+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki 1 do 21 z 21

Temat: Nowa wersja serwisu SoftMania.pl (UnderPL.org)!

Administrator bArT Poziom 1 : Buduje reputacjębArT Poziom 1 : Buduje reputacjębArT Poziom 1 : Buduje reputację Avatar bArT

Dzięki!
    1
    Podziękował 0 razy w 0 Postach
    Siła Reputacji
    10

Nowa wersja serwisu SoftMania.pl (UnderPL.org)!

Witam,

Chciałem powiadomić wszystkich Forumowiczów o niedawnej premierze najnowszej wersji serwisu SoftMania.pl.

Wszelkie zmiany starałem się opisać w artykule, który znajduje się pod tym linkiem:
    http://www.softmania.pl/artykul-21-n...derpl.org.html

Bardzo bym prosił o komentarze odnośnie zmian, które ostatnio zaszły na stronie. Byłbym również wdzięczny za przetestowanie serwisu pod względem ewentualnych błędów, czy też niedociągnięć.

Z góry dziękuję za pomoc,
    bArT

PS. Zmieniłem sobie w końcu avatarka, tamten kotek był mocno nie aktualny ;-)
    Ostatnio edytowane przez: bArT : 09-08-07 - 18:39
    Szukasz programu? U nas go znajdziesz! Zapraszamy na:
    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Matador np15 Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnynp15 Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnynp15 Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnynp15 Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnynp15 Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnynp15 Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnynp15 Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnynp15 Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnynp15 Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnynp15 Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnynp15 Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajny Avatar np15

Dzięki!
    37
    Podziękował 29 razy w 24 Postach
    Siła Reputacji
    10
    Znalazł się stosowny temat, więc wyraże swoją opinię.

- szata graficzna na plus, zdecydowanie bardziej przejrzysta
    - lecz kategorie programów(na obrazku), powinny być gdzieś na górze strony, żeby były widoczne bez konieczności przewijania strony, chodzi o to:

- artykuły, dobrze, że są, dzięki nim w końcu na stronie jest coś do poczytania, może to zatrzyma niektórych na dłużej
    - odnośnie wyszukiwania zaawansowanego wpadł mi taki pomysł do głowy: mianowice po wybraniu Licencja/Subkategoria/System operacyjny można by było jeszcze wybrać jakąś podkategorię np nagrywanie płyt i bez wpisu w pole Szukana fraza wyszukiwarka pokazala by wszystkie możliwe pogramy. Cenne dla tych, którzy szukają np. czegoś freeware
    - dobrze, że powoli pojawiają się screenshoty programów - konkurencja miała to od lat, w końcu przyszło się nam tego doczekać na serwisie.
    - Forum na głosnej stronie jakoś bardziej widoczne, co jest oczywiście zaletą.
    To by było póki co tyle.
    Kliknij, to nic nie kosztuje, innym pomoże:
    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
    &
    &
    :thanks:

Administrator bArT Poziom 1 : Buduje reputacjębArT Poziom 1 : Buduje reputacjębArT Poziom 1 : Buduje reputację Avatar bArT

Dzięki!
    1
    Siła Reputacji
    10
    np15: wielkie dzięki za cenną opinię.

Jeśli chodzi o kategorie programów, myślę, że na dole jest idealne miejsce dla nich. Nie ma sensu pchać ich wyżej, zresztą dekomponowałoby to całą szatę graficzną. Zresztą po co mają być wyżej, jak pod ręką masz nową opcję o nazwie 'Szybki skok' :-)
    Dzięki temu możesz jednym kliknięciem przejść szybko do wybranej z rozwijanego menu kategorii. Myślę, że to dość przydatna i całkiem poręczna sprawa.
    Aktualnie na końcu listy kategorii jest jeszcze biała plama, ale niedługo zapełni się to miejsce kategoriami artykułów.

Jeśli chodzi o wyszukiwarkę, to wiem, o czym piszesz, mam w głowie coś takiego, już od jakiegoś czasu. Bardziej myślę o czymś w rodzaju filtra, że np. możesz zaznaczyć opcję i na stronie będziesz miał tylko programy typu freeware. To by była niezła sprawa myślę.

Jeśli chodzi o screeny, to niestety dokładnie wszystkim zajmuję się sam, a z tym chyba jest najwięcej roboty, dlatego nie spieszyłem się specjalnie z wprowadzeniem tej opcji. Ale będę się starał systematycznie powiększać bazę o nowe screeny. Co do 'konkurencji', to mają screeny od początku, bo w większości jadą na darmowych, ogólnie dostępnych skryptach, gdzie była taka opcja w standardzie ;-)

Forum postaram się jeszcze bardziej popromować na stronie. Mam w głowie kilka pomysłów na to.

murder(ator) ;) DaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajny Avatar DaRiOOsH

Dzięki!
    5
    Podziękował 5 razy w 4 Postach
    Siła Reputacji
    8
    Wyróżniony program i tygodniowy ranking sądzę, że należałoby zmniejszyć i przesunąć na bok. Pracuję w rozdziałce 800x600 i dosyć uciążliwe jest przewijanie ekranu, aby dostać się do właściwej zawartości strony.
    Brakuje mi bocznego menu ze starej szaty graficznej. To kwestia przyzyczajenia .

Ogółem bardzo mi się podoba bardzo bardzo ;]

Na chwilę obecną więcej nie znalazłem do czego mogę się przyczepić.

Dzięki!
    1
    Siła Reputacji
    10
    DaRiOOsH: no, niestety do rozdzielczości 800x600 nie mogę już serwisu przystosować :-)

Bardzo znikoma ilość użytkowników korzysta z takiej rozdzielczości, dlatego strona jest odgórnie przystosowana do nieco wyższych rozdziałek.

Ginekolog <-> tapicer thomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajny Avatar thomas.night

Wpisów
    2
    Dzięki!
    5
    Podziękował 23 razy w 20 Postach
    Siła Reputacji
    10
    Bardzo znikoma ilość użytkowników [...]
    Potraktuje to tak: 'skoro tak mówisz, to niech Ci będzie'... właśnie straciłeś fanów właścicieli kompów klasy budżetowej
    ... jak w statusie, wyk. też spirale z materiału powierzonego

night_cr0wler / astar0th

Dzięki!
    1
    Siła Reputacji
    10
    Znam masę użytkowników komputerów takiej klasy i jeszcze się nie spotkałem, żeby ktoś miał rozdzielczość mniejszą niż 1024 :-)
    Przecież na 800x600 nie da się pracować, chyba że ktoś niedowidzi, albo coś ;-)

Ginekolog <-> tapicer thomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajny Avatar thomas.night

Wpisów
    2
    Dzięki!
    5
    Podziękował 23 razy w 20 Postach
    Siła Reputacji
    10
    ... albo ma budżetową "piętnastkę CRT"
    Ostatnio edytowane przez: thomas.night : 10-08-07 - 21:01
    ... jak w statusie, wyk. też spirale z materiału powierzonego

night_cr0wler / astar0th

murder(ator) ;) DaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajny Avatar DaRiOOsH

Dzięki!
    5
    Siła Reputacji
    8
    Cytat Napisał thomas.night Zobacz post
    ... albo ma budżetową "piętnastkę CRT"
    Toż to strzał w dziesiątkę. Sprawdzałeś mój monitor

Uważam bArT, że promowanie nowych programów jest ważne, lecz forma jest zła, a właściwa za duża. Przeczytanie artykułu wymaga przeskoczenia przez ranking tygodnia. Problem w tym, że ranking okazuję się dłuższy od artykułu. Nie czepiam się istnienia rankingu. Chodzi mi jedynie oto, że można by go przesunąć albo zmniejszyć. Potencjalny użytkownik serwisu jest bardziej zainteresowany tym co szuka a nie "reklamą".

Dzięki!
    1
    Siła Reputacji
    10
    DaRiOOsH: artykuły są jedynie dodatkiem i są tylko na głównej stronie, gdzie najważniejszy jest skrót ostatnio dodanych programów. Nie jest to żadna reklama, tylko absolutnie najważniejsza część strony, także to, co napisałeś nie jest tak do końca zgodne z prawdą :-)

Na głównej stronie, tam gdzie są artykuły nie ma żadnych rankingów, jest tylko to, co najważniejsze, a na podstronach też przyciąłem tą górną belkę. Rankingi na podstronach to dobra rzecz, można szybko dotrzeć do najpopularniejszych plików, także raczej nie ma co wywalać tej opcji.

Dzięki!
    5
    Siła Reputacji
    8
    Może moje odczucie estetyczne jest zbytnio pedantyczne , wiem o co chodzi i przekazuje tylko moje uwagi.
    PZDR

Stały Użytkownik Stary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajny Avatar Stary

Dzięki!
    14
    Podziękował 19 razy w 16 Postach
    Siła Reputacji
    7
    Ogólnie nowa strona mi się podoba, po prostu nowa jakość.
    Ale mam dwie uwagi.
    Jedna dotyczy prostego wyszukiwania w serwisie. Wyniki wyszukiwania są skrzętnie "ukrywane" na samym dole strony . Trochę to dezorientuje, tym bardziej, że pod okienkiem wyszukiwarki nie ma nawet informacji o wynikach wyszukiwania. Jeśli nie można zmienić samego układu strony, to może chociaż pod okienkiem wyszukiwania mógłby się pojawiać napis o wynikach i informacja gdzie ich szukać bo tak to jest naprawdę dezorientujące ( szukam vim'a a pokazuje mi się autopatcher ).
    Druga sprawa to wyświetlanie strony (a raczej jej nagłówka) pod FF. Nie wiem, czy występuje to tylko u mnie, ale nagłówek się wykrzacza, belka z kategoriami przesunięta na prawo i w ogóle wygląda to tak:

stary bluesman wlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy go Avatar wlodas

Dzięki!
    119
    Podziękował 61 razy w 53 Postach
    Siła Reputacji
    12
    odnosnie szukania..... wpisałem " winamp" pojawił mi sie mniej więcej pod spodem/ jakies 3/4 strony w dół/ rezultat...znaleziono tematów 6 a pod spodem
    odnosniki do nich. mam rozdzielczosc 1280 moze dlatego widze prawie wszystko bez sciagania strony.
    wpisałem " vim" - tak jak kolego wyzej , dostałem rezultat szykania 1 a pod spodem linki do niego.
    Vim 7.1
    Jeden z najlepszych edytorów tekstowych pod linuksową konsolę. Obsługa na początku wydaje się trudna, ale na pewno warto znać ten edytor. Ma wiele...
    Ostatnio edytowane przez: wlodas : 11-08-07 - 16:01

Stały Użytkownik Stary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyStary Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajny Avatar Stary

Dzięki!
    14
    Podziękował 19 razy w 16 Postach
    Siła Reputacji
    7
    ?le mnie zrozumiałeś . Oczywiście wszystkie wyniki wyszukiwania są pokazywane prawidłowo, tyle że jak sam piszesz 3/4 strony pod spodem. Chodzi mi o to, że przy mojej rozdziałce 1024x768 (wciąż jeszcze dosyć powszechnej) widzę tylko górną część strony z sekcją "Wyróżniony program" "Najnowsze pliki", żeby zobaczyć wyniki muszę przewinąć stronę w dół. No i po wyszukaniu/odświeżeniu na pierwszy rzut oka nic nie wskazuje na to, że moje szukanie przyniosło jakikolwiek rezultat, tak że w pierwszym odruchu powtarzam szukanie i nawet nie pomyślę o przewinięciu strony w dół.

Dzięki!
    5
    Siła Reputacji
    8
    Cytat Napisał Stary Zobacz post
    widzę tylko górną część strony z sekcją "Wyróżniony program" "Najnowsze pliki", żeby zobaczyć wyniki muszę przewinąć stronę w dół.
    I o tym pisałem zbytnio się przyczepiłem do artykułów jako przykładu , na mojej rodziałce 800x600 jest troszkę bardziej tragicznie.

stary bluesman wlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy go Avatar wlodas

Dzięki!
    119
    Podziękował 61 razy w 53 Postach
    Siła Reputacji
    12
    Stary - przyjacielu..ja mam 19" monitor .wiec z techniczego widzenia mam większy ekran i wiecej widze, ale tak jak mówisz, info o rezultacie pojawia sie prawie na samym dole.

Dzięki!
    1
    Siła Reputacji
    10
    Stary: dzięki za celne uwagi, na pewno je uwzględnię przy wprowadzanych poprawkach. Zmartwiło mnie jednak to, w jaki sposób widzisz serwis. Zupełnie Ci go poszatkowało. Jakiś program wycina Ci części mojego serwisu, związane zapewne z reklamą, ale zrobiłem tak, że reklama jest w pełni zgrana ze stroną i myślę, że nikomu to nie przeszkadza (nie jest jakaś agresywna).
    Także spróbuj wyłączyć firewalla lub antywirusa i zobacz, jak wtedy stronka wygląda, powinno być OK.

Czekam na dodatkowe uwagi, może cosik jeszcze wynajdziecie :-)
    Mi się udało kilka malutkich bugów wyłapać.

Super Moderator wyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechę Avatar wyyzy

Dzięki!
    0
    Podziękował 1 raz w 1 Poście
    Siła Reputacji
    9
    Cytat Napisał Stary Zobacz post
    Chodzi mi o to, że przy mojej rozdziałce 1024x768 (wciąż jeszcze dosyć powszechnej) widzę tylko górną część strony z sekcją "Wyróżniony program" "Najnowsze pliki", żeby zobaczyć wyniki muszę przewinąć stronę w dół. No i po wyszukaniu/odświeżeniu na pierwszy rzut oka nic nie wskazuje na to, że moje szukanie przyniosło jakikolwiek rezultat, tak że w pierwszym odruchu powtarzam szukanie i nawet nie pomyślę o przewinięciu strony w dół.
    Często spotykam się na stronach z mechanizmem, który automatycznie przemieszcza użytkownika w wybraną część aktywnej strony - może coś takiego dodać i tu ? Mam tu na myśli nie tylko wyniki wyszukiwania ale i także kliknięcia w programy znajdujące na wcześniej wymienionych zakładkach: 'Wyróżniony program', 'Najnowsze pliki' - tu także sprawa przedstawia się identycznie jak w problemie ukazanym przez użytkownika Stary ...więc jest to trochę [np. dla mnie] uciążliwe a inne osoby może wprowadzić w błąd, zdezorientować.
    ...

Dzięki!
    1
    Siła Reputacji
    10
    Pomyślę o tym, ale moim zadaniem jest skierowanie uwagi użytkownika na reklamę, a nie odsuwanie od niej ;-)

Niestety tylko na reklamie mam możliwość zarobić, a koszty utrzymania serwisu są gigantyczne (tysiące złotych miesięcznie). No ale jakoś postaram się pójść na kompromis...

Super Moderator wyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechę Avatar wyyzy

Dzięki!
    0
    Podziękował 1 raz w 1 Poście
    Siła Reputacji
    9
    Cytat Napisał bArT Zobacz post
    Pomyślę o tym, ale moim zadaniem jest skierowanie uwagi użytkownika na reklamę, a nie odsuwanie od niej ;-)
    A co sądzisz o umieszczeniu reklam [także / lub] w części z opisem danego oprogramowania ?

Myślę, że taki zabieg zwiększy ich oglądalność... a także zadowoli - jednych jak i drugich - 'wilk syty i owca cała'
    ...

Dzięki!
    1
    Siła Reputacji
    10
    Testuję różne rozwiązania, myślę że mogłoby być OK z tym w opisie programu. Wymaga to jednak wprowadzenia sporych zmian, na szybko nie mogę tego zrobić :-)

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o Temacie

Users Browsing this Thread

Osób przeglądających obecnie ten temat: 1. (Użytkowników: 0, Gości: 1)