+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki 1 do 10 z 10

Temat: Transfery z "superszybkiego" serwera i logowanie.

Stały Użytkownik +ADI+ Poziom 2 : Fajny jest+ADI+ Poziom 2 : Fajny jest+ADI+ Poziom 2 : Fajny jest+ADI+ Poziom 2 : Fajny jest+ADI+ Poziom 2 : Fajny jest+ADI+ Poziom 2 : Fajny jest+ADI+ Poziom 2 : Fajny jest Avatar +ADI+

Dzięki!
    5
    Podziękował 1 raz w 1 Poście
    Siła Reputacji
    7

Transfery z "superszybkiego" serwera i logowanie.

Cześć!
    Mam taką propozycję. Za każdym razem , kiedy trzeba ściągać plik z "superszybkiego" serwera trzeba się logować. Wszystko byłoby OK, gdyby nie to , że transfery na waszym serwerze są 2 razy gorsze niż z innych. Trochę utrudnia nawigację po UPL.

murder(ator) ;) DaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajny Avatar DaRiOOsH

Dzięki!
    5
    Podziękował 5 razy w 4 Postach
    Siła Reputacji
    8
    A ja nie będę narzekał na transfery chociaż nie mam nic przeciwko kosmicznym , ale zapytam się po co to logowanie? Bez przyczyny nie zostało założone. Czy można wiedzieć po co teraz jest? Kiedyś wszystko działało bez.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Matador np15 Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnynp15 Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnynp15 Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnynp15 Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnynp15 Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnynp15 Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnynp15 Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnynp15 Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnynp15 Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnynp15 Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnynp15 Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajny Avatar np15

Dzięki!
    37
    Podziękował 29 razy w 24 Postach
    Siła Reputacji
    10
    Ja powiem tak - mnie to odstrasza, szukam zwyczajowo na google alternatywnych linków i myślę, że nie jestem sam w swoim postępowaniu.
    Kliknij, to nic nie kosztuje, innym pomoże:
    &
    &
    :thanks:

Użytkownik pakarod Poziom 1 : Buduje reputacjępakarod Poziom 1 : Buduje reputację Avatar pakarod

Dzięki!
    0
    Podziękował 0 razy w 0 Postach
    Siła Reputacji
    9
    true true

strony
    aplikacje sieciowe, kampanie reklamowe, badania rynku

Super Moderator wyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechę Avatar wyyzy

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    9
    Nie dziwie się. Też uważam taki proces za zbędny i odstraszający - a takich reakcji chyba nie powinno być... Po prostu jak ktoś widzi okno z rejestracją to wybiera gościnne alternatywy, w których konto do pobrania programu nie jest wymagane i tym samym 'idzie do konkurencji'
    ...

MARIUS
    Gość Avatar MARIUS
    Zacznijmy od tego może, aby każdy zainteresowany tym tematem zobaczył sobie statystyki na dole strony, otworzy sie popup. Tam dokładnie widać ilości pobrań z każdego dnia oraz statystyki z całego okresu. Skoro liczby nie kłamią, nie trudno sie domyśleć, że serwis UnderPl jest już w pełni profesjonalny, a co za tym idzie, musimy ciągle modernizować i dokupować nowe serwery, na chwile obecna mamy 4, a co do ich transferu to u mnie idą w pełnej przepustowości, w porównaniu do Rapida mam tą sama szybkość. Ale nie mogę ukrywać, że mamy również i krytyczne momenty, kiedy to strona jest przeciążana, dlatego też dokupimy jeszcze jeden serwer, tak aby wszyscy nasi użytkownicy byli zadowoleni z naszej strony.
    Jeśli chodzi o rejestracje na stronie, to ja osobiście nie widzę w tym jakiegoś wielkiego problemu, proces ten odbywa sie wręcz błyskawicznie, a jako zarejestrowany użytkownik mamy możliwości wiele więcej oraz dostęp do wszystkiego co oferujemy.
    Kolejna sprawa to obowiązek rejestracji przy NIEKTÓRYCH plikach, to jest chyba zrozumiałe, że tylko naszym użytkownikom udostępniamy zupełnie za darmo programy, których `alternatywnie` nie pobierzecie drodzy panowie u `konkurencji` ani za darmo, ani też bez logowania. Więc proszę to mieć na względzie, że nie wymagamy chyba zbyt wiele, a dajemy ogrom.

Administrator bArT Poziom 1 : Buduje reputacjębArT Poziom 1 : Buduje reputacjębArT Poziom 1 : Buduje reputację Avatar bArT

Dzięki!
    1
    Siła Reputacji
    10
    Chętnie sprecyzuję jeszcze to, co MARIUS napisał i dodam coś od siebie w kwestii poruszanej w tym temacie.

Po pierwsze, logowanie jest w pełni darmowe, a założenie konta trwa kilka sekund i daje dostęp do wielu nowych możliwości, których z wielu względów nie da się udostępnić użytkownikowi niezalogowanemu.

Po drugie, jeśli chodzi o logowanie, to przymus taki jest jedynie w przypadku pobrania KILKUNASTU dużych plików, które trzymamy na swoich serwerach. Generują one potężny ruch, za który oczywiście muszę płacić... Reszta, czyli ponad TYSI?C plików ściąga się oczywiście bez żadnego logowania. Nie podoba Ci się to? Nie zatrzymuję, idź do 'konkurencji'. Tylko zazwyczaj szybko powrócisz, ponieważ pliki które umieszczamy na swoich serwerach zazwyczaj są bardzo trudno dostępne, szczególnie tuż po premierze, a wtedy właśnie są umieszczane na naszej stronie.
    Często jest również tak, że płacę za dostęp do ich ściągnięcia, następnie wrzucam je na swoje serwery i udostępniam użytkownikom za darmo.

Po trzecie, z zarzutem, że coś wolno się ściąga z naszego serwera raczej nie mogę się zgodzić. Przynajmniej od kiedy działają cztery niezależne serwery. Dwa znajdują się w bardzo dobrej i niezawodnej serwerowni w USA, a dwa w jednej z najnowocześniejszych serwerowni w Europie. Wszystkie serwery są nieustannie monitorowane i aktualnie mają sporo rezerwy, jeśli chodzi o download. Za wszystko płacę co miesiąc grube pieniądze, także musi to sprawnie działać.
    Informacja dla obeznanych w sprawach serwerowych - każdego dnia UderPL.org robi ruch rzędu stukilkudziesięciu gigabajtów. Jeśli masz o tym pojęcie, to wiesz, co to znaczy...

Wyżej pisałem jedynie o serwerach na pliki. Inną sprawą jest główny serwer utrzymujący stronę. Jest to dwurdzeniowy Pentium IV 3.2 Ghz z pamięcią 2GB. Stoi on na bardzo szybkim 100Mbitowym łączu, bez ograniczeń transferu. Właśnie jestem w trakcie szukania szybszej maszyny, bo ruch na UnderPL.org z dnia na dzień jest coraz większy (rośnie bardzo dynamicznie) i momentami w godzinach szczytu po prostu strona zwalnia.
    Oczywiście nie ma to zupełnie wpływu na prędkość downloadu, bo jest to całkowicie niezależna kwestia.

Ostatnio również, aby regularnie rozłożyć ruch na wszystkich serwerach uruchomiłem specjalny system mirrorowania plików. Te największe i najpopularniejsze pliki znajdują się jednocześnie na czterech serwerach i za każdym razem, kiedy inicjowane jest pobieranie, losowany jest jeden z tych serwerów. Eliminuje to możliwość zapchania się któregoś z nich, w wyniku czego, jak pisałem wcześniej wszystko działa jak należy.

Każdego dnia pracuję nad stroną po kilkanaście, nawet do 20 godzin tylko po to, aby sprostać rosnącym wymaganiom użytkowników. Patrząc na statystyki, wychodzi mi to całkiem nieźle. Ostatnio podwoił się ruch na stronie, który przekroczył właśnie 30 tysięcy unikalnych użytkowników dziennie. Każdego dnia przybywa również około tysiąca zalogowanych użytkowników, którzy korzystają z pełnych możliwości serwisu, także jak widać nie stanowi to większego problemu.

Jeśli macie jakieś uwagi odnośnie funkcjonowania strony, śmiało piszcie. Postaram się możliwie konkretnie i wyczerpująco odpowiedzieć.
    Ostatnio edytowane przez: bArT : 05-05-07 - 13:08
    Szukasz programu? U nas go znajdziesz! Zapraszamy na:

Super Mordoprator ;-) ulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechęulm@n Poziom 4 : Jest W Dechę Avatar ulm@n

Dzięki!
    20
    Podziękował 119 razy w 84 Postach
    Siła Reputacji
    11
    bArT domyślałem się, że serwis UndePL to sprawnie działający twór, ale nie myślałem że aż tyle trzeba żeby w miarę stabilnie chodził I mam pytanko, w sumie to z czystej ciekawości. Jako że wiadomo, że gentelmani nie rozmawiają o pieniądzach, dlatego chciałbym tylko wiedzieć, czy zyski z reklam na UnderPL (bo na pewno jakieś są, pownieważ wynika to z prostego równania reklama + user = zysk ) pokrywają koszta utrzymania 4 serwerów ?? Domyślam sie, że chyba nie, więc ile procent kwoty na utrzymanie musisz wykładać z własnej kieszeni ?? Oczywiście jak to jest tajemnicą to zrozumiem, pytam tylko z czystej ciekawości
    Jeden lubi las, drugi córkę leśnika. Ja zdecydowanie wolę to drugie...

Administrator bArT Poziom 1 : Buduje reputacjębArT Poziom 1 : Buduje reputacjębArT Poziom 1 : Buduje reputację Avatar bArT

Dzięki!
    1
    Siła Reputacji
    10
    ulm@n: ogólnie różnie to bywa. Czasem nawet udaje się coś odłożyć, a czasem niestety trzeba dołożyć. Powiem Ci, że gdyby nie Google Adsense, nie byłbym w stanie zupełnie tego utrzymać. Jest to praktycznie jedyne źródło mojego dochodu, dlatego staram się jakoś sensownie zorganizować to wszystko.
    Szukasz programu? U nas go znajdziesz! Zapraszamy na:

UnderPL moderator Phot Poziom 2 : Fajny jestPhot Poziom 2 : Fajny jestPhot Poziom 2 : Fajny jestPhot Poziom 2 : Fajny jestPhot Poziom 2 : Fajny jestPhot Poziom 2 : Fajny jest Avatar Phot

Dzięki!
    1
    Siła Reputacji
    9
    Witam. Oczywiscie nie jestem analitykiem informatyki ale pozwolcie ze sie wypowiem skoro temat takowy juz powstal. Jestem przy serwisie juz sporo sporo czasu i przyznam ze bardzo go lubie jak i forum. Mysle ze to nie jest tak ze moi przedmowcy sie w jakis sposob czepiaja czy cos im sie nie podoba tylko stwierdzili ze wg nich cos jest nie tak (nie moge mowic za kogos oczyscie - poprawcie jak zle rozumiem). Transfery sa w moim przypadku i moich znajomych ok tylko kwestja logowania - osobiscie jestem oczywiscie zarejstrowany ale gdy widze na jakiejkolwiek stronie rejstracje to rezygnuje i nie zaglebiam sie nawet co moge dalej znalezc - oczywiscie napewno sa userzy ktorzy potrzebuja jakis kakretnych zasobow i nie rezygnoja ale w przypadku w miare dostepnych rzeczy ludzie wybieraja najszybsze/najprostsze rozwiazania. Mysle ze serwis i tak bedzie mial sie dobrze i fajnie ze dokladacie ku temu wszelkich staran ale jest pewnie procent userow ktorzy mysla tak jak ja... I nie chodzi mi tu tylko o underpl. Ludzie u ktorych zdarza mi sie bywac sluzbowo czesto nawet nie wiedza jak zabrac sie do tak prostej rejestracji i rezygnoja... Ale coz pewnie sie to kiedys zmieni
    Pozdrawiam!

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o Temacie

Users Browsing this Thread

Osób przeglądających obecnie ten temat: 1. (Użytkowników: 0, Gości: 1)