudowalem sobie siec domowa i na tyle ile siega moja widza, to przez laptopa predkosc tez powinna byc maksymalna. Nie masz moze ustawionych w konfiguracji ograniczenia predkosci?
    Kupienie karty 108MBit/s zwiekszy tylko predkosc w obrebie sieci lokalnej/domowej. Pozdrawiam

YOLANDA
    Gość Avatar YOLANDA
    Niedawno przeinstalowalm system, zadnych ustawien nie zmienialam, bo nie wiem nawet gdzie i jakie :08: Gdzie powinnam zajrzec, zeby sprawdzic czy nie mam jakichs ograniczen?

Jedi Knight JohannesR Poziom 1 : Buduje reputacjęJohannesR Poziom 1 : Buduje reputacjęJohannesR Poziom 1 : Buduje reputację Avatar JohannesR

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    9
    No ja akurat myslalem o routerze, ale skoro nic nie zmianialas to raczej nie pownno tak byc przez ustawienia. Na tym chyba konczy sie moja wiedza na temat sieci przykro mi

YOLANDA
    Gość Avatar YOLANDA
    Cytat Napisał JohannesR Zobacz post
    Na tym chyba konczy sie moja wiedza na temat sieci przykro mi
    Nawet sobie nie wyobrazasz jak MNIE jest przykro :02:
    Probowalam zoptymalizowac internet przy pomocy TuneUp Utilities, predkosc skoczyla do 4000, ale ja chce miec moje 6000!!!
    A propos, moze ktos zna przynajmniej jakis programik do optymalizacji netu?

Stały Użytkownik karpik83 Poziom 1 : Buduje reputacjękarpik83 Poziom 1 : Buduje reputacjękarpik83 Poziom 1 : Buduje reputację Avatar karpik83

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    9
    to ja dodam swoje 3 grosze, wiec teoretycznie mowiac jesli chodzi o standard g to realna predkoscia jest okolo 25 Mb (mega bitow), jak ktos tyle ma to naprawde powinien sie cieszyc , wiecej ciezko zlapac. A praktycznie, to przetestowalem mojego 3Mb DSL-a i zachowuje sie podobnie jak twoj, na lapku nie moge wyciagnac wiecej niz 2.5Mb (to nawet mniej od ciebie), co prawda uzywam bardzo dlugiego klucza szyfrujacego wiec to tez robi swoje. Mam dobra rade, kompa na kablu uzywaj do ostrego sciagania i tym podobnego, a lapka do przegladania stron i sciagania jakis malych pliczkow. W/g mnie nie warto sie bawic w 108Mb karty bo bez 108Mb routera i tak ci to zawiele nie pomoze...

Pozdro

YOLANDA
    Gość Avatar YOLANDA
    Dzieki Karpik, dzieki Johannes. Uchroniliscie mnie przed zbednym wydatkiem. :notworthy Jesli kiedys kupie karte PCMCIA to tylko dlatego, ze karta USB sie rozsypala. :squareeye

Przestawilam w ustawieniach routera "WLAN b + g mixed" na samo "g", jak widac ponizej chyba troche to pomoglo.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o Temacie

Users Browsing this Thread

Osób przeglądających obecnie ten temat: 1. (Użytkowników: 0, Gości: 1)