+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki 1 do 13 z 13

Temat: zdalny pulpit?

Stały Użytkownik leszek Poziom 1 : Buduje reputację Avatar leszek

Dzięki!
    6
    Podziękował 1 raz w 1 Poście
    Siła Reputacji
    6

zdalny pulpit?

Witam!
    Moim problemem nr 1. jest zdalne połączenie się z innym komputerem. O ile w sieci LAN nie miałem kłopotu (używając windowsową opcję wysyłania zaproszenia), to z komputerem zdalnym (za routerem) piętrzą mi się trudności.
    Każda próba połączenia kończy się komunikatem:
    "Nie można ustanowić połączenia Pomocy zdalnej, ponieważ nie można rozpoznać nazwy hosta zdalnego. Spróbuj ponownie."
    Czy jest KTOŚ, kto ma na to receptę? Może są jakieś programiki, które umożliwią mi takie połączenie.:1zhelp:

Ginekolog <-> tapicer thomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajny Avatar thomas.night

Wpisów
    2
    Dzięki!
    5
    Podziękował 23 razy w 20 Postach
    Siła Reputacji
    10
    Żeby połączyć się z tego rodzaju usługą wymagane jest połączenie bezpośrednie (publiczne IP). Potrzebne jest przeglądniecie konfiguracji routera. Podaj model urządzenia to pokombinujemy.
    ... jak w statusie, wyk. też spirale z materiału powierzonego
    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

night_cr0wler / astar0th

Dzięki!
    6
    Siła Reputacji
    6
    Mam zewnętrzne IP. Router to 'Belkin' standardu G, 54 Mbps.

Stały Użytkownik karpik83 Poziom 1 : Buduje reputacjękarpik83 Poziom 1 : Buduje reputacjękarpik83 Poziom 1 : Buduje reputację Avatar karpik83

Dzięki!
    0
    Podziękował 0 razy w 0 Postach
    Siła Reputacji
    9
    windows do pulpitu zdalnego uzywa portu 3389, wiec jezeli chcesz polaczyc sie jakims kompem ktory siedzi za NAT-em to ten port powinien byc przekierowany na prywatny adres IP kompa z ktorym chcesz sie polaczyc. Ale nie bede sie klocil jak to nie zadziala, ja osobscie takich ekseperymentow nie robilem, jesli uzywam pulpitu zdalnego to tylko po VPN, a do innych celow to doskonale nadaje sie UltraVnc.

Pozdro

Dzięki!
    6
    Siła Reputacji
    6
    Dzięki za podpowiedzi. Jutro spróbuję.

Dzięki!
    6
    Siła Reputacji
    6
    Witam!
    Poszedłem za radą karpika i zainstalowałem UltraVNC. Niestety znowu jestem z ręką w nocniku. W dalszym ciągu nie potrafię skonfigurować połączenia. Jeśli KTOŚ ma tyle cierpliwości żeby mnie poprowadzić za rękę, to bardzo gorąco proszę. Nadmienię tylko że mój komp i ten drugi mają routery ( mój Belkin i ten drugi D-Link 784 ). Obaj używamy KasperskyLab. Ciekawe że ja pinguję jego zewnętrzne IP bez problemu, natomiast on mojego nie może. Pinguje natomiast moje serwery DNS. Może w grę wchodzi odległość Polska - Kanada?:1zhelp:

Stały Użytkownik karpik83 Poziom 1 : Buduje reputacjękarpik83 Poziom 1 : Buduje reputacjękarpik83 Poziom 1 : Buduje reputację Avatar karpik83

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    9
    moze i sie wyglupie ale zapytam czy przypadkiem nie masz zablokowanego odpwiadania na pingi na swoim routerze??? no bo innego wyjasnienia ja nie widze. Co do UltraVnc to oczywiscie tez zeby to zadzialalo to musisz przekierowac porty, nie chce mi sie tutaj opisywac ktore, gdzie i jak bo jest to super wyjasnione w Vnc faq, ale jak sie uprzesz to ci napisze

Pozdro

Ich bin das nicht gut mod neoshiro Poziom 2 : Fajny jestneoshiro Poziom 2 : Fajny jestneoshiro Poziom 2 : Fajny jestneoshiro Poziom 2 : Fajny jestneoshiro Poziom 2 : Fajny jestneoshiro Poziom 2 : Fajny jest Avatar neoshiro

Dzięki!
    1
    Podziękował 2 razy w 2 Postach
    Siła Reputacji
    8
    a ja proponuje jeszcze zainstalowac VNC na drugim komputerze w wersji serwer (jezeli jeszcze tego nie zrobiles )

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
    (\___/) copy Rhino in to your profile to help/////////"wypowiadamy zaklecie: troll sio, troll sio, troll sio
    (*.I.
    him achieve the world domination////////////////okrecamy sie 3 razy na nodze wokol siebie
    (> . <) ////////////////////////////////////////////////////////////////i juz troll znikl"
    /_I I_\

Dzięki!
    6
    Siła Reputacji
    6
    WITAM ponownie, dziękuję za rady i proszę o jeszcze!!!:notworthy

Nigdy nie blokowałem możliwości odpowiadania na pingi, ale jeśli możesz, to powiedz jak to sprawdzić. Jeżeli chodzi o forwardowanie na Belkinie, to proszę Cię o wyrozumiałość i podpowiedzenie mi jak to zrobić i którą nazwę programu wpisać (winvnc, czy vncviewer). Czy trzeba podać konkretne numery portów, czy może zakres? Czy muszę też coś zrobić z Kasperskim? I czy czasami problemem nie jest to że ten drugi komp (po użyciu komendy net user) wypisuje że jest gościem, a nie administratorem?
    Jeżeli chodzi o serwer, to oczywiście jest zainstalowany na obu kompach.:1zhelp:

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    9
    1) jak na 100% wiesz ze masz zewnetrzne ip i je znasz to nie przejmuj sie pingami, do niczego ci sie nie przydadza, a jak masz je zablokowane to lepiej dla ciebie

2) generalnie w UltraVnc sa dwa sposoby na laczenie sie, bezporednio z twojego kompa wpisujesz zewnetrzny adres kompa ktorego chcesz kontrolowac (w tym przypadku porty musza byc przekierowane na routerze w sieci w ktorej jest komp ktorego chcesz kontrolowac), drugi sposob to uruchomienie VncViewer w trybie "listen mode" na twoim komputerze, w tym przypadku ktos z drugiej strony musi manualnie zainicjowac polaczenie poprzez dodanie twojego ip jako klienta.

3) jesli chodzi o porty, na routerach porty forwarduje sie numerami, nie nazwami programow, w tym przypadku potrzebujesz portu 5900 (standardowy) 5800 (laczenie przez htt i do laczenia w "listen mode" 5500

4) w roznych routerach, wyglada to inaczej, szukaj czegos co przypomina "port forwarding" albo "virtual port server", forwardujesz tylko te porty na ip wewnetrzne kompa, jak cos nie bedzie jasne to zamiesc screeny a ktos napewno ci pomoze

5) oczywiscie te porty i programy (UltraVnc Viewer i Server) musza tez byc odblokowane na wszystkich firewallach sprzetowych (Kaspersky tez), jak nie jestes pewnien czy dobrze to zrobiles, mozesz wylaczyc na chwilke kasperskego i sprobowac sie polaczyc, jak zadziala, wtedy wlacz i staraj sie go skonfigurowac

6) zeby zainstalowac UltraVnc Server trzeba miec uprawnienia administratora, wiec jesli mowisz ze Server jest zainstalowany, nie przejmuj sie net user

to powinno ci troszke pomoc

Kod:
    http://www.uvnc.com/addons/routerconf.html
    to udanego eksperymentowania
    Pozdro
    Ostatnio edytowane przez: karpik83 : 17-02-07 - 15:12

Dzięki!
    6
    Siła Reputacji
    6
    DUŻE, DUŻE PODZIęKOWANIA dla CIEBIE karpik!
    Udało mi się połączyć w 'Listen mode' z innym komputerem.Co do drugiego rodzaju połączenia chyba już sobie poradzę (kwestia czasu i prób).
    Przywracasz mi wiarę w ludzi i zarazem potwierdzasz, że na tym forum jest sporo ludzi życzliwych i jednocześnie posiadających sporą wiedzę.
    Jeszcze raz DZIęKUJę za cierpliwość!!!

Pozdrawiam!:notworthy

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    9
    prosze bardzo
    tak tylko jeszcze dodam ze jesli chodzi o Vnc to zalecane jest uzywanie polaczenia szyfrowanego (poczytaj faq) napewno znajdziesz co i jak, i jesli bedziesz uzywal Vnc sporadycznie to warto jest zablokowac te porty, kiedy ich nie uzywasz

Pozdro

Dzięki!
    6
    Siła Reputacji
    6
    Dziękuję i chętnie skorzystam z Twoich rad.:squareeye

Pozdrawiam

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o Temacie

Users Browsing this Thread

Osób przeglądających obecnie ten temat: 1. (Użytkowników: 0, Gości: 1)