Zamknięty Temat
Pokaż wyniki 1 do 8 z 8

Temat: Nie ma połączenia

SiTo
    Gość Avatar SiTo

Nie ma połączenia

Od paru dni po włączeniu komputera nie mam odrazu polaczenia z internetem (znaczy połączenie jest tylko np. strony sie nie otwierają) Dopiero gdy klikne "Napraw" wszystko działa.Moja to wina czy moze dostawcy? (bo ostatnio mnie chyba nie lubi:boks: )
    Mam radiówke na XP SP2
    Z góry dzieki za odp.

ADMINISTRATOR Trescom Poziom 1 : Buduje reputacjęTrescom Poziom 1 : Buduje reputację Avatar Trescom

Dzięki!
    45
    Podziękował 36 razy w 32 Postach
    Siła Reputacji
    10
    Powodow moze byc tak naprawde kilka (nawet taki, ze ktos mogl sie podlaczyc podszywajac sie pod Twoj adres IP [na przyklad podmieniajac swoj MAC adres na MAC adres Twojej karty sieciowej ;] przy niezabezpieczonych sieciach dla doswiadczonej osoby to kaszka z mleczkiem ]).

Sprawdz ustawienia TCP/IP. Czy masz statyczny adres IP czy z DHCP? (dynamicznie przydzielany). Jakie masz polaczenie. Sama karta wi-fi czy antena odbiorcza -> AP (Access Point) -> karta sieciowa w Twoim kompie?
    Sprobuj odinstalowac karte sieciowa i zainstalowac ja ponownie. Wpisac ponownie dane TCP/IP i sprawdzic czy dziala net.

Moze tez ktos siac w eterze sygnalem o zblizonej czestotliwosci do sygnalu Twojej radiowki (aczkolwiek w ta opcje watpie .

Aha... i jeszcze jaka masz antene odbiorcza?? Na maszcie czy malutka (np. stojaca na biurku/komputerze/parapecie)? Bo moze to byc tez wina anteny.
    Mam nadzieje ze nie TAKA??

starszy ogniomistrz elwoodblues Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnyelwoodblues Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnyelwoodblues Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnyelwoodblues Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnyelwoodblues Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnyelwoodblues Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnyelwoodblues Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnyelwoodblues Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnyelwoodblues Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajny Avatar elwoodblues

Dzięki!
    0
    Podziękował 0 razy w 0 Postach
    Siła Reputacji
    9
    Może to być wina konfiguracji. Ja jak używałem "windowsowskiej", miałem czasami takie numery. Jak używam tej z "wirelessa", bo taką mam kartę jest ok.
    Nie patrz na całokształt krzywo,
    Chodź zrobimy jakieś piwo(...)
    (...)Lepiej nie główkuj już
    Blues panie Jurek blues

SiTo
    Gość Avatar SiTo
    Przeinstalowanie karty nie pomogło
    A mam D-Link AirPlus DWL-520+,dynamicznie przydzielany IP,antena-
    (cos w tym stylu)
    Kod:
    http://www.dipol.com.pl/sklep/a7134.php?sid=c9e54d4b818c4b9
    Wszystkie ustawienia TCP/IP mam na automatycznie przydzielanie i nie wiem co dalej:33:

Stały Użytkownik karpik83 Poziom 1 : Buduje reputacjękarpik83 Poziom 1 : Buduje reputacjękarpik83 Poziom 1 : Buduje reputację Avatar karpik83

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    9
    sprawdz dokladnie czy napewno posiadasz polaczenie z internetem przed kliknieciem na "napraw", zanim naprawisz, zapinguj twoja brame, potem serwer dns (jak rozny od bramy) i jakakolwiek strone np. interia czy onet, napisz co z tymi pingami, mnie sie wydaje ze ty przed "naprawieniem" nie posiadasz faktycznego polaczenia z internetem

Pozdro

SiTo
    Gość Avatar SiTo
    no to tak - ping bramy i serwera DNS przechodzi swietnie a przy probie zapingowania jakiejkolwiek strony pisze ze nie znaleziono okreslonego miejsca czy jakos tak.Po naprawie jest ok
    :zx11pisse

Stały Użytkownik karpik83 Poziom 1 : Buduje reputacjękarpik83 Poziom 1 : Buduje reputacjękarpik83 Poziom 1 : Buduje reputację Avatar karpik83

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    9
    w takim ukladzie wyglada to na problem z dns-ami, polecenie "napraw" robi kilka rzeczy ktore wlasciwie mozna zrobic samemu stosujac kilka oddzielnych polecen, wiec:
    1. ipconfig /release (zwolnienie adresu i
    2. ipconfig /renew (uzyskanie nowego adresu ip z serwera DHCP)
    3. arp -d * (czysci cache protokolu ARP)
    4. nbtstat -R (czysci NetBios cache)
    5. ipconfig /flushdns (czysci cache DNS)
    6. nbtstat -RR (rejestruje nazwe NetBios i ip w WINS)
    7. ipconfig /registerdns (rejestruje nazwe komputera i adres ip w DNS)

pobaw sie troche tymi poleceniami, wlasciwie to zacznij od odswiezenia adresu ip; i zobaczymy ktore pomoze, przynajmniej bedziesz wiedzial gdzie jest problem

Pozdro

SiTo
    Gość Avatar SiTo
    To chyba jednak była wina dostawcy bo od wczoraj zaczął mi sie nowy okres rozliczeniowy i od wczoraj wszystko działa tak jak powinno:fing02:
    Dzieki wszystkim za pomoc

Edit by wyyzy
    to zamykam...
    Ostatnio edytowane przez: wyyzy : 14-12-06 - 13:54

Zamknięty Temat

Informacje o Temacie

Users Browsing this Thread

Osób przeglądających obecnie ten temat: 1. (Użytkowników: 0, Gości: 1)