Zamknięty Temat
Pokaż wyniki 1 do 4 z 4

Temat: Poradniki forumowe

murder(ator) ;) DaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajny Avatar DaRiOOsH

Dzięki!
    5
    Podziękował 5 razy w 4 Postach
    Siła Reputacji
    8

Poradniki forumowe

HTML (ang. HyperText Markup Language), to język składający się ze znaczników stosowany do pisania stron WWW. Został on lekko zmodyfikowany i przystosowany do pisania postów na forum. Chcąc przekazać określoną informację komputerowi podaje się ją w tzw. tagach. Tag to polecenie zamknięte w dwóch nawiasach kwadratowych [...]. Tagi dzieli się na otwierające i zamykające. Polecenie tagu zamykającego jest poprzedzone znakiem /.

Poniżej znajdują się przykłady użycia możliwych poleceń na forum.

Pogrubienie

składnia:
    [b]pogrubiony tekst[/b]

Przykład użycia z efektem:
    Forum [b]Softmania.pl[/b] to moje ulubione forum

Forum Softmania.pl to moje ulubione forum

_____________________________________________________________________________

Kursywa - pochylenie

składnia:
    [i]pochylony tekst[/i]

Forum [i]Softmania.pl[/i] to moje ulubione forum

Podkreślenie

składnia:
    [u]podkreślony tekst[/u]

Forum [u]Softmania.pl[/u] to moje ulubione forum

Wyróżnienie

składnia:
    [hh]Wyróżniony tekst[/hh]

Forum [hh]Softmania.pl[/hh] to moje ulubione forum

Forum [hh]Softmania.pl[/hh] to moje ulubione forum

Wstawienie obrazka

składnia:
    [img]Adres URL obrazka[/img]

[img]http://forum.softmania.pl/images/misc/vbulletin3_logo_white.gif[/img]

Wyrównanie do lewej

składnia:
    [left]Tekst wyrównany do lewej[/left]

[left]Forum Softmania.pl to moje ulubione forum[/left]

W tym przykładzie efekt nie jest widoczny wizulanie, gdyż komputer domyślnie wyrównuje tekst do lewej

Wyśrodkowanie

składnia:
    [center]Tekst wyśrodkowany[/center]

[center]Forum Softmania.pl to moje ulubione forum[/center]

Wyrównanie do prawej

składnia:
    [right]Tekst wyrównany do prawej[/right]

[right]Forum Softmania.pl to moje ulubione forum[/right]

Wcięcie (tabulator)

składnia:
    [INDENT]Tekst wyrównany do prawej[/INDENT]

[INDENT]Forum Softmania.pl to moje ulubione forum[/INDENT]

Hiperłącze (link)

składnia:
    [url]Adres URL[/url]
    albo
    [url=Adres URL]Tekst[/url]

Adres forum Softmania.pl to [url]http://forum.softmania.pl[/url]

Adres forum Softmania.pl to http://forum.softmania.pl

albo

Kliknij [url=http://forum.softmania.pl]tutaj[/url] aby przejść do forum serwisu Softmania.pl

Kliknij tutaj aby przejść do forum serwisu Softmania.pl

Pole "cytat"

składnia:
    [quote]Cytowany tekst[/quote]
    albo
    [quote=Genowefa]Cytowany tekst[/quote]

[quote]Uwielbiam forum Softmania.pl[/quote]

Uwielbiam forum Softmania.pl
    albo

[quote=Genowefa]Uwielbiam forum Softmania.pl[/quote]

Cytat Napisał Genowefa
    Uwielbiam forum Softmania.pl

Spoiler

składnia:
    [spoiler=ktoś]Tekst wewnątrz spoilera[/spoiler]

[spoiler=ktoś]Softmania.pl to moje życie[/spoiler]

[spoiler=ktoś]Softmania.pl to moje życie[/spoiler]
    Ostatnio edytowane przez: DaRiOOsH : 14-10-08 - 18:47

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

MAK
    MAK jest offline
    . MAK Poziom 2 : Fajny jestMAK Poziom 2 : Fajny jestMAK Poziom 2 : Fajny jestMAK Poziom 2 : Fajny jestMAK Poziom 2 : Fajny jestMAK Poziom 2 : Fajny jestMAK Poziom 2 : Fajny jest Avatar MAK

Dzięki!
    2
    Podziękował 2 razy w 1 Poście
    Siła Reputacji
    9
    FAQ - pytania i odpowiedzi bez których ani rusz

Temat ten zawiera najczęściej zadawane pytania przez użytkowników oraz te, która kadra uznała za słuszne umieszczenia. Do pytań dołączone są także niezbędne odpowiedzi.

Więc… Użytkowniku ! Zanim zapytasz przejrzyj ten temat, w przypadku braku satysfakcjonującej odpowiedzi lub braku pytania, które zamierzasz zadać – zgłoś to na forum ! [oczywiście w odpowiednim miejscu]

Q - pytanie [question]
    A - odpowiedź [answer]

I. Sprawy organizacyjne i porządkowe:

Q: Co zyskam będąc zarejestrowanym użytkownikiem ?
    A: Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą wysyłać wiadomości, brać udział w dyskusjach oraz pisać w forumowym ShoutBoxie. Poza tym każda zarejestrowana osoba otrzymuje swój unikalny profil będący swego rodzaju wizytówką - wyróżniającą Cię spośród innych użytkowników.

Q: Co powinienem zrobić zaraz po zarejestrowaniu ?
    A: Przede wszystkim musisz zapoznać się z regulaminem forum - zawiera on spis zasad niezbędnych do prawidłowego oraz bezproblemowego funkcjonowania w naszym społeczeństwie. Natomiast drugą ważną rzeczą - są zasady panujące w określonych działach [specjalnie wyróżnione, w postaci - przyklejonych wątków lub ogłoszeń] - one również wymagają odpowiedniego zapoznania ze strony użytkownika.

Q: Znalazłem post, który narusza regulamin forum/działu co mam zrobić ?
    A: W przypadku zauważenia takiej wiadomości - zwróć się do moderatora działu [lub do innego aktualnie dostępnego] – wysyłając prywatną wiadomość lub korzystając z przycisku – zgłoś post do moderatora – widocznego przy każdym poście na forum [belka informacyjna].

Q: Czym różnią się tematy przyklejone od zwykłych ?
    A: Wątki, które otrzymały status 'przyklejonych' zawierają cenniejsze niż w innych tematach treści, np.: regulaminy poszczególnych działów, poradniki, opisy itd. - odgrywające w życiu codziennym ważną rolę pomocniczą, naprowadzającą.

Q: Chciałbym aby mój wątek wyróżniał się od innych zamieszczanych w danym dziale - poprzez jego przyklejenie - co powinienem zrobić ?
    A: Napisz prywatną wiadomość do moderatora działu [lub innego - w przypadku braku takowego] - to on zdecyduje czy treść wysłanego przez Ciebie postu spełnia kryteria oraz wymogi [wytyczone przez niego] - ewentualnie można zakomunikować to bezpośrednio w temacie, który oczekuje na to wyróżnienie.

Q: Gdzie znajdę listę osób odpowiedzialnych za porządek na forum ?
    A: Taką listę można znaleźć pod tym adresem: http://forum.softmania.pl/showgroups.php

Q: Gdzie znajdę listę poradników dot. spraw organizacyjnych i technicznych forum ?
    A: Taka lista zamieszczona jest w zakładce FAQ - można ją znaleźć na belce z ustawieniami użytkownika: http://forum.softmania.pl/faq.php

Q: Chciałbym zgłosić nadużycie ze strony, któregoś z moderatorów / super moderatorów – do kogo mogę się zwrócić ?
    A: Jeśli jest się świadkiem lub osobą bezpośrednio uczestniczącą w takim wydarzeniu – należy się zgłosić do osoby wyżej postawionej, odpowiednio: moderator – super moderator, super moderator – administrator.

Q: Uzyskałem satysfakcjonującą odpowiedź w temacie stworzonym przeze mnie więc chciałbym go zamknąć – jak ?
    A: Wystarczy dopisać do ostatniego postu twojego autorstwa odpowiednią notkę sygnalizującą moderatorowi zamknięcie tematu ewentualnie można zgłosić to w inny sposób np. poprzez wysłanie prywatnej wiadomości do osoby odpowiedzialnej za dział.

II. Sprawy techniczne:

Q: Mam problem z kodowaniem linków, gdzie znajdę opis tej funkcji ?
    A: Taki poradnik istnieje już na forum, można go znaleźć tutaj: Poradniki forumowe post #2

Q: BBCode nie działa mi tak jak powinien, jest na to jakaś rada ?
    A: Tak – oczywiście, wystarczy zapoznać się z postem #1 znajdującym się w wątku: Poradniki forumowe

Q: Mam problem z działaniem forum [dokładniejszy opis problemu] – nie znalazłem rozwiązania przeszukując forum, co powinienem zrobić ?
    A: Zgłoś całość [wraz z dokładnym opisem] tutaj: http://forum.softmania.pl/showthread.php?t=13963

Q: Napisałem 100 postów jednak w liczniku mam ich tylko 80, dlaczego ?
    A: Nie wszystkie działy wliczają posty do licznika, przykładem jest: Automaniak, Hydepark

Q: Zauważyłem u innych osób opcję Notes użytkownika – jednak przeglądając swój profil – nie natrafiłem na taki panel, jak to naprawić ?
    A: Użytkownik posiada uprawnienia do przeglądania i wypełniania notesów tylko innych osób zarejestrowanych na forum – nie ma dostępu do swojej. Wyjątkiem są Super Moderatorzy i Administratorzy – mający pełny wgląd do każdej teczki.

Q: Usunąłem post – jednak dalej widzę informację o jego stworzeniu, czy mogę go usunąć całkowicie ?
    A: Nie. Taką możliwością dysponują tylko osoby odpowiedzialne za porządek na forum.

Q: Edytując post mojego autorstwa zauważyłem pod nim informację o operacji, której dokonałem – można to jakoś wyeliminować ?
    A: Nie jest to możliwe. Opcja ta jest dostępna dlatego aby uniknąć wszelkich niedomówień czy problemów natury organizacyjnej.

Q: Rejestrując się wpisałem mylną datę swoich narodzin, jak mogę to poprawić ?
    A: Wystarczy wysłać Prywatną Wiadomość do któregoś z administratorów forum z prośbą o zmianę aktualnych danych.

Q: Co oznacza "+" przy nicku danej osoby aktywnie przebywającej na forum?
    A: Plusik oznacza, że osoba dodała Cię / lub dodałeś ją - do listy znajomych [którą możesz edytować tutaj - Panel użytkownika -> Kontakty i Znajomi]

Q: Do czego służą tagi widoczne pod postami, w niektórych tematach?
    A: Tagi są to słowa, które charakteryzują w jakiś sposób założony temat, klikając w nie - wyświetli nam się lista z wątkami o podobnej treści. Opcja możliwa lecz nieobowiązkowa do wykorzystania.

Q: Czym są wiadomości odwiedzających?
    A: Wiadomości odwiedzających - jak sama nazwa mówi - są to notki, widoczne i możliwe do pozostawienia przez wszystkich użytkowników forum na profilu danej osoby. Opcję tą można wyłączyć, wchodząc kolejno: Panel użytkownika -> Edycja opcji -> Wiadomości odwiedzających i odznaczając pole System Wpisów Odblokowany.

FAQ otwarte jest także na propozycje pytań i odpowiedzi innych użytkowników.
    Ostatnio edytowane przez: Trescom : 05-10-08 - 01:55
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
    Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
    ani każdym innym następującym po tym terminie.
    Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

murder(ator) ;) DaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajny Avatar DaRiOOsH

Dzięki!
    5
    Siła Reputacji
    8

[Poradnik]Jak zamieścić zdjęcia (grafikę) na forum?

W tym celu należy wybrać jeden z serwisów oferujących taką możliwość. Przykładowo http://imageshack.us/
    Następnie:

1. Korzystając z przycisku Przeglądaj podajesz ścieżkę dostępu do pliku na dysku twardym Twojego komputera.
    2. Klikasz host it! i czekasz na zakończenie przesyłania zdjęcia na serwer.

3. Kopiujesz kod i wklejasz go w edytorze postu na forum.
    4. Gotowe
    Ostatnio edytowane przez: DaRiOOsH : 08-01-09 - 21:20

Dzięki!
    5
    Siła Reputacji
    8

[Poradnik]Jak pobierać pliki z serwisu rapidshare?

1. Wklej adres pliku który chcesz pobrać na pasek adresu Twojej przeglądarki.
    2. Na dole strony w tabelce kliknij przycisk Free

3. Odczekaj podany czas, abyś mógł pobrać plik. Niestety tego nie da się przeskoczyć, trzeba zacisnąć zęby ze złości i czekać W celu odświeżenia czasu oczekiwania można użyć przycisku F5 na klawiaturze.

4. Przepisz kod z obrazka do zaznaczonego pola i kliknij przycisk Download. Opcjonalnie możesz zmienić serwer z którego chcesz pobrać plik. Osobiście zostawiam domyślnie zaznaczony lecz to jest Twój wybór użytkowniku. Zaznaczonym serwerem nie musi być koniecznie TeliaSonera tak jak to widać na przykładzie.
    5. Gotowe

W tym temacie znajduję się więcej informacji o pobieraniu plików, a także o tym jak można ominąć blokady czasowe
    Ostatnio edytowane przez: DaRiOOsH : 08-01-09 - 21:22

Zamknięty Temat

Informacje o Temacie

Users Browsing this Thread

Osób przeglądających obecnie ten temat: 1. (Użytkowników: 0, Gości: 1)