+ Odpowiedz na ten temat
1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki 1 do 25 z 73

Temat: CB radio w pojezdzie

UnderPL moderator Phot Poziom 2 : Fajny jestPhot Poziom 2 : Fajny jestPhot Poziom 2 : Fajny jestPhot Poziom 2 : Fajny jestPhot Poziom 2 : Fajny jestPhot Poziom 2 : Fajny jest Avatar Phot

Dzięki!
    1
    Podziękował 1 raz w 1 Poście
    Siła Reputacji
    9

CB radio w pojezdzie

Witam. Doszlismy do wniosku ze warto zalozyc topic wiec powstaje

Troche popodpowiadam na poczatek :

Wazna sprawa - kanal 9ty sluzy do wzywania pomocy i jest kanalem ratunkowym - nie mylic z kanalem ratujacym przed mandatem...

Kanał o numerze 19 służy do komunikacji między pojazdami i jest nazwany kanałem drogowym. Na dużym obszarze Polski jako kanał wywoławczy, czyli kanał, na którym wywołuje się rozmówcę, a potem zmienia się częstotliwość w celu prowadzenia rozmowy, jest kanał 28. Przyjęło się też, że kanał o numerze 2 wykorzystuje się do wzywania taksówek i łączności między nimi.
    (wiki)

Obecnie na CB nie potrzebne jest zezwolenie wiec kupic i latac... Osobiscie zdarza mi sie latac na unidenie "podobnym" do tego http://www.allegro.pl/item147377482_...kumentami.html niestety z dosc krodka antena ale swoje lapie i nie nazwalbym jej "szumofonem" .
    Idealna antena zjandowala by sie na wysokosci bodajrze 18 metrow (nie jestem pewny czy nie na tej wysokosci frowa wszystko Niestety w aucie to srednio mozliwe
    Jak macie cb to nie musicie sie bac ze wjezdzajac gdzies zlamiecie antene bo poprostu sie ona wygina . W przypadku anten na magnesy mozemy ja sobie zdjac albo zabrac do domu.

Mini slowniczek (oczywiscie slang jest "ciut" wiekszy

Misie z suszarka - policmajster z radarem w lapce
    Misie na hulajnogach - patrol na motorze
    Krokodylki - inspekcja transportu drogowego (nie wszystkich dotyczy)

Na przyklad stoja na 64tym za szczecinem w strone stargardu - obecnosc miskow na 64 kilometrze tej drogi (patrzcie na slupki przy drodze)

Szerokosci - chyba nie trzeba tlumaczyc

Pozdrawiam i zachecam do wypowiedzi

mit
    mit jest offline
    UPl user mit Poziom 2 : Fajny jestmit Poziom 2 : Fajny jestmit Poziom 2 : Fajny jestmit Poziom 2 : Fajny jestmit Poziom 2 : Fajny jestmit Poziom 2 : Fajny jestmit Poziom 2 : Fajny jest Avatar mit

Dzięki!
    0
    Podziękował 0 razy w 0 Postach
    Siła Reputacji
    9
    No fajnie że powstał ten topik. Mam zamiar być początkującym CB-radiowcem z racji zbyt wielu złapanych punkcików. Chętnie będę przeglądał i śledził co tu się dzieje.
    Phot z tego co piszesz rozumiem, że normalnie podczas jazdy nastawiam na 19 i tu dowiem się wszystkiego, tzn. gdzie kto się na mnie czai itp... Mogę też na tym kanale kogoś wywołać do rozmowy lub ktoś może wywołać mnie. Czy dobrze zrozumiałem?
    A co do samego sprzętu (bo jestem bardzo zdecydowany kupić) rozumiem że Uniden to dobra marka i taki powinienem kupić żeby nie żałować wydanych pieniędzy. A co jeśli chodzi o anteny?
    I jeszcze sprawa zestrojenia. Gdzieś wyczytałem że fabrycznie anteny nie są zestrojone z radioodbiornikami. Czy to prawda i gdzie lub też jak zestroić taką antenę?
    Pozdrawiam.

Master of Puppets asdty34 Poziom 2 : Fajny jestasdty34 Poziom 2 : Fajny jestasdty34 Poziom 2 : Fajny jestasdty34 Poziom 2 : Fajny jestasdty34 Poziom 2 : Fajny jestasdty34 Poziom 2 : Fajny jestasdty34 Poziom 2 : Fajny jest Avatar asdty34

Dzięki!
    4
    Podziękował 58 razy w 43 Postach
    Siła Reputacji
    7
    Cytat Napisał mit Zobacz post
    I jeszcze sprawa zestrojenia. Gdzieś wyczytałem że fabrycznie anteny nie są zestrojone z radioodbiornikami. Czy to prawda i gdzie lub też jak zestroić taką antenę?
    Pozdrawiam.
    Odsyłam cię tutaj możesz sobie o tym poczytać http://www.cb-radio.pl/phpBB/viewtopic.php?t=95
      Spoiler
    Człowieka można zniszczyć ale nie pokonać.

UnderPL moderator Phot Poziom 2 : Fajny jestPhot Poziom 2 : Fajny jestPhot Poziom 2 : Fajny jestPhot Poziom 2 : Fajny jestPhot Poziom 2 : Fajny jestPhot Poziom 2 : Fajny jest Avatar Phot

Dzięki!
    1
    Siła Reputacji
    9
    W kwestii strojenie anteny rzeczywiscie tamto forum wyczerpoje dosc temat - warto toz to zrobic zeby nie wywolywalo zaklocen. Mam u siebie pare osob zajmojacych sie cb ale to w Szcze... nie wiem jak tam kolo Ciebie mit ...

Dobrze zrozumiales - w aucie uzywaj 19tki w Polsce ... Nawet do krodkich zaznaczam krodkich rozmow . Jak juz bedziesz mial radyjko w pojezdzie wchodzisz na 19tke i mowisz : mobile jak mnie slychac ... sprawdzam radio wtedy ktos z reguly zapyta skad nadajesz - da Ci to pojecie o sprawnosci cb... Jak lecisz to pytasz na przyklad mobile jak wyglada drozka na Szcze albo jak wyglada Szcze ...
    Co do tego ktora antene wybrac sproboje cos poszukac sensownego jak bede mial chwile ... Rozejzyj sie czy kolo Ciebie w okolicy gdzies nie zajmoja sie tym...
    Najlepiej zaczac przygode z cb od podsluchiwania - po 2-3 dniach bedziesz znal juz wazniejsze odzywki i sposoby ich stosowania - przy okazji mozna sie czasami niezle posmiac
    CB przydatne tez jest jezeli szukasz jakiegos miejsca ulicy - czasami lepsze niz nawigacja
    Pozdrawiam

mit
    mit jest offline
    UPl user mit Poziom 2 : Fajny jestmit Poziom 2 : Fajny jestmit Poziom 2 : Fajny jestmit Poziom 2 : Fajny jestmit Poziom 2 : Fajny jestmit Poziom 2 : Fajny jestmit Poziom 2 : Fajny jest Avatar mit

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    9
    Oki to nadniach kupuje radyjko. trochę mnie martwi to strojenie. To jednak nie tanie proste jak mi się z początku wydawało. Ciekawe też ile to kosztuje. No nic postaram sie coś rozejrzeć choć narazie nie mam nawet pojęcia gdzie. Kurcze to tak:
    1) radio jakieś 300
    2) antena ok 100
    3) strojenie...???
    jakies 4,5 paczki trzeba przygotować. Hmm myślałem że taniej mnie to wyniesie...

fihu4
    Gość Avatar fihu4
    Cytat Napisał mit Zobacz post
    Oki to nadniach kupuje radyjko. trochę mnie martwi to strojenie. To jednak nie tanie proste jak mi się z początku wydawało. Ciekawe też ile to kosztuje. No nic postaram sie coś rozejrzeć choć narazie nie mam nawet pojęcia gdzie. Kurcze to tak:
    1) radio jakieś 300
    2) antena ok 100
    3) strojenie...???
    jakies 4,5 paczki trzeba przygotować. Hmm myślałem że taniej mnie to wyniesie...

dla Ciebie jako poczatkujacego zwykła Onwa wystarczy,mozna sie zmiescic w 250 - 300 zł spokojnie[za wszystko] a dostrojenie nie jest takie straszne jak to
    maluja tylko trzeba miec tzw.SWR ale to moga ci zrobic w jakims serwisie np przy drodze za grosze

YOLANDA
    Gość Avatar YOLANDA
    CB to jeszcze nic, lepsze sa lacznosci DX-owe (tzn. na znaczne odleglosci), tyle ze do tego trzeba miec radio ze wstegami (chociaz przy dobrej propagacji i w FM-ie mozna pogadac sobie z zagranicznymi stacjami, albo posluchac ruskiego Radio Taxi ) no i nie jest to do konca legalne niestety.
    Radio, a wlasciwie DXy to jedno z moich hobby, wiec co nieco o tym wiem FM i lokalnymi lacznosciami nigdy sie nie bawilam, pierwsza lacznosc jaka zrobilam byla ze Szkocja, a pozniej szlo juz tylko lepiej (pochwale sie, a co, zrobilam juz ponad 140 DXCC, czyli roznych prefixow (krajow, wysp, jest lista z prefixami mozna popatrzec o co chodzi) w tym nawet Antarktyke A i z mobila tez sie da robic fajne lacznosci, wiec polecam USB (modulacje a nie kabel oczywiscie ).
    A zreszta, co ja bede opowiadac, jesli chcecie sie dowiedziec co jeszcze mozna zrobic przy pomocy radia to wejdzcie na http://161od.16.funpic.de jest tam tez do pobrania "Poradnik DX-mana" dla poczatkujacych, made by Yolanda :08:.

Dzięki!
    1
    Siła Reputacji
    9
    Niezle Szczerze przez moj meski szofinizm nie spodziewalem sie -ale tym bardziej podziwiam Szczerze to nie znam tego typu lacznosci... Post to maly OT ale zostaje bo to ciekawostka w sumie w dobrym miejscu.

Stronka dosc ciekawa: http://faq.cb.nio.pl/

Moze poleci kolezanka cos dla szarych zuczkow w pojazdach za rozsadne pieniadze?
    Ostatnio edytowane przez: Phot : 13-12-06 - 12:09

YOLANDA
    Gość Avatar YOLANDA
    Eeee tam, od razu zuczki :05:, prawie kazdy kto bierze sie za DXy zaczynal od FM, wiec pierwszy krok macie juz za soba. Sama ominelam ten etap z powodow..., ja po prostu nie mialam wyboru :15:.
    Gdybym miala cos polecic na poczytek, to z pewnoscia jakies radio President'a (http://www.president.com.pl), na poczatek Jackson'a, nie nowego oczywiscie, uzywanego mozna kupic za pare stow. Pozy tym nowy jest z homologacja i ma zablokowane "nielegalne" modulacje i czestotliwosci, a nawet gdyby uzywany byl zablokowany, to wystarczy wejsc tu http://members.tripod.com/~Malzev/cb-radio/jackson.htm albo tu http://www.radiomods.co.nz/ zeby sie dowiedziec jak je odbokowac, zwiekszyc moc nadawania itp (nie tylko w Jacksonie, sa tam rowniez modyfikacje innych radyjek). W podobnej cenie jest tez President Lincoln, lepszy od Jacksona (radia FM/AM Presidenta tez mniej wiecej tyle samo kosztuja).
    Poza Allegro polecam http://gielda.radio.org.pl/ poza profesjonalnym sprzetem sa tam tez "normalne" radia, anteny mobilne itp.

No nie wiem co jeszcze, o radiu moge gadac godzinami :08:

Stały Sęp muminekk Poziom 2 : Fajny jestmuminekk Poziom 2 : Fajny jestmuminekk Poziom 2 : Fajny jestmuminekk Poziom 2 : Fajny jestmuminekk Poziom 2 : Fajny jestmuminekk Poziom 2 : Fajny jestmuminekk Poziom 2 : Fajny jest Avatar muminekk

Dzięki!
    2
    Siła Reputacji
    7
    No to wam powiem, że CB jest było zabawką dla ciężarówek.. znam z własnego zycia ( nie mylić z tym, że jestem kierowcą, nawet prawka nie mam ) ale widze jak truckerzy reagują na osobówki z CB raczej nerwami i wyzwiskami nie radze jakis kolwiek uwag w strone duzych aut sam tak z reszta reaguje jak mam "gruszke " w ręce i jestem za kierownicą.. jeszcze jak słysze ze mam zjechac z drogi to łooo zjezdzam na srodek uwazajcie na mnie

A radio mam PRESIDENTA i jeszcze jedna uwaga... Jaka cena anetny taki odbiór :] szajs antena sie nie opłaca w ogóle

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
    http://img464.imageshack.us/img464/5735/sca336ls3ix5.png

mit
    mit jest offline

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    9
    No to niedługo się dowiem jak to jest. Wbrew wszystkim opiniom jednak kupiłem Cobrę. Jak mi powiedział gościo - jest to Chińczyk ale z Chińczyków najlepszy. W tej cenie nic lepszego bym nie kupił. A z Unidenem są takie klocki że nie ma ich już praktycznie w sprzedaży bo coś tam... nie słuchałem nawet dokładnie ale już ich nie ma i nie będzie. Co gorsza nie ma do nich części więc wrazie awarii żegnaj naprawo.
    Tak więc jestem posiadaczem CB. Czy szczęśliwym to się okaże. Co do reakcji truckerów na osobówki z CB to zobaczymy ale mam kilku kolegów którzy używają w swoich osobówkach CB i jakoś się nie skarżą. Zobaczymy...

Dzięki!
    1
    Siła Reputacji
    9
    mit widze ze zainwestowales w szumofon nie no do podsluchiwania to cobra wystarczy moze bez rewelacji ale powinno byc ok... A cos jest chyba z tymi unidenami fakt - ostatnio bedac u znajomego mowil ze ma ostatniego na handel komus tam - ja nie widzialem wtedy w tym nic dziwnego

Co do reakcji ciezarowcow to bywa roznie z mojego doswiadczenia - spotkalem sie z odpowiedziami na jak wyglada drozka na cos-tam z odpowiedzia - zle od truckerow ... Troche ich rozumiem bo chca uteperowac wariactwo no i driverzy w osobowkach nie sobie powiedzmy sobie do konca obyci z cb od poczatku Ale z moich ostatnich jazd nie zaobserwowalem jakiejs szczegolnej wrogosci - dobra informacja nawet od wroga moze byc cenna
    Co do wyprzedzania to osobowka predzej czy pozniej na trasie ciezarowke sie wyprzedzi za to niektore wyprzedzania ciezarowek jeden jadacy 80 a drugi 83 watpie zeby byly mozliwe bez CB

YOLANDA dziekujemy za podpowiedz Czy wy uzywacie na przyklad numerkow tez? 69 88 144 ?

Troche sie przeziebilem ale musze jeszcze chwile dzisiaj polatac...
    Szerokosci

YOLANDA
    Gość Avatar YOLANDA
    Cytat Napisał Phot Zobacz post
    YOLANDA dziekujemy za podpowiedz Czy wy uzywacie na przyklad numerkow tez? 69 88 144 ?
    Hmmm, 69? Owszem, uzywamy, ale nie na radiu . Na radiu to raczej 73, 88 i 51 dla mobili.

mit
    mit jest offline

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    9
    hey hey czy tu się przypadkiem jakieś zboczeństwa nie wkradają w ten topik...
    A tak wracając do tematu mojego radyjka to mam nadzieję że nie będę rozczarowany. Jutro troszkę pojeżdże po województwi to się zobaczy. Nie bardzo kumam te odzywki ale ze wda trzy dni powinny mi wystarczyć na obczajenie. Podobno radyjki ma mieć zasię g 7-10 kilometrów co naturalnie rewelką nie jest ale na nie płacenie mandatów (a szczególnie do tego ma mi służyć) powinno chyba wystarczyć.

Stały Sęp muminekk Poziom 2 : Fajny jestmuminekk Poziom 2 : Fajny jestmuminekk Poziom 2 : Fajny jestmuminekk Poziom 2 : Fajny jestmuminekk Poziom 2 : Fajny jestmuminekk Poziom 2 : Fajny jestmuminekk Poziom 2 : Fajny jest Avatar muminekk

Dzięki!
    2
    Siła Reputacji
    7
    mit tylko nie strzel gafy z radiem jak kiedys koleś na radiu walnął textem : "koledzy, co to znaczy mobilki ? " jak o tym usłyszałem to myślałem, że padne

Phot a co do tego, że osobóka predzej czy pozniej wyprzedzi to może tak.. ale ciężarówka tak może uprzykrzyć Ci życie na drodze pojedź za mną, a jestem w stabnie CI to udowodnić

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

mit
    mit jest offline

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    9
    Nie wiem, może się mylę ale to wszystko chyba nie polega na tym żeby sobie życie uprzykrzać tylko ułatwiać. Obawiam się że osobówka bardziej może ciężarówce uprzykrzyć drogę jeśli by chciała ale chyba nie o to chodzi. Co do gaf, to chyba są nieuniknione. Jako świeżak może mi się zdarzyć że coś mi się wyrwie ale na szczęście na CB jestem anonimowy więc nikt mnie nie wywiesi na transparencie z napisem OSIOŁ!
    DZiś mam pierwszątraskę już z zamontowanym CB. Nie daleko bo tylko 100 kilo alle coś tam może spróbuję, może jakieś odzywki usłyszę.
    Pozdrawiam. Jeszcze się odezwę.

Dzięki!
    2
    Siła Reputacji
    7
    Dam pare śmiesnych rozmówek z CB

1 - Mobilki, mobilki jak mnie slychać?
    2 - Kolego tak piszczysz jakby ci jajka urwało.

* * * * *

1 - He, he, Zdzichu i znów jedziemy w tym samym kierunku.
    2 - To zawróć.

* * * * *

1 - Stary, ale masz długiego bata! (antenę)
    2 - Wiem, moja żona też jest dumna z niego

* * * * *

Mobil do innego mobila bez oddzewu:
    1 - Kolego włącz radio bo mam pytanko,włącz radyjko.

* * * * *

1 - Kolego z tego MAN'a, uważaj .... (miejsce) stoi ITD.
    2 - Dzięki, szerokiej drogi.
    ITD* - Z MAN'a mówicie?
    2 - Tutaj oczywiście padły słowa zadowolenia...
    ITD - Hehe - to już by było świństwo z naszej strony - szerokiej drogi.

* ITD - Inspekcja Transportu Drogowego - dop. red.

* * * * *

1- Koledzy jak mnie słychać?
    2- Na Kasprzaka dobrze
    3- Na rondzie Zawiszy też dobrze
    2- A co się stało i gdzie jesteś?
    1- Jak skręcałem z Nowowiejskiej w Al. Niepodlagłości to zaczepiłem o trakcje tramwajową i sprawdzam czy radyjka nie spaliło.
    4 - Gdzie to było bo teraz to lepiej cię słychać.
    3 - Panowie nie pchajcie się. Każdy zdąży przejechać.

* * * * *

1 - Na którym kanale jest serwis MAN-a
    2- na 25 kolego
    3- na 26
    4- na 21

Dłuższą chwilę trwała ta licytacja aż wreszcie zniecierpliwionym głosem mobilek rzekł:

5- Koledzy na pewno jest na 41

* * * * *

1 -Coś mi obciera z przodu po prawej w okolicach koła
    2 - Co takiego?
    1 - Nie wiem.
    2 - A spróbuj nie jechać po tej linii z boku po prawej (margines).
    1 - Chyba zjadę na jakiś parking i zobacze co to jest.
    1 - Nie jedź po linii ciągłej < krzycze na 19

No i zjechał ja za nim, odkręca przednie lewe koło i sprawdza (pot leje sie z kolegi jak z konia na morskie oko) - nic nie zobaczył wszystko OK Teraz posadził dziewczyne z tyłu i słysze w radyjku:

1 - Nie to raczej z tyłu obciera z prawej.
    2 - Dziwna sprawa, ale dalej widzę że jedzie po marginesie.

Zjechał na inny parking odkręca koła z tyłu, ja sie przyglądam mijają minuty, mija godzina bębny zdjęte i looka na zawieszenie i nic.

Wsiedliśmy razem, kobity zostały na orlenie i jedziemy.
    2 - I co nic nie słychac.
    1 - No juz nie, juz nic sie nie dzieje.
    2 - A weź zjedź delikatnie na prawo. I wtedy popłakałem się ze śmiechu...

I tak to jest jak się ma głośno nie to radyjko co trzeba...

* * * * *

Usłyszane na 19
    - Kolego w sprawie ulicy xxx przejdz cztery wyżej, cztery wyżej na dwa zero, dwa zero.

* * * * *

1- Jak mnie słychać?
    2 - Dobrze.
    1 - A gdzie mnie tak dobrze słychac?
    2- Ja to tam w samochodzie jestem.

* * * * *

1 - Mobile szukam ulicy Sikorskiego w Legionowie.
    2 - Kolego na ulice Sikorskiego nie masz wjazdu.
    1 - Jak to?
    2 - To jest poligon doświadczalny...
    1 - Ale ja mam dostawe na ulicę Sikorskiego
    2 - Żartowałem w Sikorskiego są takie dziury jak na poligonie po bombach - można stracić zawieszenie, chodź na 21 to ci wytłumacze

* * * * *

1 - Kolego jak ścieżka do Wrocławia?
    2 - Czysto kolego.
    1 - Dzięki, nie wiem gdzie jedziesz, ale tez masz czysto.

* * * * *

1 - Koledzy trasa Ostrowiec Opatów na 72 km stoją mobilki
    2 - ha ha ha mobilki??
    1 - Oj! no ...yyyyyyy.... ten ... taki samochód z białym paskiem
    2 - ha ha misiaki ?
    1 - No! no! Milicja

* * * * *

1 - Mobilki uwaga misiaczki łapią na Wilanowskiej (mówiła kobieta)
    2 - Wow, kobieta. Dzięki koleżanko, że się odezwałaś, bo mnie juz żona zaczeła oskarżać o dziwne skłonności.

* * * * *

1 - Koledzy jak dojechać do Potworowa??
    2 - Na Łódź się kieruj
    1 - A to nie przez Białobrzegi??
    2 - Nie
    3 - Dawaj przez Białobrzegi!!
    1 - To jak??
    Tutaj dłuższa motka między 2 i 3
    4- Daj se spokój z tym Potworowem i jedź do domu Very Happy
    1 - Dobra jade na Łódź bo ta opcja brzmi najprawdopodobniej
    5 - A tam zonk Smile
    1 - A jak ta droga do Potworowa wygląda??
    6 - Potwornie
    7 - Co za potworny głos
    8 - Głos potworny bo droga do Potworowa potworna

* * * * *

1 - Panowie inspektorzy, panowie inspektorzy, jesteście na radyjku?
    ITD (po chwili) - Tak jesteśmy, o co chodzi?
    1 - Nic mi dzisiaj nie zrobicie! Śmigam osobóweczką heheheh (pogardliwy śmiech)
    ITD - I tylko tylko to chciałeś powiedzieć?
    1 - TAK!!

* * * * *

1 - Na 614 km po lewej przy stacji macie darmowy serrwis fryzjerski
    2 - Co?? jak to darmowy? Mów!
    1 - No darmowy... suszą suszarkami i czesza z kasy
    2 - Aaaa... to moze i wąsy przytną
    1 - Spróbuj...

* * * * *

1 - Cześć Jurek, wróciłeś już z sanatorium?
    2 - Już wróciłem.
    1 - I jak było, te same kobitki?
    2 - --------- (cisza)
    1 - Kiedy znowu jedziesz?
    2 - Mam pozamiatane, obok siedzi moja żona.

mit
    mit jest offline

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    9
    Znalezione w sieci:
    "Ooooooo, dzisiaj pogotowie seksualne ma wolne." Bez komentarza, chodzi oczywiście o częstochowską Kobrę.

- *******, *******, Marek widziales tego ***** w Nexii ? chyba ślepy jest ****** jeden !
    - panowie ... nie rzucajcie tu hip-hopem ... z dzieckiem jadę.

Dwa tygodnie temu jadąc na Wałbrzych, takie w pewnym momencie mięsiwo leciało że nie wytrzymałem i powiedziałem że "sami nie jedziecie w szoferce buraki ..." Obrazili się, nie zgadniecie na co ... na *szoferkę* że oni nie siedzą w szoferce tylko w kabinie rozbroili mnie ... Więc im uświadomiłem, że z takimi tekstami to siedzą buraki w szoferce, a w kabinie siedzi kierownik.

- "Jak most Grota? Stoi ... ?"
    - "A co ma robić pewnie, ze stoi - jak od kilkudziesięciu lat!"

"Ooo, dzisiaj piąteczek! Czas na adwentowe ciupcianie!"

- "Pije piwko i zaraz spadam."
    - "To zostaw mi trochę tez sie napije."
    - "Dobra zostawię ci pusta puszkę to sobie wyciśniesz ..."

- "K.... mać! Wiozę cały samochód mięsa i jak tak dalej pójdzie to mi to wszystko zgnije zanim dojadę do Krosna"
    - "To zjedź na pierwszy lepszy parking i przerobimy na tatara, będzie niezła impreza."
    W tym momencie włącza się ktoś trzeci:
    - "To ja się dołączam."
    Na to koleś który zaproponował imprezkę:
    - "No ale jak tak, na krzywego ryja?"
    Gościu odpowiada:
    - "Spoko, spoko. Jadę prosto z Żywca i z taką ilością browarów, że możemy do Wielkanocy imprezować."

- "K**** idioto wyłącz te halogeny."
    - "Co za k**** ***** na halogenach jedzie ja pier****."
    Na to gościu z auta który miał włączone halogeny:
    - "K**** zachowujecie się jak banda kretynów."

"Krokodyle się tak wiercą, że zaraz zniosą jajka."

"Jak tam dzisiaj betony wyglądają?"
    - odpowiedź:
    "Czysciutku."
    Chodziło oczywiście o nasza A4 do granicy.

Rozmowa dwóch kierowców:
    - "Rychu - uważaj bo policja za tobą jedzie."
    - "Jedzie bo ma paliwo jeszcze." (tutaj słychać prześmiewczy śmiech)

- "Kolego z czerwonego Mana czy mógłbyś włączyć radyjko, bo chciałem o coś zapytać?"

- "Uwaga mobilki, trasa Krosno-Przemyśl, na wysokości XXX kilometra znów krawaciarz przygarnął kropka ..." (krawaciarz oznacza kierowcę samochodu z kratką, zwykle handlowca, repa czy przedstawiciela handlowego).
    Oczywiście z załapałem o co chodzi jak zobaczyłem skasowanego seicento.
    To pod czarnym punktem ... Powiem, że jedno z lepszych określeń tych czarnych kropek na pomarańczowym / zielonym tle.

- "Uwaga, miski stoją w XYZ!"
    - "A tam można jechać 50 czy 70?"
    - "Nie wiem, jedz 70, jak cię złapią to mi powiedz."

Dziewczyna i gość:
    D - "Michał Michał!"
    (cisza)
    D - "Michał Michał!"
    G - "Może być Darek? Powiem tylko, ze seksy jestem."

Kolego z Volvo co na halogenach jedziesz, jeszcze sobie k**** światło w kabinie zapal to ci widniej będzie.

Dzisiaj jakiś kierowca na "gierkówce" śpiewał:
    "Czy ktoś słyszał? Czy ktoś wie? Gdzie się chowa ITD."

- "Koledzy ... jak tam droga do Buska?"
    - "Kolego ... Buzek to teraz w Łodzi mieszka, jak tam dojedziesz to sie zapytaj."

Najpierw przy wylocie z Częstochowy:
    "Koledzy daleko ten korek jest?"
    "Do świateł kolego."
    Za chwile inny kierowca:
    "W Siewierzu."
    No i później było tak ślizgo, że wyszło, że miał racje.

I gdzieś pod Siewierzem:
    "Kacper! Kacper! Kacper jesteś na radiu?"
    "Nie nie ma go. Wsiadł na wielbłąda i odjechał."

"Widziałeś jak ładnie przeciągnąłem ją wodą?"
    Zwrot z dialogu kierowców przewożących buraki po tym jak wjechał w kałużę i oblał kobietę wodą.

"Jak wygląda Łowicz?"
    - I tu ktoś zgodnie z faktem odpowiedział "Ciemno jest, nic nie widać!"
    Oczywiście pytający szybko zripostował, "że bardzo k**** śmieszne."

Pierwszy kierowca : - "No ciągnij Józek, ciągnij."
    Józek : - "No ciągnę ..."
    X z eteru: - "Coś kiepsko ciągniesz jak jeszcze może gadać."
    Dwóch kierowców ciężarówek którzy wcześniej umówili się, że będą się wyprzedzać.

Rozmowa dwóch kierowców:
    X: "Patrz Heniek, taki mróz a Kobra* stoi."
    Y: "No, 20 lat temu jak zacząłem jeździć to ona stała i mi też stał, teraz ona nadal stoi a mnie już nie."
    *Kobra - pseudonim artystyczny kobiety która stoi na parkingu dla TIR-ów w celach zarobkowo - rozrywkowych.

"Może ktoś się zatrzyma i powie tym miśkom, że niech sobie pojadą, bo tylko zmokną, a i tak każdy ma radio i wie, że stoją."

"Ty Józek, pość trochę tych umysłowych, bo się do pracy poopóźniają."

"Naprowadzacz" do mobila:
    - "Kolego, nie ma w tym mieście ul. Wandy, jest tylko osiedle Wandy."
    A drugi głos:
    - "A to wszystko przez to, ze Niemca nie chciała."

Dzięki!
    1
    Siła Reputacji
    9
    Hehe fajne te pozbierane texty JA z jednej ostatnich jazd pamietam :

x:Jak tam Gryfino wyglada?
    y: ostatnio coraz gorzej po wyborach...

Slyszy sie tego troche - podsylajcie jak macie

Wie ktos jakie mozna miec maxymalne wzmocnienie na radiu w aucie? oficjalnie i nieoficjalnie
    Ja lece na standardzie ale ostatnio myslalem nad "cegla"

Acha na cb czasami w niektorych miejscach mowia na mnie gruby (tylko nie myslcie ze jestem znowu taki gruby - histria tej xywki jest troche inna
    Pozdrawiam

mit
    mit jest offline

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    9
    No to podziel się z nami! Pizzzzzka Ja jestem teraz na etapie fascynacji CB. Pewnie mi to z czasem przejdzie ale jak narazie staram się wyszukiwać maksymalnie dużo na ten temat w necie.

Dziś podczas jazdy słyszałem jak dwóch mobilków okropnie obrzucało się wyzwiskami i to mi aię akurat nie podobało. Mogli sobie przejść na jakiś kanał i tam sobie wymyślać a ogólny służy raczej do innych rzeczy. Czasem ktoś na prawdę potrzebuje pomocy i nie może się "przebić"
    Jeśli chodzi o moją Cobrę to w sumie jestem zadowolony. Zasięg mam nawet do 10 kilo w mieście a na trasce to i do 15 dochodzi. Ale to już z dużymi szumami. Tak że za nie wielkie pieniądze mam nawet sprawne radyjko.
    Pozdrawiam.

^JA^ pytonss Poziom 1 : Buduje reputacjępytonss Poziom 1 : Buduje reputację Avatar pytonss

Dzięki!
    22
    Podziękował 6 razy w 6 Postach
    Siła Reputacji
    8
    Może trochę OT, sposób Duńczyków na przestrzeganie ograniczeń prędkości.
    Jedno i drugie ma wspólny cel:
    - brak mandatu.

Kod:
    http://depositfiles.com/files/458770
    passs: pytonss

mit
    mit jest offline

Dzięki!
    0
    Siła Reputacji
    9
    pytonss gdzieś na forum już widziałem ten filmik, ale zajefajny jest. U nas teżmogliby taką akcję przeprowadzić. Tylko obawiam się że co drugi pajac skończyłby na drzewie i zamiast poprawić bezpieczeństwo zrobiłoby się jeszcze więcej wydarzeń drogowych.

Wracając do tręsci właściwej tematu. Mam to CB już kilka dni i wypróbowałem na kilku traskach. Jestem na prawdę zadowolony. Widzę jego przydatnośc nie tylko ze względu na czychających miśków, ale kierowcy informują również o wszlkich utrudnieniach w ruchu, korkach, innych zdarzeniach, czy choćby nawet odpowiedzi na pytasnia o drogę. Mój popularny - jak się okazało - szumofon u mnie zdaje egzamin. Nie mam skali porównawczej i być może gdybym poużywał lepszego to dziwiłbym się jak mogłem być zadowolony z takiego badziewia, ale jak na razie się nie zawiodłem. Dostaję ostrzeżenia w porę, podczas jazdy ustawiam sobie tak, żeby mi nie przeszkadzało i ogólnie na prawdę cieszęsięz zakupu.
    Co prawda mogłem - jak mi sugerowano - dołożyć jeszcze 2 stówki i mieć dużo lepszy sprzęt, ale trzeba pamiętać że moje radio z anteną i strojeniem kosztowało 295 zyli. Tak więc musiałbym dołożyć 2/3 ceny a i to antenę musiałbym kupować osobno.
    Pozdrawiam.

Dzięki!
    2
    Siła Reputacji
    7
    mit bardzo duże znaczenie ma antena, bo radio mozna kazde do stroic, a wszystko zalezy od anteny . Jesli masz dobrą antene to nic wiecej nie potrzeba

Dzięki!
    1
    Siła Reputacji
    9
    Uwaga: http://www.urtip.gov.pl/uke/index.js...ut=1&page=text Jest to dosc popularny model i dobrze sprawdzajacy sie przy okazji - sam jezdzilem na takim i wszystko bylo ok wiec uwazajcie - nikt na niego faktory nie wystawi bo ryzyko... No i podobno moga zabrac chociaz z tym bywa roznie... Mimo wszystko przy zakupach lepiej nie ryzykowac... Chyba czas wyprobowac Cobre mit'a Przy okazji mit dzieki za owocne dyskusje
    Pozdrawiam

MAK
    MAK jest offline
    . MAK Poziom 2 : Fajny jestMAK Poziom 2 : Fajny jestMAK Poziom 2 : Fajny jestMAK Poziom 2 : Fajny jestMAK Poziom 2 : Fajny jestMAK Poziom 2 : Fajny jestMAK Poziom 2 : Fajny jest Avatar MAK

Dzięki!
    2
    Podziękował 2 razy w 1 Poście
    Siła Reputacji
    9
    Jakie radia i anteny polecacie aby w sumie zestaw nie przekroczył 350 zł bez strojenia
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
    Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
    ani każdym innym następującym po tym terminie.
    Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

+ Odpowiedz na ten temat
1 z 3 123 OstatniOstatni

Informacje o Temacie

Users Browsing this Thread

Osób przeglądających obecnie ten temat: 1. (Użytkowników: 0, Gości: 1)