+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki 1 do 13 z 13

Temat: auto z zachodu kolejne starcie:)

UnderPL moderator Phot Poziom 2 : Fajny jestPhot Poziom 2 : Fajny jestPhot Poziom 2 : Fajny jestPhot Poziom 2 : Fajny jestPhot Poziom 2 : Fajny jestPhot Poziom 2 : Fajny jest Avatar Phot

Dzięki!
    1
    Podziękował 1 raz w 1 Poście
    Siła Reputacji
    9

auto z zachodu kolejne starcie:)

Witam. Wiem ze topic byl juz kiedys ale jezeli macie info to podpowiedzcie jak to teraz wyglada... Ile za co i czy jak wioze na lawecie auto to moge odkrecic blachy i tu bez problemu rejstrowac? Jakie koszty kiedy i gdzie... Wiem ze ogolnikowo ale jak jestescie w temacie to wiecie o co chodzi... Ja kiedys bylem ale nie wiem jak jest teraz..
    Pozdrawiam

^JA^ pytonss Poziom 1 : Buduje reputacjępytonss Poziom 1 : Buduje reputację Avatar pytonss

Dzięki!
    22
    Podziękował 6 razy w 6 Postach
    Siła Reputacji
    8
    Jak sprowadzić auto z Niemiec?

1. Niemcy
    1. Kompletujemy wymagane dokumenty:
    * Dwujęzyczną umowę kupna pojazdu - musi ona zawierać wyszczególnioną cenę w EUR oraz adresy sprzedawcy i nabywcy, przy czym adres nabywcy powinien być w Polsce - jeśli go nie będzie, powstaje problem przy rejestrowaniu w polskim wydziale komunikacji;
    * Kartę pojazdu (Fahrzeugbrief) - znaną w Polsce jako brief - musi być dostarczona przez sprzedającego razem z pojazdem.
    * Zaświadczenie o wymeldowaniu pojazdu (Abmeldebescheinigung) - będzie razem z pojazdem lub do otrzymania juz w urzędzie komunikacji, jeśli pojazd nie został wymeldowany wcześniej. Niektóre Landy nie stosują już wymeldowania, dając tylko odpowiednią pieczątkę w Briefie.
    2. Udajemy się do niemieckiego wydziału komunikacji (Strassenverkehrsamt), gdzie składamy wyżej wymienione dokumenty i wykupujemy tablice eksportowe (z żółtym paskiem) oraz ubezpieczenie. Przed otrzymaniem tablic dokonywany jest "mały" przegląd przez rzeczoznawcę z urzędu komunikacji - światła, opony, klakson itd.
    Koszty:
    * 5-dniowe ubezpieczenie OC (Haftpflicht) + Tablice eksportowe (z żółtym paskiem) - ok.75 EUR
    * Nowy brief - 56 EUR
    3. Ruszamy w drogę do kraju. Na granicy mogą pytać o brief i/lub ubezpieczenie/wymeldowanie.
    2. Polska
    1. Na każdym etapie rejestracji sprowadzonego pojazdu wymagane jest badanie techniczne, więc sugerujemy najpierw udać się do najbliższej uprawnionej Stacji Kontroli Pojazdów i przeprowadzić wymaganą diagnostykę. Po poprawnym przejściu badań otrzymujemy "zaświadczenie o pozytywnym wyniku badania technicznego pojazdu".
    Koszty:
    * Pierwsze badanie techniczne na terytorium Polski - 169 zł
    2. Następnie udajemy się do Urzędu Celnego. W urzędzie celnym nie wymagają tłumaczeń - składa się tam ksero briefu, wymeldowania, przeglądu technicznego, 2 wypełnione formularze oraz dowód wpłaty wyliczonej przez Urząd Celny akcyzy. Trzeba mieć ze sobą wszystkie dokumenty w oryginale do wglądu. W Urzędzie Celnym otrzymujemy potwierdzenie przyjęcia akcyzy.
    Koszty:
    * Akcyza - jeśli samochód ma pojemność do 2000 cm3 - 3,1% ceny pojazdu (przeliczonej z EUR na PLN po kursie NBP z danego dnia);
    * Akcyza - jeśli samochód ma pojemność ponad 2000 cm3 - 13,6% ceny pojazdu (przeliczonej z EUR na PLN po kursie NBP z danego dnia);
    * Opłata skarbowa za akcyzę - 17 zł
    3. Z potwierdzeniem przyjęcia akcyzy udajemy się do Urzędu Skarbowego. Tu będzie potrzebny wypełniony wniosek o zwolnienie z podatku VAT (formularz VAT-24). W US trzeba przedstawić kserokopie dokumentów, razem z ich tłumaczeniami, koniecznie opatrzonymi pieczęcią tłumacza przysięgłego. Otrzymujemy zaświadczenie o zwolnieniu z podatku VAT (formularz VAT-25).
    Koszty:
    * Tłumaczenie dokumentów - ok. 200 zł
    * Koszty wydania zaświadczenia - 160 zł
    4. Ostatnim etapem jest wizyta w Wydziale Komunikacji. Składamy tam wszystkie zebrane dokumenty, oraz wypełniony wniosek o rejestrację pojazdu. Zdajemy tam oryginalny Brief, tablice i zaświadczenie o wymeldowaniu. Otrzymujemy tymczasowy dowód rejestracyjny, tablice i naklejkę na szybę.
    Koszty:
    * Pozwolenie czasowe - 12 zł
    * Tablice rejestracyjne - 80 zł
    * Komplet nalepek legalizacyjnych na tablice - 11 zł
    * Nalepka kontrolna na szybę pojazdu - 17 zł
    * Karta pojazdu - 75 zł
    * Opłaty ewidencyjne - 5 zł
    * Opłata ekologiczna - 500 zł - wpłacamy ją na konto NFOŚiGW w BGK III Oddział Warszawa Nr 65 1130 1062 0000 0109 9520 0014, a do WK przynosimy tylko dowód wpłaty.
    5. Cieszymy się nowo sprowadzonym autem

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Stały Użytkownik teles4 Poziom 0 : Nie ma jeszcze reputacji Avatar teles4

Dzięki!
    0
    Podziękował 0 razy w 0 Postach
    Siła Reputacji
    0
    Jestem akurat na bieżąco więc dodam tylko że zajmuje to od 4 do 7 dni, wszystko zależy do pań w skarbówce bo reszta jest załatwiana albo od ręki albo z dnia na dzień.

Moderator Szycha Poziom 1 : Buduje reputacjęSzycha Poziom 1 : Buduje reputacjęSzycha Poziom 1 : Buduje reputację Avatar Szycha

Dzięki!
    4
    Podziękował 6 razy w 5 Postach
    Siła Reputacji
    7
    ja właśnie jak wrócę, to wybieram sie po autko do Niemiec, więc trochę się znam, ale jak już będę bliżej konkretów, to pomęczę trochę Was no najgorzej to ma chyba Phot bo na miejscu jest haha a tak na poważnie, to jadę do Niemiec, bo nie chce mi się płacić w komisie marży, i tym bardziej nie widzieć co kupuję- a tak, kupuję od Niemca z podwórka, i widzę co biorę

UnderPL moderator Phot Poziom 2 : Fajny jestPhot Poziom 2 : Fajny jestPhot Poziom 2 : Fajny jestPhot Poziom 2 : Fajny jestPhot Poziom 2 : Fajny jestPhot Poziom 2 : Fajny jest Avatar Phot

Dzięki!
    1
    Podziękował 1 raz w 1 Poście
    Siła Reputacji
    9
    Od niemca to jeszcze ale coraz czesciej kupuje sie tam od turka... a to juz srednia opcja... Tu u nas wiesz gdzie pojechac z autem odrazu i w miare tanio je sprawdzic -> tam jedziesz sprawdzasz ale to i tak troche na czuja... Wszystkie "okazje" z niemiec sa odrazu i tak wciagane na lawety i ciagniete masowo do polszy... Zalezy ile chcesz wydac- trzeba liczyc podroz jakies sprawdzonka czas i to ze za pierwszym razem moze sie nie udac... W razie czego pomoge z niemieckim
    Pozdrawiam

Stażystka z ambicjami Eyka Poziom 1 : Buduje reputacjęEyka Poziom 1 : Buduje reputacjęEyka Poziom 1 : Buduje reputacjęEyka Poziom 1 : Buduje reputacjęEyka Poziom 1 : Buduje reputację Avatar Eyka

Dzięki!
    15
    Podziękował 5 razy w 4 Postach
    Siła Reputacji
    5
    Jeżeli mowa o autach z zachodu, dokumentach.
    Czy ktoś może spotkał się już z formularzami ( i jakąś sensowną instrukcją), jak można odzyskać nadpłacona akcyzę? Mam "kilka" złociszy akcyzy zapłaconej i chciałbym ją w jakiś sposób od państwa wyrwać.
    Duża wiedza czyni skromnym, mała zarozumiałym.
    Puste kłosy dumnie wznoszą się ku niebu, kłosy pełne ziarna w pokorze chylą się ku ziemi.

Użytkownik pakarod Poziom 1 : Buduje reputacjępakarod Poziom 1 : Buduje reputację Avatar pakarod

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    9
    Cytat Napisał Eyka Zobacz post
    Czy ktoś może spotkał się już z formularzami ( i jakąś sensowną instrukcją), jak można odzyskać nadpłacona akcyzę? Mam "kilka" złociszy akcyzy zapłaconej i chciałbym ją w jakiś sposób od państwa wyrwać.
    Nie ma jako takiego formularza. Zglaszasz sie do urzedu celnego wlasciwego dla siebie i tam zglaszasz recznie napisany wniosek.

Mam "kilka" złociszy akcyzy zapłaconej i chciałbym
    siakies rozdwojenie jazni ? ;]

strony
    aplikacje sieciowe, kampanie reklamowe, badania rynku

Moderator Szycha Poziom 1 : Buduje reputacjęSzycha Poziom 1 : Buduje reputacjęSzycha Poziom 1 : Buduje reputację Avatar Szycha

Dzięki!
    4
    Siła Reputacji
    7
    Phot jak wrócę z norwegi no wtedy dokładnie coś się ustali ale na pewno nie jadę kupić jakiegoś grata starego a Turki odpadają, że tak powiem, mam do nich serdeczny uraz tu z Norwegi

A co do okazji, to ja wolę dać więcej, i nie widzę innej możliwości, jak wracam na kołach, i po sprawdzeniu wszystkiego przed zakupem wiem, że jest taka możliwość, bo kumpel był, i razem z właścicielem pojechali do stacji sprawdzić auto

^JA^ pytonss Poziom 1 : Buduje reputacjępytonss Poziom 1 : Buduje reputację Avatar pytonss

Dzięki!
    22
    Podziękował 6 razy w 6 Postach
    Siła Reputacji
    8
    Cytat Napisał Eyka Zobacz post
    Kilka słów o tym jak to zrobić: zwrot akcyzy.doc

Oto przykładowy wzór wniosku:

WNIOSEK O ZWROT NIESŁUSZNIE POBRANEGO PODATKU AKCYZOWEGO

W związku z niesłusznie pobranym podatkiem akcyzowym niniejszym wnoszę o:

Zwrot kwoty .......................zł. (słownie: …………………………………………...............) wraz z ustawowymi odsetkami naliczanymi od dnia …………................r. do dnia zapłaty, nadpłaconego podatku akcyzowego, niesłusznie pobranego w związku z nabyciem na terytorium ……………………………… w dniu ………………......... r. samochodu osobowego marki ......................................., numer nadwozia …………..............., nr silnika .....................
    Powyższe kwoty proszę przelać niezwłocznie na moje konto osobiste o
    Nr……………… ...............w …………...............Banku……………………………….

UZASADNIENIE

W dniu……………………r. nabyłem na terenie ……………………….. samochód osobowy
    marki ……………….................rok prod. ................................ W związku z tym zostałem obciążony przez Urząd Celny w ………………................podatkiem akcyzowym w kwocie:
    ………………… proc. (np. 65 proc.) kwoty, za jaką nabyłem osobowy marki …………................., tj….. ...............zł., którą to w dniu …………...............r. roku wpłaciłem na konto Izby Celnej.

W/w kwotę musiałem wpłacić, aby uzyskać zaświadczenie niezbędne do rejestracji przedmiotowej pojazdów. Jednakże na mocy Traktatu o przystąpieniu Rzeczypospolitej Polskiej do Unii Europejskiej z dniem 1 maja 2004 r. zaczęło obowiązywać w Polsce prawo Unii Europejskiej. Traktat ten został ogłoszony w Dzienniku Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 30 kwietnia 2004 r. Nr 90, poz. 864. Od dnia przystąpienia Polski do Unii Europejskiej polskie organy administracyjne i prawodawcze związane są zatem postanowieniami Traktatu
    Ustanawiającego Wspólnotę Europejską (dalej TWE). Na porządek prawny Unii Europejskiej składa się prawo pierwotne oraz prawo wtórne, uzupełniane orzecznictwem Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości (ETS), który został w celu kontrolowania przestrzegania oraz dokonywania wykładni prawa wspólnotowego.

Podstawową zasadą prawa wspólnotowego, ustaloną w orzecznictwie ETS, jest zasada nadrzędności, która przewiduje, że prawo pierwotne oraz akty wydane na jego podstawie będą stosowane przed prawem krajowym. Do aktów prawa pierwotnego zalicza się przede wszystkim traktaty wraz z towarzyszącymi im załącznikami i protokołami. Obecnie do obowiązujących traktatów należą m.in. Traktat o ustanowieniu Wspólnoty Europejskiej oraz Traktat o Unii Europejskiej. Ponadto do prawa pierwotnego zalicza się wszelkie kolejne traktaty nowelizujące oraz traktaty o przystąpieniu nowych państw.

Należy zatem stwierdzić, że obowiązek zapłaty podatku akcyzowego w związku z
    nabyciem wewnątrzwspólnotowym samochodów osobowych jest niezgodny z:

Art. 23 TWE ust. 1 i 2, który stanowi, że ?podstawą Wspólnoty jest unia celna,
    która rozciąga się na całą wymianę towarową i obejmuje zakaz ceł przywozowych i
    wywozowych między Państwami Członkowskimi oraz wszelkich opłat o skutku równoważnym (...)?, Regulacje prawne dotyczące swobodnego przepływu towarów stanowią jedną z podstaw funkcjonowania rynku wewnętrznego, obejmujący obszar bez wewnętrznych granic, na którym zgodnie z postanowieniami TWE zostaje zapewniony m.in. swobodny przepływ towarów. Niezbędne jest wyeliminowanie wszelkich ceł oraz opłat o podobnym skutku w granicach Wspólnoty. Artykuł 23 zawiera zakaz dotyczący towarów pochodzących z państw członkowskich oraz towarów importowanych z krajów trzecich, jeżeli te znajdują się w wolnym obiegu w państwach członkowskich. W sprawie 155/73: Sacchi ETS sformułował definicję towaru jako produktu, którego wartość może być wyrażona w pieniądzu oraz który może być przedmiotem transakcji o charakterze komercyjnym. ?Pochodzenie towaru? zostało zdefiniowane w rozporządzeniu w sprawie ustanowienia Wspólnotowego Kodeksu Celnego. Towar pochodzi z danego państwa, jeżeli jest całkowicie produkowany lub wydobywany w tym państwie. Jeżeli proces ten zachodzi w więcej niż w jednym państwie, to towar posiada pochodzenie tego państwa, w którym nastąpiła uzasadniona obróbka lub przetworzenie produktu.

Art. 25 TWE, który stanowi, że ?cła przywozowe i wywozowe lub opłaty o skutku równoważnym są zakazane między Państwami Członkowskimi. Zakaz ten stosuje się również do ceł o charakterze fiskalnym?. Opłaty celne zostały zdefiniowane w sprawie 2/69: Sociaal Fonds v. Chougal Diamont jako jakiekolwiek obciążenie finansowe nałożone na towar z powodu faktu przekroczenia granicy. To, w jakim celu opłata została nałożona, jest problemem drugorzędnym. Takie podejście widoczne jest w sprawie 7/68: Komisja v. Włochy jak i w sprawie 18/87: Komisja v. Niemcy.

Art. 90 TWE stwierdzającym, że ?żadne Państwo Członkowskie nie nakłada bezpośrednio lub pośrednio na produkty innych Państw Członkowskich podatków wewnętrznych jakiegokolwiek rodzaju wyższych od tych, które nakłada bezpośrednio lub pośrednio na podobne produkty krajowe?. Towarami podobnymi wedle orzecznictwa ETS są produkty, które w oczach konsumentów mają analogiczne właściwości lub zaspokajają takie same potrzeby. Samochody osobowe kupowane poza granicami Polski w krajach UE są niewątpliwie towarem podobnym do samochodów kupowanych w kraju.
    Państwa członkowskie nie mogą nakładać na towary sprowadzane z państw UE pośrednich lub bezpośrednich podatków, które byłyby wyższe niż nakładane na towary krajowe. Państwa członkowskie nie zostały tym samym pozbawione prawa do ustalania i różnicowania podatków. Jednakże praktyka ta jest dopuszczalna tylko wówczas, jeżeli nie prowadzi do jakiejkolwiek formy dyskryminowania produktów importowanych. Zasada niedyskryminacji odnosi się zarówno do towarów wyprodukowanych w UE, jak i towarów pochodzących z państw trzecich, a dopuszczonych do swobodnego obrotu.

Trybunał rozróżnia pojęcia podatku, opłaty celnej i opłaty o podobnym skutku. W świetle orzeczenia w sprawie 90/79: Komisja v. Republika Francuska (Re Levy on Reprographic Machines), podatek jest środkiem odnoszącym się do wewnętrznego systemu obciążeń systematycznie nakładanych na pewne kategorie produktów, zgodnie z obiektywnymi kryteriami niezależnymi od pochodzenia produktów. Stosowanie art. 90 nie jest uzależnione od tego, czy podatek jest nakładany przez państwo, czy inne ciało, ani od celu, w jakim został nałożony. Zabronione jest nakładanie podatków, które w sposób bezpośredni lub pośredni dyskryminują produkty importowane w porównaniu do produktów krajowych, które odznaczają się takimi samymi cechami.

Podatek może zostać uznany za pośrednio dyskryminujący, jeśli stosowany niezależnie od kraju pochodzenia towaru, w stosunku do tej samej kategorii nakłada takie same obciążenia podatkowe, jednakże faktycznie tylko produkty importowane dotyka w sposób bardziej obciążający (sprawa 112/84: Humblot v. Directour des Services Fiscaux. Można nakładać podatki na towary importowane tylko w sytuacji, gdy brak jest odpowiedniego typu produktów krajowych, pod warunkiem że podatek nałożony jest na kategorię towarów niezależnie od ich pochodzenia (sprawa 27/67: Frink-Frucht GmbH ).

W orzeczeniu ETS z dnia 9 maja 1985 r. w sprawie C – 112/84 Michel Humbolt v Directer des services fiscaux skład orzekający podkreślił bezwzględne obwiązywanie art. 90 TWE względem wszystkich Państw Członkowskich. Interpretując przepis art. 90 TWE Trybunał stwierdził, iż zabrania on takiego różnicowania stawek podatku nakładanego na samochody, które w praktyce dotyczy głównie samochodów importowanych z innych krajów członkowskich, a tym samym stanowi formę ukrytej dyskryminacji towarów pochodzących z tych krajów.

Zapisy TWE mają walor bezpośredniej stosowalności w państwach członkowskich. Potwierdzają to orzeczenia Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości, m.in. 26/62 Van Gend&Loos (1963) ECR 1 oraz 6/64 Costa/ENEL (1964) ECR 1251, stwierdzające bezpośrednią skuteczność wspólnotowego porządku prawnego w państwach członkowskich odnośnie wszystkich zapisów TWE. Zapisy TWE mają walor bezpośredniej skuteczności we wszystkich państwach członkowskich i nie wymagają włączenia do krajowego porządku prawnego, ponieważ przepisy prawa europejskiegosą nadrzędne wobec przepisów krajowych, dlatego też abuzywnośc podnoszonej przez niektóre organy podatkowe argumentacji stawiającej krajowy porządek prawny ponad wspólnotowym

Obywatele mają prawo powoływać się na nie przed sądami i krajowymi organami administracyjnymi oraz wywodzić z nich korzystne dla siebie skutki prawne.

Reasumując wnoszę o zwrot niesłusznie pobranego podatku akcyzowego, jak we wstępie. Równocześnie informuje, iż organ podatkowy w przypadku negatywnego rozpatrzenia mojego wniosku ma obowiązek odnieść się rzeczowo do wszystkich przedstawionych przeze mnie tj. podatnika zarzutów.

Użytkownik ruphee Poziom 0 : Nie ma jeszcze reputacji Avatar ruphee

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    0
    pytonss dzięki za wniosek właśnie czegoś takiego szukałem

MAK
    MAK jest offline
    . MAK Poziom 2 : Fajny jestMAK Poziom 2 : Fajny jestMAK Poziom 2 : Fajny jestMAK Poziom 2 : Fajny jestMAK Poziom 2 : Fajny jestMAK Poziom 2 : Fajny jestMAK Poziom 2 : Fajny jest Avatar MAK

Dzięki!
    2
    Podziękował 2 razy w 1 Poście
    Siła Reputacji
    9
    czy coś się zmieniło od postu nr 2 ?

Muszę kupić autko z wiednia
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
    Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
    ani każdym innym następującym po tym terminie.
    Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Dzięki!
    4
    Siła Reputacji
    7
    ja powiem tak, bez znajomości- akcyza, przegląd, urząd skarbowy i wydział komunikacji- to tak mniej więcej jakieś 9-12 dni. Mi udało się w dwa to zrobić.

We wtorek pojechałem po auto, a już w piątek szalałem z Phot'em po szczecinie na blachach polskich- więc głęboka recesja w urzędach naprawdę

Użytkownik Busacca Poziom 0 : Nie ma jeszcze reputacji Avatar Busacca

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    0
    Ja właśnie ściągam auto z USA. I tak czytam ten temat i nie pozostałe mi nic innego jak polecić wam pośrednika, którym wszystim sie za was zajmię. Ja korzystam z carpaka.com i naprawdę dobrze to wyglada. Bardzo wygodny sposób, z tej firmy korzystąło juz wielu moich znajomych-jest sprawdzona nie bedzie żadnych wałków. Pozdrawiam

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o Temacie

Users Browsing this Thread

Osób przeglądających obecnie ten temat: 1. (Użytkowników: 0, Gości: 1)