+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki 1 do 18 z 18

Temat: Pytania odnośnie IP

Psycho Dad WernerusMaximus Poziom 1 : Buduje reputacjęWernerusMaximus Poziom 1 : Buduje reputacjęWernerusMaximus Poziom 1 : Buduje reputacjęWernerusMaximus Poziom 1 : Buduje reputację Avatar WernerusMaximus

Dzięki!
    3
    Podziękował 0 razy w 0 Postach
    Siła Reputacji
    7

Pytania odnośnie IP

1. Interesuje mnie na jakich zasadach usługodawca netu udziela Policji danych o danym kliencie na podstawie jego adresu IP?
    2. Wjakich przypadkach Policja może lub ma obowiązek śledzić lub kontrolować czyjś adres IP w sieci? Czy do tego jest potrzebna zgoda prokuratury czy też innej organizacji?
    3. Czy adres IP jest objęty ochroną jak dane osobowe?
    4. Czy jest skuteczny sposób poprzez jakiś program zamaskować lub zmienić swoje IP tak aby nie było możliwe do namierzenia - zidentyfikowania?
    5. Jaka jednostka Policji zajmuje się namierzaniem IP przestępców sieciowych i jakie do tego stosuje techniki?
    Somewhere over the rainbow, way up high
    There's a land that I heard of once in a lullaby
    Somewhere over that rainbow, skies are blue
    And the dreams that you dare to dream really do come true

SiTo
    Gość Avatar SiTo
    Nie znam sie na tym za bardzo ale wydaje mi sie ze :
    1 - Przychodzi sobie Policjant do twojego uslugodawcy z nakazem w rece a on mowi mu o tobie wszystko co wie a wie wszystko !!!
    2 - Siedza se policjanty na komendzie i instaluja sobie program typu p2p np. DC++,eMule itd. i wpisuja tytul jakiegos filmu i widza kto udostepnia ten film,wyodrebniaja polskie ip i juz cie maja tzn. zaczyna sie cala procedura(ustalenie uslugodawcy do ktorego nalezy dany ip. nakaz a potem patrz punkt 1 !!!
    3 - wydaje mi sie ze nie bo adres ip to nie dane osobowe
    4 - czesciowo tak ale nigdy na 100% skutecznie (szczególnie dla Policji gdy tego chce)
    5 - Nie wiem

Psycho Dad WernerusMaximus Poziom 1 : Buduje reputacjęWernerusMaximus Poziom 1 : Buduje reputacjęWernerusMaximus Poziom 1 : Buduje reputacjęWernerusMaximus Poziom 1 : Buduje reputację Avatar WernerusMaximus

Dzięki!
    3
    Siła Reputacji
    7
    1. Jeśli chodzi o nakaz prokuratorski no to i owszem. A co trzeba zrobić aby prokurator wystawił taki nakaz ?
    2. Czy udostępnienie jednego czy dwóch plików (posiadanych z legalnego źródła) w p2p jest tak strasznym przestępstwem? Czy nie należy ścigać osób które rozpowszechniają na jakąś masową skale tego typu dane chronione. Czy to ma przełożenie ekonomiczne angażowanie jakiejś grupy policjantów do wyłapywania pojedynczych userów? Emule itp to oczywiście freeware ale czy policjant który instaluje dany program nie łamie prawa? Prowokacja jest w Polsce zabroniona - poza tym aby mieć dostęp do tych co udostępniają to trzeba zacząć dany plik ściągać co jest chyba nie zgodne z prawem?
    3. Adres zamieszkania to dane osobowe - adres IP to praktycznie to samo tak jak podpis elektroniczny.
    4. Na przykład jak?
    5. .......................

PS
    Zdaję sobie sprawę że Policja ma swoje sposoby na działanie zgodne z prawem poza jego granicami ale czy wykorzystuje je do ścigania maluczkich?

SiTo
    Gość Avatar SiTo
    Uczyłem sie prawa ale nie wiem co trzeba zrobic aby prokurator wystawił taki nakaz
    2 - Prawo dziala w te strone ze sciagac mozesz do woli ale gdy udostepnisz chociaz 1B danych chronionych prawem autorskim popełniasz przestępstwo.
    Czy nie należy ścigać osób które rozpowszechniają na jakąś masową skale tego typu dane chronione. Czy to ma przełożenie ekonomiczne angażowanie jakiejś grupy policjantów do wyłapywania pojedynczych userów?
    Patrzysz na to ze złej strony- przestepstwo to przestepstwo i policja jest od scigania przestepców - od oceny jaka szkode wyrzadzila ich dzialalnosc jest sąd !!!! A pozatym Policja musi miec wyniki a pojedynczy user to tez wynik !!!
    Emule itp to oczywiście freeware ale czy policjant który instaluje dany program nie łamie prawa?
    to sie nazywa praca (dzialalnosc) operacyjna:loser:
    Prowokacja jest w Polsce zabroniona - poza tym aby mieć dostęp do tych co udostępniają to trzeba zacząć dany plik ściągać co jest chyba nie zgodne z prawem?
    Łapówek tez nie wolna dawac a Policja wrecza łapówki kontrolowane
    (hehe nie zawsze kontrolowane)
    Adres zamieszkania to dane osobowe - adres IP to praktycznie to samo tak jak podpis elektroniczny.
    Poswiec 5 minut na goglach a zaloze sie ze znajdziesz odpowiedz na to pytanie:33:
    Na przykład jak?
    j/w

Pozdro

Ich bin das nicht gut mod neoshiro Poziom 2 : Fajny jestneoshiro Poziom 2 : Fajny jestneoshiro Poziom 2 : Fajny jestneoshiro Poziom 2 : Fajny jestneoshiro Poziom 2 : Fajny jestneoshiro Poziom 2 : Fajny jest Avatar neoshiro

Dzięki!
    1
    Podziękował 2 razy w 2 Postach
    Siła Reputacji
    8
    sprawdzenie uslugodawcy, to nie wiecej niz minuta roboty, wchodzimy sobie na jakis p2p, przepisujemy adres ip do jakiegos narzedzia internetowego z funkcja whois i juz mamy dane dostawcy klienta + region z ktorego pochodzi dane ip... przynajmniej w przypadku tepsy adresy ip sa przydzielane regionami... np. jak korzystacie z irca to w masce adresu xxx@acfq86.neoplus.adsl.tpnet.pl oznacza wasz dokladny adres ip ...

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
    (\___/) copy Rhino in to your profile to help/////////"wypowiadamy zaklecie: troll sio, troll sio, troll sio
    (*.I.
    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
    him achieve the world domination////////////////okrecamy sie 3 razy na nodze wokol siebie
    (> . <) ////////////////////////////////////////////////////////////////i juz troll znikl"
    /_I I_\

Jedi Knight JohannesR Poziom 1 : Buduje reputacjęJohannesR Poziom 1 : Buduje reputacjęJohannesR Poziom 1 : Buduje reputację Avatar JohannesR

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    9
    Albo jak masz jakis adres ip wystarczy wpisać, w wierszu polecen windowsa, komende: tracert nr ip
    pokaże nam to droge od naszego komputera do komputera o wpisanym ip, minus jest taki, ze jesli ten ktos ma wylaczony komputer to sledzenie sygnalu sie zatrzyma w ktoryms momencie, ale i tak nie wczesniej niz na uslugodawcy danego ip.

Stały Użytkownik alec Poziom 2 : Fajny jestalec Poziom 2 : Fajny jestalec Poziom 2 : Fajny jestalec Poziom 2 : Fajny jestalec Poziom 2 : Fajny jestalec Poziom 2 : Fajny jest Avatar alec

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    7
    Cytat Napisał WernerusMaximus Zobacz post
    2. Czy udostępnienie jednego czy dwóch plików (posiadanych z legalnego źródła) w p2p jest tak strasznym przestępstwem? Czy nie należy ścigać osób które rozpowszechniają na jakąś masową skale tego typu dane chronione. Czy to ma przełożenie ekonomiczne angażowanie jakiejś grupy policjantów do wyłapywania pojedynczych userów? Emule itp to oczywiście freeware ale czy policjant który instaluje dany program nie łamie prawa? Prowokacja jest w Polsce zabroniona - poza tym aby mieć dostęp do tych co udostępniają to trzeba zacząć dany plik ściągać co jest chyba nie zgodne z prawem?
    weź pod uwagę że w sieciach powiedzmy lokalnych na zewnątrz widać adres IP serwera powiedzmy w sieci jest 500 osób 10% ma zainstalowany jednakowy program P2P i udostępnia po 100 plików i każdy ściąga np po 10 plików to w momencie gdy ktoś zaczyna sprawdzać IP na serwerach tego programu co widzi powtarzający się adres gdy policja zjawi się u kogoś kto udostępnia neta z logami to ta osoba w swoim interesie będzie podawać dane klientów i taka jest rzeczywistośc

SiTo
    Gość Avatar SiTo
    Cytat Napisał WernerusMaximus Zobacz post
    1. Interesuje mnie na jakich zasadach usługodawca netu udziela Policji danych o danym kliencie na podstawie jego adresu IP?
    2. Wjakich przypadkach Policja może lub ma obowiązek śledzić lub kontrolować czyjś adres IP w sieci? Czy do tego jest potrzebna zgoda prokuratury czy też innej organizacji?
    3. Czy adres IP jest objęty ochroną jak dane osobowe?
    4. Czy jest skuteczny sposób poprzez jakiś program zamaskować lub zmienić swoje IP tak aby nie było możliwe do namierzenia - zidentyfikowania?
    5. Jaka jednostka Policji zajmuje się namierzaniem IP przestępców sieciowych i jakie do tego stosuje techniki?
    Tak swoja drogą coś mi sie wydaje ze Policja zapukała do sąsiada albo do któregoś z kolegów:33:
    Nie zebym sie smiał bo jutro to moge być ja:biggrin:

Spróbuj sobie wkleic swój adres ip na ponizszej stronie i zobacz ile ciekawych informacji mozna sie z niego dowiedziec:fing02:
    Kod:
    http://www.ripe.net/whois

Jedi Knight JohannesR Poziom 1 : Buduje reputacjęJohannesR Poziom 1 : Buduje reputacjęJohannesR Poziom 1 : Buduje reputację Avatar JohannesR

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    9
    Cytat Napisał alec Zobacz post
    weź pod uwagę że w sieciach powiedzmy lokalnych na zewnątrz widać adres IP serwera powiedzmy w sieci jest 500 osób 10% ma zainstalowany jednakowy program P2P i udostępnia po 100 plików i każdy ściąga np po 10 plików to w momencie gdy ktoś zaczyna sprawdzać IP na serwerach tego programu co widzi powtarzający się adres gdy policja zjawi się u kogoś kto udostępnia neta z logami to ta osoba w swoim interesie będzie podawać dane klientów i taka jest rzeczywistośc
    No ja tez tak myslalem, az dzisiaj dopisalem sie do pewnej petycji by nie niszczyc pewnego pomnika i obok mojego imienia i nazwiska pojawil sie adres ip (wszystkich podpisanych zreszta) i nie byl to adres ip mojego dostawcy jak to zwykle bywa, gdy np. sprawdzalem go przez jakas strone www, ale adres mojego routera w domu.

Dzięki!
    3
    Siła Reputacji
    7
    Nie zapukała na szczęście jeszcze do nikogo z moich sąsiadów, ale coraz więcej się słyszy o jakichś akcjach Policji tak że mnie to zainteresowało z prawnego punktu widzenia jak to jest z tym IP i namierzaniem.

Ich bin das nicht gut mod neoshiro Poziom 2 : Fajny jestneoshiro Poziom 2 : Fajny jestneoshiro Poziom 2 : Fajny jestneoshiro Poziom 2 : Fajny jestneoshiro Poziom 2 : Fajny jestneoshiro Poziom 2 : Fajny jest Avatar neoshiro

Dzięki!
    1
    Siła Reputacji
    8
    sprobujcie wpisac swoj adres ip w ten sposob w IE, nie inaczej niz w IE:
    Kod:
    //xxx.xxx.xxx.xxx/
    .
    jezeli pokaza sie jakiekolwiek katalogi lub pliki tzn. ze wasza siec nie jest zabezpieczona... i kazdy ma dostep do katalogow udostepnionych, juz kilka razy udalo mi sie w ten bardzo prosty sposob wejsc do czyichs udostepnionych zasobow... tylko jak na chybil trafil wklepywalem adresy ip... z listy tp.

Cytat Napisał SiTo Zobacz post
    Nie znam sie na tym za bardzo ale wydaje mi sie ze :
    1 - Przychodzi sobie Policjant do twojego uslugodawcy z nakazem w rece a on mowi mu o tobie wszystko co wie a wie wszystko !!!
    2 - Siedza se policjanty na komendzie i instaluja sobie program typu p2p np. DC++,eMule itd. i wpisuja tytul jakiegos filmu i widza kto udostepnia ten film,wyodrebniaja polskie ip i juz cie maja tzn. zaczyna sie cala procedura(ustalenie uslugodawcy do ktorego nalezy dany ip. nakaz a potem patrz punkt 1 !!!
    3 - wydaje mi sie ze nie bo adres ip to nie dane osobowe
    4 - czesciowo tak ale nigdy na 100% skutecznie (szczególnie dla Policji gdy tego chce)
    5 - Nie wiem
    co do pkt.2 zabronione jest pobieranie kopii filmu bez posiadania jego oryginalu, wiec na komendzie musi posiadac taki policjant zestaw filmow, ktore chcialby sciagnac, dodatkowo jezeli chcialby zrobic to w domu to za bardzo nie moze, bo poza sluzba nie moze on pracowac dla dobra spoleczenstwa... jezeli zacznie pobierac jakis film, ktorego nie zakupila komenda (potrzebny jest dowod zakupu: faktura, paragon, ew. naklejka na pudelku - taka do zerwania z napisem dowod zakupu...) to rowniez lamie prawo... (nie wiem jak jest to ustosunkowane prawnie, czy jest to sformulowane ze przestepca jest ten kto posiada na dysku czy ten kto pobiera, bo ten kto udostepnia na pewno jest karany...)
    Ostatnio edytowane przez: Ogorek : 31-01-07 - 07:31 Powód: Połączyłem

(\___/) copy Rhino in to your profile to help/////////"wypowiadamy zaklecie: troll sio, troll sio, troll sio
    (*.I.
    him achieve the world domination////////////////okrecamy sie 3 razy na nodze wokol siebie
    (> . <) ////////////////////////////////////////////////////////////////i juz troll znikl"
    /_I I_\

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    9
    No ten, ktory posiada na dysku na pewno jako, ze jest to nielegalna kopia (chyba, ze tak jak napisales ma oryginal oprocz tego).

Dzięki!
    1
    Siła Reputacji
    8
    a co z kopiami pozyczonymi od znajomego ?? (w ramach pozyczki tez mozna miec to na dysku, czy tylko na pozyczonej plycie ??) zawsze mozna powiedziec ze kolega z internetu mi udostepnil, eee... pozyczyl ? czy nie mozna...?

(*.I.
    /_I I_\

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    9
    Jesli masz jakas oryginalna plyte ( ) to przeczytaj co jest napisane z tylu.

Dzięki!
    3
    Siła Reputacji
    7
    Eeee tak trochę szukałem po sieci i po swoim podwórku i z tego o się da wyczytać i usłyszeć to raczej w Polsce nie dzieją się takie jajca jak co niektórzy podają że kumpel mojego kumpla moich znajomych itp...itd i że psy wjechały na kwadrat ....... To są drastyczne przypadki, gdy np ktoś handlował płytami albo był h..j i kolesie go podje..ali. Albo był nalot w sklepie w którym zakupił PC wraz z systemem bez płyty. Czy też kiedykolwiek zamówił coś nielegalnego podając swoje dane osobowe. A taki zwykły user emula, dc++ czy innego p2p ma raczej małe szanse na odwiedziny panów z Policji. Pamiętajcie Policjant też człowiek! I mając ok 1700-2000pln po kilku latach służby jego też nie stać na Microsoftshise!! (tu zadanie dla hacków namierzcie kompy w Policji korzystające z nielegalnych ver. programów i podajcie je do publicznej wiadomości)

Dzięki!
    1
    Siła Reputacji
    8
    z tym sie zgadzam , ciekawe ile ma kopie zapasowa od kolegi (mowie tu o ich prywatnych kompach )

(*.I.
    /_I I_\

SiTo
    Gość Avatar SiTo
    Pamiętajcie Policjant też człowiek! I mając ok 1700-2000pln po kilku latach służby jego też nie stać na Microsoftshise!!
    Nie bój sie jemu na chate nie wjadą a Tobie mogą w kazdej chwili
    (pies psa nie tyka:-)
    Ostatnio edytowane przez: SiTo : 31-01-07 - 23:49 Powód: literówka

Dzięki!
    3
    Siła Reputacji
    7
    Ha ! Ja myślę że w KP, KWP a zwłaszcza Komendzie Głównej Policji znalazło by się sporo progsów nie wiadomego pochodzenia zainstalowanych na służbowych PC czy laptopach, może jedynie Policjanci bezpośrednio związani ze zwalczaniem przestępczości internetowej czy gospodarczej by ich nie mieli na służbowych ale na prywatnych na pewno! Przypomina mi się program z tv jak to policjanty własne kompy na komisariat przynosili co by mieć na czym pisać ciekawe czy korzystali z Wordpada notatnika, a może z legalnego MsWord?

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o Temacie

Users Browsing this Thread

Osób przeglądających obecnie ten temat: 1. (Użytkowników: 0, Gości: 1)