+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki 1 do 15 z 15

Temat: Problem z torrentem i Siecią

oracle
    Gość Avatar oracle

Problem z torrentem i Siecią

Witam. jestem nowy wiec jesli cos przegapilem to wybaczcie. moj problem polega na tym ze jestem z sieci ale mam zewnetrzne IP i High ID w emule'u jednak jak sciagam torrentem to predkosc idze przewaznie ~10 KBps a ja mam łacze 512 wiec teoretycznie powinno isc 64KBps odliczmy te 4 bo nigdy maxem nie idzie to jest 60KBps czyli sciaga sie jakies 5-6 razy wolniej niz łączne na to pozwala, nie wiem o co chodzi gdzyz w moim firewallu mam odblokowanego bitcometa, co musze zrobic zeby zaczelo mi szybciej chodzi? z gory dziekuje za pomoc.

Ulubiony użytkownik lowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajny Avatar lowak

Dzięki!
    2
    Podziękował 1 raz w 1 Poście
    Siła Reputacji
    10
    Hm... jaki to firewall?
    Ile wynosi Health przykładowego pliku?
    Ile wynosi wartość wysyłania?
    "Niewiarygodnie szybki smok w świecie swych wartości powstałem z nicości obrałem droge ku wolności"
    "Trwa poscig za kasą, pozycja, dupami gdzie ludzie rozmineli się z wartościami"
    Paktofonika

GG: 1870358

oracle
    Gość Avatar oracle
    Firewall to zwykly systemowy, Ten plik ktory sciagam ma ponad 300 Seedow i 3000 Peerow, czyli health 100%. A na wysylanie mam Limit 6KBps bo mam lacze (a)symetryczne czyli albo sciagam 60 albo wysylam 60.

i jeszcze jedno, jak sie nazywa takie łącze symetryczne czy asymetryczne?

Ulubiony użytkownik lowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajny Avatar lowak

Dzięki!
    2
    Siła Reputacji
    10
    Wyłącz i tego firewalla.
    Health 100% to bardzo mała wartość, ja zwykle ściągam pliki z healthem 1800% i wyżej...

Twoje łącze z tego co widze jest asymetryczne, ale to nie jest tak, że albo wysyłasz albo ściągasz. Asymetria tego łącza polega na niesymetrycznym dopasowaniu wartości downloadu i uploadu np. ja mam 1mb/s w dialogu i moge ściągać z max prędkością 128kbps a wysyłać 32kbps.
    Wcześniej miałem tzw. stałe łącze ISDN i to było łącze symetryczne 128kbps/128kbps czyli ściągamy i wysyłamy 16kbps (przynajmniej teoretycznie).
    "Niewiarygodnie szybki smok w świecie swych wartości powstałem z nicości obrałem droge ku wolności"
    Paktofonika

oracle
    Gość Avatar oracle
    wylaczylem firewalla ale watpie zeby to pomoglo. pozatym to nie jest tak jak napisales, rozmawialem z adminem i jesli nie wlacze limitu wysylania to nie sciagne pliku. Mam 60KBps albo sciagania albo wysylania.

ps. mam radiowke
    Ostatnio edytowane przez: wlodas : 03-02-06 - 18:52 Powód: post pod postem

Always Alone Immortal occultus Poziom 2 : Fajny jestoccultus Poziom 2 : Fajny jestoccultus Poziom 2 : Fajny jestoccultus Poziom 2 : Fajny jestoccultus Poziom 2 : Fajny jestoccultus Poziom 2 : Fajny jestoccultus Poziom 2 : Fajny jest Avatar occultus

Dzięki!
    0
    Podziękował 2 razy w 2 Postach
    Siła Reputacji
    10

Icon3

Należy zwrócić uwage, że sieć torrent jak i osiolek to sieci "kredytowe", tzn. w zależnosci od tego ile dany użytkownik od ciebie zassał to na tyle jego klient pozwoli tobie zassać od niego i/lub na którym miejscu znajdziesz się w kolejce (tyczy się głównie osiolka). jeszcze jedną rzeczą która tyczy się torrenta jest fakt, iż należy pozwolić mu się "rozpędzić" co często trwa jakiś czas.
    Jeżeli mówisz, ze masz zew. IP i na osiołku osiagasz High ID to to musi być jedyny problem ... racjonalnie do sprawy podchodząc :

Software is like sex. It's better when it's free...
    Linus Torvalds

Dzięki!
    2
    Siła Reputacji
    10
    Cytat Napisał oracle
    wylaczylem firewalla ale watpie zeby to pomoglo. pozatym to nie jest tak jak napisales, rozmawialem z adminem i jesli nie wlacze limitu wysylania to nie sciagne pliku. Mam 60KBps albo sciagania albo wysylania.

ps. mam radiowke
    W tym jest haczyk Nie znam się na radiówkach, dlatego swoją wiedze opierałem na wszelkich połączeniach kablowych.

Przy okazji możesz podać klienta jakim ściągasz coś z torrenta.
    Paktofonika

oracle
    Gość Avatar oracle
    z torrenta sciagam bitcometem a z osiolka emulem, no na torrencie mam ograniczenia w zaleznosci od wysylania ale nie wiem czy to cos da jak je zdejme

TvG
    Gość Avatar TvG
    Nie znam się zabardzo na technicznej stronie połączeń internetowych, ale przez torrenta tez mi zbyt szybko nie idzie. Korzystam z BitCometa bo jest przyjemny i moim zdaniem b.dobry. Nie wiem o co chodzi z tym healt'em, to jest "wskaźnik"? Bo jeśli tak to ja mam 2839% a ściaga mi się po max 20Kbp/s, mam NEo 512. Seedów 15/40[15/95] więc chyba nie tak źle, tylko nie wszystkie się łączą w 100%, nie wiem czemu, może ktoś mi to wyjaśni? Pozdrawiam! :-)
    Ostatnio edytowane przez: wlodas : 07-02-06 - 07:24

oracle
    Gość Avatar oracle
    wskaznik to ja mam 27768% i tez mi sie max sciaga 20Kbps, tak jakby admin p2p ograniczyl do 20KBps... glupie to jest troche, ma ktos moze rozwiazanie?

Dzięki!
    2
    Siła Reputacji
    10
    Cytat Napisał TvG
    Nie wiem o co chodzi z tym healt'em, to jest "wskaźnik"? Bo jeśli tak to ja mam 2839% a ściaga mi się po max 20Kbp/s, mam NEo 512. Seedów 15/40[15/95] więc chyba nie tak źle, tylko nie wszystkie się łączą w 100%, nie wiem czemu, może ktoś mi to wyjaśni? Pozdrawiam! :-)
    Health - to wskaźnik ile % pliku jest dostępne. Im więcej tym lepiej
    Nie wszystkie łączą się w 100%, hm... to chyba chodzi ci, że jak bierzesz zakładke peers ludzie mają różne procenty? To wiadomo... nie każdy ściągnął pliczek w 100%, a mimo to już musi wysyłać te części które ma.

Cytat Napisał oracle
    wskaznik to ja mam 27768% i tez mi sie max sciaga 20Kbps, tak jakby admin p2p ograniczyl do 20KBps... glupie to jest troche, ma ktos moze rozwiazanie?
    Zapytaj się admina
    Paktofonika

TvG
    Gość Avatar TvG
    @Lowak
    Aha, no to przynajmniej wiem co oznaczają te procenty :-). Tylko co zrobić z tym fantem że wolno się ściaga. Chodź nie powiem, czasem idzie i po 42kbp/s tak jak np. teraz, ściagam Heroes M&M IV i dośc szybko idzie jak na torrenta, wacha się od 30 do 50, co zrobic żeby wachało sie od 50 do 60? :-) hehe... pzdr!

avallac
    Gość Avatar avallac
    Ostatnio w nowszych wersjach programow do sciagania torrentow zauwazylem dziwna przypadlosc, ze gdy sie ogranicza upload to download spada drastycznie. W nitorrencie 1,4 tak jest, w azureusie to samo. w Comecie akurat do wersji 0.6 wszystko bylo ok, ale nie wiem jak to jest z 0.61 . Odblokuj upload, a download powinien sie polepszyc. W sumie tez zabezpieczenia sa bardzo dobre, w koncu moze ludzie przestana przycinac upload.
    Ostatnio edytowane przez: wlodas : 09-02-06 - 07:23

Dzięki!
    2
    Siła Reputacji
    10
    Osobiście używam cometa wer. 0.56 i nie mam najmniejszych problemów, może wam też by się przydała wcześniejsza wersja?
    Paktofonika

avallac
    Gość Avatar avallac
    Cytat Napisał lowak
    Osobiście używam cometa wer. 0.56 i nie mam najmniejszych problemów, może wam też by się przydała wcześniejsza wersja?
    To by bylo jak najbardziej wskazane, tyle ze wiele prywatnych trackerow zablokowalo wszystkie wersje BC oprocz najnowszej 0.61. Ale do sciagania z publikow jak najbardziej
    Ostatnio edytowane przez: wlodas : 09-02-06 - 07:23

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o Temacie

Users Browsing this Thread

Osób przeglądających obecnie ten temat: 1. (Użytkowników: 0, Gości: 1)