+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki 1 do 14 z 14

Temat: Atak na użytkowników sieci Gadu-Gadu: drive-by-download

Super Moderator wyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechę Avatar wyyzy

Dzięki!
    0
    Podziękował 1 raz w 1 Poście
    Siła Reputacji
    9

Atak na użytkowników sieci Gadu-Gadu: drive-by-download

Firma Dagma udokumentowała atak programów typu spyware dokonywany poprzez przesyłanie spreparowanych linków podczas rozmów w sieci użytkowników Gadu-Gadu.

Atak rozpoczął się po kliknięciu na niebezpieczny link rozsyłany do użytkowników sieci Gadu-Gadu dnia 18 lipca 2006 roku. Rozmowa wyglądała w ten sposób:

witam! mysle ze teraz jest odpowiednia chwila zebysmy sie poznali...
    [...]
    moje fotki sa tutaj w*w.e-fotki.ryj.pl/?katalog=%d

Po kliknięciu na ów link, komputer zostaje zainfekowany ogromną liczbą programów typu spyware. Standardowy firewall wbudowany w system Windows jest w tym wypadku bezradny. Zużycie procesa sięga blisko 100%.

Na zainfekowanej maszynie zmianie ulega tapeta znajdująca się na pulpicie (wpisy w rejestrze systemu zostają w taki sposób zmienione, aby nie można było odwrócić tego procesu). Oprócz tego złośliwe oprogramowanie podszywa się pod system antyszpiegowski i oferuje darmowe skanowanie - tak naprawdę to kolejne pliki na maszynie są właśnie infekowane.

Prezentacja flash całego ataku znajduje się tutaj:
    http://antyspyware.pl/drive-by-download.html

?ródło: hacking.pl

====================
    edit by night_cr0wler
    Gwiazdka na wszelki wypadek
    Ostatnio edytowane przez: thomas.night : 24-07-06 - 19:20
    ...

Stały Użytkownik sapero Poziom 1 : Buduje reputację Avatar sapero

Dzięki!
    0
    Podziękował 0 razy w 0 Postach
    Siła Reputacji
    9
    Na takie linki bardzo pomocne jest zmienienie praw dla folderu temporary internet files
    - tylko read+write+change, ale głównie zabronienie prawa execute (uruchamianie)

Folder windows/temp też warto tak potraktować, ale wiele instalatorów będzie się na tym wywalało z komunikatem "cannot execute ...".
    Jest to uciążliwe ale każda infekcja zaczyna się w tych folderach. Brak prawa do uruchamiania zabezpieczy nas przed infekcją. Znając zachcianki systemu windows xp napewno jakiś syf kiedyś się uruchomi pomimo braku praw

W xp home prawa można zmienić za pomocą totalcmd, albo w trybie awaryjnym

Stały Użytkownik +ADI+ Poziom 2 : Fajny jest+ADI+ Poziom 2 : Fajny jest+ADI+ Poziom 2 : Fajny jest+ADI+ Poziom 2 : Fajny jest+ADI+ Poziom 2 : Fajny jest+ADI+ Poziom 2 : Fajny jest+ADI+ Poziom 2 : Fajny jest Avatar +ADI+

Dzięki!
    5
    Siła Reputacji
    7
    a jakby ktoś kliknął????? weź zepsuj tego linka... a ja tym czasem przesyłam na skypea do nauczycielki

Ginekolog <-> tapicer thomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajny Avatar thomas.night

Wpisów
    2
    Dzięki!
    5
    Podziękował 23 razy w 20 Postach
    Siła Reputacji
    10
    A więc mamy coś dla nielubianych kolegów...
    ... jak w statusie, wyk. też spirale z materiału powierzonego
    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

night_cr0wler / astar0th

ByED
    Gość Avatar ByED
    Na razie nie próbowałem ale ten link jest aktualny (zasyfia) bo chciałem "sie" potestować.

stary bluesman wlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy gowlodas Poziom 5 : Uwielbiamy go Avatar wlodas

Dzięki!
    119
    Podziękował 61 razy w 53 Postach
    Siła Reputacji
    12
    przyszło cos takiego !
    " moje zdjęcie jest tu.......!
    moja odpowiedz - a moje w szufladzie i nie kliknąłem.
    Myslę ze nie załapałem

Ulubiony użytkownik lowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajny Avatar lowak

Dzięki!
    2
    Siła Reputacji
    10
    hm... a umnie stronka już nie działa ;(
    "Niewiarygodnie szybki smok w świecie swych wartości powstałem z nicości obrałem droge ku wolności"
    "Trwa poscig za kasą, pozycja, dupami gdzie ludzie rozmineli się z wartościami"
    Paktofonika

GG: 1870358

Super Moderator wyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechęwyyzy Poziom 4 : Jest W Dechę Avatar wyyzy

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    9
    "Myslę ze nie załapałem"

jak nie kliknąłeś to nie

"hm... a umnie stronka już nie działa"

pewnie będzie jeszcze kilka takich :]
    ...

Ulubiony użytkownik lowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnylowak Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajny Avatar lowak

Dzięki!
    2
    Siła Reputacji
    10
    Cytat Napisał wyyzy
    "hm... a umnie stronka już nie działa"

pewnie będzie jeszcze kilka takich :]

Zawsze przegapie najlepszą zabawe... ;(

A tak już troche serio, to ciekawy sposób. Pewnie nawet jakbym na coś takiego wszedł, to fw z nod2m by sobie poradziły, ale i tak mi się podoba ten sposób
    "Niewiarygodnie szybki smok w świecie swych wartości powstałem z nicości obrałem droge ku wolności"
    Paktofonika

Ginekolog <-> tapicer thomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajnythomas.night Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajny Avatar thomas.night

Wpisów
    2
    Dzięki!
    5
    Podziękował 23 razy w 20 Postach
    Siła Reputacji
    10
    Więc trzeba nam szukać dalej albo sami coś sklećmy
    ... jak w statusie, wyk. też spirale z materiału powierzonego
    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

night_cr0wler / astar0th

murder(ator) ;) DaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę FajnyDaRiOOsH Poziom 3 : Jest Naprawdę Fajny Avatar DaRiOOsH

Dzięki!
    5
    Podziękował 5 razy w 4 Postach
    Siła Reputacji
    8
    Czy zauważyluście, że prezentacja przebiega pod IE. A co by było pod Operą, foxem itd ??

Dzięki!
    2
    Siła Reputacji
    10
    Możliwe, że nic
    Paktofonika

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    9
    "A co by było pod Operą, foxem itd ??"
    ... najlepiej sam sprawdź
    ...

ByED
    Gość Avatar ByED
    Szkoda że nie działa, ale mój kumpel kliknoł i sył został bo kupił nowego kompa. (no nie jestem pewny czy to samo ale też przez gg), to sie troche pobawie. Tyle tylko że u niego to i tak nie miało znaczenia. Postaram sie stworzyć jakieś "menażerium" jak by kogos interesowało.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o Temacie

Users Browsing this Thread

Osób przeglądających obecnie ten temat: 1. (Użytkowników: 0, Gości: 1)