Witam.
Mam do wszystkich ogromną prośbę: jeśli ktoś może to niech pomoże. Mój problem jest opisany poniżej:
Mój wujek założył neta z Orange.
Łącze: GPRS dla którego średnia prędkośc pobierania danych wynosi 40kbps.
Poza tym są dwa inne warianty (średnio):
- 100kbps dla EDGE/WLAN
- 200kbps dla 3G/WLAN
W umowie pisze tak: powyższe prędkości średnie mogą ulegać zmianie w zależności od obciążenia stacji nadawczej, siły odbieranego sygnału stacji nadawczej, maksymalnych prędkości obsługiwanych przez terminale lub warunków atmosferycznych. Maksymalne możliwe do osiągnięcia prędkości pobierania danych wynoszą:
- 53,6kbps dla GPRS
- 240kbps dla EDGE/WLAN
- 384kbps dla 3G/WLAN
Wujek po kilku dniach użytkowania internetu stwierdził, że jego opcja (czyli GPRS) czasem działa czybciej czyli tak jak EDGE/WLAN. Po prostu czasem nadajnik, (który wygląda podobnie jak modem neostrady tylko, że posiada gumową antenkę) łapie ten szybszy sygnał(EDGE/WLAN). Ponadto w punkcie Orange powiedzieli, że czasem się tak dzieje, ale nie wiadomo dlaczego.
U mojego wujka jest słaby sygnał, 3 czasem 4 kreski na 7.
Prędkośc pobierania w porywach wynosi 8kB/s.
Tu moje dwa pytanie:
- Czy można zrobić w ten sposób aby nadajnik zawsze łapał mocniejszy sygnał?
- Jeśli się nie da to czy można wzmocnić obecny sygnał (czyli GPRS) w ten sposób aby wykorzystać łącze w pełni??
Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.

LinkBack URL
About LinkBacks
Odpowiedź z Cytatem

lub jest daleko od nadajnika albo to i to
, jesli to sie czesto zmienia to moze niech poobserwuje kiedy, moze zalezy od pogody. Sa 2 wyjscia, albo postawic antene na parapecie w w domu, pochodzic po domu i wyczaic przy ktorym oknie bedzie lepiej. A kabel do kompa mozna przedluzyc. 2 wyjscie to lepszy odbiornik, nie znam sie na takim sprzecie ale jesli chodzi o cos bezprzewodowego np sieci osiedlowe to zwykle daja lipne odbiorniki.
.