nudno troche, furaka sie pozbywam to sie pochwale dwoma latami pracy
pacjent to passat 1.9 TDI PD o wdziecznej nazwie AJM (pompowtryski). Czyli seria 115km. Kupujac to auto niezupelnie orientowalem sie na silnikach diesla a kierowalem sie przede wszystkim wygoda uzytkowania, ekonomia i jeszce innych pare bzdur.
![]()
![]()
Furak gdy go kupilem mial juz jakiegos chipsa zalozonego i pojechalem na hamownie sprawdzic co tam siedzi:
![]()
:shock: :shock: Prawie jak z allegroNa jedynce dwojce kopa mial strasznego ale pozniej zdychalo. Prawie 400Nm zabojstwo dla sprzegla wiec zdecydowalem sie zmienic soft. Plan byl prosty zmiana softu i spokojne uzytkowanie. Zycie jednak zweryfikowalo inaczej i za namowa kolegi kupilem do niego hybryde
![]()
Walka byla straszna w zasadzie 13 godzin uruchamialismy suszarke bo okazalo sie, ze nie jest wyregulowana. 5minut regulacji, 15 minut jazdy i 30 minut czekanie az wystygnie turbo ( i tak z 10 razy). Wrazenia niepolecane nikomu. O godzinie 17 gdy okazalo sie, ze furak kreci sie tylko do 2tys prawie sie zalamalem (w perspektywie kolejne 6godzin zmiany turbiny).
![]()
W koncu turbo sie zakrecilo wiec pozostalo wgrac tylko soft
![]()
I wracac do domu. W drodze powrotnej skillowalem audi a6 2,5 TDI to bylo cos pieknego i budujacego
Zostalo tylko zrobic FMIC i zadania tego podjal sie Krzysiek:
![]()
Wsadzil mi intercooler od BMW 330 lub 540 (sam nie pamieta ale daje rade do 23X KM).
Rurki mam obspawane tylko z dolu. I W zasadzie tyle.
Z wizualnych zmian to poki co doszly xenony. zmieniony grill i wsio. Auto w takim setupie mialo jakies 15X KM a niutkow to nawet nie wiem. Sa to oczywiscie odczucia tylko wlasne i znajomych bo z wykresem czekalem do dalszych modyfikacji. No wlasnie na tym prace mialy zostac skonczone ( drobna koretka po FMICu i zaslepienie EGRa) ale jak to bywa w zyciu szybko mi sie znudzilo a pojawila sie pewna okazja wiec zakupilem pompowtryski od 150KM
Przy tej modyfikacji auto
mierzone gtechem mialo 8,42s do 100km/h oraz 16,40s na 1/4 mili.
Doszly nowe graty, mianowicie pompowtryski od ALa, przerobilem dwa komplety i wyszla niestety maksyma, ze okazje sa dla frajerow :/ Po zalozeniu samych pompek auto juz zapierdzielalo calkiem fajnie :mrgreen: :mrgreen: po testach komentarz tunera... no to teraz wrzucmy hardcorowy program i po programie auto na trzecim biegu ucieka na prawo i lewo - takiego ma buta![]()
Bylo okolo 190KM
![]()
W miedzy czasie wysadzilem w/w sprezarke (przy 160KM wjechalem w dziure i turbo uderzylo o podluzenice). Zapodalem wiec sprezarke z 2.0 TDI. Moc jaka wyszla to:
Auto jezdzi calkiem fajnie. Wlasnie rozbieram graty i pcham na sprzedaz. Ot cala historia![]()

LinkBack URL
About LinkBacks

Na jedynce dwojce kopa mial strasznego ale pozniej zdychalo. Prawie 400Nm zabojstwo dla sprzegla wiec zdecydowalem sie zmienic soft. Plan byl prosty zmiana softu i spokojne uzytkowanie. Zycie jednak zweryfikowalo inaczej i za namowa kolegi kupilem do niego hybryde

Odpowiedź z Cytatem