+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki 1 do 9 z 9

Temat: Internet z ORANGE

flash
    Gość Avatar flash

Icon9 Internet z ORANGE

Witam.
    Mam do wszystkich ogromną prośbę: jeśli ktoś może to niech pomoże. Mój problem jest opisany poniżej:
    Mój wujek założył neta z Orange.

Łącze: GPRS dla którego średnia prędkośc pobierania danych wynosi 40kbps.
    Poza tym są dwa inne warianty (średnio):
    • 100kbps dla EDGE/WLAN
    • 200kbps dla 3G/WLAN

W umowie pisze tak: powyższe prędkości średnie mogą ulegać zmianie w zależności od obciążenia stacji nadawczej, siły odbieranego sygnału stacji nadawczej, maksymalnych prędkości obsługiwanych przez terminale lub warunków atmosferycznych. Maksymalne możliwe do osiągnięcia prędkości pobierania danych wynoszą:
    • 53,6kbps dla GPRS
    • 240kbps dla EDGE/WLAN
    • 384kbps dla 3G/WLAN

Wujek po kilku dniach użytkowania internetu stwierdził, że jego opcja (czyli GPRS) czasem działa czybciej czyli tak jak EDGE/WLAN. Po prostu czasem nadajnik, (który wygląda podobnie jak modem neostrady tylko, że posiada gumową antenkę) łapie ten szybszy sygnał(EDGE/WLAN). Ponadto w punkcie Orange powiedzieli, że czasem się tak dzieje, ale nie wiadomo dlaczego.

U mojego wujka jest słaby sygnał, 3 czasem 4 kreski na 7.
    Prędkośc pobierania w porywach wynosi 8kB/s.

Tu moje dwa pytanie:
    1. Czy można zrobić w ten sposób aby nadajnik zawsze łapał mocniejszy sygnał?
    2. Jeśli się nie da to czy można wzmocnić obecny sygnał (czyli GPRS) w ten sposób aby wykorzystać łącze w pełni??

Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Best avatar - 3 miejsce pawelck Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnypawelck Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnypawelck Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnypawelck Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnypawelck Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnypawelck Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnypawelck Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnypawelck Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnypawelck Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnypawelck Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajny Avatar pawelck

Dzięki!
    0
    Podziękował 0 razy w 0 Postach
    Siła Reputacji
    8
    Uuu ciezko bedzie, jesli jest sygnal slaby to albo teren(gory lasy it lub jest daleko od nadajnika albo to i to, jesli to sie czesto zmienia to moze niech poobserwuje kiedy, moze zalezy od pogody. Sa 2 wyjscia, albo postawic antene na parapecie w w domu, pochodzic po domu i wyczaic przy ktorym oknie bedzie lepiej. A kabel do kompa mozna przedluzyc. 2 wyjscie to lepszy odbiornik, nie znam sie na takim sprzecie ale jesli chodzi o cos bezprzewodowego np sieci osiedlowe to zwykle daja lipne odbiorniki.
    Kazda zlotowka jest bardzo wazna

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
    iwko:
    iwko:
    iwko:

Istalacar Ogorek Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyOgorek Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyOgorek Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyOgorek Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyOgorek Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyOgorek Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyOgorek Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyOgorek Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyOgorek Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyOgorek Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyOgorek Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajny Avatar Ogorek

Dzięki!
    0
    Podziękował 11 razy w 11 Postach
    Siła Reputacji
    10
    albo kupić lepszą antenę, gdzieś też czytałem jak zrobić samodzielnie taką antenę, podobno jest bardzo dobra, ale niestety nie podam źródła...

flash
    Gość Avatar flash
    albo kupić lepszą antenę, gdzieś też czytałem jak zrobić samodzielnie taką antenę, podobno jest bardzo dobra, ale niestety nie podam źródła...
    Czemu nie podasz?
    Nie znasz czy nie chcesz??

Istalacar Ogorek Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyOgorek Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyOgorek Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyOgorek Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyOgorek Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyOgorek Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyOgorek Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyOgorek Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyOgorek Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyOgorek Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyOgorek Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajny Avatar Ogorek

Dzięki!
    0
    Podziękował 11 razy w 11 Postach
    Siła Reputacji
    10
    niepamiętam tej strony, a na antenach to ja już wogle się nie znam

rolaj
    Gość Avatar rolaj
    Wpisz w googlach wifi, szukaj w polskich, polecam trzeci link

flash
    Gość Avatar flash
    Rolaj bardzo fajny artykuł, ale przecież nie zrobie u mojego wujka tekiego czegoś. Jak będę w Kraku to można spróbować.
    A jak można wzmocnić tą antenę, którą mam?
    Ten nadajnik?

rolaj
    Gość Avatar rolaj
    Nie wiem, o jakim artykule mówisz. Z tego linku możesz przjść na dziesiątki różnych stron i forów o wszystkim chyba związanym z sieciami bezprzewodowymi. Trzeba tylko poszukać. Ja Ci tylko tak mogę pomóc bo sam wiem tyle co tam znalazłem. Radzę sobie bez zewnętrznej anteny. Na allegro jest mnóstwo niezbyt nawet drogich ofert (komputery>łączność>wireless lan>anteny). Pytanie tylko, czy od urządzenia które ma Twój Wujek da się odkręcić antenkę i podłączyć kabel od zewnętrznej. A może ma osobne wejście?

flash
    Gość Avatar flash
    Antenkę się da odkręcic.
    Można podłączyć kabel od zewnętrznej tylko trzeba przejściówkę.
    A osobnego wejścia nie ma.

Jakaś pomoc rolaj??
    A może jeszcze ktoś??
    Ostatnio edytowane przez: flash : 12-04-06 - 21:16

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o Temacie

Users Browsing this Thread

Osób przeglądających obecnie ten temat: 1. (Użytkowników: 0, Gości: 1)